10 Şubat 2009, Salı 09:27:32

HAKKI ÖZTEKİN KARA KUTU'YA KONUŞTU

Airport TV’de Pazartesi günleri ekrana gelen Sefa İnan’la ‘Kara Kutu’, bu hafta MNG Technic ve Türk Havacılığını ele aldı.
  • atatürk havaalanında pist sayısı beş olmalı. bu konuda derhal adım atılmalı, çok geç kalmadan bu yatırım yapılmalı 3. havaalanı da en az 5 pistli ve şehre en kolay ulaşılacak bir bölgede yapılmalı.
  • THY açık ara önde olabilir ama bizimde başta Sn Levent UZUNOKUR olmak üzere böyle genç ve başarılı yöneticilerimiz var ve aradaki farkı mesafe tanımaksızın hızlıca kapatıyoruz.Bir on yıl sonra görüşürüz THY...

MNG Technic’in Yeni Genel Müdürü Hakkı Öztekin’i konuk eden ‘Kara Kutu’ gündeme ışık tuttu.

İnşaat sektöründen gelerek havacılığa adım attığını belirten Öztekin, Handling şirketinin başına geçmeyi beklerken MNG Technic’in Genel Müdürü olduğunu ifade etti.

Hakkı Öztekin; “İnşaat sektöründen havacılığa adım atan yöneticilerden biri de benim. 8 yıl boyunca farklı alanlarda hizmet ettim. 2002’nin sonunda M.Nazif Beyle tanıştım. Bu tanışma çok faydalı oldu. O andan itibaren havacılığa adım attım” dedi.

Kara Kutu - Hakkı Öztekin

MNG Holdingin büyük bir şirket olduğunun altını çizen Öztekin; “Holding bünyesinde 40 farklı şirket var. Bu sektörlerin içinde havacılık ve kargo en son düşünülmüş olan fikirler. Bunların dışında MNG’nin bankası da vardı ama satmak durumunda kaldık. Ayrıca bilindiği gibi TV8 de bizim bünyemiz altında. Bunların içinde halk en fazla havacılık ve kargo alanını biliyor. Ben havacılığa girdiğimde handling planlarımız vardı ve benim de başına geçmem öngörülüyordu ama bunun için A tipi ruhsata ihtiyaç vardı. Ama bu 20 milyon dolar anlamına geliyordu. Daha sonra bu fiyat Euro bazına çıkarıldı ve durum daha da zorlaştı. Bu nedenle olmadı. Biz de havayolu ve teknikte var olmaya devam ettik” şeklinde konuştu.

”GENEL MÜDÜRLÜK TAKINTIM YOK”

2004 yılında yer işletmeden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak göreve devam ettim. 2005’te Yavuz Bey ayrılınca görevimde bazı değişiklikler oldu. Benim asla müdürlük takıntım olmadı. Yavaş yavaş ve adım adım sektörde var olmaya başladım.

Yolcu taşıma konusuna da değinen Öztekin; “Yolcu alanında çok fazla rekabet vardı. Bu rekabet bize faydalı sağlamıyordu. Biz de en iyi dönemdeyken bu alandan çıkma kararı aldık. Bu kararımızdan asla pişmanlık duymadık. Uçaklarımızı da çok iyi fiyata sattık. İki uçağımız daha var. Onları da yakın zamanda satacağız.  Biz de kargo alanına daha fazla önem göstermeye başladık. Kargo alanı bizim çok iyi bildiğimiz bir dal. Mevcut durumda Airbus ile A330 uçağı konusunda anlaşmamız var. Biri 2010 yılının sonunda gelecek. Operasyonlarımıza uçak gelince devam edeceğiz. A330’u tercih etmemiz daha avantajlı oldu. Çünkü yakıt konusunda tasarruflu bir seçim oldu. Attığımız adım son derece doğru” dedi.

THY ÇOK FARKLI BİR ŞİRKET

Türk Hava Yolları çok farklı ve güçlü bir firma. Daha öncesinde tek uçakla kargo operasyonu yapıyordu ama şimdi daha güçlü durumdalar. Kargo uçağı konusunda ciddi bir artış var. MNG’de ise sürekli bir ciro artışı söz konusu. 2004 yılına kadar 8 uçağımız vardı. Diğer şirketlerde ise 4-5 uçak vardı. Son 3 yılda büyük patlama oldu ve şu anda kargo uçağı sayısı 28-29 civarında. Yani yüzde 300’lük bir artış var. Biz bu alanda lider konumdayız. Ama bagaj altı kargo konusunda THY açık ara önde.

Şirketlerin yolcu taşıma konusundaki durumlarına da değinen Öztekin; “Yolcu taşıma konusunda şirketler ütüne koyarak bu noktaya geldi. Öylesine yaparsanız bu işi yürütemezsiniz. Kriz havacılık anlamında en çok yolcu taşıyan şirketleri vurmuştur ama biz kriz döneminde işçi çıkarmayı düşünmedik” şeklinde konuştu.

Kara Kutu - Hakkı Öztekin

NEDEN HAVA KARGO TERCİH EDİLİYOR?

Kara Kutu - Hakkı ÖztekinHava kargo daha pahalı bir alan. Anlık bir durum. Hava kargo talep yetersizliğinden etkilenmiyor. Krizden etkilendik belki ama talep ne kadar az olursa olsun hava kargo tercih ediliyor. Kara yoluyla yapılan ulaşımlardan daha hızlı olmasının yanı sıra gümrük konusu ve güvenilirliği açısından da hava kargo tercih sebebi oluyor.

Önceki yıllara gör daha durgun bir döneme girildiğini söyleyen Hakkı Öztekin; “2009 yılından umutlu değiliz. Çok kötümser de sayılmayız. Biz 2001 krizini gördük ve ders aldık. İyi ki görmüşüz. Dünya bu krizden çok etkilendi. Nakit akışında bir sıkıntı var. Bu da iş gücünün durmasına neden oluyor” diye konuşurken kendi uçaklarının dışarıya bakım için gönderilmesine de şöyle yanıt verdi, “Dışarıya göndermemiz kendi tasarrufumuzdur. Bizim için hangisi doğruysa onu yapmaya çalışıyoruz. Bu bakım için de olabilir ticari nedenlerle de olabilir. Ben kadro konusuna da değinmek istiyorum. Bizim kadromuzun bir kısmı THY’den ama insanlar da bizimle çalışmaktan son derece memnun. İlk tercihleri her zaman MNG’de kalmak yönünde oluyor. Bu da bizi mutlu ediyor” dedi.

Uçak bakımın önemine vurgu yapan Öztekin; “Uçak bakımı çok kârlı bir iş. Bu sektörde şu an için doğru bir yatırım. Yatırım ve çalışma gücüyle ilgili bir durum. Bu anlamda sektörün önü açık. Avrupa’da yürüttüğümüz çalışmalarda kendi teknisyenlerimizin değerini anladık. Bizimle çalışmak isteyen teknisyen adayları başvurularını internet üzerinden CV’lerini göndererek yapabilirler” dedi.

HANGAR KONUSU

Yeni planlar yapmak zorundayız. MNG’nin elindeki iş THY’nin büyük hangarını doldurabilir. O imkân bizde olsa çok daha faydalı işler yaparız. Parası olmadığı için uçağın rehin kalması gibi durumlar nadir de olsa yaşanıyor. MNG’nin geçtiğimiz 6 yılda tecrübesi var. Bu tecrübe takdir ediliyor. Bu konuda bir sıkıntı yok. Rekabet konusunda rasyonel olmak en doğrusu. Uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Şartlar uygun olduğu takdirde rekabete açığız. Çünkü biz rekabete zaten 1-0 önde başlıyoruz. Sektörde güven en önemli unsur. Biz bu güveni kazandık ve en çok hak eden şirketiz. Bakımını yaptığımız uçağın arızalı olarak geri dönmemesi çok önemli.

Rekabet konusunda bazı şatlar vardır. Rakip olduğumuz firmaların yakın olması önemli bir husus. Örneğin Abu-Dabi’de, Pakistan’da, Romanya’da bakım merkezleri var. Ama rekabet konusunda da bizim en Kara Kutu - Hakkı Öztekinbüyük şansımız Türk insanıdır.

AirportHaber ve Airport TV hakkında da görüşlerini ifade eden MNG Technic Yeni Genel Müdürü Hakkı Öztekin; “Ben AirportHaber’i 2005 yılından beri takip ediyorum. Önemli bir açığı kapatmasının yanı sıra şu an bulunduğu konum itibariyle de ne kadar doğru yolda olduğunu gösteriyor. Airport TV ise sektörde var olan önemli bir boşluğu doldurdu. Bu bir gerçek. Havacılığa meraklı ama bu sektörün içinde olmayan çocuklarımız ve gençlerimiz var. Bu gençler Airport TV’de o uçaklara olan merakını gideriyorlar. Bu çok önemli. Airport TV doğru bir adımdır” şeklinde konuştu.

HAKKI ÖZTEKİN KARA KUTU'YA KONUŞTU

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
atatürk havaalanında pist sayısı beş olmalı. bu konuda derhal adım atılmalı, çok geç kalmadan bu yatırım yapılmalı 3. havaalanı da en az 5 pistli ve şehre en kolay ulaşılacak bir bölgede yapılmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY açık ara önde olabilir ama bizimde başta Sn Levent UZUNOKUR olmak üzere böyle genç ve başarılı yöneticilerimiz var ve aradaki farkı mesafe tanımaksızın hızlıca kapatıyoruz.Bir on yıl sonra görüşürüz THY...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000