12 Ocak 2010, Salı 11:44:14

HABOM, 2600'DEN FAZLA KİŞİYE İŞ İMKANI SUNACAK

Pazartesi akşamlarının vazgeçilmezlerinden biri haline gelen Sefa İnan’la Kara Kutu programı dün akşam THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Demir’i ağırladı.
  • japon havayollarının yanlış yapılan tamir sonucu düşen 747'i olayından sonra srm ve amm'ler bu gibi ülkelerde ülkelerin kendi dillerine çevrilmiştir.kullanılan kaynakların dilinin ingilizce olması bizim tercihimizdir.yoksa boeing yok kardeşim sana uçak falan satmıyorum git ingilizce öğren deme lüksüne sahip değildir.
  • uluslar arası havacılıkda eyer istenirse uçak dökümantasyonunu amm.ıps vesair bunların tamamını uçak firmaları tarafından istenilen dile çevirilir hiç bir ücret talep etmez.bunun örnekleri diğer ülkelerde mevcutdur.
  • 1. joystick + pedal dan oluşan bir düzenekle bol bol simulasyonda uçmayı tavsiye ederim 2. kısa süreli hafızayı geliştirmek için egzersizler yapmak.(12 haneli sayı dizilerini ezberde tutabilmek ve klavye ile bilgisayara girebilmek için) 3. avioniklerden en az altimetre, hız göstergesi ve uçuş cayrosunun ne olduğunu öğrenmek. 4. üç boyutlu düşünme yeteneğini artırmak. 5. bilgisayar klavyesine hakim olmak. 6. hava harp okulu'nda karşınıza çıkacak olan testte başarılı olmak istiyorsanız ne yaparsanız yapın ama sakın size verilen süreden erken çıkmayın ve alışkanlık sağlamak için verilen ön haklarda en üst başarıya ulaşana kadar gerçek teste başlamayın. 7.süreyi etkin kullanın ve ne olursa olsun yanınızdakine bakmayın. iyi
  • merhaba , konunun dışında olacak ama bir arkadaşım H.K. psikomotor testine girecek , bu testin ne olduğu konusunda bilgisi olan varmıdır ? saygılar
  • Eski hangara yazık olacak. Çok değişik ve güzel, zarif bir mimarisi vardır. Yeni hangar daha bir kaba durur. Keşke yıkmak gerekmese.
  • mühendis masasına otursun teknisyen 6ay daha eğitim görsün bildiğin çifte standart.teknisyenlerin mühendisten eksik yani ne ki?okulda mühendislik dersleri görüyoruz o da yetmiyo modüllere giriyoruz bi de thy teknikte doktora yapıyoruz.madem thy eğitim vercek neden 5 yıl okuyoruz.yazık be yazık
  • Sayın Ali Bey, 2004 yılında HABOM 5000 kişiye iş imkanı sağlıyacak deniliyordu. 2010 senesine geldik. Hala ortada birşey yok. İşçi sayısı ise, yarıya indi. 6 sene sonra da 1250 mi olacak? Hala ortada HABOM diye bir şey de yok. Var da ben mi bilmiyorum.
  • zaten sıkış tepiş olan atatürk havalimanına bir tane daha büyük hangar yapılacakmış ve mng'nin ve diğer şirketlerin yapacağı hangarlarda var sırada.kör topal gidiyoruz bakalım.lisanslı adam sayısı habom'a yetecek mi peki?ya da şu olur bir mühürlü 500 kişinin yaptığı işi onaylayacak.peki bunu bakım yaptığın şirketler onaylayacakmı?avrupa'dan gelecekse bu şirketler hiç sanmıyorum.aynı LUFTHANSA olayına döner.alır uçaklarını giderler.

Türkiye’nin en büyük MRO merkezi THY Teknik A.Ş’nin Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Demir, Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın konuğu oldu. Önemli açıklamalarda bulunan Demir, HABOM projesinin detaylarını Kara Kutu’da anlattı.

OCAK SONUNDA TEKLİFLER VERİLECEK

THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü Demir, HABOM projesinin son durumunu Airport TV’de anlattı. Demir, “HABOM, ilk olarak 75 bin m²’lik bir projeyle başlayacaktı. Şuan bu rakam 75 bin m²’den 400 bin m²’ye çıkmış durumda. Projenin çizimleri tamamlanmış durumda ve firmalar ihale için gereken dosyaları aldılar. Bu ay sonunda teklifler verilecek. Türkiye’de aklınıza gelebilecek bütün büyük firmaların teklif sunmasını bekliyoruz” dedi.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte büyük bir MRO merkezine kavuşacaklarını ifade eden Doç. Dr. İsmail Demir, “Amacımız, dünya standartlarında bir MRO merkezi inşa edip dünya üzerinde isim yapmak. Projenin tamamlanmasıyla, 60-70 motorluk revizyon kapasitesini 200’e hatta zamanla daha da yukarıya taşıyacağız” şeklinde konuştu.

600 MİLYON DOLARLIK DEV TESİS

440 bin m²’lik kapalı alana sahip olacak HABOM projesi hakkında detay veren THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Demir, “HABOM’un tüm yatırımları; kabataslak olarak düşünürsek 600 milyon Dolar civarında bir bedel tutuyor. Bu şimdilik THY’nin kasasından çıkacak gibi gözüküyor. 36 ay sonunda tesislerin tamamının bitmiş olması gerekiyor. İhale şartnamesinde gerekli maddelerin yer alıyor. 2 ayrı hangarımız olacak. Birinci hangarımızda 12 dar gövdeli uçağa aynı anda hizmet verebileceğiz. Diğer hangarda ise 3 adet geniş gövdeli (A340, B777 vb.) uçağa aynı anda hizmet verebilecek bir kapasiteye sahip olacak” dedi.

İsmail Demir

YABANCI TEKNİSYEN OLMAYACAK

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda oluşan yapıda Pratt&Whitney ile ortak hareket ettiklerini söyleyen THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü Demir, “Ortaklık oluşturulurken yüzde 51 Pratt&Whitney, yüzde 49 THY Teknik olmak üzere anlaşma yapıldı. Tabi burada karşı tarafın hisse oranlarının yüksek olmasını çok fazla dikkate almamak lazım... Bu bir strateji gereğidir. Amerika’dan bilgi teknolojisini transfer etmek dünyanın en zahmetli işlerindendir. Hele ki ABD’li şirketin ortak olduğu tarafın hisseleri daha yüksek olursa daha da zor oluyor. Ancak, ortaklıkta ABD’li tarafın hissesi yüzde 1 bile fazla olsa onlar için o yabancı şirket değil kendi şirketleri gibi oluyor. Bizim de teknoloji bilgisini transferimiz daha kolay bir hal alıyor. Tabi bunun yanında ortaklık sözleşmesinde bizi koruyacak birçok madde de bulunuyor. Örneğin; birçok kararda oy birliği gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı ve Uçak Teknisyenleri Onursal Başkanı Sefa İnan’ın “Peki, çalışanları alırken yabancı teknisyen alımı da yapacak mısınız?” sorusuna Doç Dr. Demir, “Yabancı çalışan getirmeyeceğiz. En azından teknisyen boyutunda böyle olacaktır. Türkiye’de yeteri kadar personel var” diyerek cevap verdi.

Öte yandan Demir, Turkish Engine Center (TEC)’ın 21 Ocak’ta resmen açılacağını söyledi.

AHL’DEKİ HANGARLAR BİRLEŞİYOR

HABOM projesinin ardından Atatürk Havalimanı’nda da revizyon çalışmalarına başlayacaklarını belirten Demir, “Atatürk Havalimanı’nda şuan çalışanların tabiriyle “eski” ve “yeni” olmak üzere 2 adet hangarımız var. Eski hangarı yıkıp iki hangar arasında kalan kısmı da projeye dâhil ederek. Tek parçalık devasa bir hangar inşa edeceğiz. Bunun proje çizimlerine de başlanmış durumda” şeklinde konuştu.

HEDEF: 2020’DE 8 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK

MRO merkezlerinin küresel pazardan ne kadar pay aldığı konusunu da değerlendiren Doç. Dr. İsmail Demir, “Dünya MRO pastasında geçtiğimiz yıl yüzde 10’luk bir daralma olduğu belirtiliyor. Türkiye’de bunu yaşamadık. Günümüzde dünyada 44 milyar dolarlık bir pazar söz konusu... 2019-2020 yılında bu pazarın 65 milyar dolara çıkması bekleniyor. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım o yıllar için bizlere, pazardan 8 milyar dolarlık bir pay almamız gerektiğini söyledi. Şuan da 44 milyar dolarlık pazardan Türkiye olarak 550 milyon dolar alıyoruz. Bu rakamlar bence uçuk değil. Kapasitemiz her geçen gün artıyor. Bu rakamlara ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

MRO’nun kârlı bir iş olduğunu söyleyen Doç. Dr. Demir, ancak yalnızca sök-tak işi yapılması durumunda bu işten kâr etmenin çok zor olduğunu söyledi.

İsmail Demir - Sefa İnan

HABOM İLE 2650 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

THY Teknik A.Ş Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Demir, HABOM ile birlikte en az şu anki mevcut personel kadar personelin daha bünyeye katılacağını belirterek, “Yeni projemizin hayata geçmesiyle birlikte en az şuandaki personel sayımız kadar daha alım yapmış olacağız. Şuanda çalışan personelimizin sayısı 2650 civarında. Bunların 2200’ü teknisyen, geri kalanlar mühendis ve destek personeli. Bir de alımlar sırasında İngilizce’ye verdiğimiz önemden dolayı çok eleştiriliyoruz. Ama bizim tüm dokümanlarımız İngilizce ve dili bilmeyen bir personelimiz hata yapmaya mahkûmdur. Bizim de tüm dokümanları Türkçeleştirmek için maalesef vaktimiz yok” dedi.

THY Teknik Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Demir’in konuk olduğu programın tamamını sizin için yayınlıyoruz. İşte 11.01.2010 tarihli Kara Kutu programının tamamı:

 

HABOM, 2600'DEN FAZLA KİŞİYE İŞ İMKANI SUNACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
japon havayollarının yanlış yapılan tamir sonucu düşen 747'i olayından sonra srm ve amm'ler bu gibi ülkelerde ülkelerin kendi dillerine çevrilmiştir.kullanılan kaynakların dilinin ingilizce olması bizim tercihimizdir.yoksa boeing yok kardeşim sana uçak falan satmıyorum git ingilizce öğren deme lüksüne sahip değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
uluslar arası havacılıkda eyer istenirse uçak dökümantasyonunu amm.ıps vesair bunların tamamını uçak firmaları tarafından istenilen dile çevirilir hiç bir ücret talep etmez.bunun örnekleri diğer ülkelerde mevcutdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1. joystick + pedal dan oluşan bir düzenekle bol bol simulasyonda uçmayı tavsiye ederim 2. kısa süreli hafızayı geliştirmek için egzersizler yapmak.(12 haneli sayı dizilerini ezberde tutabilmek ve klavye ile bilgisayara girebilmek için) 3. avioniklerden en az altimetre, hız göstergesi ve uçuş cayrosunun ne olduğunu öğrenmek. 4. üç boyutlu düşünme yeteneğini artırmak. 5. bilgisayar klavyesine hakim olmak. 6. hava harp okulu'nda karşınıza çıkacak olan testte başarılı olmak istiyorsanız ne yaparsanız yapın ama sakın size verilen süreden erken çıkmayın ve alışkanlık sağlamak için verilen ön haklarda en üst başarıya ulaşana kadar gerçek teste başlamayın. 7.süreyi etkin kullanın ve ne olursa olsun yanınızdakine bakmayın. iyi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
merhaba , konunun dışında olacak ama bir arkadaşım H.K. psikomotor testine girecek , bu testin ne olduğu konusunda bilgisi olan varmıdır ? saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Eski hangara yazık olacak. Çok değişik ve güzel, zarif bir mimarisi vardır. Yeni hangar daha bir kaba durur. Keşke yıkmak gerekmese.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
mühendis masasına otursun teknisyen 6ay daha eğitim görsün bildiğin çifte standart.teknisyenlerin mühendisten eksik yani ne ki?okulda mühendislik dersleri görüyoruz o da yetmiyo modüllere giriyoruz bi de thy teknikte doktora yapıyoruz.madem thy eğitim vercek neden 5 yıl okuyoruz.yazık be yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Ali Bey, 2004 yılında HABOM 5000 kişiye iş imkanı sağlıyacak deniliyordu. 2010 senesine geldik. Hala ortada birşey yok. İşçi sayısı ise, yarıya indi. 6 sene sonra da 1250 mi olacak? Hala ortada HABOM diye bir şey de yok. Var da ben mi bilmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
zaten sıkış tepiş olan atatürk havalimanına bir tane daha büyük hangar yapılacakmış ve mng'nin ve diğer şirketlerin yapacağı hangarlarda var sırada.kör topal gidiyoruz bakalım.lisanslı adam sayısı habom'a yetecek mi peki?ya da şu olur bir mühürlü 500 kişinin yaptığı işi onaylayacak.peki bunu bakım yaptığın şirketler onaylayacakmı?avrupa'dan gelecekse bu şirketler hiç sanmıyorum.aynı LUFTHANSA olayına döner.alır uçaklarını giderler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000