25 Temmuz 2010, Pazar 11:49:11

F35'LERİN MOTORUNU KALE KALIP ÜRETECEK

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, F35 askeri uçaklarının F135 motorlarını Kale Kalıp’ın üreteceğini açıkladı
  • Yaa işte böyle bakan bey, kim kapatmış fabrikaları ? Menderes. Siz hangi taraftansınız, anlayamadım ben?
  • Üretecek derken parça imalimi yapacak yoksa dışardan gelen parçaları birleştirecekmi onu bilmek lazım ;)
  • 2007den beri biliniyor F-35lerin motorunun parcalarını üretmek icin projeye partner yaptılar. neden 100 kere gündeme getirilir !
  • Biraz da yatırımları memlekete yaymak lazım. Hep batı anadolu veya marmara bolgesi yatırım alıyor. Nüfus dengeli şekilde artması lazım. İş yaptıkları amerikan şirketlerinin yatırımları amerikanın en ucra yerlerine dağılmış durumda aynı şey burada da yapılabilir. Amacım bölgecilik değil dengeli nüfus artışı ile dengeli iş dağılımı.
  • hayırlısı olsun inşallah .
  • kale kalıp sadece motorlardaki parcalardan bazılarını uretecek . keske motor üreticisi olsada ama yanlıs haber olmus
Çağlayan, ABD temaslarını tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’de United Tenologies Corporotion (UTC) şirketinin yetkilileriyle görüştüğünü, bu şirketin Amerikan Fortune’nin 500 büyük şirket listesinde 37. sırada yer aldığını kaydetti.

Bu şirketin 2009 yılında Kale Kalıp ile görüşmeye başladığını belirten Çağlayan, şunları söyledi: “Önümüzdeki hafta anlaşmayı imzalayacaklar. UTC hem Skorsky helikopterlerini hem de F35 askeri uçaklarının F135 motorlarını yapıyor. F35 askeri uçaklarının F135 motorlarını Kalep Kalıp üretecek. İlkin yüzde 90’dan fazlasını, çok kısa süre sonra da tamamını imal edecek. Bu, Eskişehir’de F16’ların motorlarını üreten TEI’nin (TUSAŞ Motor Sanayi) ardından Türkiye’nin ikinci motor fabrikası olacak. Ortaklık yüzde 51 Türk, yüzde 49 UTC şeklinde... Ana şirket UTC, bu işleri yapan alt şirket Pratt and Whitney. Pratt and Whitney ana şirketin yüzde 35 cirosunu gerçekleştiriyor. Askeri motor, uzay araçlarının motorları, ticari araç motorları yapıyor. Güç sistemleri konusunda üretimi var.”

Kalep Kalıp’ın, bu iş için 50 milyon dolarlık araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışması yapacağını vurgulayan Çağlayan, “Bu sene üretime başlayacaklar. Önümüzdeki hafta UTC’den bir heyet gelecek. Muhtemelen Ege Serbest Bölgesi’nde üretecekler” dedi.

Bakan Çağlayan, UTC’nin Sikorsy helikopter üretiminde de Alp Havacılık ve Kale Kalıp ile birlikte çalıştığını, şirketin Alp Havacılık ve Kale Kalıp ile bir Sikorsky helikopterinin tamamını Türkiye’de dizayn edip, üretimini yapıp ihraç etmek istediğini de bildirdi. Zafer Çağlayan, “halen 80 milyon dolarlık ihracat yaptılar. Ancak günde 1 milyon dolarlık ihracat için görüşmeler devam ediyor” dedi.

UTC ile Türk Hava Yolları’nın (THY) Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir bakım merkezleri olduğunu bildiren Çağlayan, “THY ile bu merkezden 500 milyon dolar ciro hedefliyorlar” dedi.

1940’LARDA TÜRKİYE 112 DEĞİŞİK UÇAK ÜRETMİŞ

Türk havacılık tarihi hakkında da bilgi veren Çağlayan, 1940’larda Türkiye’de 112 değişik uçak üretildiğini, 1955’de Hollanda’dan 30 uçak siparişi alındığını anlattı.

Çağlayan, şunları söyledi: “Bunun üzerine birileri devreye giriyor. İşte size biz daha ucuz veririz gibi anlatılır bu durum. Sonra bu siparişi geri çekiyoruz. Uçak fabrikasını 1959’da kapatıyoruz. Uçak motoru fabrikasını da traktör fabrikası haline getiriyoruz. Eğer böyle yapılmayıp devam edilseydi belki şimdi bizim de Boing, Airbus gibi bir şirketimiz olabilirdi. Uçak üretimi konusunun bu şekilde sona ermesi Türkiye tarihi açısından hazin bir durumdur.”
F35'LERİN MOTORUNU KALE KALIP ÜRETECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 14 yıl önce
Yaa işte böyle bakan bey, kim kapatmış fabrikaları ? Menderes. Siz hangi taraftansınız, anlayamadım ben?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Üretecek derken parça imalimi yapacak yoksa dışardan gelen parçaları birleştirecekmi onu bilmek lazım ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
2007den beri biliniyor F-35lerin motorunun parcalarını üretmek icin projeye partner yaptılar. neden 100 kere gündeme getirilir !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Biraz da yatırımları memlekete yaymak lazım. Hep batı anadolu veya marmara bolgesi yatırım alıyor. Nüfus dengeli şekilde artması lazım. İş yaptıkları amerikan şirketlerinin yatırımları amerikanın en ucra yerlerine dağılmış durumda aynı şey burada da yapılabilir. Amacım bölgecilik değil dengeli nüfus artışı ile dengeli iş dağılımı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hayırlısı olsun inşallah .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kale kalıp sadece motorlardaki parcalardan bazılarını uretecek . keske motor üreticisi olsada ama yanlıs haber olmus

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000