10 Nisan 2010, Cumartesi 14:01:57

EKŞİ: "SENDİKANIN YAPTIĞI EDEPSİZLİK!"

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) eski Genel Müdürü Bilal Ekşi, sendikanın grevi sonrasında meydana gelen gelişmelerin şirketin yeniden hayata döndürülmesi amacıyla hazırlanan projeye aykırı olmasından dolayı istifa ettiğini söyledi.
  • kıbrısa sahip çıkıyorsan,200 milyonluk nufusun kthy nin pazarına.uçuş saatlerine ve rootlarına üşüşen hava yolları ve ona bunlara peşkeş çekenler ödeyecek tabiki 100 milyon doları onlar kendini iyi bilir .ben mi ödeyecem (137)kişi oparayı, idare senin elinde ve herseye karar veriyosan ,haksanıyorsan ,vebalinide sen ödeyecen kardeşim..
  • Ben olsam 137 değil 437 kişi çıkarırım. O bile fayda etmez ya neyse. 100 milyon dolar borcu sendika ödeyecek herhalde ?
  • KTHY yarın bugün iflasını verecektir. Ve tüm personel işten durdurulacaktır. Ve ne yazık ki bunun tek sorumlusu sendika olacaktır. Bakalım bu vebali ne kadar taşıyacak. Hep bana hep bana demenin bedelini ağır ödeyecek. TC artık parada vermiyor. Sendikacılar ek iş yapıp personelin maaşını öderler artık.
  • grev şekli havacılığa yakışmamışsa, 137 kişinin tazminatsız şekilde işten çıkarılma kararımı havacılığa yakıştı. madem şirketi kurtarmaya geldiydiniz gelediğiniz tarihten itibaren ne yaptınız ,ne katkı sağladınız ,neyi kısıp ne gibi geliri artırıp şirkete kattınız, yeni pazar mı oluşturdunuz yeni müşterimikattınız , ha bunlar olur bunardan sonra herkes bıçağın altına boynumu koyar çorbada tuzu olur . ,yanlış yerden başladınız .kolayı herkes yapar kes at mentalitesi sonucu bu olur
  • Neymiş be bu bilal ekşi..... öve öve bitiremediniz. Geldi ,denedi, yapamadı, gitti........ suçuda grevde imzalanan protokol'e attı. Halbuki iki hafta önce almıştı istifa kararını.
  • Sendikanın Yönetimde gözü yoktur, sendika emekcinin cebinde gözü olanları takip ediyor sadece
  • Yok iki ev yok Araba taksidi - yüksek maaş....... nedir ya sizin dediğiniz, kredi kartı borçlarımızı bile ödeyemecek durumdayız.
  • Evet iste son dakika bombasi KTHY deki HavaSen baskani KTHY ye genel mudur olarak atanacak boylece tum grevlerin onu kesilmis olcak flas flas flas
  • Bu çalışanlara ne yapsan yaranılmaz şirket elden gıdıyor batıyor be kardeşim tabıkı fedakarlık yapacaksın tabıkı bazı seylere katlanacaksın yok ben en yuksekten maaşımı alıyım bıde yatıyım sonrada T.C para yollasın ohh kurtulalım hayat devam yok oyle kardeşim artık bakarsınız başınızın çaresine THY yede bi çok laf edıldı yok battı bunlar beceremez terlıklı dendı noldu THY uçtu gıdıyor tarıhındekı en buyuk buyume karlılık oranları THY de laf edemıyorsunuz ona tabı ama Sn. Ekşi hakedene çalışanı sever yatanı sevmez sorun budur bırılerının tekerıne comak sokuldu ama sımdı durum beter sdımdı sızı kım kurtaracak yok KTHY yı satacakmısta suda buda e akıllı zıhnıyet KTHY ne kadar borcu var ısteseler hemen satarlar ama yok sımdı dusunun sonunuzu ..
  • Bu sendika KTHY de olduğu sürece KTHY adam olmayacaktır. Ortalama işçi maliyetinin 3.500 TL (Net) olduğu bir şirkette sendika hala neyi savunacaktır. Bu son hareket KTHY nin sonu olmuştur. İleride bugünlerin sorumlusu vicdan azabı çekecektir. Bakın arkadaşlar otoparkta her KTHY personelinin arabası vardır. En büyük dertleri de budur. Araba borçlarını nasıl ödeyecekler diye grev yapmaktadırlar. Hepsinin 2 tane evi vardır. Ev borcunu nasıl ödeyeceğiz diye grev yapmaktadırlar. Durum bu kadar basittir.

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) eski Genel Müdürü Bilal Ekşi “Benim buradaki varlık sebebim ortadan kalkmış oldu. Ben bu projenin KTHY menfaatlerine olduğuna inandığım için buradaydım. Proje ortadan kaldırılmış olduğuna göre, bana düşen görev de istifa etmekti” dedi.

KTHY’nin diğer rakipleriyle benzer maliyetlere sahip olması gerektiğini kaydeden Ekşi, fiyatların at başı gittiği ve müşterilerin 5 liralık fark için başka şirketle uçtuğu havacılık sektöründe maliyetlerin kontrol altına alınmasının şart olduğunu, aksi takdirde şirketin varlığını sürdürmesinin mümkün olmayacağını belirtti.
İstifasını Çarşamba günü sunan ve KTHY Genel Müdürlüğü’nden dün itibariyle ayrılan Bilal Ekşi, TAK muhabirine istifa gerekçelerini anlattı.

‘AMAÇ İYİ NOKTAYA TAŞIMAKTI’

Bilal Ekşi, KTHY Genel Müdürlüğü’ne, şirketin içinde bulunduğu sıkıntılı sürecin aşılması ve “milli bayrak” taşıyıcısının daha iyi noktaya taşınabilmesinde Türkiye’nin nasıl bir destek vereceğinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan proje kapsamında Ocak 2010’da atandığını söyledi.

Ekşi, KTHY’nin yeniden hayata dönüşü amacıyla hazırlanan projenin, KKTC’nin bazı özel koşullarından dolayı hızla hayata geçirilemediğini ve önlerine çıkarılan bazı engellerden dolayı elzem olan koşulların uygulanamadığını belirtti.

Ekşi, “Kıbrıs’ın bir milli bayrak taşıyıcısı olacaksak, yapılması gereken şeylerden ve bu ana projeden, gündelik birtakım kaygı ve kararlarla veya 1-2 haftalık projeksiyonlarla vazgeçmemek gerekiyordu” dedi

‘GREV ŞEKLİ HAVACILIĞA YAKIŞMADI’

Bilal Ekşi, Hava Sen’in “havacılığa pek de yakışmayacak şekilde” bir gece yarısı greve gitmesi ve grevin arkasından meydana gelen olaylar sonunda sendikayla imzalanan protokolün, “KTHY’yi yeniden hayata döndürme projesine temelde aykırılıklar taşımasından dolayı istifasını sunduğunu” söyledi. Ekşi, şöyle devam etti:

“Benim buradaki varlık sebebim ortadan kalkmış oldu. Ben bu projenin KTHY menfaatlerine olduğuna inandığım için buradaydım. Proje ortadan kaldırılmış olduğuna göre, bana düşen görev de istifa etmekti… Bu kararı alan yöneticilerin bundan sonraki sürece ilişkin bir vizyonları mutlaka vardır. KTHY inşallah bundan sonraki süreçte çok daha iyi noktada olur.”

“BUNA 137 KİŞİ OLARAK BAKMAMAK LAZIM”

Bilal Ekşi, 137 kişinin işten durdurma ihbarlarının geçersiz kılınması kararının istifasına etkisinin sorulması üzerine, bu kişilerin hâlihazırda çalıştığını, işsiz kalmalarının söz konusu olmadığını söyledi. Ekşi, “Buna 137 kişi olarak bakmamak lazım. KTHY’nin diğer rakipleriyle benzer maliyetlere sahip olması gerekir. Dünya değişince, sizin de değişmeniz gerekiyor veya değişen dünya sizi dışlar” dedi.

KTHY’nin CAS’tan aldığı hizmeti rakiplerinin 3 katı bir fiyata aldığına işaret eden Ekşi, şöyle devam etti:

“Şimdi siz bir yandan biletinizle rekabet ederken, aldığınız hizmetleri de 3 kat fazla almaya devam ederseniz, bu şirketin yürütülmesi mümkün değil. Siz şu kararı vermek durumundasınız: Ya bu 137 kişi işini yapmaya devam etsin ama piyasa şartlarıyla devam etsin. Bunun karşılığında şirket milli bayrak taşıyıcısı olmaya devam etsin. Veya biz 137 kişiyi ve sendikayı mutlu edelim ve bunun yükünü Kıbrıs Türk halkı taşısın.”

“DAHA AZ İNSANLA UÇAKLAR UÇURULABİLİR”

Maliyeti yükselten ana kalemlerden birisinin, rakiplerinden çok yüksek olan personel gideri olduğunu kaydeden Ekşi, 750 kişinin çalıştığı KTHY’nin, uluslararası kriterler göz önüne alındığında daha az insanla işini yapabileceğini söyledi.

Ekşi, “Ya bu zararı millet karşılayacak, ya da insanlar piyasadaki şartlarla çalışmaya, yaşamaya hazır olacak. Çünkü rakiplerimizin çalışanları Kıbrıs koşullarında daha makul fiyatlarla çalışıyorlar. Biz de maliyetlerimizi onların seviyesine çekmezsek, onlarla rekabet edemeyiz” dedi.

Şirketin kara geçebilmesi için yapılabilecek daha çok şey bulunduğunu kaydeden Ekşi, KTHY’nin satışını artırabilmesi için mutlaka bir network taşıyıcıyla ilişkiye geçmesi gerektiğini söyledi. Ekşi, adanın izole edilmesinden kaynaklanan zorlukların aşılabilmesi için Türkiye’deki başka hava yollarıyla yakın ilişki içine girmesi gerektiğini belirtti.

“YÜKSEK MAAŞLI ÇALIŞANLAR...”

Bilal Ekşi, “personel giderinin oldukça yüksek olduğu şirkete son dönemlerde yüksek maaşlı çalışan alınması” haberleriyle ilgili olarak da, söz konusu kişilerle ilgili haberlerin çarptırılarak basına yansıdığını söyledi.

Emeğinin piyasadaki karşılığının verilmesi halinde, en iyi insanın işe alınabileceğine işaret eden Ekşi, “Bir bekçiye genel müdür maaşı vermemeniz gerekiyor. Bekçi piyasada ne alıyorsa onu almalı. Bir müdür, piyasada ne alması gerekiyorsa onu almalı. Ama siz bekçinize, müdürünüzden fazla maaş verirseniz, o şirketi dünyayla rekabet ettiremezsiniz” dedi. Ekşi, “bu dengelerin sendikalardan dolayı alt üst olduğunu ve şirkette müdüründen fazla maaş alan çalışanlar bulunduğunu” kaydetti.

‘HAVACILIKTA SENDİKALAR DAHA ANLAYIŞLI OLMALI’

KTHY’nin her an grev yapılabilecek şirket imajı vermesinin güvensizlik yarattığını ve iş kapasitesini olumsuz etkilediğini kaydeden Ekşi, havacılık sektöründeki sendikaların daha anlayışlı hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Ekşi, “Sendikalar, şirketin geleceğine ipotek koyacak, geleceğini sıkıntıya sokacak hal ve davranışlarda bulunmaması gerekiyor. Bu kısa vadede çalışanların lehine görünse de uzun vadede hem çalışanların hem de toplumun zararına sebep olabilecek bir şeydir” dedi.

Bilal Ekşi, sendikanın mutlaka olması gerektiğini ancak sendikanın dünyayı görmesi ve “ne yaparsam bu şirket batar” diye düşünüp, bunu yapmaması gerektiğini söyledi.

Projeye ve THY’ye dönük eleştirilere de değinen Ekşi, sendikanın yayın organının projeyi “Akritas Planı” olarak isimlendirdiğini kaydederek, “Çalışanların temsilcisi olan sendikanın Türkiye’yi veya THY’yi böyle bir benzetmeyle anmasını cehalet ve edepsizlik olarak görüyorum” dedi.

AKRİTAS PLANI NEDİR?

Akritas Planı, 1963 senesinin başlarında Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetînde çoğunluğa sahip Kıbrıs Rumlarının, Kıbrıs Türklerini yönetimde zayıflatarak daha sonra Kıbrıs Cumhuriyeti'ni Yunanistan ile birleştirmeyi amaçlayan plan. Enosis fikrinde olduğu gibi Yunanistan ile Kıbrıs'ın birleşmesi şeklinde anılır

(Star Kıbrıs)

EKŞİ: "SENDİKANIN YAPTIĞI EDEPSİZLİK!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (44)

Misafir ~ 14 yıl önce
kıbrısa sahip çıkıyorsan,200 milyonluk nufusun kthy nin pazarına.uçuş saatlerine ve rootlarına üşüşen hava yolları ve ona bunlara peşkeş çekenler ödeyecek tabiki 100 milyon doları onlar kendini iyi bilir .ben mi ödeyecem (137)kişi oparayı, idare senin elinde ve herseye karar veriyosan ,haksanıyorsan ,vebalinide sen ödeyecen kardeşim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben olsam 137 değil 437 kişi çıkarırım. O bile fayda etmez ya neyse. 100 milyon dolar borcu sendika ödeyecek herhalde ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY yarın bugün iflasını verecektir. Ve tüm personel işten durdurulacaktır. Ve ne yazık ki bunun tek sorumlusu sendika olacaktır. Bakalım bu vebali ne kadar taşıyacak. Hep bana hep bana demenin bedelini ağır ödeyecek. TC artık parada vermiyor. Sendikacılar ek iş yapıp personelin maaşını öderler artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
grev şekli havacılığa yakışmamışsa, 137 kişinin tazminatsız şekilde işten çıkarılma kararımı havacılığa yakıştı. madem şirketi kurtarmaya geldiydiniz gelediğiniz tarihten itibaren ne yaptınız ,ne katkı sağladınız ,neyi kısıp ne gibi geliri artırıp şirkete kattınız, yeni pazar mı oluşturdunuz yeni müşterimikattınız , ha bunlar olur bunardan sonra herkes bıçağın altına boynumu koyar çorbada tuzu olur . ,yanlış yerden başladınız .kolayı herkes yapar kes at mentalitesi sonucu bu olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Neymiş be bu bilal ekşi..... öve öve bitiremediniz. Geldi ,denedi, yapamadı, gitti........ suçuda grevde imzalanan protokol'e attı. Halbuki iki hafta önce almıştı istifa kararını.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sendikanın Yönetimde gözü yoktur, sendika emekcinin cebinde gözü olanları takip ediyor sadece

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yok iki ev yok Araba taksidi - yüksek maaş....... nedir ya sizin dediğiniz, kredi kartı borçlarımızı bile ödeyemecek durumdayız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Evet iste son dakika bombasi KTHY deki HavaSen baskani KTHY ye genel mudur olarak atanacak boylece tum grevlerin onu kesilmis olcak flas flas flas

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu çalışanlara ne yapsan yaranılmaz şirket elden gıdıyor batıyor be kardeşim tabıkı fedakarlık yapacaksın tabıkı bazı seylere katlanacaksın yok ben en yuksekten maaşımı alıyım bıde yatıyım sonrada T.C para yollasın ohh kurtulalım hayat devam yok oyle kardeşim artık bakarsınız başınızın çaresine THY yede bi çok laf edıldı yok battı bunlar beceremez terlıklı dendı noldu THY uçtu gıdıyor tarıhındekı en buyuk buyume karlılık oranları THY de laf edemıyorsunuz ona tabı ama Sn. Ekşi hakedene çalışanı sever yatanı sevmez sorun budur bırılerının tekerıne comak sokuldu ama sımdı durum beter sdımdı sızı kım kurtaracak yok KTHY yı satacakmısta suda buda e akıllı zıhnıyet KTHY ne kadar borcu var ısteseler hemen satarlar ama yok sımdı dusunun sonunuzu ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu sendika KTHY de olduğu sürece KTHY adam olmayacaktır. Ortalama işçi maliyetinin 3.500 TL (Net) olduğu bir şirkette sendika hala neyi savunacaktır. Bu son hareket KTHY nin sonu olmuştur. İleride bugünlerin sorumlusu vicdan azabı çekecektir. Bakın arkadaşlar otoparkta her KTHY personelinin arabası vardır. En büyük dertleri de budur. Araba borçlarını nasıl ödeyecekler diye grev yapmaktadırlar. Hepsinin 2 tane evi vardır. Ev borcunu nasıl ödeyeceğiz diye grev yapmaktadırlar. Durum bu kadar basittir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000