14 Aralık 2011, Çarşamba 15:02:54

DÜNYA HAVACILIĞINDA SAYI KORKUSU

Türk Hava Yolları uçaklarında 13 rakamının olmaması aslında bilinen ve sadece THY'ye özgü bir durum değil. Birçok havayolu şirketinin farklı ülkelerde sayılarla ilgili batıl inançları bulunuyor. Peki onlar ne?
  • 1453=13 cuma hrist İyan alemi icin uğursuzluk sayarlar kara cuma derler
  • mal bunlar ya batıl inanç adı üstünde
  • Bu bıyıksız mahluklar elin batıl inancına saygıyı ilericilik görecek kadar cehalet ve aşağılık komleksi içinde olmasalardı , koltuk numarası nedir ki iki dakikada değiştirirlerdi değilmi bıyıksız efendi?
  • Badem bıyıklı anlar mı gavur icadından? Türk Hava Yolları'nın yabancı şirketlerden aldığı-kiraladığı uçaklarda 13 numara yok. Diğerlerinde vardır. Töbe estafurullah töbe.
  • VIXI'nin 17 rakamıyla ilgisini çözen var mı? Ya da VIXI hangi rakamı ifade ediyor? Bildiğim kadarıyla 17 rakamı, XVII olarak yazılabilir. İtalyancada X var mı?
  • teşekkür ediyorum airporthaber gündemde olan bir konu üzerinde okuyucularınızı bilgilendirmek üzere araştırma yaptığınız için, sizi takibe devam...
  • simdi anladim 1 ABD dollarinin her yerinde 13 sayisinin var olmasini,....13 basamakli piramit, 13 defne yapragi/13 ok kartalin pencesinde ve 13 yildiz kartalin ustunde(buda israilin bayragi seklinde duzenlenmis)..... cunki onlar aslinda musluman.
  • manyakca bir inanc,gerd müller,in alman milli takimdaki forma numarasi 13.
  • Çince de "sı" ölüm demekken yine "sı" dört demektir peki bunun ne farkı var derseniz sadece okunuş ve tonlama farkı vardir bu yuzden 4 çinlilerde kullanılmaz.4 adet birşey sunulmaz vs vs.8 rakamıninda aksine ugurlu olduguna inanırlar ... enis..
  • dünya saçmalamış resmen :) uğurlu rakamım 7 mesela. 7. sırada oturmak istiyorum nolucak?
Dünyada var olan farklı inanç mitlerine göre birçok havayolu şirketinin 4, 8, 9, 13 ve 17 rakamlarının bulunduğu koltukların uçaklarda yer almadığı belli başlı inançlara göre bu rakamların uğursuz olduğu kabul ediliyor.

Dünyada 13 rakamını kullanmayan tek havayolu Türk Hava Yolları değil. Uçaklar Boeing üretimi olduğu için sayısız havayolu şirketi 13 numaralı koltuk numarası olmadan sefer yapıyor.

Batıl inançlar kültürlere göre değişirken birçok yolcunun bu koltuklarda oturmak istemediğini belirten yetkililer, “13 numaralı koltuk yolculara uğursuzluk getireceği için uçaklarımızda 12-14-15 sıra numaraları bulunuyor. Çünkü kimse bu koltuklarda oturmak istemiyor” diye yolcuların korkusunu dile getiriyor.

JAPONYA'DA 4 ve 9
Japon Havayolları’na ait tüm uçaklarda 4 ve 9 numaralı koltukların bulunmamasına rağmen Japonlar 13 rakamının uğursuzluğuna inanmıyorlar. 4 numarası ölümü çağrıştırırken, 9 numarasının işkenceyi çağrıştırdığı, buna rağmen aynı coğrafya içinde yer alan Cathay Pacific, Malezya, Singapur ve Tayland Airways gibi Asya taşıyıcılarının uçaklarında da 13 numaralı koltuğun bulunmaması gayet şaşırtıcı...

Asya’da yer alan birçok havayolu şirketinin 13 rakamının uğursuzluğuna inanması nedeniyle havaalanları da bu sayı lanetinden nasibini almış durumda...

Seul’de bulunan Inchon Havalimanı’nın 4,13 ve 44 numaralı gatelerinin olmadığı, Koreli yolcuların bu kapılardan uçağa binmek istemedikleri öğrenildi.

ALITALIA’DA 17 NUMARALI KOLTUK YOK
İtalyan Havayolu şirketi Alitalia uçaklarında diğer numarların bulunmasına rağmen 17 numarlı koltuğun olmadığını öğrendik. Roma rakamlarına göre “VIXI – Yaşadım” manasına gelen ve bu rakamın uğursuzluğuna inanılarak 17 numaralı koltuğun uçaklardan kaldırıldığı belirtildi. Her iki lanete inanan Lufthansa Havayolları’nın uçaklarında ise 13 ve 17 numaralı koltukların olmadığı ifade edildi.

Amerikan ve Delta Havayolları’na ait uçakların  “191” uçuş koduyla birbirine yakın zamanlarda büyük kırımlar yaşaması nedeniyle bu iki havayolu şirketinin de sefer sayısı olarak bu rakamı artık kullanmadığı biliniyor.

Amerika’da Eastern Havayolları’nın 1972 yılında 401 sefer sayılı uçağı Evirglades yakınlarında düşmüş, kazanın ardından arama kurtarma çalışmalarına gidenlerin kazada hayatını kaybeden pilotların hayalet olarak kendilerine saldırdığı kayıtlara geçmişti.

Yaşanan kazanın ardından Amerika’da birçok havayolu şirketi 401 uçuş kodunu kullanmazken, konu ile ilgili 1975 yılında “The Ghost Flight 401” adında bir film çekildi.

13 RAKAMI NEDEN UĞURSUZ?
Dünyada 13 sayısının uğursuz olduğu inancı çok yaygın. Bazı ülkelerde evlerin kapılarına 13 numarası verilmiyor. Bu inanç bir fobi, yani bir çeşit korku hastalığı olarak da kabul ediliyor ve adına da "triskaidekaphobia" deniliyor. Triskaidekafobi Yunanca’da "üç ve on, fobi" sözcüklerinden oluşuyor. Sözcüğe, yazılı kaynaklarda ilk kez 1911 yılında I. H. Coriat’ın "Abnormal Psychology" adlı yapıtında rastlandı.

Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 Havari. Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının geçtiği herşey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı. İbraniler’e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin "mavet" (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan "m" olmasıydı. Hammurabi kanunları listesinde ise 13 sayısı atlanmıştı. Kimi ülkelerdeki bir çok otel müşterisi 13 numaralı odada kalmayı reddeder; bu nedenle kimi otellerde oda numaraları 12, 12A, 14 olarak devam eder.

Kimi toplumlarda ise 13 sayısının uğuruna inanılıyor. Örneğin Meksika’da, Keltik ve Germen toplumlarında bu sayı genelin tam tersine önemli, kutsal ve şans getiren bir sayı olarak görülüyor. İslam dünyasında da genel inanışın aksine 13 rakamına ayrı bir değer veriliyor. Müslümanlar için önem taşıyan bazı önemli tarihlere ait rakamların toplamının 13 çıkması bunun nedeni olarak gösteriliyor. Örneğin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in doğduğu yıl olan 571 tarihide bu örnekler arasında yer alıyor.

©AirportHaber.com ÖZEL
DÜNYA HAVACILIĞINDA SAYI KORKUSU

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Ertuğrul ~ 6 yıl önce
1453=13 cuma hrist İyan alemi icin uğursuzluk sayarlar kara cuma derler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sssss ~ 9 yıl önce
mal bunlar ya batıl inanç adı üstünde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
S Sağlam ~ 10 yıl önce
Bu bıyıksız mahluklar elin batıl inancına saygıyı ilericilik görecek kadar cehalet ve aşağılık komleksi içinde olmasalardı , koltuk numarası nedir ki iki dakikada değiştirirlerdi değilmi bıyıksız efendi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Badem bıyıklı anlar mı gavur icadından? Türk Hava Yolları'nın yabancı şirketlerden aldığı-kiraladığı uçaklarda 13 numara yok. Diğerlerinde vardır. Töbe estafurullah töbe.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
VIXI'nin 17 rakamıyla ilgisini çözen var mı? Ya da VIXI hangi rakamı ifade ediyor? Bildiğim kadarıyla 17 rakamı, XVII olarak yazılabilir. İtalyancada X var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
teşekkür ediyorum airporthaber gündemde olan bir konu üzerinde okuyucularınızı bilgilendirmek üzere araştırma yaptığınız için, sizi takibe devam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
simdi anladim 1 ABD dollarinin her yerinde 13 sayisinin var olmasini,....13 basamakli piramit, 13 defne yapragi/13 ok kartalin pencesinde ve 13 yildiz kartalin ustunde(buda israilin bayragi seklinde duzenlenmis)..... cunki onlar aslinda musluman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
manyakca bir inanc,gerd müller,in alman milli takimdaki forma numarasi 13.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Çince de "sı" ölüm demekken yine "sı" dört demektir peki bunun ne farkı var derseniz sadece okunuş ve tonlama farkı vardir bu yuzden 4 çinlilerde kullanılmaz.4 adet birşey sunulmaz vs vs.8 rakamıninda aksine ugurlu olduguna inanırlar ... enis..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
dünya saçmalamış resmen :) uğurlu rakamım 7 mesela. 7. sırada oturmak istiyorum nolucak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000