27 Ocak 2010, Çarşamba 07:40:53

"Brezilya'ya uçak parçası satabiliriz"

Brezilya ile ticareti artırmak isteyen Türkiye, bu ülke ile ilişkileri sıcak tutmaya çalışıyor...
  • türkiye önce kendi arabasini yapsin,ucak isi sonra.
  • türkiye kendi uçağını yapıp satsa olmuyormu . Neden illa ki parça

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında yapacağı ziyaret öncesi, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, dünyanın üçüncü büyük uçak fabrikası Embraer'i inceledi. Ergün, Brezilya'ya motor dahil yüzlerce uçak parçası satılabileceğini söyledi. 

Uzun bir geçmişe sahip Türkiye-Brezilya ilişkileri hedeflenen düzeyin çok altında. 200 milyonluk nüfusuyla büyük bir pazar olan Brezilya, futbolcu transferleri dışında Türkiye'de pek bilinmiyor. Yıllarca ihmal edilen bu pazar üç yıl önce açılan Türk kolejinin faaliyetleri sonucu işadamlarının dikkatini çekmeye başladı. Türk Hava Yolları'nın Dakar aktarmalı Brezilya seferleri de ülkeye olan trafiği hızlandırdı.

Brezilya'da temaslarda bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dünyanın üçüncü büyük uçak fabrikası Embraer'de, incelemelerde bulundu. Embraer Başkan Yardımcısı Orlando Jose Ferreira Neto ve diğer yetkililerle görüşen Bakan Ergün, Türkiye ve Brezilya arasında ticari ve askerî amaçlı uçak sanayii konusunda işbirliği imkanlarının mevcut olduğunu anlattı. Brezilya'nın, ürettiği uçakların parçalarının büyük bölümünü diğer ülkelerden tedarik ettiğini ifade eden Ergün, Türkiye'nin yüzlerce uçak parçası üretme kabiliyeti bulunduğunu söyledi. Bakan Ergün, "Türkiye olarak Brezilya'ya uçak motoru da dahil olmak üzere yüzlerce uçak parçası satabiliriz." dedi.

Brezilya Kalkınma, Dış Ticaret ve Sanayi Bakanı Miguel Jorge ile bir araya gelen Sanayi Bakanı, iki ülke arasındaki ticaretin artması için öncelikle ticaretin ve yatırımın serbestleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bunun için de serbest ticaret anlaşmasının bir an önce yürürlüğe konulmasını isteyen Ergün, "Bu anlaşmanın Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay'ın da aralarında bulunduğu Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercusor) çerçevesinde yapılması gerekiyor. Ayrıca çifte vergilendirmenin de önüne geçilmeli. Örneğin THY de böyle bir sorun yaşıyor. Brezilya'da yatırım yapıyor ama hem Türkiye'de hem Brezilya'da vergi ödüyor. Bu engeller, ticaretin önünde olmamalı." şeklinde konuştu.

Bakan Ergün'e göre Brezilya ile işbirliği yapılacak çok alan var. Özellikle otomotiv sektöründe çok daha güçlü ve derin işbirliği olabilir. Ayrıca havacılıkta, savunma sanayiinde güçlü işbirliği yapılabilir. Bunun için ilişkilerin daha sık ve geniş katılımlı olması gerekiyor. Nihat Ergün, bu pazarı harekete geçirecek, karşılıklı yatırımları artıracak çok önemli adımlar attıklarını söyledi. Brezilyalı Bakan Miguel Jorge ise otomobil sektöründe işbirliklerini değerlendirebileceklerini ifade etti.

Türk koleji açılınca işadamlarının ilgisi arttı

Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazanmasına büyük katkı sağlayan Colegio Belo Futuro'yu (Güzel Gelecek Koleji) ziyaret eden Sanayi Bakanı Nihat Ergün, okul yöneticilerini tebrik etti. Ergün, okyanus ötesi coğrafyada hizmet veren okulun, iki ülke ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sağladığını söyledi. Üç yıldır eğitim hizmeti veren kolejin 80 öğrencisi bulunuyor. Kolej Müdürü Bayram Dağdeviren, eğitimin yanı sıra gelen işadamlarına her konuda yardımcı olduklarını söyledi.

Zaman

"Brezilya'ya uçak parçası satabiliriz"

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
türkiye önce kendi arabasini yapsin,ucak isi sonra.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
türkiye kendi uçağını yapıp satsa olmuyormu . Neden illa ki parça

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000