10 Ocak 2009, Cumartesi 09:00:59

"BİZİ ÇEKEMEYENLER BİZE ENGEL OLDULAR"

Airport TV’de ekranlara gelen ve Genel Koordinatör Ali Kıdık’ın hazırlayıp sunduğu ‘Sorun Cevaplasın’ programı yine çarpıcı açıklamalara sahne oldu…
  • Federasyon adına yapılan bu tartışmanın temelinde hiçbir ticari beklenti yoktur. Hiçkimse bu bakir sportif sektörün kaymağıyla ilgilenmez hele telefon bağlantısı yapan arkadaş hayatını sportif havacılığın gelişimine adamış bilge, ulu ve araştırmacı bir kişidir. Kar gibi ticari kavramlarla zaten işi olmaz.!! Hernekadar thk'da eğitim almış olsa da THK binlerce pilot yetiştirmiştir ama sportif havacılık için büyük bir engeldir, kendisi ve arkadaşlarına THK hiiiç mi hiç destek olmamış ve sporun gelişimine yıllardır köstek olmaktadır :) Hamdolsun kendisi ve temsil ettiğini iddia ettiği kişiler kar amacı gütmez,ticaretle alakaları yoktur ve insan hayatıyla ilgisi olmayan ve kimseyi riske atmayan model uçakla ilgilenmektedir. :))
  • Acaba sizler kurban derilerinizi ve bağışlarınızı amacı belli olmayan yerlere vermeye devam ettikçe, ücretsiz olarak sportif havacılığı yapabilecek yer bulabilecekmisiniz? Ve unutmamalısınız ki Türk Hava Kurumu sivil insanların yanında ülke savunmasını gerçekleştiren aralarında Özel Kuvvet elemanlarının ve Kara, Hava ve Deniz Harp Okulu öğrencileri de dahil birçok subay ve astsubayların temel havacılık eğitimlerini vermektedir. Şu an aklıma gelmeyen daha birçok ücretsiz faaliyeti gerçekleştirebilen bu kurum hakkında böyle pervasızca ve saygısızca karalamaya çalışmak seviyesizlik olmuyor mu?
  • Hepimizin bildiği gibi Türk Hava Kurumu'nun amacı, halktan aldığı fitre-zekat, kurban derisi ve bağış gelirleri ile halka ücretsiz olarak sivil havacılık sevgisini aşılamaktır. Kurulduğu günden bu güne; yetiştirdiği sayısız havacının içerisinde Atatürk’ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha GÖKÇEN unutulmamalı. Ayrıca 1997 yılında düzenlediği 1. Dünya Hava oyunları ile Türk gencinin ve Türkiye’nin sivil havacılık dalında yaptığı faaliyetleri tanıtan da yine bu kurum. Bu kurumu kötüleyen kimi çevreler hiç düşünmüyorlar mı acaba; Dünyada kaç kurum ücretsiz olarak bu faaliyetleri yaptırabiliyor? Gelir kaynaklarının azalması nedeni ile bazı kurslardan katkı payı alması sizce de normal değil mi?
  • Arkadaşlar ben 98 yılında Türk Hava Kurumu'nun açmış olduğu ücretsiz akademik pilotaj eğitimini kazanmış ve 2001 yılında mezun olmuş bir pilotum. Yaklaşık olarak 11 yıldır devlet te ve özel şirketlerde ve yurt dışında uçuş yaptım. Bu haberleri okuduğumda inanın KALBİM çok ama çok kırıldı. Bilmiyorum biliyormusunuz ama Türk Hava Kurumu dünyada yapısı ve çalışma şekli bakımından tek kurumdur. Bunu bize hediye edende ATAMIZ'dır. Bazı hatalar olabilir ve oluyodurda ama bu hatalarda THK nın ismini suçlamak nekadar yanlış bir davranıştır. Eğerki hata varsa ve yapılıyorsa yapan kişi ve şahısları suçlamak en doğru haldir. Uçucu arkadaşlarıma hayırlı uçuşlar dilerim . SAYGILARIMLA.....
  • THK biraz ilgisi olanların bildiği gibi sadece deri toplama işi yapmayan, büyük misyonu olan bir kurumdur. Ülkemizin havacılık konusundaki talepleri karşılaması için destek yardım ve ilgi görmesi gerekir. Tüm diğer faaliyetleri yanında ücretli kursları sayesinde benimde içinde bulunduğum onlarca yelkenkanat gönüllüsü bu kurum sayesinde hedeflerine ulaşıp göklerde uçabilmektedir.Bu kursları verebilecek bilgi deneyim ve altyapısı olan başka bir kurumumuz yokken THK nu sınırlandırmak sadece ücretsiz kurslarla Türkiyede havacılığı geliştiremeyiz. Modern ülkelerin havacılıkla uğraşan insan sayısına ulaşmak için lütfen ücretli yada katkı paylı kursları arttıralım.THK bu kursları alabileceğimiz en yetkin donanımlı özverili çalışanlara sahiptir...
  • Ben buraya böylesi güzel bir kurumu kötüler kelimeleri birleştirip cümleler kuran arkadaşları, havacılıktan para kazanmak amacı içerisinde olan birilerinin dolduruşa getirdiğini. Hakkında en ufak bir fikri bile olmadığı halde dolduruşa getiren kişilerin, yalan yanlış yazdığı imla kılavuzlarından, sözlüklerden bulduğu o anlamsız kelimeleri depremden çıkmış bir binadan daha devrik bir şekilde cümleler içinde kullanan bu arkadaşlara hayret ediyorum.
  • Sportif havacılık dışında Türk Hava Kurumu’nun Orman yangınlarına karşı verdiği mücadele de göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir faaliyettir. İlkokul dönemlerinde herkese öğretmeni mutlaka bilinmeyen kelimeler verip, bunların ne anlama geldiğini sözlükten bulup bu kelimeleri cümle içinde kullanmalarını istemiştir.
  • Havacılık Sporu maliyeti yüksek, pahalı bir spordur. Buna rağmen Türk Hava Kurumu dar gelir kaynaklarıyla kurslarının büyük bir kısmını ücretsiz, geri kalan küçük bir bölümünü de yalnızca kursun maliyetini karşılayan bir katkı payı alarak vermektedir. Türk Hava Kurumu’nun vermiş olduğu kurslardan tek beklentisi başarılarıyla ismini gökyüzüne yazdırmış Türk gençleri görebilmektir. Bu amaçla kursu başarıyla bitiren gençlerin ellerini bırakmayıp onlara ulusal ve uluslararası yarışmalarda destek olmaktadır.
  • THK 1925 yılından bu yana gerek askeri gerek sivil havacılığın Türkiye’deki gelişimine önayak olmuş en önemli kurumu, Türkiye’de Havacılık yolunda atılan ilk adımıdır. Havacılık tertip, düzen ve disiplin gerektiren bir yaşam tarzıdır. Bu yaşam tarzını daha çocuk yaşta model uçak kurslarıyla aşılayan Türk Hava Kurumu, ilerleyen yaşlarda Paraşüt, Planör, Yelkenkanat ve Yamaçparaşüt kurslarıyla da gençlere paylaşmayı grup halinde çalışmayı, çeşitli bölgelerden gelen insanları bir arada toplayarak kültür alışverişi yapmayı sağlayan, aslında bakıldığında havacılık dışında da birçok şey öğreten bir kurumdur.
  • THK tüm kulüplere de destek vermektedir. Ancak bazıları icraatlarını ortaya koymak yerine sadece olanı eleştirirler. Ortada olan bir şeyi eleştirmek kolaydır. THK’nın kapısının herkese açık olduğunu hepimiz biliyoruz. Buyurun birazda havacılık adına bizler bir şeyler yapalım. Yumurtacı yumurtayı beğenmez yumurtla dersin yumurtlayamaz. Bu güzide kurumun kıymetini bilelim ve hep birlikte sahip çıkalım.

Türk Hava Kurumu Başkanı Yusuf Güngör’ün konuk olarak katıldığı Sorun Cevaplasın yine gündemin nabzını tuttu.

Türk Hava Kurumu Başkanı Yusuf Güngör, amaçlarının sadece Havacılığı sevdirmek olduğunu, hiçbir ticari amaç gütmediklerini belirtirken şöyle konuştu; “Türk Hava Kurumu 1925’te Atatürk tarafından kurulmuştur. O zamanlar daha aktiftik ama 1945’ten sonra bazı duraklama anları geçirdik. Örneğin Atatürk 21 tane gelir kaynağı sağlamıştı. Satılan her sigaradan bir adet bize gelir sağlanırdı, ayrıca Milli Piyango’dan da gelirimiz vardı. Ama şimdi durum böyle değil. Artık bu tarz gelir kaynaklarımız yok. 1945’ten sonra bizi çekemeyenler yüzünden dışarıda kaldık” dedi.

Sorun Cevaplasın - Yusuf Güngör

Havacılığımızın gelişmesi için uğraş gösterilmesinin yeterli olduğunu ifade eden Güngör; “Bizler zamanında uçak yapımına kadar bu sektörde vardık. Deriden bile uçak yaptık. Şimdi ise bunlar sadece müzemizde sergileniyor. Her türlü alt yapıya sahibiz. Yeter ki bu bilince ulaşalım” diye konuştu.

TÜRK KUŞU VE THK KURUMLARI

Bizim asli amacımız Türk insanına havacılığı sevdirmektir. Atatürk bize güvendiği için bu kurumu kurdu. Bizim 473 tane şubemiz var. Türk Kuşu ise pilot, paraşütçü ve planörcü yetiştirir. Sportif, askeri ve ticari havacılığın denetimi THK’nındır. Sportif anlamda eğitimler bedavadır. Pilotaj eğitiminde ise sadece maliyet alınır. Bizim yaptığımız bu işi yurt dışında 3 ayrı bakanlık yapıyor.

Şubede çalışanların gönüllü olarak bu işi yaptıklarını ifade eden Güngör; “Bizim çalışanlarımız bedava ve fahri olarak görev yapıyorlar. Onlar havacılığa gönül vermiş insanlardır. Ayrıca 473 binanın yarısı bizim yarısı ise kiralıktır. Bu durum ne kadar aktif olduğumuza ve istekli oluşumuza bir örnektir” dedi.

Sorun Cevaplasın - Yusuf Güngör

GÖKÇEN HAVACILIK NEDİR?

THK yasa gereği ticaret yapamaz. Kaynağımız kısıtlı. Ama biz de para kazanmak zorundayız. Bu nedenle her türlü gelir kaynağımızı Gökçen Havacılık üzerinden yürütüyoruz. Biz 23 yıldır orman yangını söndürüyoruz, bu işe kendimizi adadık. Ama bu yangınları söndürebilmemiz için uçak almamız lazım. Kısa sürede suya inip, suyunu alıp hemen yangın yerine gidebilmek ve yangınlara müdahale edebilmemiz gerekiyor. Bunun için uçaklara ihtiyacımız var. Bizden başka bu işi yürütmek isteyenler de olabilir ama o zaman pahalıya mal olur.

Sorun Cevaplasın - Yusuf Güngör

”THY YANLIŞ YAPTI BEN DE ONLARI UYARDIM”


Biz Türk Hava Yolları ile 108 pilot yetiştirmek için anlaşma yaptık. 54 tanesini yetiştirdik. Yetiştirmeye devam ediyoruz. THY buna rağmen uçuş okulu açtı. Bu THY’nin yanlışıdır. Bu yanlıştan dolayı onları uyardım. Bizden daha iyilerse gelsinler oturalım konuşalım. Ben iddialıyım.

Sorun Cevaplasın - Yusuf Güngör

Ben diğer uçuş okulları konusunda bilgi sahibi değilim. Ama biz uçuş okullarına engel değiliz. Böyle bir kanı var bu yanlıştır. Aksine onları destekliyoruz.

THK’nın halka tanıtılması gerektiğinin altını çizen Yusuf Güngör; “THK’yı tanıtmak için reklam yapmak gerekiyor. Ama bunun için büyük paralar gerekiyor. Bu paraları vermemiz mümkün değil. Ama sizin aracılığınızla bu tanıtımı yapabiliriz" dedi.

”THK’NIN DERİ İLE ANILMASI İÇİMİ ACITIYOR”

Türk Hava Kurumu maalesef deri ile bütünleştirildi. Halkımız bizi böyle tanıyor. Bu imajı yıkmamız gerekiyor. Deri toplamak bizim bir çok faaliyetimizden sadece biridir. Deri toplamak kanuni görevimizdir. Biz 5 bin 500 pilot yetiştirdik. Geçen yıl 110 yangın söndürdük. 75 bin paraşütçü yetiştirdik. Önümüzdeki yıl 30 bin çocuğumuza eğitim vereceğiz. Bunların hepsi maliyettir. Kaldı ki topladığımız derilerin yüzde 60’ını hayır kurumlarına veriyoruz. Bize yüze 40’ı kalıyor. 4 milyon 500 bin civarında kurban kesildiğini tahmin ediyoruz. Biz bu derilerin sadece yüzde 25’ini toplayabiliyoruz. Diğerleri nereye gidiyor bilmiyorum. Büyük ihtimalle heba oluyor. Bunların ışığında bizim bütün amacımız çocuklarımıza havacılığı sevdirmektir Bu nedenle deri toplamak kanuni hakkımızsa tırnağımla söker, yine deriyi toplarım.

Sorun Cevaplasın - Yusuf GüngörTHK’nın genel havacılığa engel olduğu yönündeki iddiaları yanıtladığı sırada canlı yayına telefonla bağlanan İsmet İçel adlı sportif havacı; “Sportif Havacılığın bağlı olduğu kurum Gençlik Spor Müdürlüğüdür. THK değildir. THK bizim gibi gençlere engel oluyor. Örneğin 2005 yılında THK ile yaptığımız ile bir toplantıda istediklerimiz karşılanmadığı için THK ile yolları ayırdık. Ayrıca eğitimlere para alınıyor, bedava değil” iddiasında bulunca Yusuf Güngör şu yanıtı verdi;

“2005 yılında toplantı yaptığımız doğrudur. Ama bizden kuralların dışında kendi istediklerine göre davranmamız istendi. Biz buna karşı çıktık. THK kuralların olduğu bir devlet kurumudur. Kendi kafamıza göre iş yapamayız. Biz onlara her türlü yardımı ve desteği verdik ama yine de yaranamadık. Para konusuna gelince, ben göreve geldiğimde paraya ihtiyacımız vardı. Çünkü borçlarımız birikmişti. Biz de bu nedenle sadece katkı payı talep ettik. İşin aslı budur” dedi.



BALONCULARIN DURUMU

Kapadokya’daki balonları da THK yerleştirdi. Ama buna rağmen rekabet oluşturuluyor diye eleştirildik. Engel oluyorlar diye dedikodu yapıldı. Bizim amacımız eğimi verip gerekli desteği sağlamaktır.

Pilotluk eğitimi konusunda bilgi veren THK Başkanı Yusuf Güngör; “40 bin Euro’luk bir bedeli var. Ama bunun içinde pilot adayının konaklaması, yemesi, içmesi gibi ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Hedefimiz bütün dünyaya pilotaj eğitimi vermek.” dedi.

THY’NİN YABANCI PİLOT ARAYIŞI

Bütün dünya bunu yapıyor. Belki bizim insanımız olsa daha iyi olur ama ihtiyaç varsa doğru bir harekettir.

THK’nın amacının bütün genel havacılığın sahibi olmak olduğunu ifade eden Güngör; “Ne kadar havacılık kuruluşu varsa bizi uzak tutmasınlar. Hep beraber çalışıp amacımıza ulaşalım. Havacılığımız sevdirip genişletelim. Doğrusu da budur. Ayrıca Airport TV’ye sektöre verdiği destekten ötürü çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki sizinle el ele vererek THK’yı ve bütün Türk Havacılığını en iyi şekilde tanıtacağız” diye konuştu.

Not: Programın videosu öğle saatlerine yakın verilecektir.

"BİZİ ÇEKEMEYENLER BİZE ENGEL OLDULAR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

flyer ~ 15 yıl önce
Federasyon adına yapılan bu tartışmanın temelinde hiçbir ticari beklenti yoktur. Hiçkimse bu bakir sportif sektörün kaymağıyla ilgilenmez hele telefon bağlantısı yapan arkadaş hayatını sportif havacılığın gelişimine adamış bilge, ulu ve araştırmacı bir kişidir. Kar gibi ticari kavramlarla zaten işi olmaz.!! Hernekadar thk'da eğitim almış olsa da THK binlerce pilot yetiştirmiştir ama sportif havacılık için büyük bir engeldir, kendisi ve arkadaşlarına THK hiiiç mi hiç destek olmamış ve sporun gelişimine yıllardır köstek olmaktadır :) Hamdolsun kendisi ve temsil ettiğini iddia ettiği kişiler kar amacı gütmez,ticaretle alakaları yoktur ve insan hayatıyla ilgisi olmayan ve kimseyi riske atmayan model uçakla ilgilenmektedir. :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumcu ~ 15 yıl önce
Acaba sizler kurban derilerinizi ve bağışlarınızı amacı belli olmayan yerlere vermeye devam ettikçe, ücretsiz olarak sportif havacılığı yapabilecek yer bulabilecekmisiniz? Ve unutmamalısınız ki Türk Hava Kurumu sivil insanların yanında ülke savunmasını gerçekleştiren aralarında Özel Kuvvet elemanlarının ve Kara, Hava ve Deniz Harp Okulu öğrencileri de dahil birçok subay ve astsubayların temel havacılık eğitimlerini vermektedir. Şu an aklıma gelmeyen daha birçok ücretsiz faaliyeti gerçekleştirebilen bu kurum hakkında böyle pervasızca ve saygısızca karalamaya çalışmak seviyesizlik olmuyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Objektif ~ 15 yıl önce
Hepimizin bildiği gibi Türk Hava Kurumu'nun amacı, halktan aldığı fitre-zekat, kurban derisi ve bağış gelirleri ile halka ücretsiz olarak sivil havacılık sevgisini aşılamaktır. Kurulduğu günden bu güne; yetiştirdiği sayısız havacının içerisinde Atatürk’ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha GÖKÇEN unutulmamalı. Ayrıca 1997 yılında düzenlediği 1. Dünya Hava oyunları ile Türk gencinin ve Türkiye’nin sivil havacılık dalında yaptığı faaliyetleri tanıtan da yine bu kurum. Bu kurumu kötüleyen kimi çevreler hiç düşünmüyorlar mı acaba; Dünyada kaç kurum ücretsiz olarak bu faaliyetleri yaptırabiliyor? Gelir kaynaklarının azalması nedeni ile bazı kurslardan katkı payı alması sizce de normal değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 15 yıl önce
Arkadaşlar ben 98 yılında Türk Hava Kurumu'nun açmış olduğu ücretsiz akademik pilotaj eğitimini kazanmış ve 2001 yılında mezun olmuş bir pilotum. Yaklaşık olarak 11 yıldır devlet te ve özel şirketlerde ve yurt dışında uçuş yaptım. Bu haberleri okuduğumda inanın KALBİM çok ama çok kırıldı. Bilmiyorum biliyormusunuz ama Türk Hava Kurumu dünyada yapısı ve çalışma şekli bakımından tek kurumdur. Bunu bize hediye edende ATAMIZ'dır. Bazı hatalar olabilir ve oluyodurda ama bu hatalarda THK nın ismini suçlamak nekadar yanlış bir davranıştır. Eğerki hata varsa ve yapılıyorsa yapan kişi ve şahısları suçlamak en doğru haldir. Uçucu arkadaşlarıma hayırlı uçuşlar dilerim . SAYGILARIMLA.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nihat ~ 15 yıl önce
THK biraz ilgisi olanların bildiği gibi sadece deri toplama işi yapmayan, büyük misyonu olan bir kurumdur. Ülkemizin havacılık konusundaki talepleri karşılaması için destek yardım ve ilgi görmesi gerekir. Tüm diğer faaliyetleri yanında ücretli kursları sayesinde benimde içinde bulunduğum onlarca yelkenkanat gönüllüsü bu kurum sayesinde hedeflerine ulaşıp göklerde uçabilmektedir.Bu kursları verebilecek bilgi deneyim ve altyapısı olan başka bir kurumumuz yokken THK nu sınırlandırmak sadece ücretsiz kurslarla Türkiyede havacılığı geliştiremeyiz. Modern ülkelerin havacılıkla uğraşan insan sayısına ulaşmak için lütfen ücretli yada katkı paylı kursları arttıralım.THK bu kursları alabileceğimiz en yetkin donanımlı özverili çalışanlara sahiptir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
WD ~ 15 yıl önce
Ben buraya böylesi güzel bir kurumu kötüler kelimeleri birleştirip cümleler kuran arkadaşları, havacılıktan para kazanmak amacı içerisinde olan birilerinin dolduruşa getirdiğini. Hakkında en ufak bir fikri bile olmadığı halde dolduruşa getiren kişilerin, yalan yanlış yazdığı imla kılavuzlarından, sözlüklerden bulduğu o anlamsız kelimeleri depremden çıkmış bir binadan daha devrik bir şekilde cümleler içinde kullanan bu arkadaşlara hayret ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
WD ~ 15 yıl önce
Sportif havacılık dışında Türk Hava Kurumu’nun Orman yangınlarına karşı verdiği mücadele de göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir faaliyettir. İlkokul dönemlerinde herkese öğretmeni mutlaka bilinmeyen kelimeler verip, bunların ne anlama geldiğini sözlükten bulup bu kelimeleri cümle içinde kullanmalarını istemiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
WD ~ 15 yıl önce
Havacılık Sporu maliyeti yüksek, pahalı bir spordur. Buna rağmen Türk Hava Kurumu dar gelir kaynaklarıyla kurslarının büyük bir kısmını ücretsiz, geri kalan küçük bir bölümünü de yalnızca kursun maliyetini karşılayan bir katkı payı alarak vermektedir. Türk Hava Kurumu’nun vermiş olduğu kurslardan tek beklentisi başarılarıyla ismini gökyüzüne yazdırmış Türk gençleri görebilmektir. Bu amaçla kursu başarıyla bitiren gençlerin ellerini bırakmayıp onlara ulusal ve uluslararası yarışmalarda destek olmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
WD ~ 15 yıl önce
THK 1925 yılından bu yana gerek askeri gerek sivil havacılığın Türkiye’deki gelişimine önayak olmuş en önemli kurumu, Türkiye’de Havacılık yolunda atılan ilk adımıdır. Havacılık tertip, düzen ve disiplin gerektiren bir yaşam tarzıdır. Bu yaşam tarzını daha çocuk yaşta model uçak kurslarıyla aşılayan Türk Hava Kurumu, ilerleyen yaşlarda Paraşüt, Planör, Yelkenkanat ve Yamaçparaşüt kurslarıyla da gençlere paylaşmayı grup halinde çalışmayı, çeşitli bölgelerden gelen insanları bir arada toplayarak kültür alışverişi yapmayı sağlayan, aslında bakıldığında havacılık dışında da birçok şey öğreten bir kurumdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dobra ~ 15 yıl önce
THK tüm kulüplere de destek vermektedir. Ancak bazıları icraatlarını ortaya koymak yerine sadece olanı eleştirirler. Ortada olan bir şeyi eleştirmek kolaydır. THK’nın kapısının herkese açık olduğunu hepimiz biliyoruz. Buyurun birazda havacılık adına bizler bir şeyler yapalım. Yumurtacı yumurtayı beğenmez yumurtla dersin yumurtlayamaz. Bu güzide kurumun kıymetini bilelim ve hep birlikte sahip çıkalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000