25 Kasım 2013, Pazartesi 14:25:20

BİR HARF THY'YE FACİA YAŞATACAKTI

Atatürk Havalimanı’nda birbirine benzeyen uçak çağrı kodları yüzünden facianın eşiğinden dönüldü. Çağrı adları karışan iki uçak aynı anda pistten kalktı, havada faciayı kulenin dikkati önledi.
  • Her uçağın bir ismi yokmu,madem thy de oluyor sadece bunlar o halde o burun altında yazan isimleri ile hitap edelim uçaklara ,nasılsa hepsinin bir şehir ismi ilçe ismi var karışmaz herhalde böyle olursa...
  • Kaptanların bir çoğu anlaşmış gibi Foxtrot ile Kilo karıştırılabilir diye yorum yapmışlar ya bravo vallahi...nasıl karıştırabiliyorsunuz bunu anlamış değilim...Ayrıca şunu kabul etmeniz lazım siz İnsanüstü varlıklar değilsiniz hata yapabilirsiniz ,hata yapıncada kabullenebilmeniz lazım,her olayda olduğu gibi savunmaya geçmemelisiniz,kimse sizi direkt olarak isim vererek suçlamıyor,hatayı yapanların kim olduğuda önemli değil ama ortada bir hata var,bunda tabikii atc nin de payı var ,bir kelime anlaşımadıysa anlıyana kadar tekrar edilmeli benim bildiğim ,tahmin yürüterek iş yapılmamalı özelliklede havacılıkta...
  • Uygulanan yeni çağrı adları ile Avrupa'dan veya DHMİ'den raporlar gelmiyor. EUROCONTROL bu proje nedeniyle şirketimize teşekkürlerini iletti. Tatbiki akıl akıldan üstündür. Daha iyi şu şekilde yapılabilir diyen arkadaşlarımıza her zaman ayıracak zamanımız var. Gelsinler görüşelim. Bırakalım klavye kahramanlığını buldum birşey çakayım demeyi. Hepinize emniyetli uçuşlar.
  • Çağrı adları projesini ortaya atanda yürürlüğe koyanda benim. 3-5 sene önce uçanlar hatırlayacaktır. Çağrı adı olarak sadece rakamlar kullanılıyordu. Gerek Avrupa ülkelerinden gerekse DHMİ'den sürekli çağrı adı karışıklığı nedeniyle uçuş emniyet aksaklık raporları geliyordu. Birbirine en az ikisi benzeyen 4 rakam kullanılıyordu. Bir olaya şahit olduktan sonra ne yapılabilir diye konuyu sahiplendim. Pilotumuzun biri ESB alçalmasında, açık bir havada, ATC'ye şu cevabı verdi " bu başta bu irtifaya alçalırsam dağlara çarparım" dedi. ATC ben sana değil şuna söyledim, dedi, çağrı adlarında sadece bir rakam farklıydı. Bu tür olaylar üzücü, olmasın diye uzun uğraşılardan sonra yapıldı. Incelerseniz görürsünüz uçaklardan birisi gecikmiştir. O nedenle çakışma olmuştur. Çünkü iki çağrı adından birisi asğari bir saat içerisinde birbirine bir harfi veya rakamı ile benzeyebilir. Üç digitten ikisi benzemeyecek şekilde Olsun diye özel bilgisayar programı ürettik.
  • Bu yüzden kokpite sadakasız, abdestsiz, duasız, besmelesiz girmemeliyiz. Kıl payı durumlara karşın...
  • Önce burayı okuyun http://www.airliners.net/aviation-forums/tech_ops/read.main/246363/ Sonra bunu izleyin http://www.youtube.com/watch?v=cId1lDPJK0Y
  • çagrı adlarını denk getirenleri kutlarım.
  • Readback olmadan nasıl uçarlar ??? Iki uçak aynı freknsta digerinin readbckni duydugu halde nasıl ustune alınır????
  • Yok artık... Böyle işmi olur yaw bunlar birşey degil bu kafayla gidilirse daha büyük şeyler olur
  • Güneşli'de gördüm olayı uçaklar yan yanayken ayrıldıklarını şaka gibi şükür bişey olmadı

Atatürk Havalimanı’nda birbirine benzeyen uçak çağrı kodları yüzünden az kalsın bir facia yaşanıyordu. Hava trafik kontrolörleri ve pilotlar tarafından sık sık şikayet konusu olan birbirine benzeyen çağrı kodlarında yaşanan karışıklık, bu kez iki uçağın havada çarpışmasına neden oluyordu.

Yürekleri ağızlara getiren olay geçtiğimiz hafta yaşandı. Kalkış için pist başında bekleyen iki THY uçağı, kalkış talimatının kendisine verildiğini zannedince havada faciaya ramak kaldı.

Airporthaber’in THY kaynaklarından doğrulattığı olayda, kalkış için 17-35 sol pist başında bekleyen THY-8FW çağrı kodlu Airbus 319 tipi uçak ile 17-35 sağ pist başında bekleyen THY-8KW çağrı kodlu Boeing 737-800 uçak, kuleden talimat beklemeye başladı.  Türkiye saati ile 13.29’da her iki uçak da kule tarafından verilen kalkış talimatının kendisine verildiğini sandı ve pistte koşturmaya başladı.

Kontrolörün aslında kalkış iznini sol pist başında bekleyen THY-8FW çağrı kodlu uçağa verdiği ancak pist başında bekleyen diğer uçak, çağrı kodunda sadece K harfi farklı olduğu için talimatı alarak kalkış için pistte koşturmaya başladı.

Kule iki uçağın da aynı anda koşturduğunu gördü ve anında müdahale etti. Her iki uçak arasında pistte sadece 200 metre mesafe olduğu öğrenilirken kule pilotlara acil çağrı yaparak ayırma yaptırdı. Uçaklar 10’ar derece sağa ve sola yatırıldı. Bu sırada normal koşullarda sağa açılması gereken uçak sola, sola açılması gereken uçak ise sağa açıldı. Radar ekranında her iki uçağın da tek bir nokta olarak görünmesine rağmen kulenin olağanüstü gayreti çarpışmayı önledi.

Uçakların müdahale edilmeden uçuşa devam etmesi halinde 7 mil mesafe sonra aynı noktada buluşacakları kaydedilirken, büyük bir tehlikenin eşiğinden dönen pilotlardan birinin telsizden,  “ Hala titriyorum” dediği öğrenildi.

Şans eseri ucuz atlatılan olaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Kulenin ve uçakların ses kayıtları DHMİ’ye gönderildi. 

Airporthaber’e gelen bilgilere göre, THY’nin zaman zaman karışıklığa neden olan benzer uçuş kodlarının derhal  değiştirilmesi için çalışma başlattığı ifade edildi.

©AirportHaber

BİR HARF THY'YE FACİA YAŞATACAKTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (75)

her uçağa isim ~ 10 yıl önce
Her uçağın bir ismi yokmu,madem thy de oluyor sadece bunlar o halde o burun altında yazan isimleri ile hitap edelim uçaklara ,nasılsa hepsinin bir şehir ismi ilçe ismi var karışmaz herhalde böyle olursa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PES VALLAHİ ~ 10 yıl önce
Kaptanların bir çoğu anlaşmış gibi Foxtrot ile Kilo karıştırılabilir diye yorum yapmışlar ya bravo vallahi...nasıl karıştırabiliyorsunuz bunu anlamış değilim...Ayrıca şunu kabul etmeniz lazım siz İnsanüstü varlıklar değilsiniz hata yapabilirsiniz ,hata yapıncada kabullenebilmeniz lazım,her olayda olduğu gibi savunmaya geçmemelisiniz,kimse sizi direkt olarak isim vererek suçlamıyor,hatayı yapanların kim olduğuda önemli değil ama ortada bir hata var,bunda tabikii atc nin de payı var ,bir kelime anlaşımadıysa anlıyana kadar tekrar edilmeli benim bildiğim ,tahmin yürüterek iş yapılmamalı özelliklede havacılıkta...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İlyas (devamı) ~ 10 yıl önce
Uygulanan yeni çağrı adları ile Avrupa'dan veya DHMİ'den raporlar gelmiyor. EUROCONTROL bu proje nedeniyle şirketimize teşekkürlerini iletti. Tatbiki akıl akıldan üstündür. Daha iyi şu şekilde yapılabilir diyen arkadaşlarımıza her zaman ayıracak zamanımız var. Gelsinler görüşelim. Bırakalım klavye kahramanlığını buldum birşey çakayım demeyi. Hepinize emniyetli uçuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt.Almond Moustache ~ 10 yıl önce
Tenkitçinin şuuraltında “Ben daha iyi bilirim, daha iyi yaparım” gibi bir düşünce, bu düşüncenin arkasında egoistlik ve kibir, bunların arkasında ise haset sahibi ruhlar vardır.Hasedin, karnı doymaz, cebi dolmaz, ağrısı dinmez. Emeğinize sağlık İlyas Bey, ben sizi sisteminiz ile ilgisiz bu paralel kalkış meselesi ile değil, bilerce katkıda bulunduğunuz sistemin önlediği binlerce risk durumu ile hatırlarım.
İlyas Yılmaz ~ 10 yıl önce
Çağrı adları projesini ortaya atanda yürürlüğe koyanda benim. 3-5 sene önce uçanlar hatırlayacaktır. Çağrı adı olarak sadece rakamlar kullanılıyordu. Gerek Avrupa ülkelerinden gerekse DHMİ'den sürekli çağrı adı karışıklığı nedeniyle uçuş emniyet aksaklık raporları geliyordu. Birbirine en az ikisi benzeyen 4 rakam kullanılıyordu. Bir olaya şahit olduktan sonra ne yapılabilir diye konuyu sahiplendim. Pilotumuzun biri ESB alçalmasında, açık bir havada, ATC'ye şu cevabı verdi " bu başta bu irtifaya alçalırsam dağlara çarparım" dedi. ATC ben sana değil şuna söyledim, dedi, çağrı adlarında sadece bir rakam farklıydı. Bu tür olaylar üzücü, olmasın diye uzun uğraşılardan sonra yapıldı. Incelerseniz görürsünüz uçaklardan birisi gecikmiştir. O nedenle çakışma olmuştur. Çünkü iki çağrı adından birisi asğari bir saat içerisinde birbirine bir harfi veya rakamı ile benzeyebilir. Üç digitten ikisi benzemeyecek şekilde Olsun diye özel bilgisayar programı ürettik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt.Almond Moustache ~ 10 yıl önce
Bu yüzden kokpite sadakasız, abdestsiz, duasız, besmelesiz girmemeliyiz. Kıl payı durumlara karşın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aha bu işte ~ 10 yıl önce
Tamda ne zaman gelecek böyle bir yorum diye beklerken geldi işte,5 kişide beğenmiş üstelik,tamam siz bu sayılanları yapın gerisini boşverin hiçbirşey olmaz size vallahi...
*** ~ 10 yıl önce
Önce burayı okuyun http://www.airliners.net/aviation-forums/tech_ops/read.main/246363/ Sonra bunu izleyin http://www.youtube.com/watch?v=cId1lDPJK0Y

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tebrikler ~ 10 yıl önce
çagrı adlarını denk getirenleri kutlarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Readback olmadan nasıl uçarlar ??? Iki uçak aynı freknsta digerinin readbckni duydugu halde nasıl ustune alınır????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
başpitot ~ 10 yıl önce
Yok artık... Böyle işmi olur yaw bunlar birşey degil bu kafayla gidilirse daha büyük şeyler olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Take off ~ 10 yıl önce
Güneşli'de gördüm olayı uçaklar yan yanayken ayrıldıklarını şaka gibi şükür bişey olmadı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000