08 Mayıs 2010, Cumartesi 09:21:28

"BİR DAHA UÇAĞA BİNMEM"

25 Şubat 2009'da Hollanda'nın Schiphol Havaalanı'na inişe geçtiği sırada düşen Türk Hava Yolları'nın Tekirdağ isimli uçağına ilişkin nihai kaza raporunun açıklanması, tazminat talebinde bulunmak için bekleyen kazazedeleri harekete geçirdi.
  • hayatını kaybedenler değil , yakınları veya yaralı kurtulanlar dava açabiliyor zaten... :))
  • Şimdi bu arkadaşlar otobüs veya taksi kazası geçirseler bir daha karayollarında hiçbir araca binmeyeceklermi.Tamam bu olaydan sonra bir hakları varda olayı da bu kadar trajik bir konuma getirmesinler.Senede karayollarında olan kazalarda kaç insan ölüyor kaç insan yaralanıyor,birde onlara baksınlar.Her kaza geçiren bunu kendi amaçları uğuruna kullanırsa içinden çıkılmaz bir duruma düşeriz.Maddi çıkar düşünmeden dürüst olmalıyız.
  • tüm kazalarda kaza geçirenler travma yaşar ve bir daha kaza geçirdikleri araca binmek istemezler. Taşıt ayırımı yapmaksızın tazminat konusunda devletin, toplu taşımada kaza geçirenlere ödenecek maddi ve manevi tazminat konusunda bir yasal düzenleme yapması gerekiyor.
  • Bu travmayi yasayan insanlarin tazminat almalari haklari.Sorumlu,suclu kim olursa olsun, yolcunun bir hatasi yok.Bilet alip hayatini teslim ettigi insanlarin hatalarinin karsiligini yolculara odemeli.Bizim ulkemizde pek olmayan bir anlayis.Oysa havayollari kazalarda yuksek tazminatlar odese (ve ya diger hatali firmalar;demiryollari,otobusler,muteahhitler,vs) bazi yanlisliklarin duzeltilmesi ve benzeri kazalarin onlanmesi icin tedbir almak zorunda kalirlar.Oysa bizim ulkemizde kimse (eger arkasi saglamsa) yaptigindan sorumlu tutulmadigindan ayni problemler tekrarlanmaya,insanlar olmeye devam ediyor.
  • tamam çok kötü psikolojik olarak etkilendiniz anlıyorum ama anlaşılan amerikalı beleşçilere özenmişsiniz. sayın işadamı...
  • otobüs kazalarında hayatını kaybedenler de otobüs firmalarına dava açsa demek 10-15 kadar firma kalır koca memlekette.uçaktakilerin canı canda otobüstekilerin patlıcan mı
  • bi dahada ucaga binmezmis..
  • THY'na karşı Hollanda'da dava açılması Boeing'in işine gelir. Zaten bunu tezgahlamak için Hollanda'da o malum vakfı kurdurdular. Hollanda'da veya Türkiyede THY'na veya baska bir sorumluya karşı açılacak davayı, Boeing ABD'de açılacak davalarda, ABD mahkemelerinin yetkili olmadığı itirazında kullanacak ve ABD'de açılan davalarda yetkisizlik kararı verdirecek. Böylece yüksek tazminat hayalleri suya düşecek. Hem Hollanda'da hem de Türkiye'de tazminatlar ABD'ye kıyasla çok düşük. 20 milyon dolar talepli tazminat davası açıldığı veya açılacağı haberine de inanmak zor. Bazı ABD'li avukatların yeni dava alabilmek için attığı bu martaval da insanlarımızı yanıltmasın. Bu tür haberler ABD'li yargıçları ve jürileri de olumsuz etkiliyor

Avukatlar, ağır yaralı yolculardan her biri için 20 milyon ABD doları tazminat talebinde bulundu. Bir sonraki aşamada Hollanda'da THY aleyhine davalar açılacak.

Geçen senenin şubat ayında Amsterdam Schiphol Havaalanı'na inişe geçtiği sırada düşen THY uçağıyla ilgili nihai kaza raporunun açıklanmasından sonra yaralılar tazminat almak için harekete geçti. Kazazedelerin avukatları, yolcu başına 20 milyon ABD doları tazminat alınabileceğini açıkladı. Güvenlik Araştırma Kurulu'nun kesin raporundan sonra harekete geçen avukatlar, ilk etapta ağır yaralı altı yolcu için üretici firma Boeing aleyhine Amerika'daki mahkemeye toplam 120 milyon dolar tazminat talebinde bulundu. Kazadan fiziki olarak yara almadan kurtulan ama psikolojik sorun yaşayan yolcular için de değişen oranlarda tazminat davaları açılacak. Boeing aleyhine Amerika'da mahkemelere başvuran avukatlar, THY içinse Hollanda'da hukuki süreci başlatmaya hazırlanıyor.

Kazazedeler arasında yer alan işadamı Mustafa Bahçecioğlu ile Mustafa Otman, tazminat davasına ilişkin resmi sürecin, nihai raporun açıklanmasıyla birlikte başladığına belirterek, bu konuda ABD'deki avukatlarının harekete geçeceğini söyledi. "Hollanda'daki avukatlarımızla görüştük. Nihai rapor bekleniyordu zaten o da açıklandığı için süreç bundan sonra hızlı ilerleyecek." diyen Bahçecioğlu, Amerika'nın yanı sıra Hollanda'da mahkemeye başvurulacağını kaydetti. Amerika'da üretici firma Boeing, Hollanda'da ise THY aleyhine tazminat davaları açılacağını açıklayan Bahçecioğlu, nihai kaza raporunda hatalı oldukları yönünde tespitte bulunulan Schiphol Havaalanı'na ilişkin hukuksal işlemlere de başlanabileceğini ileri sürdü. Bu konuda önce bazı araştırmaların yapılacağını ve ondan sonra havaalanı aleyhine de tazminat talebinde bulabileceğini aktaran Bahçecioğlu, şöyle konuştu: "Avukatımızla konuştuk Amerika'da açılacak davada ağır yaralı yolcular için 20 Milyon dolar tazminat talebinde bulunulacağını söyledi. Benim Allah'a şükür fiziksel bir rahatsızlığım yok ama psikolojik olarak çok sorun yaşıyorum. Ben ve benim gibi rahatsızlıkları olanlar için hangi oranlarda tazminat istenecek bilmiyorum. Bu daha sonra belli olacak."

Tazminatların miktarının kendileri için önemli olmadığını aktaran Bahçecioğlu ve Otman, tek amaçlarının, benzer olayların bir kez daha yaşanmaması olduğunu dile getirdi. Boeing'in bu tür uçaklarının uçmaya devam ettiğini ve benzer hataların bunlarda da ortaya çıktığına işarete den kazazedeler, "Amacımız üretici firmanın bu sorunu çözmesi. Derdimizi para filan değil. Tazminatı da o yüzden istemiyoruz. Para hiçbir şeyi düzeltemez, biz o gün o dehşeti yaşadık. Bazı şeylerin önünü kesmek lazım. Benzer uçaklar uçuyor ve ikinci bir kazanın olmaması için çabalıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"BİR DAHA UÇAĞA BİNMEM"

Kazazedelerin rahatsızlıkları üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hâlâ devam ediyor. Fiziksel yaralılar dışındakiler hâlâ düzenli bir şekilde psikolojik destek alıyor. Kazadan sağ kurtulan yolcular arasında yer alan Mustafa Bahçecioğlu, kazayla bağlantılı psikolojik sorunlarının devam ettiğini kaydetti. Kimi zaman geceleri uyuyamadığını ve uçak fobisinin devam ettiğini anlatan Bahçecioğlu kazadan bu yana sadece bir kez, o da çok zorunlu olduğu için uçağa bindiğini belirtti: " O günü hatırladıkça bir garip oluyorum. Vücudumda fiziki bir sorun yok ama psikolojik rahatsızlığım devam ediyor. Uykusuzluk, çabuk sinirlenme ve sinirlendiğinde çekip gitme gibi sorunlar yaşıyorum. Kazadan önceki kişiliğimle sonraki arasında ciddi bir değişim oldu. O günden bu yana uçağa sadece bir kez bindim. O da kayınpederimin vefatı dolayısıyla zorunluydu. Bundan sonra uçağa zor binerim." dedi.

Mustafa Otman ise 25 Şubat 2009'dan bu yana uçağa hiç binmemiş. "Bundan sonra da bir daha binmem." diyen Otman, kendisinin de ciddi psikolojik sorunları olduğunu anlattı. Geceleri uyumakta zorluklar çektiğine işaret eden Otman'ın aklına sürekli kaza anı geliyormuş. "İstemesem de hep o düşüş anını düşünüyorum." diyen Otman, "Dediğim gibi uçağa o tarihten sonra hiç binmedim. Onu bırakın arabada bile yalnız zor gidiyorum. Yalnız kalınca psikolojim daha da bozuluyor." şeklinde konuştu.

"BİR DAHA UÇAĞA BİNMEM"

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
hayatını kaybedenler değil , yakınları veya yaralı kurtulanlar dava açabiliyor zaten... :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şimdi bu arkadaşlar otobüs veya taksi kazası geçirseler bir daha karayollarında hiçbir araca binmeyeceklermi.Tamam bu olaydan sonra bir hakları varda olayı da bu kadar trajik bir konuma getirmesinler.Senede karayollarında olan kazalarda kaç insan ölüyor kaç insan yaralanıyor,birde onlara baksınlar.Her kaza geçiren bunu kendi amaçları uğuruna kullanırsa içinden çıkılmaz bir duruma düşeriz.Maddi çıkar düşünmeden dürüst olmalıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tüm kazalarda kaza geçirenler travma yaşar ve bir daha kaza geçirdikleri araca binmek istemezler. Taşıt ayırımı yapmaksızın tazminat konusunda devletin, toplu taşımada kaza geçirenlere ödenecek maddi ve manevi tazminat konusunda bir yasal düzenleme yapması gerekiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu travmayi yasayan insanlarin tazminat almalari haklari.Sorumlu,suclu kim olursa olsun, yolcunun bir hatasi yok.Bilet alip hayatini teslim ettigi insanlarin hatalarinin karsiligini yolculara odemeli.Bizim ulkemizde pek olmayan bir anlayis.Oysa havayollari kazalarda yuksek tazminatlar odese (ve ya diger hatali firmalar;demiryollari,otobusler,muteahhitler,vs) bazi yanlisliklarin duzeltilmesi ve benzeri kazalarin onlanmesi icin tedbir almak zorunda kalirlar.Oysa bizim ulkemizde kimse (eger arkasi saglamsa) yaptigindan sorumlu tutulmadigindan ayni problemler tekrarlanmaya,insanlar olmeye devam ediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tamam çok kötü psikolojik olarak etkilendiniz anlıyorum ama anlaşılan amerikalı beleşçilere özenmişsiniz. sayın işadamı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
otobüs kazalarında hayatını kaybedenler de otobüs firmalarına dava açsa demek 10-15 kadar firma kalır koca memlekette.uçaktakilerin canı canda otobüstekilerin patlıcan mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bi dahada ucaga binmezmis..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY'na karşı Hollanda'da dava açılması Boeing'in işine gelir. Zaten bunu tezgahlamak için Hollanda'da o malum vakfı kurdurdular. Hollanda'da veya Türkiyede THY'na veya baska bir sorumluya karşı açılacak davayı, Boeing ABD'de açılacak davalarda, ABD mahkemelerinin yetkili olmadığı itirazında kullanacak ve ABD'de açılan davalarda yetkisizlik kararı verdirecek. Böylece yüksek tazminat hayalleri suya düşecek. Hem Hollanda'da hem de Türkiye'de tazminatlar ABD'ye kıyasla çok düşük. 20 milyon dolar talepli tazminat davası açıldığı veya açılacağı haberine de inanmak zor. Bazı ABD'li avukatların yeni dava alabilmek için attığı bu martaval da insanlarımızı yanıltmasın. Bu tür haberler ABD'li yargıçları ve jürileri de olumsuz etkiliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000