13 Mart 2008, Perşembe 15:09:45

"Balkanlar'a uçmak istiyoruz"

Rumelili Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, Yenişehir Uluslararası Havaalanı'ndan, Üsküp ve Sofya'ya sefer düzenlenmesi için girişimlerde bulunduklarını açıkladı.

RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vehbi Varlık, yaptığı yazılı açıklamada yıllardır atıl duran Yenişehir Havaalanı’ndan THY ve özel şirketlerin Trabzon ve Erzurum ve Diyarbakır seferlerindeki doluluğa dikkati çekti.

Bursa nüfusunun büyük bir bölümünün Rumeli ve Balkan göçmenlerinden oluştuğunu belirten Varlık, Üsküp ve Sofya seferlerinin dış hatların gözdesi olacağını öne sürdü. Özellikle Kosova'nın bağımsızlığından sonra bu ülke ile ekonomik işbirliğinin önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini belirten Varlık, "Rumeli'deki akrabalık bağlarımızın yanı sıra ekonomik ilişkilerin yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Ancak Kosova ve Makedonya'da ile ticaret yapmak isteyen bir işadamı ulaşım konusundaki sıkıntıları aşamıyor.

Elimizin altında Yenişehir Uluslararası Havaalanı gibi bir değer varken, biz komşu ülkelerle iş yapabilmek için İstanbul'un kapısını aşındırıyoruz. Yenişehir Havaalanı'na geride bıraktığımız 14 ay içinde 1494 uçağın iniş-kalkış yaptığını öğrendik. Üsküp ve Sofya seferleri hayata geçirilirse bu sayının çok artacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Varlık, ticareti artırmanın eni iyi yolunun karşılıklı diyalog olduğuna dikkati çekerek "Balkan ülkeleri bize 200–300 kilometrelik mesafede. İstanbul'dan uçakla Makedonya'ya 1 saat 25 dakikada gidiyoruz. Fakat Bursalı bir işadamının İstanbul üzerinden buraya gitmesi neredeyse bir gününü alıyor. Bu da bizim en değerli hazinemiz olan zamanımıza mal oluyor" diye konuştu.

Rumeli göçmenlerinin birçoğunun halen Kosova ve Makedonya ile güçlü akrabalık bağlarının devam ettiğine dikkati çeken Vehbi Varlık, Üsküp'e tarifeli uçak seferi konması halinde iki ülke insanı arasındaki bağların daha da güçleneceğini dile getirerek: "Bursa bir göçmen kentidir. Halkımızın doğup büyüdükleri yerlerle bağları sürüyor. Rumeli'nin kültürü ve renkleri Bursa'da yaşıyor. Her yıl karayoluyla yüz binlerce insan karşılıklı gidip geliyor. Hemşehri dernekleri, uzun zamandır uçak seferleri başlatılmasını istiyor. Toplumun her kesimi uçuşlarda gereken yolcu sayısının bulunacağını vurguluyorlar. Rumeli ile hiç ilgisi bulunmayanlar bile buraya yapılacak kültür turlarına katılarak tarihi bir gezintiye çıkabilir." dedi.

Bu konuda Bursa milletvekilleri ve THY Genel Müdürlüğü'ne bir mektup yazarak taleplerini ilettiklerini belirten Varlık, deneme seferlerinin yaz aylarını beklemeden konulması gerektiğine de işaret etti.

"Balkanlar'a uçmak istiyoruz"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000