27 Şubat 2009, Cuma 09:10:21

Bagajlar yolculara hava yastığı oldu

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken toprak zemine inmek zorunda kalan ve üç parçaya ayrılan uçakla ilgili yeni bilgiler geliyor.
  • tek diycegim sey aciklama yapilacak sabredin...ama sunuda bilin her ne cikarsa ciksin pilotlarimiza helal olsun kahramanlar yabanci pilotlar olsaydi biz olecez herkez olsun derlerdi ama bizim degerli pilotlarimiz ne yapti insanlari kurtarmak icin kendilerini veda ettiler helal olsun allah rahmet eylesin .. pilotlarimiza cok uzuldum onlar hepimizin kalbinde olacak hic kimse bu kahraman sehit pilotlarimizi unutmicak,, herkeze bassaligi diliyorum geri kalanlarada sifa diliyorum tum avrumpa tum turkiye camiiaamimiza gecmis olsun diliyorum.. thy ucmak guvenli ,,baska sirketler kotuluyorlar ellerine gecmis bi firsat,,ama olsun boyle kahraman pilotlarin ucaginda olmak isteyenler sasmazlar ..
  • ŞU CEP TLF OLAYI OLDUM OLASI BİR PROBLEM.OLMADIK YORUM YAPILIR BU HUSUSTA.UÇAK PAS GEÇTİ CEP TLF YÜZÜNDEN,YOK SİSTEM KAYBOLDU CEP TLF YÜZÜNDEN.BİRİDE ÇIKSINDA ISPATLASIN.BEN O KADAR DENEDİM.HİÇ BİR SİSTEMİN ETKİLENDİĞİNİ GÖRMEDİM.BOEING FİRMASIDA AÇIKLAMIŞTI.UÇAKLARDA BULUNAN HİÇBİR ELEKTRONİK SİSTEM CEP TLF NUN ÇALIŞTIĞI FREKANS BANDIYLA AYNI DEĞİL.O YÜZDEN YUNUSLAMA YAPMIŞ GİBİ YORUMLAR BANA ÇOCUKÇA GELİYOR.MÜHENDİSLER NERDE DİYEN ARKADAŞIMDA YANLIŞ YOLDA.EĞER DEDİĞİN DOĞRUYSA SÖYLEDE O MÜHENDİSLERE HİÇ DÜŞMEYEN BİR UÇAK YAPSINLAR O ZAMAN.MÜMKÜN MÜ?PİLOT OLARAK BEN HİDROLİK SİSTEMİN YAPISINI BİLMEME GEREK YOK.ARIZA OLURSA HAVADAN KAPIYI AÇIPTA TAMİR YAPAMAYACAĞIMA GÖRE.BEN SADECE ARIZALANIRSA NE YAPACAĞIMI BİLİRİM.ANLADIN MI DOSTUM.?
  • Cep telefonu zayıf ihtimal. Çünkü uçak hattan 700 feet aşağıya düşmüş. Kaptan otomatik pilotu devreden çıkarırken sadece bir kaç saniye geçikir. Bu da en fazla 200 feet dir. Bizce en büyük ihtimal Uçağın ani bastıran WAKE TURBULANCE 'a girmiş olduğudur. Bu durumda motorlar hava filelerin bozulmasından stall olabilir. Pilotun yere çok yakınken motorları tekrar çalıştırma ihtimali vardır. Buda 2000 feet altında yeterli zaman tanımaz. B-737 800 uçağın havada motor tekrar çalıştırma özelliği vardır, ancak alçak irtifada FADEC'in tekrar motorları çalıştırması 1 ila 2 dakikayı bu alır. Sonuç dikey bastıran hava kuvveti uçağı yere bastırmış ve yatay bozulan hava akımından dolayı motorlar gerekli takatı vermemiş olabilir.
  • Yunuslamayı merak eden arkadaşa ("yazılanlar mantıklı fakat" rumuzlu): İngilizcen varsa aşağıdaki linke tıkla: http://www.aerospaceweb.org/question/dynamics/q0233b.shtml
  • Burda bir ucak kazasi söz konusu. Basin tutmus Pilotlari konusturuyor. Kimse kusura bakmasin Pilot dedigin bir yere kadar, teknik bilgiside , ucagi tanimasida SINIRLI. Ucak kazasinda en iyi yorumlari Teknik adami yapar. O ucagin havada yaptigi her hareketi analitik sekilde inceleyebilen, sonucta UCAK DENILEN DEV KUSLARI tasarlayan Mühendisleri konusturun, bize onlarin aciklamalari lazim. Yoksa Pilotlarin aciklamalarina kalirsak yandik, su ana kadar kac Pilot yorum yapti gerek yurtdisinda gerek yurticinde, hic birinin birbirinin yorumu ile alakasi yok. Isin üzücü kismida bazi Pilotlarin cahilce bile konustuguna sahit oldum, aman Allah'im havacilik nereye gidiyor bölye?
  • Hürriyet Gazetesinde Kazayla igili bir haber;..Ailesi kazayı haber alınca hemen telefona sarıldı. Uzun aramalardan sonra Mert İçgören'in hastanede tedavi altında olduğu anlaşıldı. Bülent İçgören'in de cep telefonu çalıyordu. Ama telefonu açan yoktu. Cep telefonu açık olunca önce herkes Bülent İçgören'in de sağ olduğunu sandı. Ancak aile acı haberi THY yetkililerinden aldı. CEP TELEFONU NASIL AÇILDI?
  • Haber tam saçma. Kim söylemiş bunları? "Uçağın bir motoru düşmüş" gibi iddialar için "Bugüne kadar görülmemiş bir şey. Motoru düşen uçağı indiren henüz çıkmadı." diyorlar. Al sana link! http://www.dailymail.co.uk/news/article-492486/Engine-falls-passenger-plane-takeoff.html Pilotlarımız da cahilse yandık. Bir elin parmakları kadar olan başarılı pilotlar da böyle kazalarda bir bir ölüyorlar. Kafanızı çalıştırın, araştırma yapın ve her yazılana her denene inanmayın.
  • yazılanlar mantıklı fakat şu yunuslama olayını hiç duymadım başka bilenler varsa teknik adını açıklayabilir mi? ayrıca şu telefon olayı başımıza dert yaratacağı sorunları bilmeyen insanların elinde telefon bir bomba gibi .. kullanmayı bilmeyen insanların elinden bu aletler alınmalı .
  • Allahaşkına bu haberleri havacılıktan anlayan insanlar yazsın. "Havalimanı amirliği" diye bir ATC birimi var mı? Bir kaç yıl önce bir A320 uçağının motoru gerçekten düştü bu uçak nasıl indi? Merak eden dünya kaza istatistiklerine baksın. Otomatik sistemle iniş ne demek? Şuna ILS desene. Cep telefonu uçağın ön kısmını hangi esrarengiz bir güçle aşağı çekiyor? Yunuslama nedir bu haberi yazan biliyor mu? Yunuslamada uçağın kabin kısmı aniden aşağı yöneliyormuş ya uçağın kabin kısmının dışında kalan kısımları ne yapıyor? Kaptan pilotun son anda devreye girmesi ise tam komedi! Bu tip haberleri okuyan garibimler de bir şey zannedip inanıyorlar. Vah vah..
  • Yani 24 şubattan beri ilk defa kaza ile ilgili çok bilgilendirici ve net olarak anlayabileceğim bir ihitmal açıklaması geldi.Bu tecrübeli pilot kimse allah razı olsun...En azından herkesin anlayabileceği bir dilde ihtimalleri sıralamamış ve çokta mantıklı.

134 kişinin bulunduğu uçakta 6'sı ağır olmak üzere 84 kişi yaralanmış, aralarında üç pilot ve bir hostesin bulunduğu 4'ü Amerikalı 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Havacılık sektöründeki kaza istatistiklerine göre sağ kalanlar için 'olağan dışı' yorumları yapılıyor. Yolculardan hayatını kaybedenlerin çoğu 'business class'ta oturuyordu. Bunlar arasında Boeing firmasının temsilcilerinin yer aldığı öğrenildi.

Uçağın toprak zemine düşmesinin ölü sayısının az olmasında önemli bir etken olduğu vurgulanıyor. 'Tekirdağ' uçağını defalarca kullanan pilotların verdiği bilgiye göre, 300 km hızla yere inen uçakta ilk çarpma anında bagaj boşluğu ve içinde bulunan valizler amortisör etkisi yaptı. Çarpma anını 'Asansörle düşme gibi bir şey.' sözleriyle tasvir eden tecrübeli bir pilot, bavul bölümünün tampon bölge oluşturduğuna işaret ediyor. Kaza sırasında uçağın durumu ve yaşananlar şu şekilde özetleniyor: "Yolcuların alt kısmı tamamen kargo bölümü olduğu için uçak gövde üzerine düştüğü sırada bagajlar o bölüme esneklik kazandırdı. Bu sayede yolcuların büyük kısmı hayatta kaldı. Kabin ve business kısmında bulunanlar yere inişte sert bir darbeyle karşılaşırken geride kalanlar aynı şiddeti hissetmedi. Ön tekerleğin olduğu dikme, pilotların bulunduğu kokpitin içine doğru girdi. Ve bu, kabin personelinin ezilmesine yol açtı."

40 metre uzunluğundaki uçakta 1,5 metre yüksekliğinde 30 metre uzunluğunda kargo alanı bulunuyor. Söz konusu boşluk kokpite 10 metre kala bitiyor.

Pilotların verdiği bilgiye göre, THY filosunda Boeing 737-800 tipi uçaklardan 50 tane bulunuyor. Bu tipler, performans ve kullanım açısından pilotlar tarafından özellikle tercih edilen uçaklar arasında. Hayatını kaybeden Kaptan Pilot Hasan Tahsin Arısan, Boeingleri kullanma konusunda tercübeli ve arkadaşları arasında sevilen bir isim. Özellikle eğitim pilotu olarak töleransına vurgu yapılıyor. Bir pilotun ifadesiyle 'çalışma azmiyle dolu biri'. On gün önce izinden dönmüş. Yıllarca Türk Hava Kuvvetleri'nde F-4 jeti kullanıp öğretmenlik yapmış. 15 yıldan fazla uçuş tecrübesi var. İniş anında eğitim verdiği, öğrenci olarak görülen pilot da aslında tecrübeli biri. O da yıllarca F-4 kullanmış. Yarbay rütbesiyle ayrıldığı TSK'dan Türk Hava Yolları'na geçmiş. Eğitim uçuşunu ilk defa almış değil, 10'a yakın uluslararası uçuş gerçekleştirmiş. Ancak sivil havacılık kurallarına göre, böyle bir uçağı kullanmak için önce simülatörde daha sonra kaptan pilotun gözetiminde eğitim alınması gerekiyor.

Uçağın düşüş nedeni olarak teknik ve pilotaj hatası ayrımları yapılıyor. Pilotlar buna 'kule hatasını' da ekliyor. Yaklaşılan havalimanına uçakla ilgili bütün bilgiler veriliyor. Önce havalimanı amirliği ile mesafe kısalınca kule ile irtibata geçiliyor. Bu bilgiler ışığında, yere yaklaşıncaya kadar düşen uçakta sorun olmadığına dikkat çekiyor. 'Uçağın bir motoru düşmüş' gibi iddialar için "Bugüne kadar görülmemiş bir şey. Motoru düşen uçağı indiren henüz çıkmadı." diyorlar.

Kule, 'vorteks' uyarısı yapmalıydı

Kule ile yapılan görüşmelerde uçağın hangi yöntemle indirileceği de belirtiliyor. Kaptan pilot, otomatik sistemle iniş yapacağını bildirmiş. Bu bilgileri alan kulenin, Tekirdağ uçağı için gerekli uyarıları yapması gerekiyor. Özellikle kendisinden önce inen büyük bir uçağın olup olmadığını bildirmesi şart. Havacılık dilinde büyük bir uçağın arkasında oluşturduğu etkiye 'vorteks' deniyor. Yani, büyük uçaklar arkalarında bozuk ve türbülanslı hava kütlesi bırakıyor. Böyle bir durumda kulenin uyarı yapması şart. Gelen yeni uçak, 3 dakika sonra yani 5 ile 6 mil (10 km) arasında bir mesafeden öndeki uçağı takip etmeli. Pilotlar, düşen uçakta bu ihtimali kayda değer buluyor. 'Özellikle Amsterdam ve Tel-Aviv Havalimanı için olağanüstü dikkatli olunmalı' diyorlar. Her pilotun, bu iki limanda girdikleri türbülansla ilgili yaşadığı ayrı bir hikayesi var.

Havada 'yunuslama' hadisesi

Pilotlar iniş anında açılan bir cep telefonunun etkisine de işaret ediyor. Sinyal alan bir cep telefonunun uçağın ön kısmını aşağı doğru çekmiş olabileceği vurgulanıyor. Buna 'yunuslama hadisesi' diyorlar. İnişe geçen bir uçağın kabin kısmının aniden çakılırcasına aşağı yönelmesi ve bunun düzeltilmesi bir hayli zaman alıyor. Genellikle otomatik iniş konumunda ve eğitim esnasında yaşanan bu durumda kaptan pilotun devreye girmesi gerekiyor. Kaptanlar son anda devreye giriyor ancak bu yeterli olmuyor. Düşen uçaktan kurtulanların verdiği, 'önce düştük, tam kalkmaya çalışıyorduk, çarptık' sözleri kayda değer. Pilotlara göre uçağın düşme nedenleri arasında gösterilen 'yakıtın bitmesi' ihtimali ise inandırıcı değil.

Bagajlar yolculara hava yastığı oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 15 yıl önce
tek diycegim sey aciklama yapilacak sabredin...ama sunuda bilin her ne cikarsa ciksin pilotlarimiza helal olsun kahramanlar yabanci pilotlar olsaydi biz olecez herkez olsun derlerdi ama bizim degerli pilotlarimiz ne yapti insanlari kurtarmak icin kendilerini veda ettiler helal olsun allah rahmet eylesin .. pilotlarimiza cok uzuldum onlar hepimizin kalbinde olacak hic kimse bu kahraman sehit pilotlarimizi unutmicak,, herkeze bassaligi diliyorum geri kalanlarada sifa diliyorum tum avrumpa tum turkiye camiiaamimiza gecmis olsun diliyorum.. thy ucmak guvenli ,,baska sirketler kotuluyorlar ellerine gecmis bi firsat,,ama olsun boyle kahraman pilotlarin ucaginda olmak isteyenler sasmazlar ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ŞU CEP TLF OLAYI OLDUM OLASI BİR PROBLEM.OLMADIK YORUM YAPILIR BU HUSUSTA.UÇAK PAS GEÇTİ CEP TLF YÜZÜNDEN,YOK SİSTEM KAYBOLDU CEP TLF YÜZÜNDEN.BİRİDE ÇIKSINDA ISPATLASIN.BEN O KADAR DENEDİM.HİÇ BİR SİSTEMİN ETKİLENDİĞİNİ GÖRMEDİM.BOEING FİRMASIDA AÇIKLAMIŞTI.UÇAKLARDA BULUNAN HİÇBİR ELEKTRONİK SİSTEM CEP TLF NUN ÇALIŞTIĞI FREKANS BANDIYLA AYNI DEĞİL.O YÜZDEN YUNUSLAMA YAPMIŞ GİBİ YORUMLAR BANA ÇOCUKÇA GELİYOR.MÜHENDİSLER NERDE DİYEN ARKADAŞIMDA YANLIŞ YOLDA.EĞER DEDİĞİN DOĞRUYSA SÖYLEDE O MÜHENDİSLERE HİÇ DÜŞMEYEN BİR UÇAK YAPSINLAR O ZAMAN.MÜMKÜN MÜ?PİLOT OLARAK BEN HİDROLİK SİSTEMİN YAPISINI BİLMEME GEREK YOK.ARIZA OLURSA HAVADAN KAPIYI AÇIPTA TAMİR YAPAMAYACAĞIMA GÖRE.BEN SADECE ARIZALANIRSA NE YAPACAĞIMI BİLİRİM.ANLADIN MI DOSTUM.?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Cep telefonu zayıf ihtimal. Çünkü uçak hattan 700 feet aşağıya düşmüş. Kaptan otomatik pilotu devreden çıkarırken sadece bir kaç saniye geçikir. Bu da en fazla 200 feet dir. Bizce en büyük ihtimal Uçağın ani bastıran WAKE TURBULANCE 'a girmiş olduğudur. Bu durumda motorlar hava filelerin bozulmasından stall olabilir. Pilotun yere çok yakınken motorları tekrar çalıştırma ihtimali vardır. Buda 2000 feet altında yeterli zaman tanımaz. B-737 800 uçağın havada motor tekrar çalıştırma özelliği vardır, ancak alçak irtifada FADEC'in tekrar motorları çalıştırması 1 ila 2 dakikayı bu alır. Sonuç dikey bastıran hava kuvveti uçağı yere bastırmış ve yatay bozulan hava akımından dolayı motorlar gerekli takatı vermemiş olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yunuslamayı merak eden arkadaşa ("yazılanlar mantıklı fakat" rumuzlu): İngilizcen varsa aşağıdaki linke tıkla: http://www.aerospaceweb.org/question/dynamics/q0233b.shtml

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Burda bir ucak kazasi söz konusu. Basin tutmus Pilotlari konusturuyor. Kimse kusura bakmasin Pilot dedigin bir yere kadar, teknik bilgiside , ucagi tanimasida SINIRLI. Ucak kazasinda en iyi yorumlari Teknik adami yapar. O ucagin havada yaptigi her hareketi analitik sekilde inceleyebilen, sonucta UCAK DENILEN DEV KUSLARI tasarlayan Mühendisleri konusturun, bize onlarin aciklamalari lazim. Yoksa Pilotlarin aciklamalarina kalirsak yandik, su ana kadar kac Pilot yorum yapti gerek yurtdisinda gerek yurticinde, hic birinin birbirinin yorumu ile alakasi yok. Isin üzücü kismida bazi Pilotlarin cahilce bile konustuguna sahit oldum, aman Allah'im havacilik nereye gidiyor bölye?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hürriyet Gazetesinde Kazayla igili bir haber;..Ailesi kazayı haber alınca hemen telefona sarıldı. Uzun aramalardan sonra Mert İçgören'in hastanede tedavi altında olduğu anlaşıldı. Bülent İçgören'in de cep telefonu çalıyordu. Ama telefonu açan yoktu. Cep telefonu açık olunca önce herkes Bülent İçgören'in de sağ olduğunu sandı. Ancak aile acı haberi THY yetkililerinden aldı. CEP TELEFONU NASIL AÇILDI?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Haber tam saçma. Kim söylemiş bunları? "Uçağın bir motoru düşmüş" gibi iddialar için "Bugüne kadar görülmemiş bir şey. Motoru düşen uçağı indiren henüz çıkmadı." diyorlar. Al sana link! http://www.dailymail.co.uk/news/article-492486/Engine-falls-passenger-plane-takeoff.html Pilotlarımız da cahilse yandık. Bir elin parmakları kadar olan başarılı pilotlar da böyle kazalarda bir bir ölüyorlar. Kafanızı çalıştırın, araştırma yapın ve her yazılana her denene inanmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yazılanlar mantıklı fakat şu yunuslama olayını hiç duymadım başka bilenler varsa teknik adını açıklayabilir mi? ayrıca şu telefon olayı başımıza dert yaratacağı sorunları bilmeyen insanların elinde telefon bir bomba gibi .. kullanmayı bilmeyen insanların elinden bu aletler alınmalı .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Allahaşkına bu haberleri havacılıktan anlayan insanlar yazsın. "Havalimanı amirliği" diye bir ATC birimi var mı? Bir kaç yıl önce bir A320 uçağının motoru gerçekten düştü bu uçak nasıl indi? Merak eden dünya kaza istatistiklerine baksın. Otomatik sistemle iniş ne demek? Şuna ILS desene. Cep telefonu uçağın ön kısmını hangi esrarengiz bir güçle aşağı çekiyor? Yunuslama nedir bu haberi yazan biliyor mu? Yunuslamada uçağın kabin kısmı aniden aşağı yöneliyormuş ya uçağın kabin kısmının dışında kalan kısımları ne yapıyor? Kaptan pilotun son anda devreye girmesi ise tam komedi! Bu tip haberleri okuyan garibimler de bir şey zannedip inanıyorlar. Vah vah..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yani 24 şubattan beri ilk defa kaza ile ilgili çok bilgilendirici ve net olarak anlayabileceğim bir ihitmal açıklaması geldi.Bu tecrübeli pilot kimse allah razı olsun...En azından herkesin anlayabileceği bir dilde ihtimalleri sıralamamış ve çokta mantıklı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000