06 Mart 2009, Cuma 15:00:59

Aviation Week'ten kaza yorumu

Aviation Week, Hollanda'da yaşanan uçak kazasıyla ilgili ayrıntılı olarak yorumda bulunmuş...
  • merhaba ben almanyadan yaziyorum, benim aldigim son bilgilere göre, ucagin kule hatasi yüzünden düstügünü yönde. Yani THY nin önündeki ucak la THY arasinda 0,800 mil varmis, ve jetstream yüdünden motorlari blocke olmus ve calismiyacak duruma gelmis. Kaynak bilgilerim mevcut.
  • Dönüp dolaşıp hep aynı sözler söyleniyor. Şimdilik veriler bu kadar.Bildiklerimizle bizde bu kadar düşünüyoruz. Kayıtlardan veya etraftan bir bomba çıkarsa o zaman her şey değişebilir ama maalesef şimdilik söylenebilecek başka bir şey yok.
  • PEK FARKLI BİR ŞEY SÖYLEMİYOR Kİ?AYRINTI BUNUN NERESİNDE ? HOLLANDALININ SÖYLEDİKLERİNİ BİRAZ DAHA DERLEYİP TOPARLAMIŞ ANCAK O KADAR. BENCE CVR DÖKÜMLERİ TEK ÇÖZÜM OLACAK BİRAZ BEKLEYELİM.
  • sanırım FMA de gösterilen retard ve flare uyarıları var ise eğer olay gerçekleşirken bunlar kayıtlarda görülecek ve değerlendirilecektir,çünkü bir stall pozisyonu var ve hatalı olan radar touch noktasında değerlendirmesini yaparken uçak palyeye geçmiş olabilir yada kaptanımız hucumu arttırıp gaz kollarını açtığı an olay vuku bulmuş olabilir.çünkü ilk kuyruk deyiyor !dolayısyla FMA de ki uyarıların tespiti güzel bilgi verebilir !
  • Belki bunun türevi 2 soru vizyonlu o son 100 sn (FDR,CVR) raporlanmalı. Bunu isteyecek sorgulayacak yaptırımımız yoksa sağdan parazit, soldan distorsiyon, ortadan amsterdam savcısı köşe kapmaca oynatacak bize. Yaşayan pilota düştüğünde (çarpma anındamı? düşmesinden dolayımı) ölmüştü diyen bir otorite var karşımızda. Tamam teknikdirler kuralcıdırlar ama fırsat veya menfaetlerini korumak için ellerinden geleni yaparlar. Ben ne pilotum ne de havacı, mühendisim(şu ana AW nin şu yorumuna kadar pist başına gazetede, 500mt hollanda raporunda 1 km olan vurma yerini googldan ölçüp1,5 km buldum. Başka kimse merak etmedimi düzeltmek için ilk defa gördüm1,5km!) sadece bu işlere meraklıyım ayda 3 kere uçuyorum ve bağımsız mevcut kamu kanaatim bu.
  • daha önce iki defa daha görüldüğü iddiası bu yoruma göre doğru değil. 'Bu olayın aynı uçakta olup olmadığı belirtilmemiştir' denmekte.
  • Artik B737 lerin teknolojisininde gelistirilmesinin zamani geldi. Her ne kadar mükemmel ucak isede 21. yüzyilda artik B737 lerde bulunan1950 lerden kalma teknoloji yeterli gelmiyor.
  • Çok güzel bir tespit, sorulara bakalım yanıt gelecek mi?
  • Ana uçuş göstergeleri arasındaki fark EADI'a COMP olarak yansır ancak RA'lar arasındaki farkı ikaz eden bir uyarı yoktur. Pilotlar RA'yi daha çok CATII/III limitlerinde öncelikli gösterge olarak değerlendirirler. CATI ve daha iyi hava koşullarında; RA dikkate alınmaz veya önceliklerin en arkasındadır. 1950 ft.de RA'yi kontrol etmek son önceliklerdedir. Çünkü 1950ft.de ILS CAPTURE ve speed önceliklidir. Doğal olarak sürat düşürülmekte ve ard arda flap çıkarılmaktadır. Gaz kolunun geride hatta sürat fazla ise IDLE'da olması doğaldır. Boeing; RA'deki farklılığı ikaz sistemine eklemelidir. Acaba EGPWS ikaz vermiş midir? FMA'de RETARD ve FLARE ikazı var mııdır? Tekrar başımız sağolsun!

Boeing, tüm 737 serisi ve BBJ kullanıcılarına, temel uçuş enstrümanlarını dikkatlice izlemelerini  ve radyo altimetrelerinin bozulduğu durumlarda, otomatik pilot / throttle sistemlerini yaklaşma ve inişlerde kullanmamalarını tavsiye etmiştir.

İmalatçı firma, Hollanda Güvenlik Konseyinin, 25 Şubattaki Türk Hava Yolları 737 – 800 tipi uçağının Amsterdam Schiphol havalimanındaki kazasının nedenlerini araştırdığı ön çalışmalarının bulgularına istinaden, 4 Mart tarihinde Çoklu Operatör Mesajı (ÇOM) yayınlamıştır. Sözkonusu ÇOM, -100’den -900’e kadar  bütün 737 serilerini  içermektedir.
Tespit edilen ilk sonuçlar, Hollanda makamlarının kazanın nedeni olarak radyo altimetre sapması ile otomatik throttle sistemi arasındaki ilişkiden kaynaklandığına odaklandığını göstermektedir.
Çözümlenen karakutu verilerine göre araştırmacılar, 18 R pistine son yaklaşma hareketinde bulunan içinde 135 kişinin olduğu TK 1951 uçağının, 1950 feet irtifada bulunmasına kadar  herşeyin normal ve yoldunda olduğunu tespit etmişlerdir. 

Bu esnada, kaptan tarafında (sol) bulunan radyo altimetresi aniden -8 feet irtifa gösteriminde bulunmuştur. 737’nin yerden sadece birkaç metre yüksekte bulunduğunu sanan altimetre göstergesi, otothrotte’lara güç kesmesini ve iniş durumuna geçmesini bildirmiştir.

Ön rapora göre, ‘İniş takımlarının aşağıda olması gerekiyor.’ sinyali kaptanları problem hususnda uyarmıştır ancak verilerin gösterdiğine göre bu durum, ekipler tarafından bir problem olarak algılanmamıştır.
737-800 uçağı beslendiği verilerden aldığı direktiflere uyup, uçağı minimum hıza getirmiş ve yer ile arasında 150 metre bulunduğunu belirten stall sinyalini vermiştir. Uçuş ekibi tam güç uygulamıştır ancak uçak durumu düzeltmek için oldukça düşük irtifada bulunmaktaydı. Uçak yere saatte 175 kilometre / 94 kt hızla, Schiphol’ün 1.5 km kuzeyine çarpmıştır. Normal iniş hızı 260 km / 140 kt’dir.
Kuvvetli fren kuvveti – burun tekerinin yere gömülmesiyle – 737’nin, kuyruk, iniş takımları ve kopan motorlar ile birlikte ana olarak üç parçaya ayrılmasına sebebiyet vermiştir. Uçaktaki 135 kişiden mürettebat dahil olmak üzere 9’u vefat etmiştir.

Hollanda makamlarının ilk raporuna göre, daha önce iki defa yaşanan, veri sapması problemi sadece kaptanın sol tarafında bulunan altimetrede olmuştur. Ancak, raporda, bu olayın daha önce aynı uçakta olup olmadığı belirtilmemiştir.

AviationWeek FAA veritabanında temsilciliğin 737 serisinin radyo altimetrelerinde meydana gelen problemden ötürü uçuş yetkinliğine karşın bir düzenleme getirmediği anlaşılmıştır. FAA sözcüsü Les Dorr bu zamana kadar konu hakkında yayınlanmış bir uçuş belgesi direktifi (AD) bulunmadığını söylemiş ancak FAA’nın 1951 uçuşunun yakından izlendiğini ve alınması gereken aksiyonları alacaklarının altnını çizmiştir.

Pilotun iş yükünü azaltmak için tasarlanan kokpit otomasyonunun bazı gizli riskleri bulunmaktadır. 2008’in sonlarında, Airbus A330 ve A340 kullanıcıları için, hem operasyon teleksi hem de mühendislik bülteni yayınlamıştır. Bu yayınlarda, 2008 yılında Qantas A330 uçağında meydana gelen uçuş kontrol sistemlerindeki arızalara istinaden yardımcı eğitime yönelik faaliyetlerde bulunulmasını tavsiyelerde bulunmuşlardır.

Geçtiğimiz sene hem 4 Ekim hem de 27 Aralıkta meydana gelen olayların ikisinde de, ADIRU’da (Data Referans Sistem Ünitesi) oluşan hataların ana bilgisayar sistemlerini yanlış veriler ile beslemesini ve böylelikle kontrol edilmeyen hareketlerin oluşmasından ibaretti. Bir vaka’da uçak 20 saniyede, 650 metre dalmıştır. Avustralya Ulaşım Güvenliği Bürosu iki olayı da araştırmaya halen devam etmektedir.
1951 deneyimi sistemleri ıslah edici niteliği bulunan bazı aksiyonlar alınmasına sebebiyet verebilir. Hollandalılar Boeing’den uçuş esnasında radyo altimetresi / otomatik throttle bağlantı ayrımı prosedürleri hususunu incelemesini 4 Martlı bildiriminde istemiştir.

Aviation Week

Aviation Week'ten kaza yorumu

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 15 yıl önce
merhaba ben almanyadan yaziyorum, benim aldigim son bilgilere göre, ucagin kule hatasi yüzünden düstügünü yönde. Yani THY nin önündeki ucak la THY arasinda 0,800 mil varmis, ve jetstream yüdünden motorlari blocke olmus ve calismiyacak duruma gelmis. Kaynak bilgilerim mevcut.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Dönüp dolaşıp hep aynı sözler söyleniyor. Şimdilik veriler bu kadar.Bildiklerimizle bizde bu kadar düşünüyoruz. Kayıtlardan veya etraftan bir bomba çıkarsa o zaman her şey değişebilir ama maalesef şimdilik söylenebilecek başka bir şey yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
PEK FARKLI BİR ŞEY SÖYLEMİYOR Kİ?AYRINTI BUNUN NERESİNDE ? HOLLANDALININ SÖYLEDİKLERİNİ BİRAZ DAHA DERLEYİP TOPARLAMIŞ ANCAK O KADAR. BENCE CVR DÖKÜMLERİ TEK ÇÖZÜM OLACAK BİRAZ BEKLEYELİM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sanırım FMA de gösterilen retard ve flare uyarıları var ise eğer olay gerçekleşirken bunlar kayıtlarda görülecek ve değerlendirilecektir,çünkü bir stall pozisyonu var ve hatalı olan radar touch noktasında değerlendirmesini yaparken uçak palyeye geçmiş olabilir yada kaptanımız hucumu arttırıp gaz kollarını açtığı an olay vuku bulmuş olabilir.çünkü ilk kuyruk deyiyor !dolayısyla FMA de ki uyarıların tespiti güzel bilgi verebilir !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Belki bunun türevi 2 soru vizyonlu o son 100 sn (FDR,CVR) raporlanmalı. Bunu isteyecek sorgulayacak yaptırımımız yoksa sağdan parazit, soldan distorsiyon, ortadan amsterdam savcısı köşe kapmaca oynatacak bize. Yaşayan pilota düştüğünde (çarpma anındamı? düşmesinden dolayımı) ölmüştü diyen bir otorite var karşımızda. Tamam teknikdirler kuralcıdırlar ama fırsat veya menfaetlerini korumak için ellerinden geleni yaparlar. Ben ne pilotum ne de havacı, mühendisim(şu ana AW nin şu yorumuna kadar pist başına gazetede, 500mt hollanda raporunda 1 km olan vurma yerini googldan ölçüp1,5 km buldum. Başka kimse merak etmedimi düzeltmek için ilk defa gördüm1,5km!) sadece bu işlere meraklıyım ayda 3 kere uçuyorum ve bağımsız mevcut kamu kanaatim bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
daha önce iki defa daha görüldüğü iddiası bu yoruma göre doğru değil. 'Bu olayın aynı uçakta olup olmadığı belirtilmemiştir' denmekte.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Artik B737 lerin teknolojisininde gelistirilmesinin zamani geldi. Her ne kadar mükemmel ucak isede 21. yüzyilda artik B737 lerde bulunan1950 lerden kalma teknoloji yeterli gelmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Çok güzel bir tespit, sorulara bakalım yanıt gelecek mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ana uçuş göstergeleri arasındaki fark EADI'a COMP olarak yansır ancak RA'lar arasındaki farkı ikaz eden bir uyarı yoktur. Pilotlar RA'yi daha çok CATII/III limitlerinde öncelikli gösterge olarak değerlendirirler. CATI ve daha iyi hava koşullarında; RA dikkate alınmaz veya önceliklerin en arkasındadır. 1950 ft.de RA'yi kontrol etmek son önceliklerdedir. Çünkü 1950ft.de ILS CAPTURE ve speed önceliklidir. Doğal olarak sürat düşürülmekte ve ard arda flap çıkarılmaktadır. Gaz kolunun geride hatta sürat fazla ise IDLE'da olması doğaldır. Boeing; RA'deki farklılığı ikaz sistemine eklemelidir. Acaba EGPWS ikaz vermiş midir? FMA'de RETARD ve FLARE ikazı var mııdır? Tekrar başımız sağolsun!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000