22 Ağustos 2010, Pazar 08:07:38

"ATLASJET THY'DEN DAHA BAŞARILI"

Akşam gazetesinin havacılık yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşe yazısında Limak'ın Priştina Havalimanı ihalesi almasını ve Atlasjet Havayolları'nında yaşadığı uçuş tecrübesini kaleme almış. İşte Turgut'un yazısı...
  • ufuk kaptan ve yavuz kaptanla uçmak ayrı bir güzelliktir....
  • BİZİM ASTRANOLARA :)) DERS OLSUN İNŞALLAH.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Thy nin yalakası olmuş insanlara sormak lazım neden bu kadar çok yalakalığa ihtiyaç duyuyorlar nedir yani bu kadar çok yere göğe sığdıramayacak oluşunuz sonuçta arkasında T.C Devleti hükümeti olan büyüklük dediğiniz şeyide sadece ve sadece belki oradan alan bir şirket bize gelip filo saymayın özmal ne kadar sayarsınız 4 te 3 ü leasing yöntemiyle kiralamalı kazasız mı diyeceksiniz geçmişe çok iyi bakın,uçak bakımlarındaki eksikliklerde cabası,zırt pırt herhalde atlasjetin arıza vermiyor arife tarif gerekir mi:))sizin tek bir konuda diyeceğiniz şey vardır olabilir Atlasjet sadece THY ye göre biraz daha butik bir havayoludur tek eksik tek dezavantaj budur
  • THY de cemaat kafasu devam ettiği sürece çağdaş bir yönetime kavuşması mümkün değildir. İkinci sınıf olmaya devam eder. Eskiden THY da çalışmak bir ayrıcalıktı. Şimdi ise personel söylemeye utanıyor.
  • Kendini THY ile kıyaslayanlara sormak lazım..Hiç mi aklınız yok..hiçmi sağduyunuz yok hiçmi okumuşluğunuz görmüşlüğünüz yok diye.. El insaf be yahu !! Adama gülerler hem de ... ile gülerler.. Böyle saçma sapanlık olur mu. Bir yorumda yazıldığı gibi at ile EŞŞEk hiç aynı olur mu yahu
  • Atlasjetin tek belki dezavantajı THY ye göre biraz daha butik bir havayolu firması olmasıdır ve THY nin tek avantajıda arkasında T.C Devleti olmasıdır yoksa görürüm THY büyük diyenleri:) seninde dediğin gibi yanından geçmez ama üstünden çok rahat geçer :)
  • Tabikide Thy bir numara Atlas-jet thy nın yanından bile geçemez. Uçakları hiç dinlenmeden erbil süleymaniye erivan gibi gereksiz yerlere uçsun ancak
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • ayrıntılar detayda gizlidir dediysek yani küçük detaylar büyük kaliteyi ve başarıyı getirir oluşturur THY vereceğin detay bile olmaz THY neden büyüktür bana filoyu mu sayacaksın şimdi büyük diye kazasız mı diyeceksin THY ninde geçmişi kazalarla dolu ha birde unutmadan THY nin çoğu 4 te 3 filosu leasing ,,özmal o kadar az uçağı varki ve bakımları sizin dışarıdan gördüğünüz kadar mükemmel değil su üstünde görülmeyen daha çok şey cabası THY nin tek farkı arkasında devlet olması büyük dediğiniz tek fark budur yolculara yansıyan ne gibi güzellikleri olur tam anlamıyla memnun edebilecek saysana neler neler sayarsın bizlere ne kadar çok THY yalakası var:)ancak sizin gözünüzde büyütüp abarttığınız kadar kişiselce tartışılmaz büyüktür.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işleten ISG konsorsiyumunun önde gelen ortağı Limak grubu, geçtiğimiz haftalarda ilk yurtdışı projesi olan Kosova Priştina Havalimanı'nın 20 yıllık işletme imtiyaz sözleşmesini imzaladı. Coğrafyası veya ölçeği ne olursa olsun, hangi Türk şirketi yurtdışında bir havalimanı işletmesini kazansa büyük heyecan duyuyorum.

Türk havalimanı yapım-yatırım-işletim şirketlerimizin mazisi en fazla 15 yıl geriye gidiyor ve bu kısa sürede gelinen nokta gerçekten takdire değer. Mutlaka şirketlerimizin geliştirmeleri gereken pek çok yönleri var, ne de olsa gelişim havacılığın doğasında bulunuyor. Ancak görünen o ki Limak grubu da sektörün büyük ağabeyi konumuna gelen TAV grubunun öncülüğünü yaptığı istikamette başarıya doğru koşuyor.

İmtiyaz anlaşması çerçevesinde Limak işletme hazırlıklarını 180 gün içerisinde tamamlayarak havalimanının işletmesini devralacak, diğer taraftan da 2012 yılına kadar 5 milyon yolcu/yıl kapasiteli yeni bir terminal inşa edecek. Havalimanını işletecek şirkette Limak yüzde 90 ile büyük ortak olurken, Fransa'nın Lyon Havalimanı'nı işleten Aeroport de Lyon yüzde 10'luk paya sahip olacak. Lyon'un projenin içinde olmasının muhtemel nedeni ihale şartnamesine göre yeterlilik alabilmektir diye düşünüyorum. Planlanan yatırım tutarı 140 milyon Euro civarında.

TAV GRUBU DA MAKEDONYA'DA İHALE KAZANMIŞTI

Hatırlanacağı üzere TAV grubu geçtiğimiz yıl Makedonya'da Üsküp ve Ohrid havalimanlarının yapım-işletim ihalesini kazanmıştı. THY ise Air Bosna Havayolu'na ortak olarak Balkanlar'da yatırım gerçekleştirdi.

Görünen o ki Türk havacılık şirketlerimiz atalarının yüzyıllar boyu yönettiği topraklarda tekrar atağa geçiyor. Ekonomik konjonktür itibariyle finansal durumlarının Avrupalı rakiplerine göre daha iyi oluşu ile cesaretleri artıyor. Söz konusu şirketlerimizin Balkanlar'daki yatırımlarda çok büyük karlar elde etmeyeceğini, ancak zararlı da çıkmayacaklarını düşünüyorum. Hiç şüphesiz ki, çok daha büyük projelere imza atmadan önce bir grubun portföy yaratması, yurtdışında yapım veya işletim tecrübesi kazanması çok önemli. Zira küresel dünyada sadece kendi ülkesinde kuvvetli olan şirketlerin küçük de olsa yurtdışı yatırım ve işletim tecrübesi olmadan büyük ihaleler kazanması mucizelere dayanır.

Uluslararası havalimanı yatırımlarında finansal veriler çok önem taşıyor. Ancak sağlıklı bir işletme dönemi geçirilmesi için de yatırım yapılan ülkenin tarih ve kültürü ile yakınlığı apayrı bir önem taşıyor. Bu nedenle gerek TAV gerek Limak çok büyük işletme hataları yapmaz iseler Balkanlar'da başarılı olacaklardır. Kanımca sektör ne olursa olsun Türk yatırımcılarının tabii yatırım hedef coğrafyası öncelikle Doğu Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya coğrafyası olmalı.

Edindiğimiz bilgilere göre önümüzdeki aylarda gerçekleşecek Medine Havalimanı ihalesinde TAV ve Limak grubu ön yeterliliklerini almışlar ve bu sefer birbirlerine rakip durumdalar. Dilerim ki yakın bir gelecekte Türk yatırımcılarımız menfaatleri doğrultusunda böyle ihalelere beraberce de katılırlar. Sonuçta Türk şirketlerimiz içeride rekabet ederek birbirlerinin rekabet gücünü geliştirirken dışarıda güçbirliği yaparsa kazanan Türkiye olacaktır. Ne dersiniz çok mu hayalperestim acaba?

ATLASJET'E BRAVO

Genelde çoğu uçuşlarımı THY ile yapmama rağmen zaman zaman diğer Türk bayraklı havayollarımız ile de uçmaya, bu arada da gözlemlerde bulunmaya çalışırım. Son bir ay içinde iki sefer Atlasjet ile İstanbul-İzmir uçuşları gerçekleştirdim. Bilet fiyatları aynı parkur için THY'den neredeyse yüzde 50 daha ekonomik. Servis kalitesi, güler yüzlülük ve müşteri memnuniyeti açısından da THY'den daha başarılı bulduğumun altını çizmek isterim.

7 Ağustos İstanbul-İzmir ve 10 Ağustos İzmir-İstanbul uçuşlarında işini çok seven Kaptan Pilot Ufuk Göker gerçekten beni çok etkiledi. Zira uçağın kalkışı öncesi ve uçuş esnasında yıllardır bu kadar içten bir şekilde yolcularına neşe saçan, bilgi veren ve yolcuyu sakinleştirip keyiflendiren bir kaptana rastlamadım. Belli ki işini, kurumunu çok seviyor ve keyif alıyor. Mutlaka onun gibi yüzlerce işini seven pilotumuz var, ancak her nedense bunu yolcuları ile bağ kurabilecekleri tek enstrüman olan mikrofondan yansıtmıyorlar. Hatta uçak rötara girdiğinde bile yolcuları bilgilendirme anonsu yapmadıkları oluyor.

Yaptıkları işin ne kadar stresli olduğunu ve sorumluluk gerektirdiğini biliyorum ama yolculara biraz daha anlayış, ilgi ve neşe ile yaklaşamazlar mı acaba?

Uçuşumu takiben, döndükten iki gün sonra telefonum çaldı. Atlasjet Hat Yönetim Departmanı tarafından, gerek uçuştan gerek servis ve personelden memnun olup olmadığıma dair küçük bir anket yapıldı. Çok şaşırdığımın altını çizmeliyim. Bir köşe yazarı olduğumu bilmeden, sadece yolcularından geri bildirim almaya ve kaliteyi artırmaya yönelik bu çalışma hakikaten takdire değer. Uzun yıllardır sektörün içindeyim ve yerli yabancı sayısız havayolu ile uçtum, şimdiye kadar hiçbir havayolunun yolcuları arayarak telefon ile böyle bir anket yaptığına şahit olmamıştım.

Böylesi bir tecrübeden sonra, tabii ki uçacağım parkurda Atlasjet alternatifim olursa önceliği onlara tanıyacağım. Kulaklarım ise Ufuk Kaptan veya benzeri yapıdaki diğerlerinin keyifli anonslarında olacak...

Tolga Turgut

"ATLASJET THY'DEN DAHA BAŞARILI"

Yorumlar Tüm Yorumlar (59)

Misafir ~ 14 yıl önce
ufuk kaptan ve yavuz kaptanla uçmak ayrı bir güzelliktir....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BİZİM ASTRANOLARA :)) DERS OLSUN İNŞALLAH.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Thy nin yalakası olmuş insanlara sormak lazım neden bu kadar çok yalakalığa ihtiyaç duyuyorlar nedir yani bu kadar çok yere göğe sığdıramayacak oluşunuz sonuçta arkasında T.C Devleti hükümeti olan büyüklük dediğiniz şeyide sadece ve sadece belki oradan alan bir şirket bize gelip filo saymayın özmal ne kadar sayarsınız 4 te 3 ü leasing yöntemiyle kiralamalı kazasız mı diyeceksiniz geçmişe çok iyi bakın,uçak bakımlarındaki eksikliklerde cabası,zırt pırt herhalde atlasjetin arıza vermiyor arife tarif gerekir mi:))sizin tek bir konuda diyeceğiniz şey vardır olabilir Atlasjet sadece THY ye göre biraz daha butik bir havayoludur tek eksik tek dezavantaj budur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY de cemaat kafasu devam ettiği sürece çağdaş bir yönetime kavuşması mümkün değildir. İkinci sınıf olmaya devam eder. Eskiden THY da çalışmak bir ayrıcalıktı. Şimdi ise personel söylemeye utanıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kendini THY ile kıyaslayanlara sormak lazım..Hiç mi aklınız yok..hiçmi sağduyunuz yok hiçmi okumuşluğunuz görmüşlüğünüz yok diye.. El insaf be yahu !! Adama gülerler hem de ... ile gülerler.. Böyle saçma sapanlık olur mu. Bir yorumda yazıldığı gibi at ile EŞŞEk hiç aynı olur mu yahu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Atlasjetin tek belki dezavantajı THY ye göre biraz daha butik bir havayolu firması olmasıdır ve THY nin tek avantajıda arkasında T.C Devleti olmasıdır yoksa görürüm THY büyük diyenleri:) seninde dediğin gibi yanından geçmez ama üstünden çok rahat geçer :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tabikide Thy bir numara Atlas-jet thy nın yanından bile geçemez. Uçakları hiç dinlenmeden erbil süleymaniye erivan gibi gereksiz yerlere uçsun ancak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ayrıntılar detayda gizlidir dediysek yani küçük detaylar büyük kaliteyi ve başarıyı getirir oluşturur THY vereceğin detay bile olmaz THY neden büyüktür bana filoyu mu sayacaksın şimdi büyük diye kazasız mı diyeceksin THY ninde geçmişi kazalarla dolu ha birde unutmadan THY nin çoğu 4 te 3 filosu leasing ,,özmal o kadar az uçağı varki ve bakımları sizin dışarıdan gördüğünüz kadar mükemmel değil su üstünde görülmeyen daha çok şey cabası THY nin tek farkı arkasında devlet olması büyük dediğiniz tek fark budur yolculara yansıyan ne gibi güzellikleri olur tam anlamıyla memnun edebilecek saysana neler neler sayarsın bizlere ne kadar çok THY yalakası var:)ancak sizin gözünüzde büyütüp abarttığınız kadar kişiselce tartışılmaz büyüktür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000