20 Haziran 2010, Pazar 09:57:59

"ATATÜRK HAVALİMANI'NIN ADI THY HAVALİMANI OLSUN"

Hiç şüphesiz ki 2009 yılı, dünya ekonomisinin yansıması ile havacılık rakamları açısından son birkaç 10 yılın en karanlık yılı olarak tarihe geçecektir.
  • Editörlerin yaptığı işler; 1. Yazıyı okur, içindeki mesajın doğruluğunu teyid eder, 2. Yazı içinde çelişki olup olmadığına bakar 3. Yzaı içindeki lüzumsuz kelimeleri çıkarmak suretiyle, anlamı değiştirmeden, yazıyı kısaltır, 4. Yabancı ve yanlış kullanılan kelimeleri ayıklar 5. Dil bilgisi kurallarına uygun olarak noktalama işaretlerini koyar, düzenler, 6. son haliyle yazıyı farklı gözlerle okuyup, yanış anlaşılmaları önleyecek düzenlemeleri yapar TURGUT BEYE SADECE AĞIZI İLE KULAĞI ARASINDA BAĞLANTI GEREKİYOR: Sırf birşeyler yazmak için yazı yazılmaz. Lafın nereye gittiğine bakmak lazım. Çok ucuza yazı yazmamak lazım. Ailesine bir okutsun bakalım, büyükleri ne diyecek?
  • THY Bu konuyu iyi düşünmeli ve ismi yine kalsın da bedava siyasetcı kafalar yararlanmasın Meydanın işletmesini alsınlar TGS Bu işi yapar demek doğru ama hangi yöneticiler ile bunu düşünüp de yapacak bu işe TAV ne der. THY Dış hatlar Şutun kendisine yetmediğini TAV a 5 senede anlata bildiğini hatırlar ise bu işe cıddı bir şekilde ele alınması gerktiğini anlar. bu sadece bir kısmı,
  • ATATÜRK adı insanları neden bu kadar korkutuyor.Şimdi de gündem bu mu.O zaman istanbul da en çok vergi veren şirketin adı da istanbul la değiştirilsin.Lütfen manevi değerlerimize sahip çıkalım,birilerinin arzularına çanak tutmayalım.Hatta ATATÜRK adı çok daha fazla yere verilmeli.ATATÜRK şehri,ATATÜRK nehri vs...gibi.ATATÜRK ve çağdaşlık birilerinin kafalarına kazınmalı.
  • ATATÜRK havalimani ancak thy ye yeter slot bakimindan,faydali dagilim imdkansiz!!!
  • Yabancılar veyahut yUNANLAR ESKİ DÜŞMANLARIMIZ ATATÜRKTEN KORKTULAR ATATÜRKTEN KORKSUNLAR HİÇ DEĞİŞİKLİK YAPMAYIN BU ÜLKEYİ ATATÜRK KURDU ADINA HAVALİMANI KALSIN Bİ ESER O BİZE ATAMIZDAN EMANET BİZ 80 YILLIK ÜLKE OLMAK İÇİN SAVAŞTIK ATAM KEMİKLERİN SIZLAMIYACAK ATAM İZİNDEYİZ ATAM THYYEYİDE SEVİYORUZ ATAM NU İÇİNDE YAT
  • bence British Airways modeli uygulanmalı, THY istanbul havaalanını alabilir
  • ne olur yorumları yazmadan önce bir de yazıyı okumak. Atatürk adını görünce neden hemen yanlış anlıyoruz arkadaşlar yazının Atamızla ne alakası war isim değişikliği ile ne alakası war. ve tespit de doğru. lütfen 1 dakikanızı okumaya ayırın.
  • TURGUT BEY! BU TEKLİF HİÇ SİZE YAKIŞMAMIŞ..RAHMETLİ HERHALDE ÇOK ÜZÜLMÜŞTÜR BU FİKRİNİZİ DUYUNCA...
  • THY tekelini koruduğu sürece Atatürk'te fazla bir değişiklik olmaz, ne uçuş oranı açısından ne de kazık bilet ederleri açısından. THY büyümesinin en büyükl etkeni; özellikle dış ve yurt içideki tekelciliğidir. Yani sağlıklı bir büyüme değildir. THY tekeli ortadan kalkınca ne olacak?
  • hayir efendim öyle sacmalik olmaz ne güzel atamizin ismi verilmis thy havalimani ne ya -.-
Her biten yılın ardından takip eden aylarda o yıla ait havacılık rakamları netleşir ve uluslararası farklı kaynaklar tarafından yayınlanır. En sağlıklı bilgi havalimanı büyüme oranlarından edinilebilir, zira gökyüzünde uçan tüm uçakların inmek gibi bir mecburiyetleri var...

Geçtiğimiz yıla ait ilk bakışta göze çarpan en önemli husus, dünya havacılık trafiğinin yolcu sayısı olarak yüzde 2,7 oranında azalmış olması. Tabii ki dünya gayri safi milli hasılası azalmaya başladıkça herkes böyle bir daralmayı tahmin ettiğini iddia edecektir ancak 2005-2007 arasında havacılık sektörü büyürken her nedense kimse böyle bir daralma senaryosunu göz önünde bulundurmuyordu.

Havalimanlarının matematiğinde denklem aslında çok basittir. Dünya ekonomisi kötüye giderse, havayolları yolcu kaybetmeye başlar ve havalimanları için de tehlike çanları çalar.

KÜRESELLİK YERİNİ BÖLGESELLİĞE Mİ BIRAKIYOR?
2009'un karanlık günlerinin ardındaki tablo da bunu yansıtıyor aslında. Dünyada yolcu sayısı olarak ilk 150 içinde olan havalimanlarının rakamlarına bakınca, Kuzey Amerika, Avrupa ve Afrika'nın yüzde 5-7 civarında düştüğünü, ancak Güney Amerika, Asya-Pasifik ve Ortadoğu'nun yüzde 2-3 civarında arttığını görüyoruz. Genelde artış yaşanan hatlar ise, daha çok ülke veya bölge içi uçuşlar olarak gözüküyor. Bu durum, son yılların sihirli kelimesi 'küreselliğin' acaba artık yerini 'bölgeselliğe' mi bırakmaya başladığı sorusunu akla getiriyor.

Göze çarpan bir diğer gerçek ise, network havayolu olarak adlandırılan havayollarının ana üslerinin büyüdüğü. Diğer bir ifade ile küçük ve orta ölçekli havalimanları dünya genelinde yolcu trafiği kaybetmiş durumdalar. İkincil havalimanı olarak da adlandırılan bu limanlar, daha çok düşük maliyetli havayollarına (DMH) çeşitli fiyat avantajları sunarak zararlarını azaltmaya çalışıyorlar.

AVRUPA'DA BİR TEK ATATÜRK HAVALİMANI BÜYÜDÜ
İlk 100 listesindeki çarpıcı gerçekler arasında, Avrupa'da tek büyüme kaydedilen havalimanının yüzde 4,3'lük büyüme oranı ile Atatürk Havalimanı olması başı çekiyor. Bu konuda hiç şüphesiz en önemli katkı, THY'nin son yıllarda ben de dahil olmak üzere herkesi şaşırtan büyümesi. Özellikle daralan ekonomi süreçlerinde en önemli hamle, hizmet veya ürünleri aynı noktalarda konsolide etmekten geçer. Network havayollarının iş planları kökeni de hub-spoke (bir merkezde topla ve dağıt) olduğuna göre, zaten büyük havalimanlarının daha da büyümesi kaçınılmaz bir hal alıyor.

Peki, bu durum havalimanı yönetimleri açısından ne kadar iyi, işte o tarafı bence çok tartışılır. Zira havalimanları için, sadece bir veya iki havayolunun toplam trafiğin büyük bölümünü sağlaması her zaman bir risk oluşturur. İşin özeti, ilgili havayolları havalimanlarında kendi krallıklarını ilan ederler ve havalimanı yönetimleri de aslında bu işten hiç mi ama hiç hoşlanmazlar. Bu duruma örnek olarak BAA-British Airways veya Atlanta Havalimanı-Delta ilişkisi gösterilebilir.

Daha önceki yazılarımda havayolu birleşmelerin orta-uzun vadede bilet fiyatlarına olumsuz yansıyacağını vurgulamıştım. Dünya havalimanı rakamlarını analiz ederken, büyük havalimanlarında yaşanan network havayolları hükümdarlığının gelişmesi hususu bana orta-uzun vade içinde yolcular için uçuş alternatiflerinin azalacağını ve dolayısıyla fiyat rekabetinin negatif sonuçlar doğuracağını gösteriyor. Ülkemizde, havacılık sektörünün son yıllarda liberalleşmesi ve halen olgunlaşmakta olan bir sektör oluşu, şimdilik etkiyi azaltıyor, ancak orta ve uzun vadede neler olacağını hep beraber yaşayarak göreceğiz!

ATATÜRK HAVALİMANI'NIN ADI THY HAVALİMANI OLMALI
Airport Council International (ACI) tarafından yeni yayınlanan güncel havalimanları trafik rakamlarını incelerken Atatürk Havalimanı'ndaki trafik rakamlarını görünce çok şaşırdığımı ifade etmeliyim. Atatürk Havalimanı 2009 yılında ağırladığı 29 milyon 854 bin yolcu ile dünyada 39'uncu konumuna gelmiş durumda. Tebrikler...

Ancak beni hayrete düşüren esas husus, Atatürk Havalimanı yolcularının yüzde 74,5 oranında THY tarafından taşınmış olması. Tamam, kabul ediyorum, havalimanı THY'nin ana üssü, ancak dünyada ilk 100 havalimanı arasında hiçbir havalimanında tek bir havayoluna bu oranda bağımlı olan yok. Korkarım ki bu oran THY'nin alacağı yeni uçaklarla daha da artacak. Bir havalimanının sağlıklı olarak büyümesi ve pazarlama stratejisini sürdürebilmesi için iki veya üç havayolunun ana trafik sağlayıcısı olması şarttır. Atatürk Havalimanı'nın iki numaralı havayolu ise yüzde 3,6 yolcu sayısı ile Atlasjet olarak gözüküyor. Bu istatistik bana artık Atatürk Havalimanı'nın neredeyse tamamen THY ile dolduğunu, hatta bundan böyle THY'nin de orada büyümek yerine başka stratejiler geliştirmesi gerektiğini söylüyor.

Sağlıklı oran, THY'nin toplam trafikte yüzde 45-55 arasında bir bandı tutturmasıdır. Görünen mevcut istatistiksel oran, ne havayolu ne de havalimanı açısından sağlıklı değildir. Tabii ki havalimanının sahibi THY değilse!

Tolga Turgut
Aksam
"ATATÜRK HAVALİMANI'NIN ADI THY HAVALİMANI OLSUN"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
Editörlerin yaptığı işler; 1. Yazıyı okur, içindeki mesajın doğruluğunu teyid eder, 2. Yazı içinde çelişki olup olmadığına bakar 3. Yzaı içindeki lüzumsuz kelimeleri çıkarmak suretiyle, anlamı değiştirmeden, yazıyı kısaltır, 4. Yabancı ve yanlış kullanılan kelimeleri ayıklar 5. Dil bilgisi kurallarına uygun olarak noktalama işaretlerini koyar, düzenler, 6. son haliyle yazıyı farklı gözlerle okuyup, yanış anlaşılmaları önleyecek düzenlemeleri yapar TURGUT BEYE SADECE AĞIZI İLE KULAĞI ARASINDA BAĞLANTI GEREKİYOR: Sırf birşeyler yazmak için yazı yazılmaz. Lafın nereye gittiğine bakmak lazım. Çok ucuza yazı yazmamak lazım. Ailesine bir okutsun bakalım, büyükleri ne diyecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY Bu konuyu iyi düşünmeli ve ismi yine kalsın da bedava siyasetcı kafalar yararlanmasın Meydanın işletmesini alsınlar TGS Bu işi yapar demek doğru ama hangi yöneticiler ile bunu düşünüp de yapacak bu işe TAV ne der. THY Dış hatlar Şutun kendisine yetmediğini TAV a 5 senede anlata bildiğini hatırlar ise bu işe cıddı bir şekilde ele alınması gerktiğini anlar. bu sadece bir kısmı,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ATATÜRK adı insanları neden bu kadar korkutuyor.Şimdi de gündem bu mu.O zaman istanbul da en çok vergi veren şirketin adı da istanbul la değiştirilsin.Lütfen manevi değerlerimize sahip çıkalım,birilerinin arzularına çanak tutmayalım.Hatta ATATÜRK adı çok daha fazla yere verilmeli.ATATÜRK şehri,ATATÜRK nehri vs...gibi.ATATÜRK ve çağdaşlık birilerinin kafalarına kazınmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ATATÜRK havalimani ancak thy ye yeter slot bakimindan,faydali dagilim imdkansiz!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yabancılar veyahut yUNANLAR ESKİ DÜŞMANLARIMIZ ATATÜRKTEN KORKTULAR ATATÜRKTEN KORKSUNLAR HİÇ DEĞİŞİKLİK YAPMAYIN BU ÜLKEYİ ATATÜRK KURDU ADINA HAVALİMANI KALSIN Bİ ESER O BİZE ATAMIZDAN EMANET BİZ 80 YILLIK ÜLKE OLMAK İÇİN SAVAŞTIK ATAM KEMİKLERİN SIZLAMIYACAK ATAM İZİNDEYİZ ATAM THYYEYİDE SEVİYORUZ ATAM NU İÇİNDE YAT

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bence British Airways modeli uygulanmalı, THY istanbul havaalanını alabilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne olur yorumları yazmadan önce bir de yazıyı okumak. Atatürk adını görünce neden hemen yanlış anlıyoruz arkadaşlar yazının Atamızla ne alakası war isim değişikliği ile ne alakası war. ve tespit de doğru. lütfen 1 dakikanızı okumaya ayırın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
TURGUT BEY! BU TEKLİF HİÇ SİZE YAKIŞMAMIŞ..RAHMETLİ HERHALDE ÇOK ÜZÜLMÜŞTÜR BU FİKRİNİZİ DUYUNCA...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY tekelini koruduğu sürece Atatürk'te fazla bir değişiklik olmaz, ne uçuş oranı açısından ne de kazık bilet ederleri açısından. THY büyümesinin en büyükl etkeni; özellikle dış ve yurt içideki tekelciliğidir. Yani sağlıklı bir büyüme değildir. THY tekeli ortadan kalkınca ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hayir efendim öyle sacmalik olmaz ne güzel atamizin ismi verilmis thy havalimani ne ya -.-

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000