27 Nisan 2008, Pazar 00:17:39

ASRIN OLAY ANLAŞMASI

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bir tabuyu yıkarak olmaz, olamaz denileni gerçekleştirdi. Rusya ile tarihi bir anlaşma yapıldı. Uçuş sayısı yüzde yüz artırılarak imkânsız gerçekleştirildi. İşte ayrıntılar.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uzun süredir üzerinde çalıştığı projeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

 

Havacılık tarihine geçecek olan bu anlaşmaya giden yolun hikâyesi şöyle.

 

Türkiye, 1964 yılından bugüne kadar yani Sovyetler Birliği döneminde yapılan anlaşma çerçevesinde bu ülkeye uçak seferleri yapabiliyordu. Rusya tarafından kısıtlı bir şekilde verilen uçuş noktalarında bugüne kadar yapılan girişimler sonuçsuz kaldı. Türkiye’ye turist getirilmek için en büyük pazarlardan biri olan Rusya’ya Türk şirketlerinin daha fazla uçabilmesi için yapılan girişimler hep sonuçsuz kalmıştı.

 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın havacılık sektöründe yaptığı atılımlar sadece iç pazarla sınırlı kalmadı. Dış hatlarda da Türkiye tescilli uçakların uçması çok sayıda devletle yeni anlaşmalar yapıldı.

 

Ancak en büyük hedeflerden biri olan Rusya ile anlaşma bir türlü sağlanamıyordu. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru uzun süredir yaptığı hazırlıklardan sonra Rusya’yı anlaşma masasına çekmeyi başardı. Hafta içinde yapılan ve iki gün boyunca aralıksız süren toplantıların ardından Türk Sivil Havacılığında yeni devrim sayılacak anlaşmaya imza attı.

 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Rus Sivil Havacılığı arasında yapılan anlaşmaya göre Türkiye’de yapılan uçuş sayısı yüzde yüz artırıldı. Bugüne kadar 5 noktaya yapılan uçuşlar artık 10 noktaya yapılabilecek. Bu uçuşlardan Türk Havayolları olduğu gibi özel şirketlerde uçabilecek.

 

Rusya’ya uçuşlar sadece havayolu şirketlerini kapsamıyor. Rusya’ya uçuşlar kargo uçuşu yapan Kuzu Havayolları, MNG Havayolları ve ACT havayolları gibi kargo şirketlerini de ilgilendiriyor. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun hamlesi ile kargo şirketlerinin de Rusya’ya limitsiz uçması anlaşma metnine girdi. Böylelikle kargo şirketlerinin de önü açılmış oldu. Türk Sivil Havacılığı açısından yeni bir devrim niteliği taşıyan bu anlaşma hemen yürürlüğe girecek.

 

Rusya’ya uçmak isteyen özel havayolu şirketleri de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvurarak uçmak istedikleri noktalar için izin isteyecek.

 

Pilotlar Günü dolayısıyla sadece AirportHaber’e açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Rusya ile tabuların yıkıldığını belirtti. Yıldırım AirprotHaber’e yaptığı açıklamada ; “Rusya ile ikili görüşemeler neticesinde anlaşmaya vardık.  Artık sadece THY değil uçmak isteyen diğer şirketlerimizde Rusya’ya uçacak” dedi. Binali Yıldırım, uçuş sayısının yüzde yüz artırıldığını belirterek, “Sadece uçuş sayısını artırmakla kalmadık, Rusya’dan Türkiye’ye gelen uçakların gürültü kirliliğini azaltmaların için de anlaşmaya vardık” dedi.

 

Yıldırım, kargo uçuşu yapmak isteyen şirketlere de aynı yolu açtıklarını ifade ederek kargo şirketlerine de müjde vermiş oldu.

Öte yandan  bakım ve eğitim konusunda da anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

ASRIN OLAY ANLAŞMASI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000