18 Şubat 2014, Salı 09:54:06

'ARADAKİ KUR FARKI GÜNDEMİMİZDE DEĞİL'

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal Atatürk Havalimanı muhabirleriyle buluştu.
  • ülkeye bak...gazetecilik mezunu adam dhmi genel müdürü!!!
  • Konu İstanbul olunca basın toplantısınında burada yapılmasından daha doğal ne olabilir ihale dünyanın gözü önünde yapıldı şartlar belli artık 3.havalimanı olmazsa olmazlardan artık inşallah zamanında hizmete girer ama. Çevresinde yapılaşmaya izin verilmemeli şimdiden hayırlı olsun
  • yahu eleştirecek başka bir şey bulamadın mı. Sana ne istediği yerde yapar toplantıyı. Öyle uygun görmüş. Yoksa gazetecisin ve Ankaradan İstanbula gelmek zoruna mı gitti
  • 15 günde iki kere basın toplantısı düzenleyen ve makam ankarada olmasına rağmen istanbulda basın toplantısı düzenleyen birdala ne demeli. ankarada basın mı kalmadı. yoksa ankarada gazetecilere sözünü dinletemiyor mu.

2014 yılı değerlendirme toplantısında Atatürk Havalimanı basınıyla bir araya gelen Orhan Birdal, merak edilenlere yanıt verdi.

'ATATÜRK HAVALİMANI UZUN YILLAR HİZMET VEREMEZ'

Atatürk Havalimanı'nın İstanbul'a uzun yıllar hizmet verebilmesinin artık mümkün olmadığını ve hem topoğrafya hem de şehirleşme açısında bu ihtimalin kalmadığının altını çizen Birdal; 'Bakırköy, Yenibosna, Florya gibi alanları haritadan silip Atatürk Havalimanı'nı genişletmek mümkün olabilir ama bu durumun ne kadar imkansız olduğunu aklı başında herkes bilir' dedi.

Atatürk Havalimanı'ndaki genişletme ve kapasite artırımına yönelik çalışmaların 3. havalimanı açılana kadar devam edeceğini vurgulayan Birdal; 'Atatürk Havalimanı'nın ihtiyacı bugünün değil geçmiş yıllardan beri devam eden bir ihtiyaç. Buna paralel olarak apronlarda, taksi yollarında ve pistlerde iyileştirme çalışmaları yaptık. Geçmişte adeta hep suçlu ilan edilen ve yaramaz çocuk gibi gösterilen 06/24 pistini yeniledik, çöküntüsünü giderip uzattık, pistin daha iyi çalışabilir hale gelmesini sağladık ve 2010 yılında hizmete açtık. Bu pisti CAT 3 kategorisinde bir seviyeye ulaştırdık. Bunun sonrasında Atatürk Havalimanı'nın da kapasitesi artmaya başladı. Saatte 40 olan iniş-kalkış sayısı 58'e yükseldi. Bu çalışmalar sırasında hava trafiği de artarak devam ediyordu. 35 sol pisti 05 pistine bağladık, ikisini beraber çalıştırmak üzere bağlantıyı tamamladık. Bu çalışmaları havayolu şirketlerini ve yolcularını fazla etkilemeden sürdürüyoruz.

Ayrıca askeri alanın da yıllara dayanan bir proje olduğunu söylemek gerekir. Burada da geç de olsa geçen yıl ihaleye açarak inşaat çalışmalarına başladık. Sivil uçak park yerlerinde önemli bir aşama kaydettik. Hedefimiz 2014 yazından önce çalışmayı tamamlayıp bu apronu hava trafiğine açmak ve park sorununu çözmek olacak.

Apronun dışında orta çekirdekteki yer hizmetleri kuruluşlarının bulunduğu bölgede iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Alt yapısı hazır durumda, inşaat sürüyor hatta taşınan şirketler de oldu. Diğer şirketlerin de inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla bu yaz öncesinde teneke mahallesi olarak adlandırılan bölge tarihe karışacak.

Öte yandan Türk Hava Yolları'nın kargo tesisleri için yeni yerine ilişkin çalışmalar da devam ediyor. Eski tesis kapanıp yeni yerine geçince mevcut bölgeyi de yıkıp terminale ilave edeceğiz, çalışmalar tamamlandığında 61 uçaklık bir park alanına kavuşacağız' şeklinde konuştu.

'SABİHA GÖKÇEN'E PİSTİ BİZ YAPACAĞIZ'

Sabiha Gökçen Havalimanı'na yapılacak yeni pistin DHMİ tarafından yapılacağını vurgulayan Orhan Birdal; 'Sabiha Gökçen şu anda bilindiği gibi Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na bağlı olarak kurulan HEAŞ adlı bir şirket tarafından yürütülüyor. Orada artan trafik ve yolcu sayısı nedeniyle yeni bir pist ihtiyacı doğdu. Yapılacak paralel pisti de bizim bünyemizde olmamasına ihalesini gerçekleştirip biz yapacağız. Paralel pist yapıldığında hem kapasite artacak hem de hava trafiği hızlı ve güvenli hale gelecek' dedi.

'MAHKEMENİN KARARI İHALE SÜRECİNİ ETKİLEMEZ'

3. havalimanı'nda mahkeme tarafından ÇED raporuna ilişkin yürütmeyi durdurma kararı hakkında açıklamalarda Birdal; 'Bu konuyla ilgili pek çok dava açıldı. Bu davaların bir tanesinde ÇED raporuna iki noktadan itiraz edildi. Mahkeme de geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi, çünkü biilirkişi raporunu bekleme kararı aldı. Ancak ihale süreci ile ilgili bir aksaklık söz konusu değil ve bu safhalar devam ediyor. ÇED Raporuna yönelik bir konu olmadığı için ihale sürecine ilişkin çalışmalar devam edecek. Şu anda yer teslimi sürecinin bir önceki adımındayız' dedi.

KUR FARKI SORUN OLUŞTURUCAK MI?

3. havalimanı ihalesinde oluşan doviz farkıyla ilgili açıklamalada bulunan Birdal; 'Biz 20'den fazla şirkete ihale öncesinde şartname sattık ve içinde ne olduğu belliydi. Bizim anayasamız şartname ve sözleşmedir. Burada ne yazıyorsa onu uygulamak durumundayız. Bize Euro farkıyla ilgili bir talep gelmedi, bizim de gündemimizde değil. İhaledeki tüm rakamlar Euro'ydu. İhaleye teklif verenler de bu durumu dikkate almıştır, o nedenle şu an için bu konuda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Yapım süresiyle birlikte 30 yıla yaklaşan bir süreçten bahsediyoruz. Bu süreçte elbette bazı farklılıklar olacaktır' dedi.

3. Havalimanı'nın yapılacağı alan için açıklamalarda bulunan Birdal; 'Bölgede doğa katletilmiş ve topraklar insanların insafına bırakılmış bir durumda. Buraya, bölgenin doğaya tekrar kazandırılması için havalimanı yapılması kadar doğal ve doğru birşey yok. O nedenle havalimanının yapılacağı alan için seçilen yer, son derecek doğru bir nokta.

Havalimanının yapılacağı yerde bir çok olumsuzluk bulunuyor. Hoyratça kullanılmış topraklardan ve birçok su birikintisine sahip çukurlardan oluşuyor. Burada yapılan çalışmalar son derece bilimsel kaynaklara dayanıyor, çünkü o çukurları kapatıp sertleştirmek o kadar kolay değil' ifadelerini kullandı.

'ASKERİ HAVA KORİDORLARININ KULLANIMINDA SON AŞAMAYA GELİNDİ'

Askeri hava sahalarının kullanımıyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Birdal; 'Uzun zamandır Hava Kuvvetleri ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz arasında çalışmalar ve görüşmeler devam ediyordu ve belli bir noktaya da gelindi. Tamamına ilişkin bir sonuca varılamadı ancak bazı rotalarda iyileştirmeler yapılabilecek ve bu da kısa zaman içinde uygulamaya konulacak' dedi.

DHMİ'nin hedefleri hakkında da bilgiler aktaran Birdal; '2023 yılında 375 milyon yolcu sayısına ulaşmak ve uçak sayısını da 360'dan 750'ye çıkarmak istiyoruz. Bu anlamda planlar ve çalışmalar yapmak durumundasınız, biz de bu gayreti gösteriyoruz' ifadelerini kullandı.





©AirportHaber

'ARADAKİ KUR FARKI GÜNDEMİMİZDE DEĞİL'

Yorumlar

trajikomedi ~ 10 yıl önce
ülkeye bak...gazetecilik mezunu adam dhmi genel müdürü!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 10 yıl önce
Konu İstanbul olunca basın toplantısınında burada yapılmasından daha doğal ne olabilir ihale dünyanın gözü önünde yapıldı şartlar belli artık 3.havalimanı olmazsa olmazlardan artık inşallah zamanında hizmete girer ama. Çevresinde yapılaşmaya izin verilmemeli şimdiden hayırlı olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bak sen... ~ 10 yıl önce
yahu eleştirecek başka bir şey bulamadın mı. Sana ne istediği yerde yapar toplantıyı. Öyle uygun görmüş. Yoksa gazetecisin ve Ankaradan İstanbula gelmek zoruna mı gitti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
reklamlar ~ 10 yıl önce
15 günde iki kere basın toplantısı düzenleyen ve makam ankarada olmasına rağmen istanbulda basın toplantısı düzenleyen birdala ne demeli. ankarada basın mı kalmadı. yoksa ankarada gazetecilere sözünü dinletemiyor mu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000