26 Şubat 2011, Cumartesi 11:50:48

AMSTERDAM KAZASINDAN DAKİKALAR SONRA...

Hollanda'da düşen THY uçağından sağ kurtulan hostes Perihan Özden, kazadan 10 dakika sonra çekilen ve yeni ortaya çıkan görüntülerde "ambulans nerede" diye yardım istiyor, henüz öldüğünü bilmediği arkadaşına "Murat Murat" diye sesleniyor.
  • Kaza raporu mahkemenin sonunda mı (!) açıklanacak?.. Neyi anlayacağım mahkemenin sonunda? Bilirkişi misin sen yoksa bilmez kişi mi?
  • Kazadan 10 dk sonra cekilen resimler ,insanlar 45 dk boyunca tarlada ambulans diye bagirip durdular ,kazanin oldugu tarla havalimaninin hemen arkasi ve kimse yok etrafda yaralilari tarlanin sahibi ciftci traktoruyle tasidi ve olay yerine ilk gelen resmi birim polis onlarda 1 saat boyunca ucaga kimseyi yaklastirmadilar gerisini artik siz dusunun yazik .
  • Bir uçucu olarak cerrah arkadaşın yorumunu çok yerinde buldum.
  • Boeinglerde iniş takımları kokpit altındadır herhangi bir yere çarpma anında ölümlü kazalar pilotlar için kaçınılmazdır. Airbus lardada iniş takımları ön giriş kapının altında olup yere çarpma anında ölümlü kazalar olmaz. Bu sebeple AIRBUS bakımları yapıldığı takdirde çok güvenlidir. AIRBUS A320 ve Boeing 737 lerin ön iniş takımlarına netten bakarak durumu karşılaştırabilirsiniz.
  • 37 uçaklarının kokpiti oldukça dardır ve burun iniş takımı tam kokpitin altındadır. duyduğum kadarıylada kokpit ekibinin vefat etmesinin ana sebebi burun dikmesinin çarpmanın şiddetiyle kokpite girmiş olmasıdır. talihsiz bir olay. ölenlerin arkasından vicdansızca eleştiriler yapmamak Allah ölen yolculara ve ekibe rahmet eylesin demek lazım. Türk hava yolları için amsterdam bir milattır ve gereken ders zaten çıkarılmıştır. saçma sapan eleştirilere her zamanki ve sivil asker kavgasına girmek bize bir şey kazzandırmaz aksine kaybettirir. zaten bu tarz polemikleri çıkartanlarda kanımca camia dışından uzanamıyorsan çamur at zihniyetindekilerdir
  • Bugüne kadar bu konuda bir şey yazıldı mı bilmiyorum ama sağlam görünen cockpitten kaptanlar niçin canlı çıkamadı? Bilen varsa yazsın lütfen.
  • Ben bir cerrahım.Bizde kaybedilen hastalar için mortalite toplantıları yapılır.Amaç tabii ki eğitimdir.Hataların tekrarlanmamasını sağlamaktır.Genelde en deneyimsiz olanlar en ağır eleştirileri yöneltir.Deneyimliler her zaman temkinli konuşur.İnsanları suçlamak çok kolaydır.Ama suçlamadan önce bir an kendinizi karşıdakinin yerine koymalısınız!!! İnsan hata yapar.Ama hiçbir uçak tek bir hata sonucu düşmez.Kazalarda İsviçre Peyniri modelinden söz edilir.Delikler üst üste rastladığında son kaçınılmaz olur.Burada da ne yazık ki birçok faktör bir araya gelerek istenmeyen sonu hazırlamış. Örneğin,stick shaker devreye girdiğinde ikinci pilot burun basıp gaz açarken kaptan müdahale etmese belki kaza olmayacak. Ama kaptanın bu yaptığı tamamen doğr
  • Arkadasım tek kelime ile cahilsin hemde kara cahil. Dersine iyi çalışmışsın belli ama emergency durumlara insanların ne tür hatalar yapabileceğini anlayamamıssın, havacılığın, daha dogrusu insanoğlunun doğasında var hata yapmak, sonuçta bizler robot degiliz... sen kalkmış 150 kt lardan 105 kt lardan bahsediyorsun, o kadar insanın acısına tuz basıyorsun. Ayıp , sana yazıklar olsun
  • at disengage edilene kadar hız göstergesine bakmış olsalardı, hızın sürekli azaldığı görülür ve de müdahale edilecek zaman kazanılırdı. hız 150 lerden 105 e düşene kadar hiç bir action yapmazsan, yere 500 feet kala o uçak tabiiki kurtarılamaz. işte burada tecrübe devreye girip uçağı kurtarmalıydı. 17.000 saat uçuş birşeyi değiştirmiyor, isterse 137.000 saat öğretmen pilot ol, 100 knot süratle 500 feet te 738 uçağını kurtaramazsın. ama hızın azaldığını 120-125 knot civarında fark edip, gaz koluna hakim olup thrust ı arttırmayı başarsalar o uçak düşmezdi güzel kardeşim. sabit fikirli olup birşeyi ölümüne savunmak sana birşey kazandırmaz. hataları söyleyip, ortaya çıkarmak belki ilerideki bu tarz kötü durumlarda yardımcı olur...
  • crm iniz zero kusura bakmayin

Gazete HaberTürk'ten Güngör Karakuş'un haberine göre; Hollanda'da 25 Şubat'da meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının 2. yıldönümünde ilk kez ortaya çıkan görüntüler yaşanan dehşeti gözler önüne seriyor. Uçağın düşmesinden 10 dakika sonra çekilen görüntülerde yaralılar uçağın çevresinde çığlıklar içinde yardım beklerken, yolcuların uçağın enkazından çıkmak için harcadıkları çaba görülüyor. Kazadan yaralı kurtulan hostes Perihan Özden, çığlık atarak "ambulans nerede?" diye bağırırken, kazada öldüğünü bilmediği arkadaşlarına seslenerek, yardım istiyor. Kazada hayatını kaybeden ikinci pilot Murat Sezer son anlarında 'neden beni kurtarmıyorsunuz' diyerek hostes Perihan Özden'den yardım istiyor. Özden ise, olayın şokuyla yine kazada hayatını kaybeden kabin arkadaşı Ulvi Murat Eskin'e seslenerek yardım istiyor.

Öte yandan, kazanın yıldönümünde Chicago'daki Eyalet Mahkemesi, uçak kazasında ölenlerin yakınları ve yaralı kurtulanların 'Boeing' aleyhine açtıkları milyon dolarlık tazminat davasını Mayıs ayının sonuna erteledi. Bu karararma Mahkeme, dolaylı olarak kazada yüzde 80 kusurlu bulunan Boeing firmasının davacılarla anlaşma yoluna gitmesi için süre tanıdı. Kazada yaralı kurtulan yolcular ise davanın bir an önce sonuçlanmasını bekliyor.

Hollanda'nın Amsterdam kentindeki Schiphol Havaalanı'na 25 Şubat 2009 tarihinde iniş yaparken düşen THY'nin Tekirdağ isimli Boeing 737 - 800 tipi uçağının, kazadan 10 dakika sonra çekilmiş görüntüleri ilk kez ortaya çıktı. 9 yolcunun hayatını kaybettiği kazada acil kapısında oturan ve uçağın düşmesinin ardından kapıyı açarak dışarı çıkan İranlı yolcu tarafından çekilen ve kazanın 2. yıldönümünde ortaya çıkan görüntüler, yaşanan dehşeti gözler önüne seriyor.

YOLCULARIN ÇIĞLIKLARI DUYULUYOR

Görüntülerde uçağın düşmesinden 10 dakika sonra yolcular çığlıklar atarak uçaktan çıkmak için çaba sarf ediyor. Kazada yara almadan kurtulan yolcular tarafından dışarı çıkartılan yaralı yolcuların uçak enkazının çevresinde yardım bekliyorlar. Enkazın bulunduğu yerden çocukların da çıkartıldığı gözlenirken, enkazda sıkışan yaralı yolcuların da yardım sesleri duyuluyor. Yolculardan bazılarının yakınlarını uçak enkazında aradıkları gözlenirken, bazı yolcuların ise 'uçak patlayacak uzaklaşın' dedikleri görüntülerde yer alıyor.

ÖLDÜĞÜNÜ BİLMEDİĞİ ARKADAŞINDAN YARDIM İSTİYOR

Kazada kolu kırılan hostes Perihan Özden, kazadan hemen sonra ikinci pilot Murat Sezer'in yanına gidiyor. Murat Sezer'in ölmeden önce 'kurtarın beni, yardım edin' sözleri üzerine hostes Perihan Özden, çığlıklar atarak 'ambulans yok mu' diye bağırıyor. Yine görüntülerde kolu kırık halde kabin memuru arkadaşlarına seslenen hostes Perihan Özden, uçağın kanat kısmına gelerek, öldüğünü bilmediği kabin memuru arkadaşı Ulvi Murat Eskin, 'Murat Murat' diye sesleniyor. Gözyaşı içinde çığlıklarla yardım isteyen hostes Perihan Özden, uçak enkazının önünde acıya daha fazla dayanamayarak yere yığılıyor.

BOEING ANLAŞMA YOLUNA GİTMELERİ İÇİN DAVAYI MAYIS AYINA ERTELEDİ

Öte yandan kazazedeler ABD Chicago eyaletinde 'Boeing' firması aleyhine açtıkları tazminat davasının bir an önce sonuçlanmasını bekliyor. Kazada yüzde 80 oranında suçlu bulunan 'Boeing' firması hakkında, kazada ölen 9 yolcunun yakınları dahil toplam 135 kişi tazminat davası açtı. Chicago Eyalet Mahkemesi'den geçtiğimiz günlerde görülen milyon dolarlık davayı Mayıs ayının sonuna erteledi. Bu karar ile mahkemenin dolaylı yolla Boeing firmasının yolcularla anlaşma yoluna gitmesi için Mayıs sonuna kadar süre tanımış oldu. Eğer bu süre içinde herhangi bir anlaşma olmazsa dava devam edecek.









AMSTERDAM KAZASINDAN DAKİKALAR SONRA...

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Misafir ~ 13 yıl önce
Kaza raporu mahkemenin sonunda mı (!) açıklanacak?.. Neyi anlayacağım mahkemenin sonunda? Bilirkişi misin sen yoksa bilmez kişi mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kazadan 10 dk sonra cekilen resimler ,insanlar 45 dk boyunca tarlada ambulans diye bagirip durdular ,kazanin oldugu tarla havalimaninin hemen arkasi ve kimse yok etrafda yaralilari tarlanin sahibi ciftci traktoruyle tasidi ve olay yerine ilk gelen resmi birim polis onlarda 1 saat boyunca ucaga kimseyi yaklastirmadilar gerisini artik siz dusunun yazik .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bir uçucu olarak cerrah arkadaşın yorumunu çok yerinde buldum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Boeinglerde iniş takımları kokpit altındadır herhangi bir yere çarpma anında ölümlü kazalar pilotlar için kaçınılmazdır. Airbus lardada iniş takımları ön giriş kapının altında olup yere çarpma anında ölümlü kazalar olmaz. Bu sebeple AIRBUS bakımları yapıldığı takdirde çok güvenlidir. AIRBUS A320 ve Boeing 737 lerin ön iniş takımlarına netten bakarak durumu karşılaştırabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
37 uçaklarının kokpiti oldukça dardır ve burun iniş takımı tam kokpitin altındadır. duyduğum kadarıylada kokpit ekibinin vefat etmesinin ana sebebi burun dikmesinin çarpmanın şiddetiyle kokpite girmiş olmasıdır. talihsiz bir olay. ölenlerin arkasından vicdansızca eleştiriler yapmamak Allah ölen yolculara ve ekibe rahmet eylesin demek lazım. Türk hava yolları için amsterdam bir milattır ve gereken ders zaten çıkarılmıştır. saçma sapan eleştirilere her zamanki ve sivil asker kavgasına girmek bize bir şey kazzandırmaz aksine kaybettirir. zaten bu tarz polemikleri çıkartanlarda kanımca camia dışından uzanamıyorsan çamur at zihniyetindekilerdir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bugüne kadar bu konuda bir şey yazıldı mı bilmiyorum ama sağlam görünen cockpitten kaptanlar niçin canlı çıkamadı? Bilen varsa yazsın lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben bir cerrahım.Bizde kaybedilen hastalar için mortalite toplantıları yapılır.Amaç tabii ki eğitimdir.Hataların tekrarlanmamasını sağlamaktır.Genelde en deneyimsiz olanlar en ağır eleştirileri yöneltir.Deneyimliler her zaman temkinli konuşur.İnsanları suçlamak çok kolaydır.Ama suçlamadan önce bir an kendinizi karşıdakinin yerine koymalısınız!!! İnsan hata yapar.Ama hiçbir uçak tek bir hata sonucu düşmez.Kazalarda İsviçre Peyniri modelinden söz edilir.Delikler üst üste rastladığında son kaçınılmaz olur.Burada da ne yazık ki birçok faktör bir araya gelerek istenmeyen sonu hazırlamış. Örneğin,stick shaker devreye girdiğinde ikinci pilot burun basıp gaz açarken kaptan müdahale etmese belki kaza olmayacak. Ama kaptanın bu yaptığı tamamen doğr

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadasım tek kelime ile cahilsin hemde kara cahil. Dersine iyi çalışmışsın belli ama emergency durumlara insanların ne tür hatalar yapabileceğini anlayamamıssın, havacılığın, daha dogrusu insanoğlunun doğasında var hata yapmak, sonuçta bizler robot degiliz... sen kalkmış 150 kt lardan 105 kt lardan bahsediyorsun, o kadar insanın acısına tuz basıyorsun. Ayıp , sana yazıklar olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
at disengage edilene kadar hız göstergesine bakmış olsalardı, hızın sürekli azaldığı görülür ve de müdahale edilecek zaman kazanılırdı. hız 150 lerden 105 e düşene kadar hiç bir action yapmazsan, yere 500 feet kala o uçak tabiiki kurtarılamaz. işte burada tecrübe devreye girip uçağı kurtarmalıydı. 17.000 saat uçuş birşeyi değiştirmiyor, isterse 137.000 saat öğretmen pilot ol, 100 knot süratle 500 feet te 738 uçağını kurtaramazsın. ama hızın azaldığını 120-125 knot civarında fark edip, gaz koluna hakim olup thrust ı arttırmayı başarsalar o uçak düşmezdi güzel kardeşim. sabit fikirli olup birşeyi ölümüne savunmak sana birşey kazandırmaz. hataları söyleyip, ortaya çıkarmak belki ilerideki bu tarz kötü durumlarda yardımcı olur...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
crm iniz zero kusura bakmayin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000