13 Şubat 2013, Çarşamba 09:11:05

ALKOL TARTIŞMASINA YEŞİLAY DA KATILDI

Son dönemde alkollü yolcuların çıkardığı olayların ardından konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, kontrolsüz alkol tüketiminin bir güvenlik sorunu olduğunun altını çizdi.
  • 2009-2013 arasındaki 6 tane olayı genelleştirip, bir ideolojik sonuca varma kampanyası başlatıldı. 6 olay çok az, ben size 50 tane daha örnek verebilirim, ama dünyada yılda yaklaşık 3 milyar insanın uçtuğu bir sektörde 150 alkollü olay bile oransal olarak çok azdır. Her gün sigara / uyuşturucu bağımlısı-panik-paranoya-psikopat-terörist, vb. kişilerin çıkardığı uçak içi olaylar haberlere konu olur. Uçuş öncesi psikolojik test yapıp bu kişilerin de uçuşunu yasaklamalı mıyız? Evet, olay çıkarana en sert müeyyideler uygulanmalıdır; cezalar, kara liste, uçaktan indirme, alkollü içkilerin parayla verilmesi, vs. Ama yasakçılık yanlıştır. Yeşilaycıların olaya tepkisel davranmaları anlaşılabilir bir şeydir. Ancak batılı tarzda global hizmet verme iddiasında olan yöneticiler, uçuş anksiyetesini yatıştırmak için (makul dozda ve efendice) alkol alan milyonlarca insanı mağdur etmemelidir. Uçakta alkol alıp olay çıkaranların oranı binde 1'den bile azdır. Bunların %99'unun da kişilikleri sorunludur.
  • Ekipler güven ve rahat icinde işlerini yapıp istirahatlarına çekilecekler bu gidişle. Hangi pilot veya kabin görevlisi ister bir ayyaşla uğraşmak..
  • Ya bir saatlik uçuşta içki içmesen gebermezsiniz. Nasıl sigara içmeden durabiliyorsan alkolik değilsen içki içmeden de durabilirsiniz .İner inmez meyhaneye atarsın kendini olur biter. Ya da eve gider kimseyi rahatsız etmeden içersin. Daha da olmadı sadece içki servisi olan havayollarıyla uçarsın.
  • alkol yasağının iyice yerini yapmaya başladılar.halbuki kime ne?

Aşırı alkollü yolcuların uçakta çıkardığı olaylar son yıllarda büyük bir artış gösterdi. Bu olayların bir kısmı kabin ekibinin emniyeti yanında yolcuların hayatını da tehlikeye atıyor. Birçok ülkenin konu ile ilgili ciddi tedbirler almaya başladığını belirten Prof. Dr. İhsan Karaman, Yeşilay olarak bu tedbirlerin ülkemizde de gerekliliğinin üzerinde durdu.

Uçuş güvenliğini sağlamak için uçaklarda içki tüketiminin limitli olması gerektiğini ya da ücretli olarak sunulabileceğini belirten Karaman, bu şekilde uçaklarda özellikle aşırı alkol tüketimin önüne geçilebileceğini ifade etti. Bazı yolcuların da uçuş korkusunu yenmek için kontrolsüz olarak alkol tüketimine yönelebildiğini söyleyen Karaman, havayolu şirketlerinin bu kişilere yardımcı olma konusunda yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Kabinde olay çıkış sebepleri arasında ilk sırayı yüzde 38 ile sigara içme kavgası alıyor. Hemen ardında ise yüzde 20 ile ilk sıralarda aşırı alkol tüketimi var. Bir İngiliz havayolunun istatistiklerine göre aşırı alkollü yolcuların çıkardıkları olaylarda bir yılda yüzde 400 artış oldu. Olaylı yolcu rekoru ise geçen sene binden fazla olayın çıktığı Amerikan havayolu şirketlerinde.

- Dünya nasıl önlemler alıyor -
Air France yolcuların içkili halde uçağa binmesini önlemek için kontrolleri arttırıyor ve kabin ekibi psikoloji eğitimi görüyor.

American Airlines, Delta, Cathay Pacific polisiye tedbirleri daha da ileriye götürüyor ve sorunlu yolcuyu kelepçeyle koltuğuna bağlıyor. Başta, İngiliz ve Amerikan havayolu şirketleri ‘kara liste’ hazırlıyorlar. Çok sorun çıkarmış yolculara bilet satmıyorlar. Air France kabinde yaşanan olayları örtbas etme devrini kapattı. Olay çıkaran yolcu inişte polise teslim ediliyor ve hemen kanuni işlem başlatılıyor.

Birçok havayolu ‘müşteri daima haklı’ anlayışından vazgeçiyor. Olay çıkaran yolcular için pilota geniş yetki veriyor. Olay çıkaran yolcunun uçuşun sonuna kadar kontrol altında tutulmasını sağlamak yerine hemen zorunlu inişle polise teslimini istiyorlar.

Bazı havayolu şirketleri uzun uçuşlarda uçaklarında bir güvenlik görevlisi bulundurmaya başladılar. Saldırgan yolcuya bu profesyonel görevli müdahale ediyor, sonuca pilotla birlikte karar veriyorlar.

ÖRNEK OLAYLAR:

07 Şubat 2013
Türk Hava Yolları’nın Guangzhou-İstanbul seferini yapan yolcu uçağında alkolün etkisiyle eline geçirdiği cam parçasıyla görevli hostese saldıran yolcu etkisiz hale getirildi.

12 Ocak 2013
Türkiye’de cep telefonlarını kapatmayıp uykuya dalan, uçak görevlilerinin uyarılarını dikkate almayan iki kişi, uçağın iniş yapmasının ardından kendilerine tepki gösteren yolcuları tartakladı. İki kişi havaalanında gözaltına alınırken, 1 kişi hafif yaralandı.

06 Ocak 2013
İzlanda-New York seferini yapan uçakta olay çıkaran bir yolcu, mürettebat tarafından uçağın koltuğuna bağlandı. Mürettebat, sarhoş yolcunun ağzını ve vücudunu bantlarla bağladı.

18 Kasım 2012
Delta Havayollarına ait bir uçakta, Ukrayna asıllı aşırı alkollü bir yolcu acil çıkış kapısını açmaya yeltendi. Yolcu daha sonra verdiği ifadesinde uçağın kanadının alev aldığını gördüğünü söyledi.

21 Aralık 2010
Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Hartum (Sudan) seferini yapan uçağında bulunan aşırı alkollü Nijeryalı bir yolcunun diğer yolculara saldırması nedeniyle kaptan pilot kalkıştan vazgeçti.

07 Kasım 2009
Brüksel-Eskişehir seferini yapan Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçağa alkollü binip, sigara içerek, hosteslere hakaret eden yolcu, Eskişehir’de polis tarafından gözaltına alındı.

ALKOL TARTIŞMASINA YEŞİLAY DA KATILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Dr. M. Çetingüç ~ 11 yıl önce
2009-2013 arasındaki 6 tane olayı genelleştirip, bir ideolojik sonuca varma kampanyası başlatıldı. 6 olay çok az, ben size 50 tane daha örnek verebilirim, ama dünyada yılda yaklaşık 3 milyar insanın uçtuğu bir sektörde 150 alkollü olay bile oransal olarak çok azdır. Her gün sigara / uyuşturucu bağımlısı-panik-paranoya-psikopat-terörist, vb. kişilerin çıkardığı uçak içi olaylar haberlere konu olur. Uçuş öncesi psikolojik test yapıp bu kişilerin de uçuşunu yasaklamalı mıyız? Evet, olay çıkarana en sert müeyyideler uygulanmalıdır; cezalar, kara liste, uçaktan indirme, alkollü içkilerin parayla verilmesi, vs. Ama yasakçılık yanlıştır. Yeşilaycıların olaya tepkisel davranmaları anlaşılabilir bir şeydir. Ancak batılı tarzda global hizmet verme iddiasında olan yöneticiler, uçuş anksiyetesini yatıştırmak için (makul dozda ve efendice) alkol alan milyonlarca insanı mağdur etmemelidir. Uçakta alkol alıp olay çıkaranların oranı binde 1'den bile azdır. Bunların %99'unun da kişilikleri sorunludur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aynı fikirdeyim ~ 11 yıl önce
Ben seneler önce uçak yolculuklarıma uçuş korkum nedeniyle alkol alarak başladım.Uçuş öncesi loungeda kafayı bulup zaten uçuşa geçiyodum.3-5 sene sonra artık alkol almadan da uçabilir duruma geldim.Şimdi sadece keyif aldığım uçak yolculuğunda,keyif almak için bazen alkol alıp uçuyorum.Saygılar.
XXXXX ~ 11 yıl önce
Pireye kızıp yorgan yakılmaz. Milyonları uçuran THY da bir yılda kaç aşırı sarhoş yolcu olayı olmuştur, açılsın THY? Sayın Çetingüç'ün de dediği gibi 3 milyar yolcudan kaçı sarhoş olup olay çıkartmış ucakta??
Ekiplerin Huzuru ~ 11 yıl önce
Ekipler güven ve rahat icinde işlerini yapıp istirahatlarına çekilecekler bu gidişle. Hangi pilot veya kabin görevlisi ister bir ayyaşla uğraşmak..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sıktınız ~ 11 yıl önce
Ya bir saatlik uçuşta içki içmesen gebermezsiniz. Nasıl sigara içmeden durabiliyorsan alkolik değilsen içki içmeden de durabilirsiniz .İner inmez meyhaneye atarsın kendini olur biter. Ya da eve gider kimseyi rahatsız etmeden içersin. Daha da olmadı sadece içki servisi olan havayollarıyla uçarsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kel ve asabi kaptan ~ 11 yıl önce
alkol yasağının iyice yerini yapmaya başladılar.halbuki kime ne?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kel Amcaya ~ 11 yıl önce
Alkollu ve etrafini rahatsiz eden birini uyarmamak ve rahatsiz ettiginde cezasini vermemek diger yolculara zulumdur, eziyettir. Ucaktaki kalan 150 yolcunun hakki icin o birkac habisi tedavi etmek gereklidir kanimca..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000