31 Mart 2010, Çarşamba 07:03:43

"AHL'ye acilen yeni pistler yapılmalı"

İstanbul semalarında boşuna turlayan uçakların yıllık zararı 40 milyon dolar. Atatürk Havaalanı'na acilen yeni pistler yapılmalı. Yoksa Türk Turizmi, ekonomisi zarar görecek.
  • yeni pistlere gerek yok,yepyeni bir havalimani lazim,farkli yönlerde 3 veya 4 pisti 4000 m.olacak,50,veya 60 milyon yolcu kapasitesi olan yeni bir hava limani.tabii en önemli konulardan biride trfigin iyi yönetilmesi.frankfurta 4.pist yapiliyor,kapasite yüz milyon olacak.
  • ne hastalıklı bir düşünceye sahipsiniz. bu kadar bilinçsiz ve yapıştırılmış bir düşünce olamaz. avrupadada slot lar veriliyor ama hava trafik hava slotuna uygun gelmeyen uçakları uyarıyor, hatta slotuna uygun gelmeyen uçakları kabul etmiyor.nede de ha me ii bunu ahl da yapamıyor. hangi havayollarından ne çıkar ve alışverşiişleri var biri de çıkıp açıkca bunu söylese ya...
  • Nereye pistler (hem de pist de değil!) yapıyorsun? Park edecek apron'un yok. Hangi görevdesin bilmiyorum ama, her halde buraları pek bilmiyorsun. 18/36 ya paralel iniş yapılması için aralarında olması gerek açıklığı bile yapmayı başaramamış olarak 40m dolar nedir ki, altı üstü bir A320 parası.
  • AHL'deki gecikmelerin sebebi ne talebin fazla olması, ne de kapasitenin düşük olması bunun artık anlaşılması gerekli. Yeni bir pist yaparsanız bu olsa olsa ilave trafik iniş kalkışını sağlar ama gecikmeleri önlemez. Niye mi? çünkü yeni bir pist yaptığınızda da hava alanının bir kapasitesi olacak (45, 50 ,90 ne ise) ve sivil havacılık genel müdürlüğü bu kapasiteyi görmezden gelip kendince şirketlere kıyak yapacak. Yani kapasite 45 olur ise 60, 50 olur ise 70, 90 olur ise 110 trafiğe slot tahsis edeck e kapasitenin üzerinde gelen trafikler istanbul semalarında tur atacak yerdeki trafikler trencilik oynayacak. Yani havaalanının kapasitesi kadar uçak inip kalkışını yaparken kapasitenin üzerinde mevlana misali gel denen uçaklar GECİKECEK.
  • Yeşilköy meydana başladığım tarih 1981 senesi idi.O zaman bakir bir yerdi bence artık burasını tamamen kaldırıpKaradenize doğru yeni bir meydan yapıılması lazım fakat bu sefer meydanın içine kadar şehiri sokmamak lazım.Burasıda Askeri meydan ile birleşip inanılmaz rantlar sağlar.Kime mi?artık orasını başkaları iyi bilir.
  • bence de.. yıktırsın dünya ticaret merkezlerini açsın paralel 2 pist yan yana... mevcut ıpistlerde acil çıkışların olması lazım... tüm pisti dolaşmadan pisti çabuk terk etmek gerek.. düdük elinde istediğini çalarken bunu da istesin.
  • tamam da park pozisyonu ne olacak

Kapasitesinin üzerinde çalışan İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki rötarlar yolcuların yanında şirketleri de zarara uğratıyor.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, uçakların yoğunluk sebebiyle iniş izni alamayıp İstanbul semalarında boş yere turlaması sebebiyle yılda yaklaşık 40 milyon dolar kaybettiklerini söylüyor.

Atatürk Havalimanı'nda uzun zamandır çok ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Limandan kalkışlarda kimi zaman saatlerce rötar yaşanırken, iniş sırası bekleyen uçaklar da uzun zaman İstanbul semalarında turlamak zorunda kalıyor.

Üç yıllık fatura ise 120 milyon dolar. Avrupa'nın dördüncü büyük havayolu şirketi haline gelen ve krize rağmen büyümeye devam eden THY'nin rotar darbesinden kurtulmalı.

Yeşilköy'deki askerî müze ve hiç kullanılmayan hangarların bulunduğu bölge  Atatürk Havalimanı'na katılırsa  saatte 40 uçağa hizmet verecek yeni bir pist yapılabilecek. Bu proje hemen bitirilmeli.

Meydandaki trafiği azaltacak proje için uzun zamandır devam eden görüşmeleri artık tamamlanmalı.

Havaalanının darlığı hem İstanbul'un prestijini olumsuz etkiliyor hem de büyük maddi kayba yol açıyor.

Bir istatistiğe göre , 3 saatlik mesafede 35 devletin bulunduğu İstanbul'un, dünyada imparatorluklara başkentlik yapan şehirler arasında yolcu kapasitesi açısından en zayıf durumda olduğunu gösteriyor.

65 uçak alarak bir rekora imza attan THY  başka uçak firmalarının kriz yüzünden siparişlerini iptal ettiği dönemde uçakları almanın çok büyük fiyat avantajı sağladı.
THY önümüzdeki 6 ay içinde Boeing 787 uçak alımı için yeni bir ihaleye çıkacak.  THY'nin hızlı büyümesinin pilot sıkıntısına ve güvenlik zafiyetine yol açıp açmayacağı endişelerine yönetim şu cevabı veriyor:

Büyümeyle birlikte şu anda Hava Kuvvetleri'nden emekli olan bütün pilotların işe alınıyor. Ancak bunun ihtiyacın yüzde 8'ini karşılanıyor.  İhtiyacın kalan kısmının sivil alandan karşılanıyor. Halen 120 yabancı pilotun da uçaklarda görev yapıyor. Bu sayı kısa zamanda  300'e çıkacak.

Üniversite mezunu gençlere pilot eğitimi vermek için Amerika'da bir kurumla anlaşan THY , özel havacılık şirketlerinde çalışan pilotların THY'ye geçmek için can attığını, ama kapıyı açmaları halinde bu şirketlerin uçuş yapamayacağı. Böyle bir zarar vermemek için  ancak çalıştığı özel firmadan 'Ayrılabilir' yazısı getiren pilotları işe alabiliyor.

Dursun BORAN
INTERNETHABER

"AHL'ye acilen yeni pistler yapılmalı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 14 yıl önce
yeni pistlere gerek yok,yepyeni bir havalimani lazim,farkli yönlerde 3 veya 4 pisti 4000 m.olacak,50,veya 60 milyon yolcu kapasitesi olan yeni bir hava limani.tabii en önemli konulardan biride trfigin iyi yönetilmesi.frankfurta 4.pist yapiliyor,kapasite yüz milyon olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne hastalıklı bir düşünceye sahipsiniz. bu kadar bilinçsiz ve yapıştırılmış bir düşünce olamaz. avrupadada slot lar veriliyor ama hava trafik hava slotuna uygun gelmeyen uçakları uyarıyor, hatta slotuna uygun gelmeyen uçakları kabul etmiyor.nede de ha me ii bunu ahl da yapamıyor. hangi havayollarından ne çıkar ve alışverşiişleri var biri de çıkıp açıkca bunu söylese ya...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Nereye pistler (hem de pist de değil!) yapıyorsun? Park edecek apron'un yok. Hangi görevdesin bilmiyorum ama, her halde buraları pek bilmiyorsun. 18/36 ya paralel iniş yapılması için aralarında olması gerek açıklığı bile yapmayı başaramamış olarak 40m dolar nedir ki, altı üstü bir A320 parası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
AHL'deki gecikmelerin sebebi ne talebin fazla olması, ne de kapasitenin düşük olması bunun artık anlaşılması gerekli. Yeni bir pist yaparsanız bu olsa olsa ilave trafik iniş kalkışını sağlar ama gecikmeleri önlemez. Niye mi? çünkü yeni bir pist yaptığınızda da hava alanının bir kapasitesi olacak (45, 50 ,90 ne ise) ve sivil havacılık genel müdürlüğü bu kapasiteyi görmezden gelip kendince şirketlere kıyak yapacak. Yani kapasite 45 olur ise 60, 50 olur ise 70, 90 olur ise 110 trafiğe slot tahsis edeck e kapasitenin üzerinde gelen trafikler istanbul semalarında tur atacak yerdeki trafikler trencilik oynayacak. Yani havaalanının kapasitesi kadar uçak inip kalkışını yaparken kapasitenin üzerinde mevlana misali gel denen uçaklar GECİKECEK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yeşilköy meydana başladığım tarih 1981 senesi idi.O zaman bakir bir yerdi bence artık burasını tamamen kaldırıpKaradenize doğru yeni bir meydan yapıılması lazım fakat bu sefer meydanın içine kadar şehiri sokmamak lazım.Burasıda Askeri meydan ile birleşip inanılmaz rantlar sağlar.Kime mi?artık orasını başkaları iyi bilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bence de.. yıktırsın dünya ticaret merkezlerini açsın paralel 2 pist yan yana... mevcut ıpistlerde acil çıkışların olması lazım... tüm pisti dolaşmadan pisti çabuk terk etmek gerek.. düdük elinde istediğini çalarken bunu da istesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tamam da park pozisyonu ne olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000