23 Mart 2010, Salı 19:17:43

“ASIL AMACIMIZ BİR GÜVENLİK GRUBU YARATMAK”

"1. Hava Olayları ve Pist İhlalleri" konulu panel, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminalinde bulunan TAV Konferans salonunda düzenlendi.
  • hala ATSEP derneği yönetimi ders almamış.daha TALPA bile sizi muhatap alıp toplantıya çağırmıyo.ondan sonra çıkmış mutfak -servis ikileminde gidip gelirsiniz. ne diyelim İYİ UYKULAR...
  • Sen dernek ne demek bir daha düşün bence paneli düzenleyen TALPA...
  • DHMİ Merkez Seyrüsefer Müdürü Ayhan Öztekin Beyefendiyi bu toplantıda gördük merakla soruyoruz: Ne sıfatla buradalar,yani güvenlik sıkıntısı var forum yapılacak kadar da kendileri neci,bu toplantı yapılıyor vesorunlar ele alınıyorsa bunca senedir sen ne yaptın yüzlerce kez yurt dışına çıkıp ne anladın öğrendin de uygulandı yahu kimse sormayacakmı ne yaptınız diye neyi üste koydunuz bu arada konuşan Kontrolör kim adına bu görüşleri sunmakta kim izin verdi konuşsun diye resmi görüş bumudur eğer buysa niye bu arkadaş aıklıyorda DHMİ YÖNETİMİ BAKIYOR.....
  • ülkede hep göz ardı edilen bir kaza oldugunda su cusundan fırıncıya kadar herkesin çıkıp uzmanım diye konuştugu arena da hava olaylarına ciddi bir bakış getiren asıl uzman kişilere camia adına teşekkür etmeliyiz . Türkiyede bir ilk olması ve işi bilen insanların başı çekmesi çok güzel bildigimiz kadarı ile düzenleyen kişi türkiyede tek amerikadan onaylı kaza inceleme sertifikası olan bir kaptanmış umarım devamı gelir
  • asıl amacınız bir güvenlik grubu oluşturmaksabunun içinde enbaşta aır traffıc safety electronıcs personeli atsep in olması gerekirdi kesintisiz radar seyrüsefer ve haberleşme hizmetlerini biz sağlıyoruz.hava trafiğinin güvenliliğini ve emniyetini biz sağlıyoruz.
  • Sayın Uğur Cebeci bu konuda ne düşünüyor acaba???
  • Continues Descent/Climb için hava sahası sınıflandırmanız, meydan sınıflandırmanız ve en önemlisi RNAV tasarımlı bir hava sahanız olmalı. Ciddi çalışmalar ve yatırımlar yapılıyor. Frekanslar da arttırılmalı. Maaş ve sosyal haklar konusu sürekli açılıyor bu konuya değinmiyorum çünkü iş çok kötü yerlere varıyor artık. Bu konuda da düzelme olacağı Avrupa standartlarına getirileceği söylendi defalarca henüz ortada bir şey yok. Sayın genel müdürümüzün ve Sayın ulaştırma bakanımızın yaptıkları ve başarıları ortada. Umarım bu sorunlarıda en kısa sürede aşarız. Hepimizin yapıcı olması ve katkıda bulunması lazım, bu tür zeminlerde düşüncelerin paylaşılması çok güzel.
  • Yaklaşmada ayırma neden 3 mil olmuyor sorusuyla çok karşılaşıyoruz. EUROCONTROL'ün GUIDELINES FOR THE APPLICATION OF THE ECAC RADAR SEPARATION MINIMA isimli yayınını indirip önce bir okumak sonra bizim alt yapımızı incelemek lazım. Sonra Alman'lar yapıyor neden siz yapamıyorsunuz konusuna cevap teknik bir şekilde bulunabilir. Eşi hostes olanın havacılık uzmanı olduğu ülkemizde kuyuya bir taş atması nelere yol açıyor. Yabancı bir kontrolör hiç bir ülkede çalıştırılmaz bunun sebeplerini açıklama gereği bile duymuyorum. Hiç bir ülkede parayı basıp kontrolör olunamaz. Ayrıca bu şartlarda aklı başında hiçbir yabancı gelipte çalışmaz. Sayın Orhan Birdal Bey çok iyi çalışmalar yürütüyor başarılarının devamını diliyorum.
  • Gercekten cok guzel bir baslangic.Daha once Hava Trafik Kontrolleri dernegi bu tur panellere imza atmisti.Simdi yine bir baska dernek tarafindan bu derece guzel bir panel duzenlenmesi harika.Umarim kisa zaman araliklari ve daha cok katilimci ile paneller surer.Simdiden kolay gelsin.
  • Yarın çıkacak OR-Gİ haberini hasretle bekliyorum...

TALPA tarafından düzenlenen panel’e Sivil Havacılık Emniyet Sistemi Yöneticileri, Havaalanı ve Hava Seyrüsefer Dairesi Personeli, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden, Hava Trafik Yönetimi ve ilgili hava trafik personeli, hava yolu şirketlerinin uçuş harekâtı ile ilgili yönetici ve pilotları ve Uçuş Emniyet Sistem Yöneticileri ve yurtdışından Hava Trafik Kontrolörleri katıldı.

Panel’de konuşan TALPA Genel Sekreter’i ve IFALPA Akredite Kaza İnceleme Uzmanı Kaptan Pilot Nuri Sakarya yaptığı açıklamada “ 29 Aralık 2009 tarihinde yapılan TALPA seçiminden sonra bizler yeni seçilen TALPA Yönetim Kurulu içinde yer aldık. “Uçuş Emniyetini Sağlamaktan Sorumlu Gruplar ”  içinde yer alan kuruluşlardan biri olmamız nedeniyle 2010 senesi faaliyetlerimiz içinde bu etkinliğe birinci önceliği vermek istedik. Kısaca bugün amacımız, uçuş emniyet faaliyetleri hakkında iki grubun mensuplarını bilgilendirmek ve gelecekteki emniyet ile ilgili endişeleri tanımlayıp, iyileştirici ve önleyici tedbirleri önermek ve en etkin şekilde icra edilmesinin yollarını araştırıp bulma çabasını ortaya koymaktır.”

“Emniyet ilk önceliğimiz, tek hedefimiz”

Sakarya panel’deki sözlerine şöyle devam etti: “ Kökleri derine ulaşan ve gerçekten yaptıklarına inanan, emniyeti nasıl güçlendirdikleri ile övünen, “Biz işimizi burada böyle emniyetle yaparız” duygusunu yaratabilen yönetimlerin çalışanlarla birlikte karar aldığı bir ortam, güçlü bir uçuş emniyet iklimine sahip olunduğunun göstergesidir. Özetle yatırım yapanların açmazı, hizmet verdikleri sahada bekledikleri kazancı sağlayabilmek ve varlıklarını devam ettirebilmek için yaptıkları yatırımla, değerini korumaya çalışacakları yatırımlar arasında akılcı dengeyi kurabilmeleridir.” diyerek sistemdeki düzeni yorumladı.

Panelde konuşan bir diğer isim ise THY İkinci Kaptan Pilot’larından Deniz Birkan oldu. Genç pilot SHGM’den, DHMI’den ve ATC’den beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Birkan “SHGM, DHMİ gibi kuruluşların iyi planlama yaparak eksiklileri tespit etmeleri, bunları giderecek önlemleri almaları. SHGM, DHMİ gibi kuruluşların, havayolu şirketleri ve sektörde çalışanlar ile yakın temasta olmaları gerektiği. Gerekli düzenlemelerin yapılması, gelişmiş cihazların alımı için bütçe ayrılması, ATC’lerin sayısının ve yabancı dil seviyelerinin arttırılması” olarak ifade etti.

“ARTIŞ BEKLİYORUZ”

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden Hava Trafik Müdürü Ayhan Öztekin ise panelde yaptığı konuşmada hava trafik yönetiminin işleyişi hakkında açıklamalarda bulundu. Öztekin “Hava Trafik Kontrol Üniteleri” üzerine gelişmeleri şu rakamlar ile açıkladı.

• 3 Saha Kontrol Merkezi (Kontrol edilen hava sahası 982.099 km²)
• Ankara ACC (Kontrol edilen hava sahası 755.930 km²)
• İstanbul ACC ve İzmir ACC (Kontrol edilen hava sahası 226.169 km²)
• 26 Yaklaşma Kontrol Ünitesi
• 37 Meydan Kontrol Ünitesi (S.Gökçen, Çaycuma ve Gazipaşa dâhil)

Trafik hacmi konusunda ise rakamlardan bahseden Öztekin 2009 yılında gerçekleşen trafik sayısının 1.054.731 olduğunu, 2008 yılı ile mukayese edildiğinde diğer ülkelerin aksine trafik artışı gerçekleşmiş olduğunu ifade etti. Trafik oranı %4,7 olduğunu anlatan Öztekin 2010 yılında da trafik artışının devam etmesini bu artışın tahmini % 6,3 olduğunu belirtti.

Yaptıkları çalışmalara ek olarak eğitim faaliyetlerinden bahseden Öztekin, Temel Hava Trafik Kontrolörü Kursları, Hava Trafik Kontrolörleri Tazeleme Eğitimleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve KKTC’ye temel ATC kursu ve Suriye’de çalışmakta olan Hava Trafik Kontrolörlerine radar eğitimi verdiklerini ifade etti. Mevcut hava / yer ve yer / yer haberleşme sistemlerinin en son teknoloji kullanılarak tamamen yenilenmesi projesinin devam ettiğini belirtti.

Son olarak panelde Hava Trafik Kontrolörleri adına TATCA Genel Sekreteri ve Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrolörü Birol Bilgin açıklamalarda bulundu. Bilgin “Meydan Üzerinde Kalkışa Hazırlık Safhası, Motor Çalıştırma, Push-back, Taksi, Piste Giriş,  CTOT. İnişten Sonra Pisti Terk Etme, Frekans Değişimi, Frekans Blokesi, Benzer Çağrı Adları, Hız Tehdit Prosedürleri, Yakıt Kritiği Bildirimleri, ACAS/TCAS, Meteorolojik Oluşumlardan Kaçınma, Seviye Talepleri, Acil veya Beklenmedik durumdaki hava aracı, TOD Noktasının Belirlenmesi” gibi konularda yapılması gerekenlerden bahsetti.

Birçok farklı kesimden farklı fikirlerin katılımıyla sonuçlanan panel’in sonlarında panele katılan konuşmacılara plaket dağıtıldı. Panel’in ilk kez yapılması ve yoğun ilgi görmesi nedeniyle ilerleyen günlerde tekrar düzenlenmesi planlanıyor.

1. Hava Olayları ve Pist İhlalleri

1. Hava Olayları ve Pist İhlalleri

1. Hava Olayları ve Pist İhlalleri

1. Hava Olayları ve Pist İhlalleri

1. Hava Olayları ve Pist İhlalleri

1. Hava Olayları ve Pist İhlalleri

1. Hava Olayları ve Pist İhlalleri

“ASIL AMACIMIZ BİR GÜVENLİK GRUBU YARATMAK”

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
hala ATSEP derneği yönetimi ders almamış.daha TALPA bile sizi muhatap alıp toplantıya çağırmıyo.ondan sonra çıkmış mutfak -servis ikileminde gidip gelirsiniz. ne diyelim İYİ UYKULAR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sen dernek ne demek bir daha düşün bence paneli düzenleyen TALPA...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DHMİ Merkez Seyrüsefer Müdürü Ayhan Öztekin Beyefendiyi bu toplantıda gördük merakla soruyoruz: Ne sıfatla buradalar,yani güvenlik sıkıntısı var forum yapılacak kadar da kendileri neci,bu toplantı yapılıyor vesorunlar ele alınıyorsa bunca senedir sen ne yaptın yüzlerce kez yurt dışına çıkıp ne anladın öğrendin de uygulandı yahu kimse sormayacakmı ne yaptınız diye neyi üste koydunuz bu arada konuşan Kontrolör kim adına bu görüşleri sunmakta kim izin verdi konuşsun diye resmi görüş bumudur eğer buysa niye bu arkadaş aıklıyorda DHMİ YÖNETİMİ BAKIYOR.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ülkede hep göz ardı edilen bir kaza oldugunda su cusundan fırıncıya kadar herkesin çıkıp uzmanım diye konuştugu arena da hava olaylarına ciddi bir bakış getiren asıl uzman kişilere camia adına teşekkür etmeliyiz . Türkiyede bir ilk olması ve işi bilen insanların başı çekmesi çok güzel bildigimiz kadarı ile düzenleyen kişi türkiyede tek amerikadan onaylı kaza inceleme sertifikası olan bir kaptanmış umarım devamı gelir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
asıl amacınız bir güvenlik grubu oluşturmaksabunun içinde enbaşta aır traffıc safety electronıcs personeli atsep in olması gerekirdi kesintisiz radar seyrüsefer ve haberleşme hizmetlerini biz sağlıyoruz.hava trafiğinin güvenliliğini ve emniyetini biz sağlıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Uğur Cebeci bu konuda ne düşünüyor acaba???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Continues Descent/Climb için hava sahası sınıflandırmanız, meydan sınıflandırmanız ve en önemlisi RNAV tasarımlı bir hava sahanız olmalı. Ciddi çalışmalar ve yatırımlar yapılıyor. Frekanslar da arttırılmalı. Maaş ve sosyal haklar konusu sürekli açılıyor bu konuya değinmiyorum çünkü iş çok kötü yerlere varıyor artık. Bu konuda da düzelme olacağı Avrupa standartlarına getirileceği söylendi defalarca henüz ortada bir şey yok. Sayın genel müdürümüzün ve Sayın ulaştırma bakanımızın yaptıkları ve başarıları ortada. Umarım bu sorunlarıda en kısa sürede aşarız. Hepimizin yapıcı olması ve katkıda bulunması lazım, bu tür zeminlerde düşüncelerin paylaşılması çok güzel.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yaklaşmada ayırma neden 3 mil olmuyor sorusuyla çok karşılaşıyoruz. EUROCONTROL'ün GUIDELINES FOR THE APPLICATION OF THE ECAC RADAR SEPARATION MINIMA isimli yayınını indirip önce bir okumak sonra bizim alt yapımızı incelemek lazım. Sonra Alman'lar yapıyor neden siz yapamıyorsunuz konusuna cevap teknik bir şekilde bulunabilir. Eşi hostes olanın havacılık uzmanı olduğu ülkemizde kuyuya bir taş atması nelere yol açıyor. Yabancı bir kontrolör hiç bir ülkede çalıştırılmaz bunun sebeplerini açıklama gereği bile duymuyorum. Hiç bir ülkede parayı basıp kontrolör olunamaz. Ayrıca bu şartlarda aklı başında hiçbir yabancı gelipte çalışmaz. Sayın Orhan Birdal Bey çok iyi çalışmalar yürütüyor başarılarının devamını diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gercekten cok guzel bir baslangic.Daha once Hava Trafik Kontrolleri dernegi bu tur panellere imza atmisti.Simdi yine bir baska dernek tarafindan bu derece guzel bir panel duzenlenmesi harika.Umarim kisa zaman araliklari ve daha cok katilimci ile paneller surer.Simdiden kolay gelsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yarın çıkacak OR-Gİ haberini hasretle bekliyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000