13 Ocak 2009, Salı 10:16:19

“2009, KTHY’NİN YILI OLACAK”

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) Genel Müdürü Ahmet Akpınar, Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu “Kara Kutu” programına konuk oldu.
  • Bakalım nasıl bir nuvara dönücek seçimler sonrası koltuk için. Malum ayda bir ucup tam Kaptan maası +Genel müdürken , sadece pilot olmak zor.
  • Parayla satın alırsan sendika baskanını sennın gıbı bakar herseye
  • Bir kısım personel giderini devlete bindirmeye çalışacaklarmış. Bu mu çözüm odaklı yönetim anlayışı? Bu mu şirketi kurtarma planının bir adımı? Eğer buysa bütün personel maaşını devlete yükleyin personel gideriniz %25 den %0 ' a düşşün. Harika olur. Devlette para bol zaten.
  • Kıbrıs gerçeklerini bilmeden insafsız yapılan yorumları kınıyorum. KTHY yıllardan sonra ilk kez bu kadar sakin bir dönem geçirmektedir. En azından geçmişte yapılan yolsuzluklar artık geçmişte kaldı. KTHY'nin yeni yönetimine inanıyor ve güveniyoruz. hele de KTHY'li bahane ederek Türkiyeli-Kıbrıslı ayırımı yapanları esefle kınıyorum. Böyle yorumlar sadece Rumlara hizmet eder.
  • ya arkadşlar programı büyük zevkle izledim. bence çok net bir programdı.Ve safa bey devamlı sms atın keinlikle soracağım diyordu.Ayıp ya sordunuzda okunamdımı bunu belirtinki bende ayıplıyayım. Burada rumuzlar arksına sığınarak karslıklı isimlerin ortaya koayarak konuyu tartışanlara ayıp olyor değerli gölge yorumcular..
  • hocam video nerde. lütfen yapmayın böyle
  • Turk hukumunden Zeki Ziya zamaninda alinmis olan 25 miliyon dolarlik paralar neroldu???. buda yetmiyor yeni ucak almak istiyorsunuz. hic utanmak yok mu?? sahsi cikarlariniz icin durmadan ucak alip iade ediyorsunuz her ucak alip ve iade edilmesi sirekte ciplak maliyeti 5 milion dolar dir.KTHY bugun iflas halindedi. bu yonetimler yeter artik dogru durust bir isi bilen yonetim gelsin ve bu sirket kurtuulsun. her gelen biraz daha eziyor. bu sirketin en iyi seneleri 1994-1997 arasi. rica ediyorum bu yonetim geri gelsin.
  • ben orada yeteri kadar bulundum..türklere kızanıylada mücahitleriylede konuştum..oraya gelen türkleri de gördüm kimlerin geldiğini de..düşmanca konuşmakla bi yere varılmaz.... madem ki orası yavru vatan öyle davranılsın politaka malzemesi yapılıp da insanlar bir birine düşürülmesin ama nerde.. hep bana hep bana...
  • vay be sendikayla kanka olan bir yönetim.ancak rüyalarda ve kıbrısta görülür.gerçek olmayan birşey yani.kıbrıs gibi tıpkı.
  • Okumuşsun da boşa okumuşsun.. !! keşke sende orada Türkiye' nin ve Türklerin yaptıklarını nankörce inkar eden bir iki kişiye cevap veren kadar yürekli olup vecap yazabilmiş olsaydın !! SSK kuyruklarında dolanmaktan milli kimliğine laf söyleyenlere cevap vermeye fırsatın olmuyor sanırım.. !! Biraz da sen fırınları dolan a ekmek ye !!

Airport TV ekranlarında pazartesi akşamlarına damgasını vuran Kara Kutu programı bu hafta KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar’ı ağırladı. Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın enine boyuna masaya yatırıldığı program yine gündem oluşturdu.

“KTHY DAİMA SİYASİ OLARAK YÖNETİLMİŞ”

Kara Kutu programını hazırlayıp sunan Sefa İnan’ın Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın 34 yıllık tarihi boyunca 18 genel müdür değiştirmesi konusunu mevcut genel müdür Ahmet Akpınar’a sorması üzerine Akpınar, “KTHY, 34 yıllık geçmişiyle çok saygın bir kuruluş. Normalde sistemli bir yürütme olması gerekirken, daima siyasiler tarafından yönetilmiş. Bu gibi şirketlerde kalıcı olmak çok önemli... En azından işi bilenlerin kalması gerekir. KTHY tarihinde ilk kez siyasilere bağlı olmadan bir genel müdür atandı. Bu konuda başarımıza inanıyorlardı. Şuan için kalıcı bir yönetim sergiliyoruz” dedi.

Ahmet Akpınar“PROFESYONELLERDEN DESTEK ALDIK”

2005 yılında Türk Hava Yolları’nın KTHY için devreden çıkmasının ardından geçiş sürecinde THY’den destek aldıklarını belirten Akpınar, “KTHY 2005 yılında tamamen kendi başına kaldı. Bu süreçte de gereken alanlarda profesyonellerden destek aldık. Zaten KTHY doğru noktaya geldiğinde alınan destekler sona erer” şeklinde konuştu.
 
KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar, 1974 yılında kurulan KTHY’nin THY’den sonra yolcu taşımacılığı yapan 2. kuruluş ve 34 yıllık tarihiyle en eski şirketlerden biri olduğunu da sözlerine ekledi.

“SEFER İPTAL ETME GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOK”

KTHY’nin misyonundan bahseden Genel Müdür Akpınar, “KKTC’nin bayrak taşıyıcısıyız. Türkiye aracılığıyla bu bayrağı dünyanın her yerine götürüyoruz. KTHY misyonu gereği uçtuğu her noktada belli bir seviyeye ulaşmak zorundadır. İzolasyonlar nedeniyle dünya ile bağlantımız Türkiye sayesinde sağlanıyor. Ve yine misyonumuz gereği, bizim sefer iptal etme gibi bir lüksümüz yok. Hasta, asker, akademisyen gibi mecburi olarak uçması gerekenler var” ifadelerinde bulundu.

Yılda 100 milyon dolar gibi bir ciroya sahip olduklarını belirten Akpınar, “Yaptığımız ciro üzerinden her ay 1-2 milyon dolar gibi bir rakamı KKTC piyasasına aktarıyoruz” dedi.

“PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 46”

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın sorularına içtenlikle yanıt veren KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar, pazar paylarının 2005 yılına oranla düştüğünü ifade etti. Akpınar, “KTHY 2005 yılında pazarın yüzde 80’ine sahipti. Şuanda ise pazar payımız yüzde 46 oranında. Ama buna rağmen 2005 yılında taşıdığımız 1 milyon yolcu sayısını şu dönemde de koruyoruz” şeklinde konuştu.

“GEÇMİŞİ ELEŞTİRMEYİ SEVMİYORUM”

Sefa İnan’ın “Şirket yönetimleri değiştiği zaman genelde bir enkaz devraldık denilir. Siz de böyle mi düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorusuna Akpınar, “Ben geçmiş dönemi eleştirmeyi pek sevmiyorum. Çünkü geçmiş dönemde takılıp kalırsak ileriye bakamayız. Zaten KTHY’ye baktığınız zaman bugüne kadar 18 genel müdür değiştirmiş. Belki de o dönemlerde de işlere doğru başlandı ama sonu doğru bitmedi” şeklinde yanıt verdi.

Ayrıca Akpınar, “Eğer geliştirdiğimiz projeleri hayata geçirebilirsek, 2009 Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın yılı olacak” dedi.

Ahmet Akpınar“PROFESYONELLERLE ÇALIŞMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Yaklaşık olarak 16 aydır yönetimde olduğunu ve bu zaman çerçevesinde işinde profesyonellerle çalıştıklarını belirten KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar, “Bu sektörde profesyonel insanlarla çalışmak çok önemli. Örneğin; bir arkadaşımız uçuşlarımızın Yugoslavya üzerinden yapılması durumunda daha karlı uçuşlar yapacağımızı söyledi. Biz de bunu hayata geçirdik. Her uçuşta 10-12 dakika zamandan kazanıyoruz. Bunun yanı sıra yılda 1 milyon dolar gibi bir yakıt karı sağladık. Bunlar ciddi rakamlar. O yüzden dediğim gibi profesyonellerle çalışmak çok önemli” ifadelerinde bulundu.

KTHY’NİN 2009 HEDEFLERİ

Geçtiğimiz hafta yapılan yönetim kurulunda 2009 yılı için önemli kararlar alındığını söyleyen Akpınar, “Nisan ayında Ercan-Kayseri-Ercan uçuşlarını başlatma kararı aldık. Onun dışında Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden Londra’ya uçmak istiyoruz. Bunun yanı sıra bir de Trabzon üzerinden Bakü’ye uçma isteğimiz var” dedi.

KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar, İsrail’de 2001 yılında uçaklarına bir aracın çarpmasının ardından uçuşların durdurulduğunu ve operasyonu yürüten şirket ile davalık olduklarını belirtti. Akpınar, “Kısmetse 7 yıldır süren bu davanın Mart ayında bitsini bekliyoruz. Davanın bitmesiyle birlikte Antalya üzerinden İsrail’e uçmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“BUSINESS CLASS İSTEĞİMİZ VAR”

Business Class operasyonlar düzenleme isteklerini de “Sefa İnan’la Kara Kutu” programında dile getiren Ahmet Akpınar, “Başlangıçta belki sancılı olacak ama bir yerden başlamak gerekir. Maliyetli bir operasyon olmasına rağmen hedeflerimiz arasında business class uçuşlarda var. Bu operasyonlar genelde doğu ülkelerinde yürütülüyor. Bizim için en büyük sıkıntı catering... Onu da kısa sürede aşacağımızı düşünmüyorum” diyerek bu konu hakkindeki görüşlerini dile getirdi.

“MEYDANLARA CİDDİ YATIRIMLAR YAPILACAK”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Ercan ve Geçitkale meydanlarının KKTC Ulaştırma Bakanlığı tarafından yakın zamanda ihale edileceğini söyleyen Ahmet Akpınar, “Geçitkale ve Ercan’ın özelleştirilmesi gerekiyor. CAS ile birlikte meydanlarımıza ciddi yatırımlar yapılmasını bekliyoruz. CAS’ın ortaklarından olan ve TAV bünyesindeki  Havaş’ın da iştirakleriyle beraber daha modern meydanlara kavuşmayı planlıyoruz” dedi.

Ahmet Akpınar

PERSONEL SORUNU

Kısa adı CAS olan Cyprus Airport Services’ın devreye girmesiyle toplamda 708 personelden 144’ünün CAS bünyesine dahil olduğu belirten KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar, “708 çalışanımız var, bunlardan 144’ü CAS’a devredildi. Şirketimizin yapısı gereği personel sayımız fazla gözüküyor. Ama bu sayı mecburen bu seviyede. Bu sayı düşerse operasyonlarımızı sağlıklı yapamayız. Kaldı ki biz KKTC’ye uçan diğer şirketlerle aynı seviyede değiliz. Bizim KKTC’de catering hizmeti alabileceğimiz, teknik hizmete alabileceğimiz şirketler yok. Bu yüzden hepsini bünyemizde barındırıyoruz. Normal şartlarda şirketleri personeli için maksimum maaş gideri yüzde 15’tir. Ama bizde bu rakam yüzde 25 civarında ve bu cironuzun dörtte biri demektir. Ama hükümetle yaptığımız görüşmeler sonucu 100 kadar personelimizin ücret giderlerini devlete aktarmayı düşünüyoruz. Eğer bu olursa mali anlamda üzerimizden ciddi bir yük kalkmış olacak” şeklinde konuştu.

Sendikaların KKTC’de çok güçlü yapılara sahip olduğunu da belirten Akpınar, “Kıbrıs’ta gerçekten sendikaların ciddi bir gücü var. Bu inkâr edilemez. Ama şuan sendikamız ile herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bakış açılarımız aynı” dedi.

ATATÜRK KONUSU

Bir köşe yazarının kendisini “Atatürk Sevgisi” konusunda eleştirmesini talihsiz bir olay olarak nitelendiren KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar, “Biz Kıbrıs’ın köklü ve Atatürkçü ailelerinden geliyoruz. O yazıyı yazan kişiler eğer kafalarını yan tarafa çevirip baksalardı, her şeyi açık bir şekilde görebilirlerdi. Bu konuda tekzip yayınlamalarını istedik ama kabul etmediler. Mahkemeye dava ile ilgili itirazda bulunmuşlar. Fakat bu talep reddedildi. Açık konuşmak gerekirse bu konuyu konuşmak bile yersiz” ifadelerinde bulundu.

KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar, Kara Kutu programının sonunda Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı  Sefa İnan’a yakasında takılı olan “KAtatürk” imzalı rozeti hediye etti.

“2009, KTHY’NİN YILI OLACAK”

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bakalım nasıl bir nuvara dönücek seçimler sonrası koltuk için. Malum ayda bir ucup tam Kaptan maası +Genel müdürken , sadece pilot olmak zor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Parayla satın alırsan sendika baskanını sennın gıbı bakar herseye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düşünen adam ~ 15 yıl önce
Bir kısım personel giderini devlete bindirmeye çalışacaklarmış. Bu mu çözüm odaklı yönetim anlayışı? Bu mu şirketi kurtarma planının bir adımı? Eğer buysa bütün personel maaşını devlete yükleyin personel gideriniz %25 den %0 ' a düşşün. Harika olur. Devlette para bol zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hostes ~ 15 yıl önce
Kıbrıs gerçeklerini bilmeden insafsız yapılan yorumları kınıyorum. KTHY yıllardan sonra ilk kez bu kadar sakin bir dönem geçirmektedir. En azından geçmişte yapılan yolsuzluklar artık geçmişte kaldı. KTHY'nin yeni yönetimine inanıyor ve güveniyoruz. hele de KTHY'li bahane ederek Türkiyeli-Kıbrıslı ayırımı yapanları esefle kınıyorum. Böyle yorumlar sadece Rumlara hizmet eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğrucu ~ 15 yıl önce
ya arkadşlar programı büyük zevkle izledim. bence çok net bir programdı.Ve safa bey devamlı sms atın keinlikle soracağım diyordu.Ayıp ya sordunuzda okunamdımı bunu belirtinki bende ayıplıyayım. Burada rumuzlar arksına sığınarak karslıklı isimlerin ortaya koayarak konuyu tartışanlara ayıp olyor değerli gölge yorumcular..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tektas ~ 15 yıl önce
hocam video nerde. lütfen yapmayın böyle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Daniel Pardo ~ 15 yıl önce
Turk hukumunden Zeki Ziya zamaninda alinmis olan 25 miliyon dolarlik paralar neroldu???. buda yetmiyor yeni ucak almak istiyorsunuz. hic utanmak yok mu?? sahsi cikarlariniz icin durmadan ucak alip iade ediyorsunuz her ucak alip ve iade edilmesi sirekte ciplak maliyeti 5 milion dolar dir.KTHY bugun iflas halindedi. bu yonetimler yeter artik dogru durust bir isi bilen yonetim gelsin ve bu sirket kurtuulsun. her gelen biraz daha eziyor. bu sirketin en iyi seneleri 1994-1997 arasi. rica ediyorum bu yonetim geri gelsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rumuz ~ 15 yıl önce
ben orada yeteri kadar bulundum..türklere kızanıylada mücahitleriylede konuştum..oraya gelen türkleri de gördüm kimlerin geldiğini de..düşmanca konuşmakla bi yere varılmaz.... madem ki orası yavru vatan öyle davranılsın politaka malzemesi yapılıp da insanlar bir birine düşürülmesin ama nerde.. hep bana hep bana...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MİLLİ ~ 15 yıl önce
vay be sendikayla kanka olan bir yönetim.ancak rüyalarda ve kıbrısta görülür.gerçek olmayan birşey yani.kıbrıs gibi tıpkı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk ~ 15 yıl önce
Okumuşsun da boşa okumuşsun.. !! keşke sende orada Türkiye' nin ve Türklerin yaptıklarını nankörce inkar eden bir iki kişiye cevap veren kadar yürekli olup vecap yazabilmiş olsaydın !! SSK kuyruklarında dolanmaktan milli kimliğine laf söyleyenlere cevap vermeye fırsatın olmuyor sanırım.. !! Biraz da sen fırınları dolan a ekmek ye !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000