03 Mart 2017, Cuma 09:54:58

'500 milyon dolarlık parçaları Türkiye üretmeli'

Hürriyet yazarı Vahap Munyar, bazı iş adamları ve havacılık sektörü temsilcilerinin bir araya gelerek sektördeki yerli üretime vurgu yapıldığını anlatan bir değerlendirme yazısı kaleme aldı.
  • Yerli üretimin önemini anlamayıp saydıran ahmaklar, iğne üretemeyen ülkeden ucak parçası üretir hale geldik. Elinize dizimize dursun. Sertifika yok,fetöcü, siz ne anlarsınız daha neler neler. Meyve veren ağaç taşlanır. En başta "ne gerek var" ekibi, hayattan umudu beklentisi olmayan adamlar Değer bilmiyorsunuz bari b*k atmayın.
  • Halıdan da yerli kumaştan da şikayet eden, komisyoncu eski başkan Cello'nun eşi değil mi? Yıllardır onun yabanıcı hayranlığı bilinir, belki de eşi o firmaların Türkiye temsilcisidir. Ama bizim Türk milleti bağyanı görünce yavşadığından, arkasından konuşsalar bile yüzüne birşey diyemezler. Teknik Başkan da birşey diyemez, genel müdür de.
  • ucaga kahve makinasi koymak icin boeing yada airbus sertifikasina ihtiyac yoktur. STC- supplemental type certification yontemi ile kolayca alinir, yeterki isi bilen olsun. isi bilmiyorsunuz, sonra sucu ucak ureticisine atiyorsunuz
  • HALİL Tokel ve ekibi milli ürünler Laz'ım diye yerli üreticileri kandırmaktan başka bir iş yapmamaktadır. Kendisine ve ait olduğu cemaatle bağlantısı olmayana iş vermez. Bu böyle bilinsin. Yalancılık ve adam kaydırmakla ömrü geçmiştir. Tez zamanda sevdiklerine kavuşur.
  • HALİL Tokel bir kripto fetöcüdür ve Boeing e çalışıyor. Sadece kripto fetöcülere ora kazandırıyor. Yıllarca Thy de kendini gizlemiş en eski fetöcüdür. Bağlantı kurduğu şirketler araştırırsın. Baylok sisteminde ismi geçiyor.
  • patlamayan ama hedefin kafasina dusup onu bertaraf eden fuze fikri ilgincmis...
  • - valla biz evde halı kullanmıyoruz. ama aşşada annemin iran halısı koleksiyonu var + hemen bakalım..!
  • Tk nın halılarını Angora halı yapıyor. Yüzlerce testten geçti ve gayet başarılı bir halı. Lütfen milli değerlerimize sahip çıkalım
  • THT Teknik'in de bir ARGE Başkanlığı var, yaklaşık 10 yıldır, 50 belki de daha fazla kişi oradan mamalanıyor, yaptıkları ele, sapa gelir birşey yok. Bir uçak yıkama cihazı kopyaladılar, maliyeti emsallerinin 100 katı olmuştur sanırım, olsun yerli ya. Her yıkamada bir tane kullanırsak 500 cihazda maliyet çıktı bile. Bir de dünya da 10 yıldır kullanılan tabletten film müzik izleme fikrini hayata geçirdiler diye biliyorum. DHMİ de ilk yerli, milli öz be öz merdiven yapmıştı ya, geçen hafta ful ekip yaklaşık 20 kişi Amerika'ya NASA, FIFA , FBI, CIA gibi kuruluşlara herhalde bu merdiveni pazarlamaya gittiler.
  • Asagidaki yorumlari okuyorum. Ezik bir kafaya sahip oldugunuzu ifsa ediyorsunuz. Haliyi yerli yaptirmissiniz ithal etmemissiniz. Polemige girmeden cevsplayin ltf bunun nesi kotu? Diger parcalari da TR de uretelim derseniz bunun nesi yanlis? Sertifikasiz oomaz tabiiki, bu uretilmeye baslaman parcalarin sertifikasi yok mu diyorsunuz? Biletek mi konusuyorsunuz? Biomeyenletin kafasi bulansin mi istiyorsunuz?

Hürriyet yazarı Vahap Munyar, bazı iş adamları ve havacılık sektörü temsilcilerinin bir araya gelerek sektördeki yerli üretime vurgu yapıldığını anlatan bir değerlendirme yazısı kaleme aldı.

Özellikle Turkish Technic’in Genel Müdür Danışmanlığını yürüten SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı Halil Tokel'in görüşlerinin ön plana çıktığı yazıda Tokel; '500 milyon dolarlık yedek parça üretimini Türkiye kendisi yapmalı' ifadelerini kullandı.

Munyar'ın yazısı:

İstanbul Ticaret Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Üyeliği, Teknopark İstanbul kurucu üyeliği görevinde bulunan Hidromode Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, teknolojiye dönük iş yapan bir grup işadamı arkadaşıyla biraraya geldiğinde şu saptama ortaya çıktı:

- İstanbul ve çevresinde 150 milyon metrekare sanayi alanı, 2 milyon endüstri personeli, 80 bini aşkın sanayi işletmesi, 54 tersane ve liman, 50’yi aşkın üniversite ve teknopark, yüzlerce Ar-Ge Merkezi, THY Bakım Merkezi var. Ancak, bu bölgede savunma, havacılık ve uzay sanayiine ilişkin odaklanma eksikliği söz konusu.

Derken bu grup, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, bazı üniversiteler ve Teknopark İstanbul’un desteğiyle dernek kurdu:

- SAHA İstanbul (Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği).

Hasan Büyükdede başkanlığındaki yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

Mehmet Akif Özyurt, Halil Tokel, Cüneyd Fırat, Prof. Metin Yerebakan, Ayhan Etyemez, Adil Nalbant, Hakan Altınay, Haluk Bayraktar.

Büyükdede, derneğin misyonunu şöyle özetledi:

- İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Adapazarı ve Yalova’daki firmaları savunma, havacılık ve uzay sanayinin içine çekmeye çalışacağız.
Turkish Technic’in Genel Müdür Danışmanlığını yürüten SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı Halil Tokel, şu veriyi ortaya koydu:

- Turkish Technic, yılda 600 uçak bakımı yapıyor. 500 milyon dolarlık yedek parça alıyor. Bu yedek parçalar Türkiye’de üretilse iyi olmaz mı?

THY’nin uçak koltuğu, galley başta olmak üzere ortaklarıyla bazı alanlarda üretime girdiğini anımsattı:

- Ülkemizde halı ve tekstil sektörü dünyada ilk sıralarda ama uçak halısı ithal ediliyordu. Yerlileştirilmesi için epey çaba harcadık. Sonunda sertifikalandırıp yerli halı kullanmaya başladık. İlk şikayet THY personelinden geldi. Onların şikayetlerini ortadan kaldıracak iyileştirmeler yapıldı. Şimdi yerli halı kullanılıyor.

Turkish Technic’e malzeme satabilen şirket sayısının 54 olduğunu kaydetti:

- Aslında SAHA İstanbul’un kapsadığı bölgede Turkish Technic’e malzeme, parça verebilecek 200 firma var. 2023’e kadar bize malzeme, parça verebilecek, sertifikasına kavuşmuş firma sayısının 5 bine çıkmasını hedefliyoruz.

Türkiye’de fiyatı 10 milyon dolar olan uçak simülatörünün de geliştirildiğine değindi:

- Uçak tuvaleti ve başüstü dolabı üretimi de gerçekleşti. Ancak henüz sertifikaları yok.

Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı da olan Adil Nalbant araya girdi:

- Sektörümüzde uçak koltuğu kemeri üretenler var. 80 Euro/cent fiyatla ihaleye giriyorlar, Alman rakipleri hemen fiyatı 28 Euro/cent düzeyine çekiyor.

THY’nin yeme-içme hizmetlerini veren Turkish Do&Co, uçaklara Arçelik’in Telve, Arzum’un Okka Türk kahvesi makinelerini koydurmak için çaba harcıyor.

Ancak, dünya uçak üretim devleri Boeing ve Airbus’ı ikna edip, sertifika alınması pek kolay olmuyor...

SAHA İstanbul’un gücünü sertifika engelini aşmak için de kullanması gerekiyor...

BAYRAKTAR İHA’DAN ATILAN FÜZE PATLAMASA BİLE HEDEFİ VURUYOR

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi, Bayraktar İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) geliştirip üreten Baykar Makine’nin Genel Müdürü Haluk Bayraktar, yerli malzeme kullanımının önemine değindi:

- Biz ürettiğimiz İHA’larda Aksa’nın karbon elyafını kullanıyoruz.

Bayraktar İHA’ların performansına dikkat çekti:

- TSK, Suriye ve Kuzey Irak’ta İHA’larımızı yüksek performansla kullanıyor.

SAHA İstanbul yönetim kurulu üyeleri Bayraktar’a rica etti, bir görüntüyü izledik. Bayraktar, mühimmat yüklü İHA’larının başarısını söz konusu görüntünün ortaya koyduğu vurguladı:

- İlk atışta füze doğrudan bir PKK’lının kafasına düşüyor. Patlamıyor ama bir teröristi bertaraf ediyor. İkinci füze tam isabetle patlıyor, bölgedeki teröristleri bertaraf ediyor.

İHA’YA HABERLEŞME TERMİNALİ GELİŞTİRİYOR

SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı, Ctech A.Ş. Genel Müdürü Cüneyd Fırat, şirketinin savunma, havacılık, uzay ve telekomünikasyon alanında özgün ürün ve çözümler ortaya koyduğunu belirtti:

- Bayraktar ve ANKA İnsansız Hava Araçlarına (İHA) haberleşme terminalleri geliştirme çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalara ABD’den fren konulduğuna tanık oluyoruz.

Ctech’in Türksat 6A Uydusu konsorsiyumunda yer aldığını vurguladı:

- Türksat 6A Uydusu, 550 milyon liralık bütçeyle ülkemizin en büyük Ar-Ge projesi.

TÜRKİYE’NİN ‘SİLAHSIZ KUVVETLERİ’ GİBİYİZ

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Altınay Robot’un kurucusu Hakan Altınay, teknoloji geliştirip üreten şirketleri şöyle tanımladı:

- Türkiye’nin silahsız kuvvetleriyiz.

Ardından Ar-Ge Yasası’ndan yakındı:

- Yasanın başı ile sonu farklı. Sürekli uygulama mevzuatı çıkıyor. Mevzuat çok kalınlaştı.

Sonra iç geçirdi:

- Devlet sanayiciyi hırsız gibi görüyor, güvenmiyor.

Robot verdikleri ana sanayide karşılaştıkları sıkıntıyı ortaya koydu:

- Ana sanayi, yaptığı yatırımın KDV yükünü bize taşıtıyor. Ayrıca, Korelilerin düşük fiyat politikası iş almamızı zorlaştırıyor.

İlk yerli robotu üretip, sanayinin hizmetine sunan Altınay bu kadar dertliyse, ülkemizde teknoloji geliştirmeye heveslenen sayısı artar mı? (Vahap Munyar / Hürriyet)

'500 milyon dolarlık parçaları Türkiye üretmeli'

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Aciz ~ 7 yıl önce
Yerli üretimin önemini anlamayıp saydıran ahmaklar, iğne üretemeyen ülkeden ucak parçası üretir hale geldik. Elinize dizimize dursun. Sertifika yok,fetöcü, siz ne anlarsınız daha neler neler. Meyve veren ağaç taşlanır. En başta "ne gerek var" ekibi, hayattan umudu beklentisi olmayan adamlar Değer bilmiyorsunuz bari b*k atmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şikayet eden kim? ~ 7 yıl önce
Halıdan da yerli kumaştan da şikayet eden, komisyoncu eski başkan Cello'nun eşi değil mi? Yıllardır onun yabanıcı hayranlığı bilinir, belki de eşi o firmaların Türkiye temsilcisidir. Ama bizim Türk milleti bağyanı görünce yavşadığından, arkasından konuşsalar bile yüzüne birşey diyemezler. Teknik Başkan da birşey diyemez, genel müdür de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kemal ~ 7 yıl önce
ucaga kahve makinasi koymak icin boeing yada airbus sertifikasina ihtiyac yoktur. STC- supplemental type certification yontemi ile kolayca alinir, yeterki isi bilen olsun. isi bilmiyorsunuz, sonra sucu ucak ureticisine atiyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ve yalancılık ~ 7 yıl önce
HALİL Tokel ve ekibi milli ürünler Laz'ım diye yerli üreticileri kandırmaktan başka bir iş yapmamaktadır. Kendisine ve ait olduğu cemaatle bağlantısı olmayana iş vermez. Bu böyle bilinsin. Yalancılık ve adam kaydırmakla ömrü geçmiştir. Tez zamanda sevdiklerine kavuşur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HALİL Tokel ~ 7 yıl önce
HALİL Tokel bir kripto fetöcüdür ve Boeing e çalışıyor. Sadece kripto fetöcülere ora kazandırıyor. Yıllarca Thy de kendini gizlemiş en eski fetöcüdür. Bağlantı kurduğu şirketler araştırırsın. Baylok sisteminde ismi geçiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fuze... ~ 7 yıl önce
patlamayan ama hedefin kafasina dusup onu bertaraf eden fuze fikri ilgincmis...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
özgür ~ 7 yıl önce
- valla biz evde halı kullanmıyoruz. ama aşşada annemin iran halısı koleksiyonu var + hemen bakalım..!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Angora halı ~ 7 yıl önce
Tk nın halılarını Angora halı yapıyor. Yüzlerce testten geçti ve gayet başarılı bir halı. Lütfen milli değerlerimize sahip çıkalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ARGE'li yoruma... ~ 7 yıl önce
THT Teknik'in de bir ARGE Başkanlığı var, yaklaşık 10 yıldır, 50 belki de daha fazla kişi oradan mamalanıyor, yaptıkları ele, sapa gelir birşey yok. Bir uçak yıkama cihazı kopyaladılar, maliyeti emsallerinin 100 katı olmuştur sanırım, olsun yerli ya. Her yıkamada bir tane kullanırsak 500 cihazda maliyet çıktı bile. Bir de dünya da 10 yıldır kullanılan tabletten film müzik izleme fikrini hayata geçirdiler diye biliyorum. DHMİ de ilk yerli, milli öz be öz merdiven yapmıştı ya, geçen hafta ful ekip yaklaşık 20 kişi Amerika'ya NASA, FIFA , FBI, CIA gibi kuruluşlara herhalde bu merdiveni pazarlamaya gittiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ezik kafa ~ 7 yıl önce
Asagidaki yorumlari okuyorum. Ezik bir kafaya sahip oldugunuzu ifsa ediyorsunuz. Haliyi yerli yaptirmissiniz ithal etmemissiniz. Polemige girmeden cevsplayin ltf bunun nesi kotu? Diger parcalari da TR de uretelim derseniz bunun nesi yanlis? Sertifikasiz oomaz tabiiki, bu uretilmeye baslaman parcalarin sertifikasi yok mu diyorsunuz? Biletek mi konusuyorsunuz? Biomeyenletin kafasi bulansin mi istiyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazıyor! ~ 7 yıl önce
Kardeşim , eziği çürüğü bilmem yazının içinde de yazıyor, gerçekleri de biliyoruz. Yoksa sen ARGE'ci Sedat'ın elemanı mısın? - Uçak tuvaleti ve başüstü dolabı üretimi de gerçekleşti. Ancak henüz sertifikaları yok. THY’nin yeme-içme hizmetlerini veren Turkish Do&Co, uçaklara Arçelik’in Telve, Arzum’un Okka Türk kahvesi makinelerini koydurmak için çaba harcıyor. (Aman konulmasın, bunlar Çin malı uçak yanar.) Ancak, dünya uçak üretim devleri Boeing ve Airbus’ı ikna edip, sertifika alınması pek kolay olmuyor...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000