21 Nisan 2010, Çarşamba 07:07:20

40 bin turist rezervasyon tarihini değiştirebilecek

İzlanda'da geçen hafta meydana gelen volkanik patlama turizm ve hava kargo taşımacılığını vurdu.

Kül bulutu yüzünden Avrupa ülkelerinden hava uçuşlarının durdurulması, Antalya ve Göreme gibi turizm bölgelerinde rezervasyon iptallerine yol açtı. Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, uçak seferlerini aksatması yüzünden turistik tesisler ve konaklama merkezlerindeki rezervasyonlarda çok sayıda iptallerin yaşandığını söyledi. Durmaz, bu yıl Kapadokya turizminden çok umutlu iken yanardağ patlamasının, turizme büyük zarar vermesinden endişe ettiklerini belirtti.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır da, kül bulutları sebebiyle rezervasyonu olup Türkiye'ye gelemeyen 40 bin kişinin ücretsiz rezervasyon değişikliği yapabileceğini açıkladı. Uçakların uçamaması sebebiyle tatilde olan turistlerin ülkelerine dönemediğini, rezervasyonu olanların da Türkiye'ye gelemediğine işaret eden Çorabatır, "Gelemeyenler tatil değişikliği yapıyor. Az da olsa gelmekten vazgeçenler var. Özellikle çocuklu aileler, gelmekte çekingenler." dedi. Türkiye'ye vizeyle gelerek tatil yapan turistlerin bazılarının vize sürelerinin dolduğunu dile getiren Çorabatır, şunları söyledi: "Vizesi dolduğu halde ülkeyi terk etmeyenlere ceza verilmekte. Ayrıca bu kişilere 5 yıl ülkeye girememe cezası da uygulanmakta. Ancak Antalya Valiliği, afet sebebiyle ülkelerine dönemeyen turistlere ceza verilmemesini kararlaştırdı. Bu uygulama ilk kez yapılıyor. Bu turistler hava sahası açılana kadar Antalya'da sorunsuz kalabilecekler." Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ise turizm sezonunun henüz başlamaması sebebiyle sektörde ciddi bir etkilenme olmadığını söyledi. Ulusoy, "Avrupa ülkeleri bir bir havalimanlarını açmaya başladı. Bu da mevcut sorunun uzun dönemli olmadığını ortaya koyuyor." dedi.

Kül bulutunun etkilediği bir diğer alan da hava kargo taşımacılığı. Türkiye'nin ihracatçı ve ithalatçılarıyla bire bir irtibatta olan sektör temsilcileri yaşadıkları olayı "Karşılaştığımız en zor durum." diye niteledi. Kendilerine teslim edilen ürünleri istenilen yerlere ulaştırmakta 4-5 günlük gecikmeler olacağını dikkate alan şirketler, kimi ihracatçı ürünün yerine daha erken teslim edilmesi için havalimanlarındaki antrepolarla irtibata geçti. Kalkmayan kargo uçakları sebebiyle Atatürk Havalimanı'nın depoları tamamen doldu. Kara, deniz ve hava taşımacılığı yapan Balnak Lojistik CEO'su Kosta Sandalcı, Atatürk Havalimanı'nın aksayan trafik sebebiyle tıkanmış vaziyette olduğunu kaydetti. Sandalcı, "Keza ithalatta da durum korkunç. En önemlisi, acilen ulaşması gereken ilaç gönderileri dahi gelemedi." dedi. DHL yetkilileri ise yanardağ patlamasıyla ilgili olarak dünya genelinde açıklama yaptı. "Bu tür olağan dışı şartların doğurduğu hizmet kesintileri sebebiyle yaşanan gecikmelerde normal hizmet garantimizi sunamıyoruz." diyen yetkililer, Avrupa içinde hareket eden gönderilerde 24 ile 72 saatlik, Avrupa'ya ve Avrupa'dan ve diğer ülkelere olan gönderilerimizde ise 3-5 günlük gecikmeler olabileceğini açıkladı.

Uluslararası hava taşımacılığı yapan TNT Express Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız, perşembeden bugüne kadar müşterilerin evrak ve numunelerinin çıkışının yapılamadığını söyledi. Özellikle ihracat numunelerini gönderemeyen müşterilerin, yurtdışından sipariş alma konusunda ciddi zorluklar yaşadıklarını vurgulayan Yıldız, ihracatçılar için özel taşıma hizmeti başlattıklarını ifade etti.

Öte yandan, Türk Hava Yolları (THY), 15-19 Nisan tarihleri arasında Avrupa seferlerinin yüzde 57'sine yakınının iptal edildiğini, bu sebeple gelir kaybı ve ilave maliyetlerin şirkete getirmiş olduğu yükün yaklaşık 6,5 milyon Euro olduğunu açıkladı.

İş toplantıları ertelendi

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, volkan sebebiyle birçok iş toplantısının ertelendiğini söyledi. "İş görüşmesine gelecek firmalar vardı, gelemedi. Ancak teknolojimiz, yaşanan bu açığı kapatacak noktada. Bu sebeple en önemli sıkıntı yurtdışında olup işinin başına dönmeye çalışanların mahsur kalması." dedi. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle de en önemli problemin teslimat gecikmelerinin yanı sıra müşteri ziyaretleri olduğunu kaydetti. Taşımacılıkta da birlik üyelerinin hava kargodaki ürünlerini kargoya yönlendirdiğini bildirdi. Bu arada Mobilya Fuarı'na katılmak için İtalya'ya giden MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı ve beraberindeki mobilyacılar, kül bulutu sebebiyle Milano'da mahsur kaldı.
 

40 bin turist rezervasyon tarihini değiştirebilecek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000