02 Şubat 2011, Çarşamba 12:16:40

TÜRKİYE BÖLGESEL UÇAK ÜRETEBİLİR

AirportHaber yazarlarından Oktay Erdağı, Türkiye'nin bölgesel uçak üretim hedefleri üzerine bir yazı kaleme aldı. Peki, Erdağı neler dedi? İşte o yazı...
  • TEKNİK JARGONDAN UZAK OLUNUNCA BU KADAR ABES OLUYOR !? EVET HER BÖLGEYE "BÖLGESİNE GÖRE" BÖLGESEL UÇAK...DAHA AÇIK OLDU MU?
  • Bu konuya dikkat çekmek istedim.Uçak imalatı deniliyorda uçak üretimi denmiyor.İmalat ile üretim arasındaki fark imalat sadece ürünün yapım aşamasını kapsar.Üretim ise tasarımdan üretime kadar ki süreci kapsar.Yoksa biz birilerinin imalatçısı mı olacağız diye aklıma geliyor.Olsak da imalatçısı olsak.
  • çok zor ama yapılmaz diye bir şey yok. Yaparız kendimiz kullanırız sattırmazlar başta yaptırmazlar da ama sonuçta bizim olur.Bunu sadece uçak olarak düşünmeyeceksin bunun yansanayisini falanda katarsak oluşturacağı istihdam teknolojik gelişmişlik her şeye değer.Bırak uçak imalat firman ilk başlarda zarar etsin sonunda kazanan biz oluruz.
  • Her bölgeye ayrı uçak atanacak herhalde..

Türkiye, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş tarafından özel sekör eliyle,  Kayseri Uçak Fabrikası’nda ve Türk Hava Kurumu’nun (THK) Etimesgut tesislerinde  kamu eliyle dört kez uçak üretimini  denemiş ancak, yeterli sermaye ve bilgi birikimi ile yasal alt yapının  olmaması sebebiyle bunu başaramamıştır. Türkiye’nin dışa bağımlığını kendi çıkarlarına daha uygun gören güçlü müttefiklerimizin bunu istememesi ve  bilinen diğer nedenler,  bu başarısızlığı kolaylaştırmıştır.

Geldiğimiz noktada; ekonomik büyüklük olarak dünyanın ilk 16 ülkesi içerisinde yer alan, kişi başına düşen milli geliri 10 bin doların üzerinde olan, bölgesinde ekonomik güç haline gelen, havacılık ve uzay sanayii konusunda yetişmiş nitelikli iş gücü ve alt yapısı bulunan ,  geçmişte  başarısızlıkla sonuçlansa da uçak üretimi konusunda bir deneyim yaşamış olan, 2050 yılında nüfusunun yaklaşık 100 milyon olması beklenen  Türkiye’nin, ilk ve orta öğrenimde okuyan 16 milyon öğrencisi ile vatandaşlarının yarıdan çoğunu oluşturan genç nüfusunun uçak ve uzay sanayine uzak kalarak yetişmemesi için  gerekirse her yıl belirli bir miktar subvansiyon sağlayarak uçak üretimi yapmak  zorunda olduğunu düşünüyorum.

AirportHaber yazarlarından Oktay Erdağı'nın kaleme aldığı yazının tamamı için TIKLAYIN

TÜRKİYE BÖLGESEL UÇAK ÜRETEBİLİR

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
TEKNİK JARGONDAN UZAK OLUNUNCA BU KADAR ABES OLUYOR !? EVET HER BÖLGEYE "BÖLGESİNE GÖRE" BÖLGESEL UÇAK...DAHA AÇIK OLDU MU?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu konuya dikkat çekmek istedim.Uçak imalatı deniliyorda uçak üretimi denmiyor.İmalat ile üretim arasındaki fark imalat sadece ürünün yapım aşamasını kapsar.Üretim ise tasarımdan üretime kadar ki süreci kapsar.Yoksa biz birilerinin imalatçısı mı olacağız diye aklıma geliyor.Olsak da imalatçısı olsak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
çok zor ama yapılmaz diye bir şey yok. Yaparız kendimiz kullanırız sattırmazlar başta yaptırmazlar da ama sonuçta bizim olur.Bunu sadece uçak olarak düşünmeyeceksin bunun yansanayisini falanda katarsak oluşturacağı istihdam teknolojik gelişmişlik her şeye değer.Bırak uçak imalat firman ilk başlarda zarar etsin sonunda kazanan biz oluruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Her bölgeye ayrı uçak atanacak herhalde..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000