13 Mart 2013, Çarşamba 09:54:15

THK T-67’LERİ KIZAĞA ÇEKTİ!

Türk Hava Kurumu, filosunda bulundurduğu T 67 tipi uçakları eğitimlerde kullanmama kararı aldı. THK hangi tip uçakla eğitimlere devam edecek?
  • THK da her şey güzel ve normal çalışıyor gibi gözüküyor ancak kalite kontrlode hiç ingilizce bilmeyen ingilizce yeterlilik belgesini adanada bir kuruluştan almış olan Erol Ünvar isminde niteliksiz işi bilmeyen yetersiz bir personel var ve bu bu kalite kontrol uzmanı konumu itibarı ile diğer çalışanları denetliyor. Erol Ünvar isimli bu kalite kontrol teknisyeni şu an herhangi bir kuruluşta ingilizce sınavına girse yeterlilik belgesi alamaz. işte kurum bu gibi insanlar yüzünden bu duruma düştü. lütfen personel kalitesini artıralım
  • Biraz geç kalmadınmı Qsman Paşa,birilerinin yüreklernin yanmasımı gerekiyordu vicdanın rahatmı ,bu uçakların bakımları iyiyse neden kızaga çektiniz,kötüyse şimdiye kadar neden uçurdunuz yazık degilmi giden o canlara bunun hesabını kim verecek.Ögreciler adına sevindim artık korksuzca uçabilirsiniz çocuklar hepinize iyi uçuşlar.
  • Yine Alttan kanatlı, ve pervane gücü, motor gücü bu sevyelerde olan başka bir uçaklada egitimler olabilir. Ancak dünyada sanıyooorumki en genel egitim uçagı cessna 172. Endurance side T67m den iyi. Lakin logumda T67m olmasından ötürü haklı bir gururu yaşamaktayım. Bektaş hoca, Kökten hoca, Baydar hoca bu tayyareyi parmak uççlarında kullanırdı.
  • Bos bos konusmayin arkadaslar bos sozlere gerek yok line denilen seye alisman icin arkadasim ne loopa ne tonoya ihtiyacin var suan cessna tartisilmaz egitim ucaklarinin mercedesi ve bu dunya uzerindeki yeri konumu tercih sebebi ve satislariyla ortadadir.. Bu arada linener mi ne rumuzlu arkadas konustugun insanin 5000 saatten fazla a320 si oldugunun farkina bi var once lutfen anlayan yerlerinin uzerine de oturma soledigim sey cessna ile yapicagin digital egitim ile t67 den 10 kat daha fazla ogretir ve ogrenirsin.. Ama once senin bi algilama egitimiyle baslaman lazim. Solemek istediklerimi carpitma. Ikisinde uctum evet performans ve adrenalin bazinda t67 tartisilmaz ama havada her nekadar heveslensek te en son ihtiyacimiz olan sey adrenalindir.. Cessna da duser dogru ama oranlandigi zaman t67 den daha dusuk bir ihtimal aerodynamic olarak.
  • T-67'lere yazık etmişler. Uçaklarda hiç bir sıkıntı yoktu, inanılmaz bir başlangıç eğitim uçağıydı. C-172S'lerle yüksek seviyede temel pilotaj eğitimi verilmesi çok zor. Eskidi, bakımı zor, parçası yok diyip satıyorlar uçakları anlaşılan.. Zihniyete bak. THK'nın ölümlü son 2 kazası C-172S'lerle değilmi, Bu ne perhiz..
  • Lütfen şu POH'i doğru okuyun ve anlayın! 15 knot üzeri rüzgarda kalkış ve iniş yapamaz dediğiniz uçak 30 Knot civarı cross wind' de bile iniş yapabilmiştir. Nice 20 Knot üzeri rüzgarlarda C172 nin yaptığı güvenli inişlere şahidim. Yeterki kişide bilek, güven , özveri ve tecrübe olsun ;)
  • he he ozmanout yine rant peşinde..ee ne yapsın bakım yetkisi askıda...çalışan mutsuz,öğrenciler huzursuz...al sana 85 yıllık kurum..içler acısı...tabela kurumu
  • T-67 M200 Bu uçakların gövde uçuş saatleri 15.000 saat. THK envanterindeki T-67 uçakların en fazla uçuşu olanın max. 9.000 ile 10.000 saat arasındadır. Motor LYCOMING AEIO 360-A1E dir.200HP gücündedir. Yüksek sıkıştırma oranına sahiptir. Gövdesi tamamı ile Kompozit yapıya sahiptir. Günümüz teknolojisinde uçak üreticileri kompozit uçak üretimine yönelmişken biz elimizdeki kompozit uçakları envanterden çıkarmaya çalışıyor ve bütün kazalardan T-67 ler sorumluymuş gibi onları karalıyoruz. Haksızlık etmeyelim. THK yöneticileri bu uçakları özel sektöre bedava fiyatına satar. Özel sektör bu uçakları yıllarca eğitim için uçurur merak etmeyin.
  • T-67 (firefly) Ateşböceği Standart üstü Utulity (yani ters yağ beslemeli) Akrobasi yapabilen (viril) dahil tam bir egitim uçagıdır. Bununda eğitimdeki adı (Fullcontact) tam pilotaj eğitimidir.Bu uçakta tam eğitim almış pilotların ( pilotaj kalitesi ) ortadadır . Loop,tono,renversman,nötürman,ters uçuş,viril giriş-çıkış dahil (basic) akrobasi manevralarını görmemiş pilot (pilotaj yönü itibariyle ) eksik yetişmiş demektir.Dolayısı ile bu uçakta eğitim alanlar şanslı sayılabilirler.Cessna 172 s uçakları sadace tahdidli (Restrected) Eğitim için kullanıla bilir ama asla T-67 uçağının performansı ile karşılaştırılamaz.Nediyelim Vatana millete hayırlı olsun .T.H.K Bence yanlış seçim yapmış çünkü (c.g) & motor gücü probleminden ötürü cessna upgade olarak 182 modelini çıkartmıştır 45 adet K.K.K almışitır.Şimdi JT-A Motoru ile (d.o.c) maliyeti kerozin kullanımı ile çok düşürmüşler.Favorim C-182G100-JTA Ulemaya duyrulur ?
  • Aklınız başınıza zamanında gelseydi benimde hala bir babam olacaktı..Allah sizi bildiği gibi yapsın

 

Türk Hava Kurumu, yaşadığı kazalarla gündeme gelen T 67 tipi eğitim uçaklarını artık kullanmama kararı aldı. THK’dan bütün eğitim merkezlerine gönderilen yazı ile T 67 tipi eğitim uçaklarının yerine Cessna 172S tipi uçakların planlanması istendi. Cessna 172 tipi uçaklarla yapılacak pilotaj eğitimleri dün itibariyle Efes Havalimanı’nda başladı.

THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, konuyla ilgili olarak Airporthabere bilgi verdi, “ Filomuzu gençleştirmek için yeni alımlar yapmak üzereyiz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı. THK’nın önümüzdeki süreçte filosuna Cessna ve Diamond tipi yeni eğitim uçakları katacağı öğrenildi.

T-67’NİN ÖZELLİKLERİ NELER?

THK’nın uzun yıllardır eğitim filosunda bulunan T 67 tipi eğitim uçakları son yıllarda eleştirilerin hedefi haline gelmişti. İki kişilik tek motorlu eğitim uçağı olan T 67 uçakları, pervaneli ve 264 beygir gücünde Lycoming AEIO-540-D motorlara sahip bulunuyor. İngiliz Slingsby tasarımı olan uçağın gövdesi kompozit malzemeden oluşuyor. Alttan kanatlı uçak saatte 281 kilometre hıza çıkabiliyor. Uçakların menzili ise 753 kilometreyi buluyor. THK’da 8 adet T 67 tipi uçak yer alıyor.

İKİ YIL ÖNCE DÜŞMÜŞTÜ

THK filosundaki T 67 tipi uçak son ölümlü kazasını iki yıl önce yaşamıştı. Türk Hava Kurumu’na ait eğitim uçağı, Efes Antik Kenti yakınında düşmüş kazada pilotlar Necmi Mızrak ile Can Ergün yaşamını yitirmişti.

 ©AirportHaber.com ÖZEL 

THK T-67’LERİ KIZAĞA ÇEKTİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

hep böyle oluyor ~ 11 yıl önce
THK da her şey güzel ve normal çalışıyor gibi gözüküyor ancak kalite kontrlode hiç ingilizce bilmeyen ingilizce yeterlilik belgesini adanada bir kuruluştan almış olan Erol Ünvar isminde niteliksiz işi bilmeyen yetersiz bir personel var ve bu bu kalite kontrol uzmanı konumu itibarı ile diğer çalışanları denetliyor. Erol Ünvar isimli bu kalite kontrol teknisyeni şu an herhangi bir kuruluşta ingilizce sınavına girse yeterlilik belgesi alamaz. işte kurum bu gibi insanlar yüzünden bu duruma düştü. lütfen personel kalitesini artıralım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NİHAYET ~ 11 yıl önce
Biraz geç kalmadınmı Qsman Paşa,birilerinin yüreklernin yanmasımı gerekiyordu vicdanın rahatmı ,bu uçakların bakımları iyiyse neden kızaga çektiniz,kötüyse şimdiye kadar neden uçurdunuz yazık degilmi giden o canlara bunun hesabını kim verecek.Ögreciler adına sevindim artık korksuzca uçabilirsiniz çocuklar hepinize iyi uçuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alttan kanat ~ 11 yıl önce
Yine Alttan kanatlı, ve pervane gücü, motor gücü bu sevyelerde olan başka bir uçaklada egitimler olabilir. Ancak dünyada sanıyooorumki en genel egitim uçagı cessna 172. Endurance side T67m den iyi. Lakin logumda T67m olmasından ötürü haklı bir gururu yaşamaktayım. Bektaş hoca, Kökten hoca, Baydar hoca bu tayyareyi parmak uççlarında kullanırdı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Y.e ~ 11 yıl önce
Bos bos konusmayin arkadaslar bos sozlere gerek yok line denilen seye alisman icin arkadasim ne loopa ne tonoya ihtiyacin var suan cessna tartisilmaz egitim ucaklarinin mercedesi ve bu dunya uzerindeki yeri konumu tercih sebebi ve satislariyla ortadadir.. Bu arada linener mi ne rumuzlu arkadas konustugun insanin 5000 saatten fazla a320 si oldugunun farkina bi var once lutfen anlayan yerlerinin uzerine de oturma soledigim sey cessna ile yapicagin digital egitim ile t67 den 10 kat daha fazla ogretir ve ogrenirsin.. Ama once senin bi algilama egitimiyle baslaman lazim. Solemek istediklerimi carpitma. Ikisinde uctum evet performans ve adrenalin bazinda t67 tartisilmaz ama havada her nekadar heveslensek te en son ihtiyacimiz olan sey adrenalindir.. Cessna da duser dogru ama oranlandigi zaman t67 den daha dusuk bir ihtimal aerodynamic olarak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot Öğretmen ~ 11 yıl önce
T-67'lere yazık etmişler. Uçaklarda hiç bir sıkıntı yoktu, inanılmaz bir başlangıç eğitim uçağıydı. C-172S'lerle yüksek seviyede temel pilotaj eğitimi verilmesi çok zor. Eskidi, bakımı zor, parçası yok diyip satıyorlar uçakları anlaşılan.. Zihniyete bak. THK'nın ölümlü son 2 kazası C-172S'lerle değilmi, Bu ne perhiz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
..... ~ 11 yıl önce
Lütfen şu POH'i doğru okuyun ve anlayın! 15 knot üzeri rüzgarda kalkış ve iniş yapamaz dediğiniz uçak 30 Knot civarı cross wind' de bile iniş yapabilmiştir. Nice 20 Knot üzeri rüzgarlarda C172 nin yaptığı güvenli inişlere şahidim. Yeterki kişide bilek, güven , özveri ve tecrübe olsun ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
y.y ~ 11 yıl önce
he he ozmanout yine rant peşinde..ee ne yapsın bakım yetkisi askıda...çalışan mutsuz,öğrenciler huzursuz...al sana 85 yıllık kurum..içler acısı...tabela kurumu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T-67 ler ~ 11 yıl önce
T-67 M200 Bu uçakların gövde uçuş saatleri 15.000 saat. THK envanterindeki T-67 uçakların en fazla uçuşu olanın max. 9.000 ile 10.000 saat arasındadır. Motor LYCOMING AEIO 360-A1E dir.200HP gücündedir. Yüksek sıkıştırma oranına sahiptir. Gövdesi tamamı ile Kompozit yapıya sahiptir. Günümüz teknolojisinde uçak üreticileri kompozit uçak üretimine yönelmişken biz elimizdeki kompozit uçakları envanterden çıkarmaya çalışıyor ve bütün kazalardan T-67 ler sorumluymuş gibi onları karalıyoruz. Haksızlık etmeyelim. THK yöneticileri bu uçakları özel sektöre bedava fiyatına satar. Özel sektör bu uçakları yıllarca eğitim için uçurur merak etmeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Viziter ~ 11 yıl önce
T-67 (firefly) Ateşböceği Standart üstü Utulity (yani ters yağ beslemeli) Akrobasi yapabilen (viril) dahil tam bir egitim uçagıdır. Bununda eğitimdeki adı (Fullcontact) tam pilotaj eğitimidir.Bu uçakta tam eğitim almış pilotların ( pilotaj kalitesi ) ortadadır . Loop,tono,renversman,nötürman,ters uçuş,viril giriş-çıkış dahil (basic) akrobasi manevralarını görmemiş pilot (pilotaj yönü itibariyle ) eksik yetişmiş demektir.Dolayısı ile bu uçakta eğitim alanlar şanslı sayılabilirler.Cessna 172 s uçakları sadace tahdidli (Restrected) Eğitim için kullanıla bilir ama asla T-67 uçağının performansı ile karşılaştırılamaz.Nediyelim Vatana millete hayırlı olsun .T.H.K Bence yanlış seçim yapmış çünkü (c.g) & motor gücü probleminden ötürü cessna upgade olarak 182 modelini çıkartmıştır 45 adet K.K.K almışitır.Şimdi JT-A Motoru ile (d.o.c) maliyeti kerozin kullanımı ile çok düşürmüşler.Favorim C-182G100-JTA Ulemaya duyrulur ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ö ~ 11 yıl önce
Ne virili ne loopu. Tam stall bile gösterilmeden bitiriliyor eğitim. Stall ikaz yandımı aç gazı ver burnu aşağı. Yetenekli bir uçaktı dediğiniz gibi ama akrobasi manevraları zaten eğitimin hiç bir safhasında yok.
Aferin bravo ~ 11 yıl önce
Aklınız başınıza zamanında gelseydi benimde hala bir babam olacaktı..Allah sizi bildiği gibi yapsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000