22 Mart 2014, Cumartesi 08:45:14

SABİHA GÖKÇEN'İN 13. YILDÖNÜMÜ

Türkiye'nin ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'i ölümünün 13. yılında saygıyla anıyoruz.
  • Yepyeni bir cumhuriyet onu korumak için canlarını vermeye hazır bie yeni nesil, maalesef Dersim denilen şeyin özeti budur, karşılarındaki herkesi Cumhuriyet düşmanı olarak görmeleri o günün şartlarında çok tabii die, Sabiha Gökçen i suçlamak en kolay iştir, Ruhu Şad olsun, Dersim deki çok üzücü dönem Sabiha Gökçen in değerini değiştiremez
  • Bende ne yapsın görev uğruna herşeyi yapar der kaçarım...
  • Dersimi bombalayan degilmiydi bu??
  • dersim der kaçarım
  • Berlin den : Eli Öpülesi Kahraman Kadın Ruhun Şad olsun
  • Allah rahmet eylesin..
  • Rahmetli'nin Mekanı Cennet olsun. merak ediyorum bu önemli günde türk hava kurumundan ve türkkuşundan tek bir mesaj yok. acaba kimden çekiniyorlar.
  • Kıymetini bilemesek de o bir efsane. Sabiha Gökçen'de arkada kalan duvarlarda ucus öğretmenliği ile ilgili notları var. Bugün ders diye okutun. Mekanı cennet olsun
  • Allah rahmet eylesin ...

Dünyanın ve Türkiye'nin ilk kadın savaş pilotu olan, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'in 13'üncü ölüm yıldönümü bugün. 

2001 yılında, doğum gününde (22 Mart) Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde 88 yaşında hayata gözlerini yuman Sabiha Gökçen'i saygıyla anıyoruz.

SABİHA GÖKÇEN KİMDİR?

Sabiha Gökçen, 1935'te Türkkuşu'nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek havacılığa ilgi duydu. Atatürk’ün de destek vermesi ile 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi, Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldı.

Gökçen, yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım'a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini Koktebel Yüksek Planör Okulu'nda tamamladı. Moskova'ya motorlu uçak okuluna gitmeyi planlıyordu. Ancak manevi kız kardeşi Zehra'nın ölüm haberini alınca bu düşünceden vazgeçerek ülkesine döndü.
Bir süre dünyaya küsen Sabiha, Atatürk'ün ısrarları ile yeniden çalışmalara başladı. Eskişehir Havacılık Okulu’nda Savmi Uçan ve Muhittin Bey’den özel uçuş eğitimi aldı. 25 Şubat 1936'da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı.

Gökçen'in, uçuş eğitimde gösterdiği başarılardan dolayı, Atatürk kendisine şunları söyledi:

“Beni çok mutlu ettin… Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim… Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin”.

O yıllarda kızlar askerî okullara alınmadığı için özel bir üniforma giydirilerek Eskişehir Uçuş Okulu’nda, 1936-1937 döneminde 11 ay boyunca özel eğitim aldı. Bu eğitim sırasında kendisine ilkokul öğretmeni Nüveyre Uyguç eşlik etti. Gökçen, brövesini aldıktan sonra Eskişehir’deki 1. Hava Alayı’nda altı ay görev yaptı, bu sırada Trakya ve Ege manevralarına katıldı.

Dersim Harekâtı
1937 yılında Tunceli'de çıkan ayaklanmayı bastırmak için başlatılan Dersim Harekâtı'nın hava saldırısı safhasında yer alarak dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu. Bu harekâtta gösterdiği üstün başarı sebebi ile, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın da katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası verildi. 30 Ağustos 1937'de askerî uçuş brövesi aldı.

Harekâtın neticesinde çok sayıda insan öldürüldü. Sabiha Gökçen olaylarla ilgili olarak 1956 yılında Halit Kıvanç'a verdiği bir röportajda; "Canlı ne görürseniz ateş edin! emrini almıştık. Asilerin gıdası olan keçileri dahi ateşe tutuyorduk' demiştir.

Hatay'ın Türkiye'ye katılması
1937'de Fransa'nın, Hatay'ı Suriye'ye devretmeye hazırlandığı yolundaki haberler, Ankara'da sert tepkiyle karşılandı. Atatürk'ün emriyle üniformasını giyen Sabiha Gökçen Fransız elçisinin önünde havaya üç el ateş etti ve "Hatay'ın vatana katılması için gerekirse silahlanırız" dedi. Olay sonunda yine Atatürk'ün emriyle tutuklanan ve mahkemeye çıkan ve yasa gereği bir gün hapis yatan Sabiha Gökçen'in çıkışı sayesinde Atatürk'ün planı tutmuş ve Fransızlara gözdağı verilmiş, kararlılık gösterilmiştir.

Balkan Turu
1938'de uçağıyla beş gün süren bir Balkan Turu yapan Gökçen’in ünü bu turla dünyaya yayıldı. Ankara'da bulunan Balkan Paktı heyeti üyelerinin Sabiha Gökçen ile tanıştıktan sonra kendisine uçakla başkentlerine gelmeyi önermeleri üzerine bu tur fikri doğmuştu. Gökçen, Atatürk'ün arzusu üzerine bu turu yanına bir makinist dahi almadan, tek başına gerçekleştirdi.

Vultee tipi bir uçakla İstanbul'dan havalandıktan sonra Atina'ya ardından Sofya ve Belgrad'a gitti. Kendisine Yugoslav Genelkurmay Başkanı tarafından "Beyaz Kartal" nişanı verildi. İstek üzerine Bükreş'te bir gösteri uçuşu yaptıktan sonra 6. gün olan 22 Haziran'da İstanbul'a döndü. Bu Balkan turu, basının büyük ilgisini uyandırmış; her yerde göklerin kızı olarak anılmasına neden olmuştur. (*Kaynak Wikipedi)

SABİHA GÖKÇEN'İN 13. YILDÖNÜMÜ

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Tarih akan sudur ~ 10 yıl önce
Yepyeni bir cumhuriyet onu korumak için canlarını vermeye hazır bie yeni nesil, maalesef Dersim denilen şeyin özeti budur, karşılarındaki herkesi Cumhuriyet düşmanı olarak görmeleri o günün şartlarında çok tabii die, Sabiha Gökçen i suçlamak en kolay iştir, Ruhu Şad olsun, Dersim deki çok üzücü dönem Sabiha Gökçen in değerini değiştiremez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bende ne yapsın görev uğruna herşeyi yapar der kaçarım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Dersimi bombalayan degilmiydi bu??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dersim ~ 10 yıl önce
dersim der kaçarım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Berlin den : Eli Öpülesi Kahraman Kadın Ruhun Şad olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Allah rahmet eylesin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 10 yıl önce
Rahmetli'nin Mekanı Cennet olsun. merak ediyorum bu önemli günde türk hava kurumundan ve türkkuşundan tek bir mesaj yok. acaba kimden çekiniyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kıymetini bilemesek de o bir efsane. Sabiha Gökçen'de arkada kalan duvarlarda ucus öğretmenliği ile ilgili notları var. Bugün ders diye okutun. Mekanı cennet olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rahmet ~ 10 yıl önce
Allah rahmet eylesin ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000