09 Temmuz 2013, Salı 09:36:27

O UÇAK TÜRKİYE'DE YANGINLA MÜCADELE EDECEK

Hollywood'un aksiyon film yıldızlarını bir araya getiren "Cehennem Melekleri/The Expendables 2" filminde kullanılan amfibi tipi yangın söndürme uçağı, 2013 sezonu orman yangınlarıyla mücadele için kiralanarak Selçuk Havaalanı'nda konuşlandırıldı.
  • Bu uçak zaten Türk Hava Kurumu envanterindeydi,film için kiralanıp boyanmıştı. Dolayısıyla şu anda Efes'te olması da gayet normal. Önce Türkiye,sonra Hollywood (ki çekimleri Bulgaristan'da yapıldı),sonra tekrar Türkiye.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca, yaz döneminde yaşanan orman yangınlarıyla mücadele etmek amacıyla yurt içi yurt dışından ihaleyle kiralanan amfibi tipi uçaklar, orman varlığının yoğun olduğu alanlarda konuşlandırıldı. THK'na ait İzmir'in Selçuk Havaalanı'nda bekletilen 2'si amfibi 6 uçak arasında, 2012 yılında vizyona giren ve Holywood'un aksiyon yıldızlarını bir araya getiren "Cehennem Melekleri-2" filminde kullanılan uçak da yer aldı.

Uçağın kaptan pilot Ahmet Ünügür, yaptığı açıklamada, Sylvester Stallone, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Terry Crews, Randy Couture, Liam Hemsworth, Scott Adkins, Nan Yu'nun rol aldığı, orijinal adı "The Expendables-2" olan Cehennem Melekleri-2 filmde kullanılan uçağın, Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadelede önemli görev üstlendiğini bildirdi.

Uçağın 1983 Kanada yapımı olduğunu belirten Ünügür, karadan ve denizden havalanabilen amfibi tipi olduğunu belirterek, özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:

"En büyük özelliği mevcut havadan söndürme işlemi yapan araçlar arasında en fazla uçuş mesafesi olan ve 6 tonluk kapasitesi ile en fazla su taşıyabilen uçaktır. Uçağın söndürme mekanizması içinde ayrıca 2 köpük sistemi bulunmakta. 3 kilometrelik bir alanda suya inerek 10 saniye içinde 6 ton suyu dolum yapabilmektedir. Mevcut yakıtı ile 3,5 saat yangınla mücadele için uçuş yapabilir. Normal seyrüsefer de ise 5 saatlik bir uçuşla bin 200 kilometre yol kat edebilir."

Orman Yangınları ile Mücadele Daire Başkanlığı Personeli Orman Mühendisi Vedat Tetik, Türkiye'nin farklı noktalarında 6 amfibi tip uçak bulunduğunu, yangın ihbarı üzerine 2 pilot ve 1 orman yangını mücadele personeliyle havalanarak, verilen koordinatlara göre noktasal söndürme çalışması yaptıklarını ifade etti.

"Ormanlar, torunlarımıza olan borcumuz"

Özellikle son yıllarda orman yangınları ile mücadele konusunda çok ciddi tedbirlerin alındığına, yatırımların yapıldığına değinen Tetik, "Orman varlığı hepimize emanettir, torunlarımıza olan borcumuzdur. Korumak hepimizin sorumluluğudur" dedi.

Yangınla mücadelenin ciddi maliyetlerinin olduğuna dikkati çeken Tetik, söndürme uçağının bir saatlik uçuş bedelinin 12 bin dolara kadar ulaşatığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Tabii bir de bu işin insan kaynağının yetişme sıkıntısı mevcut. Bir mühendisin yetkin şekilde yetişmesi asgari 10 yıl, söndürme ekipleri ise 5 yıllık bir tecrübe sonrası uzmanlaşabiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın ormanlarımızın yangınla mücadelesinde yardımcı olmasını bekliyoruz. Bu yardım söndürme işlemine katılmaktan ziyade, bir sigara izmaritinin koca bir ormanı yakacağını bilerek dikkatli olmalarını bekliyoruz."

O UÇAK TÜRKİYE'DE YANGINLA MÜCADELE EDECEK

Yorumlar

CL-215T ~ 11 yıl önce
Bu uçak zaten Türk Hava Kurumu envanterindeydi,film için kiralanıp boyanmıştı. Dolayısıyla şu anda Efes'te olması da gayet normal. Önce Türkiye,sonra Hollywood (ki çekimleri Bulgaristan'da yapıldı),sonra tekrar Türkiye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000