04 Nisan 2009, Cumartesi 10:30:23

"TERMİNAL GİRİŞLERİNDEKİ KONTROLLER MANTIKLI DEĞİL"

Airport TV Genel Yayın Koordinatörü Ali Kıdık’ın hazırlayıp sunduğu ‘Sorun Cevaplasın’ bu hafta havalimanlarındaki güvenlik konusunu ele aldı.
  • Ataturk havalimanina girişde parfümlerimi aldilar ve hiç tutanak tutmadan imha kutusuna gönderdiler.Geri alamadik.
  • bence Atatürk Havalimanı gibi bir yere bu güvenlikçiler yakısmıyor
  • tav guvenliktekilerin cogu tk personeline karsi kaba, sert ve sinirli davranis icerisindedir.biraz cekememezlik var sanirim.cogu kendini polis zannediyor:)
  • Bizim burdaki havalimanindada girislerde kontrol yok zaten olmasida imkansiz bircok girisi var,Tren istasyonu var alisveris merkezi var kimi kapida durdurup ariyacaksin ama Turkiyede olmasi Turkiyenin konumu itibari ile gerekli Ankaradaki baskini unutmayalim arkadaslar hayirli bir yolculuk icin siki guvenlik sart.
  • Ben 25 senedir bu kapılardan geçen bir personel olarak genelde kontrollerden memnun olmakla beraber her kapıda aynı hassasiyeti göremediğimi söyleyebilirim.Bilhassa personelin geçtiği kapılarda.Mesela A kapısında kemer çıkartmaya mecbur bırakıldığımız halde iç ve dış hatlar geçişlerinde buna gerek duyulmayıp dedektör aramaları yapılmaktadır.Keza A ve B kapılarında fotoğraf makinası ve bilgisayar(çalıştırmadan) geçmek yasak iç ve dış hatlarda serbest.Bu ikilem niye.Ben personelim ve işe girmeden her türlü güvenlik soruşturmam yapılıyor.Ve içerde benim takım çantamda falçata tornavida çekiç gibi her türlü aletim var.Personele biraz daha anlayış daha lütfen.
  • Yorumları okudumda agzı olan konuşmuş yine.Birisi demiş Parisde ve dünyannın bir çok ülkesinde elimi kolumu sallayarak giriyorum diye.Bir düşünsünler bakalım Fransada Almanyada Italyada kim neden havalimanında eylem düzenlesin ? Kimse düzenlemez ki.Adamların öyle bir derdi yok.Türkiyede havalimanı güvenligi kaldırılsa hepimiz biliyoruz neler olabileceğini.Eylem yapmak isteyenlerin ilk duragı olur havalimanları çünkü onlar ulusal yerlerdir ve sesinizi dünyaya daha kolay duyurursunuz.Türkiyenin bu kadar çok düşmanı varken kontrolü kaldırmak " APTALLIK " olur.Düşünüpde yazalım lütfen aklımıza geldigi gibi değil... ( Türban meselesine gelince üzerinde silah olsa zaten belli olurdu bırakmazlardı emin ol olayı türbana getirme )
  • Polis akademisinde ki eğitim kaç yıl biliyormu bu kardeşimiz. emn.müdürü,hatta vali falan da olabiliyorlardır herhalde ? .biraz fazla uçmuş.saygılar
  • Millet Terminale girerken aranmadan neden yakınıyor??? Gıcık olsun diye değil, güvenli bir yolculuk için yapıldığını anımsanıza. Yarası olan gocunur demişler.
  • Avrupada ve Amerikada hiç bir ülkede Terminal girisi kontrolu yok. Yalniz uçaga binerken normal olarak tüm yolcular aranir. Temmuz ve Agustosda Terminale girmek için millet yarim saat kaybediyor. Ben Fransada elimi kolumu salliyarak ORLY ve CHARLES de GAULLE e giriyorum. ve bu her yerde öyle.
  • yolcu karşılamak için gittiğim bir gün (aralık ayının ilk haftası)tanık olduğum bir olay:peş peşe iki bayan kontrol için kapıdan geçerken her ikisinde de alarm öttü.kadınlar dışarı çıkarıldı ve pardesülerini çıkartmaları istendi modern giyimli kadın pardesüsünü ve botlarını çıkarıp geçti.diğeri ne türbanını ne de pardesüsünü çıkardı.ilgiyle güvenliğin ne yapacağını bekledim.ne yaptılar biliyor musunuz?el dedektörü ile (ki açık olduğunu sanmıyorum)öyle adet yerini bulsun diye karın hizasına kadar sadece önden güya kontrol edildi.bunun üzerine diğer kadın itiraz etti.ne dediler inanamazsınız:"talimat böyle"kadın nasıl yani diyecek oldu kendisine "şikayet edebilirsiniz"dendi.benim hatam tüm olanları telefonuma kaydetmemek .ilgililere

TAV Atatürk Havalimanı Güvenlik Müdürü Yusuf Acıbiber’in konuk olduğu ‘Sorun Cevaplasın’ havalimanlarındaki güvenliği enine boyuna masaya yatırdı.

Genel Müdür Yusuf Acıbiber; “Havalimanı güvenliğinden jandarma, polis, hatta gümrük müdürü bile sorumlu. Bunların arasında biz de varız. Bizim asıl amacımız uçuş güvenliğidir. Bu noktada söylenebilecek olan uçağın güvenli yerde bekletilip uçağa gidecek olan her şeyi kontrol etmektir. Bunlar senkronize olarak dağıtılmıştır. Asker, polis, jandarma olarak bu güvenliğin belli aşamalarından hepimiz sorumluyuz. Bizim görevimiz uçağa gidecek olan bagaj, yolcu gibi tanımları her şeyiyle kontrol etmek. TAV'ın her girişte güvenlik noktası vardır ve onların da hemen yanında polis işin kontrol kısmında beklemektedir.

Sorun Cevaplasın - Yusuf Acıbiber

PERSONEL ALIMI VE GÜVENLİK

Ben her şeyi araştıran bir mizaca sahibim. Her şeyin kontrol edilmesi gerekiyor. Bu güvenlik için yapılması gereken ve olmazsa olmaz bir kuraldır. Ben 99'un sonunda göreve geldim. Göreve geldikten sonra belli kuralları ve sınırları belirlemek gerekiyordu. Düşündük ve bazı kararlar aldık. Polisten belli sınırlar çerçevesinde görev devraldık ve dağılımı yaptık. Tabi personelimizi bu işe hazır hale getirmek için bazı kuralları belirledik ve belli bir eğitim verdik. Eleman alımında yine bu eğitimi veriyoruz.

Bunlar elbette ki, uluslararası kurallar çerçevesinde oluyor. Örneğin silahlı bir personel en az lise mezunu ve 120 saat güvenlik eğitimi almalıdır. Silahsız personel ise ortaokul mezunu ve 90 saat eğitim almak durumunda. Bunun dışında özel güvenlik sertifikası alıyor ve bu sertifikayı alabilmek için de tıpkı polis akademisi okuyan bir polis gibi eğitimden geçiyor. Bu eğitimlerin yanı sıra güvenlik elemanının bize uygun olup olmadığını anlayabilmemiz de gerekiyor. Çünkü her adayı değerlendiremiyoruz. Bize gördüğünü anlayan, anladığını anlatabilen personel gerekiyor.

Bunların yanında bizim personelimiz şu ana kadar bizi hiç utandırmadı, yüzümüzü kızartmadı. Tabi bu işin belli sorumlulukları var. Örneğin bizim personelimiz görev sırasında cep telefonlarını açık tutmazlar. Görev yerleri dışındaki noktalara giriş yapmazlar. Görev dışındaki zamanlarda apron kartlarıyla giriş yapabilmeleri için bizden izin alırlar. Yaklaşık 2000 personelimiz var ve biz devlet disipliniyle büyüdük. Bu disiplini tabi ki personelimize yansıtırız, ama tabi ki belirli kurallar çerçevesinde. Cezasız ve ödülsüz kural yoktur.

Sorun Cevaplasın - Yusuf Acıbiber

GÜVENLİK NOKTALARINDAKİ KEMER KONUSU

Bu konuyu topyekün almak lazım. Kuralları biz koymuyoruz. Güvenlik noktalarımızda bagajların kontrolü için X-Ray cihazı, kişilerin kontrolü için metal kapı detektörü vardır. Kapı detektörü metal olan eşyalar için sinyal verir. Bu nedenle kemerlerin çıkarılması istenir. Eğer yolcu kemerini çıkarmazsa cihaz uyarı verir ve bu kez çıkarmak durumunda kalır. Bu da vakit kaybına neden olur. Zaten bu kurallar uluslararası kriterlerle belirlenir. Eleştirilere neden olan bu konuları uygulamazsak yolcularımız yurt dışına gittiklerinde bizim havalimanlarımızın güvenliği yetersiz olduğu düşünülerek daha fazla güvenli kontrolleriyle karşı karşıya kalır. Ama bazı farklılıklar da elbette var. Örneğin, İsrail ve Amerika'da terminale girerken kontrol noktası yoktur. Çünkü terminal ve uçuş güvenliği birbirinden farklı unsurlardır. Ben havalimanlarında güvenlik zafiyetini göze alamam ama terminal girişindeki kontrol noktaları da bana mantıklı gelmiyor. Örneğin bir bagajın içinde bir baltaya rastlasanız yolcuya bu baltayı uçak altına vermesi gerektiğini söyler o bagajı yine yolcuya teslim etmek durumundasınız. Bu pek mantıklı değil.

UÇAKLARDAKİ SIVI YASAĞI

Bu konu bizi de rahatsız ediyor. Dünyada uygulanan bir sistem. Sıvıların patlayıcı özelliği olarak da kullanılması nedeniyle böyle bir yasak kondu. Ama sıvı eğer free shop'tan alınmışsa ve belli kontrolleri yapıldıysa yolcu onu uçağa alabilir. Ancak bilinmeyen bir sıvıdan bahsediyorsak orada yasak söz konusu olur. Ama bir kişi sıvıyı cebinde taşıyorsa metal olmadığı için kapı detektörü sinyal vermez ve o sıvı uçağa kadar gidebilir. Bunun düzenlenmesi gerekiyor ve biz de bu konuyu güvenlik komisyonunda görüşeceğiz.

Atatürk Havalimanı'ndaki güvenlik konusundaki kaliteye de değinen Acıbiber; "Atatürk Havalimanı uluslararasına açılan en önemli kapımızdır. Bu nedenle uluslararası havacılık otoriteleri tarafından da denetleniyor. ICAO tarafından denetleme yapıldı, herhangi sorun yaşanmadı" dedi.

Üniversitelerdeki işbirliği konusunda da açıklamalarda bulunan Genel Müdür Yusuf Acıbiber; "Biz eğitime son derece önem veriyoruz. Silahlı ve silahsız güvenlik personelinin alması gereken eğitimler, eksik kalınan noktalar, tecrübelerin yansıtılması gibi noktalarda üniversitelerden yardım alıyoruz. Kültür Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile iş birliğine gittik. Hem eğitim veriyoruz hem de eğitim alıyoruz. Ayrıca güvenlik okulu açtık ve sadece maliyet ücreti alıyoruz, kar amacı gütmüyoruz." şeklinde konuşurken, otoparka giren araçların güvenliği konusunda da açıklayıcı bilgiler aktardı. Acıbiber;

”Otoparka giren araçlarda belirli mantık çerçevesinde kontroller yapıyoruz. Riskli bulunan ya da şüphe çekici araçlara gerekli müdahale yapılıyor. Şimdiye kadar araç çalınma olayı yaşamadık ama yolcunun aracının kapılarını açık bırakmasından dolayı içindeki eşyalar konusunda bazı sıkıntılar yaşasak da personelimiz bu konuda da oldukça dikkatli" dedi.

Sorun Cevaplasın - Yusuf Acıbiber

TAV GÜVENLİK PERSONELİ ARANMIYOR MU?

Bizim kurallarımız milli sivil havacılık kurallarına uygun olarak uygulanır. Eğer havalimanının güvenliğinden sorumlu insanlar silahlı ise zaten güvenlikten geçmesinin anlamı yok. Bizim personelimiz de silah taşımaya yetkilidir. Ama biz silah belli durumlar dışında silah taşıtmıyoruz. Ancak bizim personelimiz de havalimanına girişlerde çantalarını X-Ray cihazına koyup içeri girerken kartlarını polise gösterip öyle giriş yaparlar.

Güvenlik personelinin insanlara karşı olan tutumlarını da değerlendiren Acıbiber; "Bizim havalimanlarımızda terminale girerken sıra oluyor, uçağa gitmeden önce bir sıra daha, pasaport noktasında yeni bir sıra ve uçağa binmek için bir kez daha sıra bekleniyor. Bu gibi durumlarda bazen küçük çaplı şeyler yaşanabilir ancak bunlar çok fazla büyük hadiseler değil. Örneğin sigara yasağının konması bizim işimizi hayli zorlaştırdı. Çünkü sigara içmek için dışarı çıkan personel içeri girmek için tekrar sıraya giriyor. Onları tanıyor olmamıza rağmen yine güvenlikten geçmek durumundalar. Çünkü kimseyi ayıramayız" dedi.

AHL'DEKİ UYUŞTURUCU TRAFİĞİ

Atatürk Havalimanı'ndaki girişte yapmış olduğumuz kontrollerde amacımız uçağa girmesi yasak olan maddeleri tespit etmek. Uyuşturucu konusunda suç teşkil eden unsurlar da oldu suç olmayan unsurlar da. Ancak son zamanlarda havalimanına girişlerde önemli oranda uyuşturucu tespit ettik. Geçen yıl 45 olayda 134,5 kilo uyuşturucu ele geçirdik.

HAVALİMANINA GİRİŞLERDE ÇİFTE STANDART MI VAR?

Erkeklerin kadınlara nazaran daha sıkı kontrollerden geçtiği şeklinde bir soru yöneltilmesi üzerine Acıbiber; "Kapı detektörleri metala duyarlıdır. Silah vb. gibi metallerde hemen sinyal alınır. Bunun dışında kemer tokası, bozuk para gibi maddeler de detektörün uyarı vermesine neden olur. Ancak bayanlarda ağırlıklı olan yüzük, küpe gibi ametal maddeler uyarı vermeyebiliyor. Biz bayan, erkek, tesettürlü ayrımı yapmıyoruz. Milli sivil havacılık kuralının 12. maddesinde çocuk, hasta ve dini kıyafetleri olanların daha dikkatli aranmasını söylenir. Çünkü çarşaf, pardösü ya da yüksek eşarp takanların giydikleri bu kıyafetlerin altında bir şey olup olmadığından emin olmak durumundayız. Çünkü çarşaf giyen bir yolcu çarşafını çıkarmak istemezse kavga edemeyiz. Elle arama yöntemiyle kontrolünü yaparız”

Sorun Cevaplasın - Yusuf Acıbiber

BARRACK OBAMA HAZIRLIKLARI

Obama çok önemli bir konuk. Ülkemizin güvenlik konusundaki gururunu incitmemek için gerekli hazırlıklar yapılıyor. Bizim havalimanımızda da sarı alarma geçtik. Üst düzey güvenlik önlemlerinin alınması normal. Bu konuda birinci yetkili İstanbul Valiliği'dir. Bize de belirli görevle düşüyor ve eksiksiz yerine getireceğiz. Obama Pazartesi günü 19.00'da İstanbul'da olacak ve o saatte araçlı olarak havalimanına girişlere izin verilmeyecek. O nedenle yolcularımızın metro ulaşımını tercih etmelerini öneririm.

Acıbiber, havalimanı güvenliği konusunda son olarak şunlara değindi; "Havalimanı çatısı altında çalışanlar olarak aslında hepimiz aynı görevi yapıyoruz. Amacımız yolcuyu uçağa rahat gönderebilmek. Havalimanı personeli zaten bize son derece yardımcı oluyor. Onlar bizim paydaşımız" dedi.

Programı izlemek için TIKLAYINIZ

"TERMİNAL GİRİŞLERİNDEKİ KONTROLLER MANTIKLI DEĞİL"

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Misafir ~ 7 yıl önce
Ataturk havalimanina girişde parfümlerimi aldilar ve hiç tutanak tutmadan imha kutusuna gönderdiler.Geri alamadik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bence Atatürk Havalimanı gibi bir yere bu güvenlikçiler yakısmıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
tav guvenliktekilerin cogu tk personeline karsi kaba, sert ve sinirli davranis icerisindedir.biraz cekememezlik var sanirim.cogu kendini polis zannediyor:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bizim burdaki havalimanindada girislerde kontrol yok zaten olmasida imkansiz bircok girisi var,Tren istasyonu var alisveris merkezi var kimi kapida durdurup ariyacaksin ama Turkiyede olmasi Turkiyenin konumu itibari ile gerekli Ankaradaki baskini unutmayalim arkadaslar hayirli bir yolculuk icin siki guvenlik sart.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ben 25 senedir bu kapılardan geçen bir personel olarak genelde kontrollerden memnun olmakla beraber her kapıda aynı hassasiyeti göremediğimi söyleyebilirim.Bilhassa personelin geçtiği kapılarda.Mesela A kapısında kemer çıkartmaya mecbur bırakıldığımız halde iç ve dış hatlar geçişlerinde buna gerek duyulmayıp dedektör aramaları yapılmaktadır.Keza A ve B kapılarında fotoğraf makinası ve bilgisayar(çalıştırmadan) geçmek yasak iç ve dış hatlarda serbest.Bu ikilem niye.Ben personelim ve işe girmeden her türlü güvenlik soruşturmam yapılıyor.Ve içerde benim takım çantamda falçata tornavida çekiç gibi her türlü aletim var.Personele biraz daha anlayış daha lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumları okudumda agzı olan konuşmuş yine.Birisi demiş Parisde ve dünyannın bir çok ülkesinde elimi kolumu sallayarak giriyorum diye.Bir düşünsünler bakalım Fransada Almanyada Italyada kim neden havalimanında eylem düzenlesin ? Kimse düzenlemez ki.Adamların öyle bir derdi yok.Türkiyede havalimanı güvenligi kaldırılsa hepimiz biliyoruz neler olabileceğini.Eylem yapmak isteyenlerin ilk duragı olur havalimanları çünkü onlar ulusal yerlerdir ve sesinizi dünyaya daha kolay duyurursunuz.Türkiyenin bu kadar çok düşmanı varken kontrolü kaldırmak " APTALLIK " olur.Düşünüpde yazalım lütfen aklımıza geldigi gibi değil... ( Türban meselesine gelince üzerinde silah olsa zaten belli olurdu bırakmazlardı emin ol olayı türbana getirme )

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Polis akademisinde ki eğitim kaç yıl biliyormu bu kardeşimiz. emn.müdürü,hatta vali falan da olabiliyorlardır herhalde ? .biraz fazla uçmuş.saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Millet Terminale girerken aranmadan neden yakınıyor??? Gıcık olsun diye değil, güvenli bir yolculuk için yapıldığını anımsanıza. Yarası olan gocunur demişler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Avrupada ve Amerikada hiç bir ülkede Terminal girisi kontrolu yok. Yalniz uçaga binerken normal olarak tüm yolcular aranir. Temmuz ve Agustosda Terminale girmek için millet yarim saat kaybediyor. Ben Fransada elimi kolumu salliyarak ORLY ve CHARLES de GAULLE e giriyorum. ve bu her yerde öyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yolcu karşılamak için gittiğim bir gün (aralık ayının ilk haftası)tanık olduğum bir olay:peş peşe iki bayan kontrol için kapıdan geçerken her ikisinde de alarm öttü.kadınlar dışarı çıkarıldı ve pardesülerini çıkartmaları istendi modern giyimli kadın pardesüsünü ve botlarını çıkarıp geçti.diğeri ne türbanını ne de pardesüsünü çıkardı.ilgiyle güvenliğin ne yapacağını bekledim.ne yaptılar biliyor musunuz?el dedektörü ile (ki açık olduğunu sanmıyorum)öyle adet yerini bulsun diye karın hizasına kadar sadece önden güya kontrol edildi.bunun üzerine diğer kadın itiraz etti.ne dediler inanamazsınız:"talimat böyle"kadın nasıl yani diyecek oldu kendisine "şikayet edebilirsiniz"dendi.benim hatam tüm olanları telefonuma kaydetmemek .ilgililere

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000