25 Ocak 2013, Cuma 09:30:08

TEK BAŞIMIZA GİRERİZ!

TAV’ın bu proje ile ilgilenip ilgilenmeyeceğinin sorulması bile abes bana göre...
  • Her ihale öncesi bir sürü yorum yazılır ama her seferinde TAV alıp gider. Zaten diğerlerininde bu ihaleye gücü yetmez
  • Hamdi Akın AKFEN, Nihat Özdemir LİMAK, İbrahim Çeçen İÇTAŞ. Üçü de Ankara Firmaları. Ankara'ya faydaları diye sorarsanız. Ben görmedim.
  • Editör tarafından kullanılan resimde birtek Hamdi Akın'ın yüzü gülüyor. Diğerlerinin suratı asık. Sanki ihaleden hemen sonra çekilmiş gibi :)
  • bu buyuklukte bir ihaleyi ancak TAV alabilecek finansman gucune sahip. IC holdingin kendi aciklamasindan da belli bir yerlerden finansman bulmaya caliscaklar. Limak ise bu sene icerisinde aldigi bir cok ihale yuzunden zaten saga sola borclu durumda. Bankalar daha fazla finansman vermeye yanismaz. TAV yeni ortagi ADP ile inanilmaz buyuk bir ozkaynak oranina sahip. Eger ki dogru hatirliyorsam %20 gibi bir ozkaynak orani koyulmus durumda. Bu da 7 milyar avroluk bir projede 1.4 milyar avro kendi cebinden para koyma zorunlulugu demektir ki TAV dan baska bir grup boyle bir yeterlilige sahip degil.
  • İnşaat kalitesi ve işletmeciliği beraber düşünürsek IC ve Limak yarışır. TAV' ın şansı hiç yok bence.
  • IC inşaat almasından yanayım,işletme başarıları hepsinden daha başarılı,bugün Atatürk havalimanına her girdiğimde bir tamirat tabelası görüyorum hele havalimanında 1 tur atsanız 5 tane en az görürsünüz.
  • Limak'ın bir şansı zaten olmaz. IC ile TAV kapışır golü TAV atar.
  • havalimanlarına sık sık gidip gelen bir insan olarak umarım ihaleyi tav alır diyorum. sabihada işletme bana göre berbat. Antalya'yı bilmiyorum.

Akfen ve TAV Havalimanları Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İstanbul’a yapılacak yeni havaalanı projesi ile ilgili görüşünü sorduğumda söze böyle başladı.

Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Gazipaşa’nın yanı sıra Tunus’ta, Makedonya’da ve Gürcistan’da ikişer havalimanını bu şirket işletiyor.

Mısır, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da da tamamlanmış ya da devam eden yatırımları da olan TAV’ın havalimanı inşa ve işletme kontratlarının toplamı 15 milyar Dolar.

Böylesi dev bir yapının başındaki isim Hamdi Akın, “Biz havacıyız. Bu sektördeki her gelişme ile doğal olarak ilgileniriz. İstanbul’da yapılacak yeni havalimanı projesi ile de tabii ki ilgileniyoruz. Sonuç ne olur şimdiden elbette kimse bilemez ama bizim iddiamız konusunda kimsenin kafasında bir soru işareti olacağını sanmıyorum” diye konuştu.

Pekiyi TAV, bu devasa proje ile tek başına mı ilgilenir yoksa yerli ya da yabancı ortaklar ile birlikte mi girer ihaleye?

Yönetim Kurulu Başkanı Akın bu soruya da, öncekiler ile aynı özgüven seviyesinde yanıt verdi:

“Tek başımıza ilgileniriz.”

*****

Nihat Özdemir / LİMAK

“Dünyanın en büyük havalimanını yapmaya soyunmak, beni öncelikle bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak gururlandırıyor. Sonra da bir yatırımcı ve işletmeci olarak çok heyecanlandırıyor.”

Konu hakkındaki görüşlerini sorduğum, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in ilk cümleleri de bunlar oldu.

Limak, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmecisi. Ve Özdemir’e göre, “Sabiha Gökçen, İstanbul’un ikinci havaalanı değil, Anadolu yakası ve Körfez’in birinci havaalanı.”

Farklı sektörlerde büyük işler yapan Limak’ın havalimanı terminal ve pist inşası alanında; yurt içinde Kocaeli, Balıkesir, Uşak ve Selçuk, yurt dışında ise Kosova ve Mısır’da yürüttüğü projeler var.

Özdemir, “Biz aslında bu projeye uzun zamandır hazırlanıyoruz. Yanımızda mutlaka ortaklarımız da olacak” dedi ve noktayı şöyle koydu:

“Ulaştırma Bakanlığı, havacılıkta bir devrim yarattı. Bu proje de Türkiye’nin 2020 sonrasına dair ufkunun kanıtı. Çok büyük bir proje ve yatırım. Biz çok heyecanlıyız. İnşallah bu işi bize nasip olur.”

*****

İbrahim Çeçen / İçtaş - ICF

“Tabii ki ilgileniyoruz. İhale şartnamesini alıp; kimlerle, nasıl bir ortaklık yapısıyla, ne yapabileceğimize bakacağız.”

Bu da, aynı konuda görüşlerine başvurduğum IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen’in bakışı.

Alman ortağı Fraport ile birlikte Antalya Havalimanı’nı işleten İçtaş’ın sektör portföyünde; yurt içinde, Afyon Kütahya Uşak ve Ordu Giresun, yurt dışında Rusya St. Petersburg ile Bulgaristan’ın Varna ve Burgas havalimanları var.

Çeçen, söz konusu olanın, Türkiye’de bugüne kadarki en büyük Yap - İşlet - Devret ihalesi olacağına dikkat çekti ve “Böyle büyük bir yatırımın finansmanı konusunda titiz bir çalışma gerekiyor. Elbette garantiler var ama yine de bu boyutta bir finansmanı kimlerle, nereden ve nasıl sağlayabileceğimize bakacağız. Gücümüz yeter mi, göreceğiz. Sürecin içindeyiz ama ihale şartnamesini aldıktan ve bütün detayları gördükten sonra dikkatli ve gerçekçi bir çalışmaya ihtiyaç var” diye konuştu.

*****

Dünyanın en büyük havalimanı projesi hakkında, sektörde söz sahibi yerli yatırımcılardan ‘ilk üç’ün görüşleri böyle.

Henüz erken olsa da, piyasada daha şimdiden konuşulanlara bakılırsa, ihale aşaması sürprizlere gebe...

TAV, LİMAK ve IC’nin dışında sürpriz (yerli ve yabancı) ortaklıklardan oluşacak yeni şirketlerin de yarışa dahil olması kesin görünüyor.

Hem prestiji hem de maddi getirisi itibariyle iştah kabartan ve bu nedenle çetin geçecek bir ihale süreci var ufukta.

Murat Çelik / Gazetevatan

TEK BAŞIMIZA GİRERİZ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

İhale ~ 11 yıl önce
Her ihale öncesi bir sürü yorum yazılır ama her seferinde TAV alıp gider. Zaten diğerlerininde bu ihaleye gücü yetmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESB ~ 11 yıl önce
Hamdi Akın AKFEN, Nihat Özdemir LİMAK, İbrahim Çeçen İÇTAŞ. Üçü de Ankara Firmaları. Ankara'ya faydaları diye sorarsanız. Ben görmedim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
resim ~ 11 yıl önce
Editör tarafından kullanılan resimde birtek Hamdi Akın'ın yüzü gülüyor. Diğerlerinin suratı asık. Sanki ihaleden hemen sonra çekilmiş gibi :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAV ~ 11 yıl önce
bu buyuklukte bir ihaleyi ancak TAV alabilecek finansman gucune sahip. IC holdingin kendi aciklamasindan da belli bir yerlerden finansman bulmaya caliscaklar. Limak ise bu sene icerisinde aldigi bir cok ihale yuzunden zaten saga sola borclu durumda. Bankalar daha fazla finansman vermeye yanismaz. TAV yeni ortagi ADP ile inanilmaz buyuk bir ozkaynak oranina sahip. Eger ki dogru hatirliyorsam %20 gibi bir ozkaynak orani koyulmus durumda. Bu da 7 milyar avroluk bir projede 1.4 milyar avro kendi cebinden para koyma zorunlulugu demektir ki TAV dan baska bir grup boyle bir yeterlilige sahip degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3. Havalimanı ~ 11 yıl önce
İnşaat kalitesi ve işletmeciliği beraber düşünürsek IC ve Limak yarışır. TAV' ın şansı hiç yok bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tav ~ 11 yıl önce
baba tav dır burda dünyaya acılmış bir şirketden konuşuyoruz başarılı yöneticileri ve iş beceri zekasıyla tav tartışılmaz bir firma IC VE LİMAK hic bir şansı yok beyler kümes yapılmıyor havalimanı yapılıyor bunuda tek yapacak şirket tav dır
IC ~ 11 yıl önce
IC inşaat almasından yanayım,işletme başarıları hepsinden daha başarılı,bugün Atatürk havalimanına her girdiğimde bir tamirat tabelası görüyorum hele havalimanında 1 tur atsanız 5 tane en az görürsünüz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şans ~ 11 yıl önce
Limak'ın bir şansı zaten olmaz. IC ile TAV kapışır golü TAV atar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bmx ~ 11 yıl önce
havalimanlarına sık sık gidip gelen bir insan olarak umarım ihaleyi tav alır diyorum. sabihada işletme bana göre berbat. Antalya'yı bilmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000