08 Ocak 2009, Perşembe 07:44:48

TAV'ın hedefi yüzde 10

2008 yılını ciro bazında yüzde 25-30 büyümeyle kapatmayı planladıklarını belirten TAV Havalimanları Holding'in CEO'su Sani Şener, 2009 yılında ise organik olarak yüzde 10 ciro büyümesi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

TAV Havalimanları 2007'de 866 milyon lira, 2008'in ilk 9 ayında ise 1 milyar 128 milyon lira ciro elde etti. Şirket, 2008'in üçüncü çeyreğinde 50.8 milyon lira net kâr elde ederek 2005 yılından bu yana ilk kez kâra dönmüştü. Cirodaki büyümenin organik şekilde olacağını ifade eden Şener, "Bu yıl Makedonya Üsküp Havalimanı devreye girecek. Ayrıca başka ihalelerimiz de var" dedi.
 
Yolcu sayısı artacak
Global kriz nedeniyle dünya genelinde yolcu sayısında belirli bir düşüş olmasına rağmen konuya uzun vadeli bakmak gerektiğine dikkat çeken Şener, "Belirli bir periyot içinde dünya genelinde yolcu sayısının artacağını düşünüyorum. 2008 yılını transit yolcular da dahil dünya genelinde yaklaşık 40 milyon yolcuya hizmet vermiş şekilde kapatmış olacağımızı düşünüyorum. 2009'da ise hizmet vereceğimiz yolcu sayısında 2008'e göre yüzde 4'lük bir artış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi. TAV Havalimanları Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa iç ve dış hatlar terminalleri ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı dış hatlar terminalini, Gürcistan'da Tiflis ve Batum, Tunus'ta Monastir Habib Bourguiba uluslararası havalimanını işletiyor. Şirket, Antalya Gazipaşa havaalanı ile Tunus'un Enfidha Zine Abidine Ben Ali uluslararası havalimanının ve Makedonya'daki Üsküp Alexander the Great ve Ohrid'deki St. Paul The Apostle uluslararası havalimanının işletme hakkına sahip bulunuyor. TAV ayrıca, Makedonya'da yapımını üstleneceği Shtip Kargo havalimanının da işletme hakkını opsiyonel olarak elinde bulunduruyor.
 
Havaş'ın arzı 2010'da
TAV Havalimanları Holding'in yer hizmetleri alanında faaliyet gösteren iştiraki Havaş'ın planlanan halka arzında piyasaların son dönemdeki durumundan dolayı beklemeye geçtiklerini kaydeden Şener, "Havaş'ın halka arzı konusu en erken 2010'da tekrar gündeme gelebilir" dedi. Şener, Havaş'ta hisse satışı ve yabancı ortak dahil her türlü şeye hazır olduklarını kaydetti. Şener ayrıca, TAV Havalimanları'nın bu yıl gerçekleştireceği yaklaşık 230 milyon euroluk borç geri ödemesi ile ilgili olarak, "80 milyon dolar tutarında bir sermaye artışı yapıyoruz. Bu krizi rahatlıkla geçmemizi, kısa vadeli borçlarımızı çevirebilmemizi sağlayacak çok sayıda enstrümanımız mevcut. Borç refinansmanı gerçekleştirebiliriz. Bazı stratejik ortaklıklar kurabiliriz" diye konuştu. Bu arada TAV Havalimanları, 2000 yılında yapımını tamamlayarak işletmeye açtığı Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ile 2005'te işletmesini üstlendiği İç Hatlar Terminali, Katlı Otopark ve Genel Havacılık Terminalinin 140 milyon dolarlık 2009 yılı kira ödemesini önceki gün yaptı.

TAV'ın hedefi yüzde 10

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000