22 Haziran 2008, Pazar 08:17:19

TAV HEDEFLERİNE NASIL ULAŞIR?

TAV tarafından açıklanan 2017 yılı yolcu hedefleri Akşam Gazetesi Yazarı ve eski bir TAV çalışanı olan Tolga Turgut'un köşesinde şöyle yorumlandı.
  • oyle veya boyle adam dogru yazmıs ! herkes istedigini yazmakta ve yorumlakta ozgurdur.begenmeyen okumasın o zaman ! Havacılıkla ilgili bir birimde calısmıyorum bu arada...
  • Arkadaşlar, TAV'ı övmek ve başarılarını ifşa etmek için ne gazeteci olmak gerekir ne de çalışan. Başarı ortada, yazanlara ve konuşanlara saldıracağınıza belki önce kendi araştırmalarınıza yön vermenizde fayda var.Araştırmalarımız objektif olsun diyorsanız,bir de yazarın geçmişini tam olarak araştırın, o zaman belki bu eleştirinizi bir daha değerlendirirsiniz.
  • DHMİ'ci arkadaş haklı. Havacılık camiasında bu tür yorumlar yapacak o kadar çok insan var ki... Eline kalem alan veya bilgisayarının başına oturup bir şeyler karalayan gazeteci mi oluyor? bu kadar ucuzladı mı bu meslek? Bizlere ce cesaret geldi. İşi bırakıp gazeteci vey yazar mı olsak acaba!
  • TAV hakkında bu yorumu yazan arkadaş daha önce HEAŞ'ta çalıştı. Sonra TAV'da görev yaptı. Şimdi ise "El altından" Limak'a destek veriyor. Bu yorumuyla TAV'a, özellikle de Sani Şener'e yaptığı yalakalığın amacı da yakında çıkar elbet. Airport yetkilileri sizlerden bir ricam var. Öyle olur-olmaz kişilere "Yazar", "Çizer" gibi unvanlar kullanmayın hemen. Gazetecilik, yazarlık öyle kolay elde edinilen bir değer değil. Bu arkadaşın Akşam'da yazılarını yayınlatmak için kimlere neler verdiğini ve nasıl bir ilişkiye girdiğini bir araştırın lütfen. Olur-olmaz herkese hak etmediği bir sıfat takarsanız kendinize de ayıp etmiş olmaz mısınız?

Yurtiçinde üç havalimanımızın terminallerini ve yurtdışında dört ayrı havalimanını başarı ile işleten TAV Holding, geçtiğimiz günlerde faaliyet rakamlarını açıkladı. 2007 yılında toplam 31 milyon yolcuya hizmet sunan TAV'ın 2017 hedefi 100 milyon yolcu.

Hiç şüphesiz ki tüm işletmeleri içinde lokomotif olan İstanbul Atatürk Havalimanı sayesinde TAV kendi kulvarında bölgesel bir marka olmuştur. Havalimanı/terminal işletme tecrübesinin yanı sıra, yer hizmetleri, IT çözümleri, catering, duty free ve ilgili havacılık yatırımları da bulunan grup, büyüme ile olgunlaşma arasında bir geçiş dönemi yaşıyor. TAV, 2006 yılında başlattığı sermaye yapısını güçlendirme çalışmaları, 2007’de ise kısmen gerçekleştirdiği halka arz ile daha fazla yatırımcının dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye’de başarı ile uyguladıkları Yap-İşlet-Devret (YİD) modelini yurtdışında Gürcistan ve Tunus’a da taşımış durumdalar.

Peki, bu başarı hikayesinde TAV daha neler yapabilirdi veya yapmalı? Kanımca TAV, AB bölgesinde büyük veya küçük çaplı bir havalimanı işletmesine yatırım yaparak veya daha büyük oyuncuların işlettiği havalimanlarından ufak hisseler alarak başarılı stratejisini taçlandırabilirse piyasa değeri çok daha fazla olan bir oyuncu olabilir. Biraz geç kalınmış bile olsa hâlâ çabalamalılar. Bundan 4-5 yıl önce Sani Şener ‘10 yılda 10 havalimanı işletiyor olacağız’ vizyonunu ortaya koyduğunda TAV üniforması taşıyan bir yönetici olarak ben de büyük heyecan duymuştum. O yolda ilerliyorlar, ancak yine de geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlarla 2007 yılında zararları 38.4 milyon Euro oldu.

Açıklanan bilançoda gelirin büyük kısmını yüzde 39’luk bir pay ile duty free (gümrüksüz eşya satış mağazaları) gelirleri oluşturuyor. Üstelik bu gelir artan bürokrasi ve gümrük mevzuatı engellerine rağmen sağlanıyor. Duty free gelirleri olmasaydı son yıllarda devlet kasasına giren havalimanı özelleştirme gelirlerinin büyük bir kısmı gerçekleşmeyecekti. Ülkemizde bu imkanlar doğru ve ticari bir zihniyetle sunulmaz ise yolcular bu geliri seyahat ettikleri diğer ülkelere bırakacaklar, bize değil. TAV’ın başarısında Hamdi Akın ile Jack Welch hayranı olan CEO’ları Sani Şener’in vizyonları ve liderliklerinin büyük katkısı var. Şener ülkemizin en zeki CEO’larından biri olduğu gibi aynı zamanda müthiş bir PR ustası bence. TAV hedeflediği iddialı 100 milyon yolcu rakamına 2017’de ulaşabilir mi bilemiyorum, ancak bunun için kurmaylarının da hedefe en az liderleri kadar hızla koşmaları gerekir. Kurumlar için en zor olan belli bir ölçek yakalandıktan sonra çalışanlara halen kurumu küçük-orta boy hissettirebilmektir, aksi halde rekabetçi refleksleri kaybolur. Kurumlar büyüdükçe refleks ve manevra kabiliyetleri doğal olarak azalır ve çalışanlarına ekstra bir rahatlık gelir ki bu da hata oranını artırır. Dilerim ki TAV, Şener’in hızı, zekası ve değişim becerisi ile yakaladığı ölçeği ego illüzyonu ve megalomaniye dönüştürmeden hedefine ulaşır.

 

Tolga Turgut/Akşam Gazetesi

 

TAV HEDEFLERİNE NASIL ULAŞIR?

Yorumlar

TCDD ~ 16 yıl önce
oyle veya boyle adam dogru yazmıs ! herkes istedigini yazmakta ve yorumlakta ozgurdur.begenmeyen okumasın o zaman ! Havacılıkla ilgili bir birimde calısmıyorum bu arada...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Objektif ~ 16 yıl önce
Arkadaşlar, TAV'ı övmek ve başarılarını ifşa etmek için ne gazeteci olmak gerekir ne de çalışan. Başarı ortada, yazanlara ve konuşanlara saldıracağınıza belki önce kendi araştırmalarınıza yön vermenizde fayda var.Araştırmalarımız objektif olsun diyorsanız,bir de yazarın geçmişini tam olarak araştırın, o zaman belki bu eleştirinizi bir daha değerlendirirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 16 yıl önce
DHMİ'ci arkadaş haklı. Havacılık camiasında bu tür yorumlar yapacak o kadar çok insan var ki... Eline kalem alan veya bilgisayarının başına oturup bir şeyler karalayan gazeteci mi oluyor? bu kadar ucuzladı mı bu meslek? Bizlere ce cesaret geldi. İşi bırakıp gazeteci vey yazar mı olsak acaba!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ ~ 16 yıl önce
TAV hakkında bu yorumu yazan arkadaş daha önce HEAŞ'ta çalıştı. Sonra TAV'da görev yaptı. Şimdi ise "El altından" Limak'a destek veriyor. Bu yorumuyla TAV'a, özellikle de Sani Şener'e yaptığı yalakalığın amacı da yakında çıkar elbet. Airport yetkilileri sizlerden bir ricam var. Öyle olur-olmaz kişilere "Yazar", "Çizer" gibi unvanlar kullanmayın hemen. Gazetecilik, yazarlık öyle kolay elde edinilen bir değer değil. Bu arkadaşın Akşam'da yazılarını yayınlatmak için kimlere neler verdiğini ve nasıl bir ilişkiye girdiğini bir araştırın lütfen. Olur-olmaz herkese hak etmediği bir sıfat takarsanız kendinize de ayıp etmiş olmaz mısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000