18 Ağustos 2013, Pazar 10:00:22

TAV BU İPİ GÖĞÜSLER!

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut bu hafta köşesinde TAV'ın Amerika hamlesini değerlendirdi...
  • her yağmurda ahl'deki metroyu su basıyor bunlar da tav'a yağcılıkta sınır tanımıyorlar!!!

Ülkemizin en büyük havalimanı işletim markası TAV’ın, İstanbul’un yeni havalimanı ihalesini kaybettikten sonra nasıl bir strateji değişikliğine gideceği merakla bekleniyordu. Başarılı CEO Sani Şener’in de ifade ettiği gibi yurtdışı projelere daha fazla odaklanarak ve iştirak şirketlerini daha da aktif hale getirerek 6-7 sene sonra Atatürk Havalimanı’nın kapanması sonrası doğacak gelir kayıplarını telafi etmeyi düşünüyorlar. İşte bu bağlamda TAV  geçtiğimiz haftalarda New York La Guardia Havalimanı Ana Terminali ihalesine teklif vermek üzere yeterlilik aldı. TAV’ın liderliğinde oluşturulan konsorsiyumda ortağı ADP’nin yanı sıra Tutor Perini Corp. ve ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs da bulunuyor. Sadece inşaat maliyetinin 2.5 milyar dolar olacağının tahmin edildiği proje tasarım-yapım-finans-işletim ve bakım onarım hizmetlerinden oluşuyor.

Bilindiği üzere ABD havalimanı özelleştirmelerinde dünya genelinden daha farklı bir yapıda ve bu sahada çok yeni. TAV’ın özellikle ABD’nin en büyük hava ulaştırma sisteminin işleticisi olan Port Authority of New York ve New Jersey’nin düzenlediği bu boyuttaki bir ihalede yeterlilik almasını çok önemli buluyorum. TAV bu ihalede tüm şartları zorlayarak, doğru bir şekilde hazırlanırsa ipi göğüsler ve ABD’de ilk olarak pek çok yeni proje alabilir.

TAV, bir yandan da hummalı bir çalışma ile 2014’te açılışını yapacağı Medine havalimanındaki terminal inşaatını sürdürüyor. Yeni terminal 8 milyon yolcu/yıl kapasitesinde olacak. Bu projede konsorsiyum ortakları Saudi Öger ile Al Rajhi Holding. Medine gibi peygamberimizin türbesinin bulunduğu ve hac-umre trafiğinin iki numaralı şehrine bir Türk firmanın imza atması çok önemli. Şener, TAV’ın dünyada ve bölgede artık seçilebilir bir firma olduğunu ve dev firmalarla değişik coğrafyalarda ortaklıklar kurabileceğini ifade ediyor. 

TAV BU İPİ GÖĞÜSLER!

Yorumlar

yağcılar ~ 11 yıl önce
her yağmurda ahl'deki metroyu su basıyor bunlar da tav'a yağcılıkta sınır tanımıyorlar!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000