11 Ocak 2010, Pazartesi 07:41:10

TAV, 20. yılda 45 bine ulaşmak istiyorlar

Atatürk Havalimanı'nı işletmeye başlamalarının üzerinden 10 yıl geçtiğini belirten TAV CEO'su Şener, "İlk 10 havalimanı hedefimiz tuttu, ikinci 10 yılda hedefimiz 45 bin çalışan, 100 milyon yolcu" diye konuştu.
  • Havas mı sürekli zararda??? Bunları kim uyduruyor çok merak ediyorum...
  • tav yönetimi havaşı aldığından bu yana sürekli halka arz edecek ama bir türlü edemiyor hep erteliyor, sürekli zararda bir şirket olduğu için spk'ya başvuru yapılamıyor galiba

TAV Havalimanları Holding Üst Yöneticisi (CEO) Sani Şener, Atatürk Havalimanını 2 yıllığına ilk devraldıklarında hedefi kısa tuttuklarını ancak kurulduklarından bu yana geçen 10 yılda 45 milyon yolcuya hizmet verir hale geldiklerini belirterek "Hayallerimizi kısa tutmayalım, 10 yılda 10 havalimanı hedefimizi koyalım ve bu rüyamızı gerçekleştirmek için uğraşalım' dedik. 1 Mart itibariyle 10 havalimanı hedefimizi başarıyoruz. İkinci 10 yılda hedef 45 bin çalışan 100 milyon yolcu" diye konuştu. TAV'ın Atatürk Havalimanını (AHL) işletmeye başlamasının 10'uncu yılı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Şener, 10 bin saat teorisi'ni anımsattığı konuşmasında "Günde 3 saat uzmanlık alanında çalışırsan 10 yılda ancak usta, virtüoz oluyorsun. Biz 10 yılı, 10 bin saati doldurduk. Bu sefer hayallerimizi kısa tutmayacağız. 10 yılda 100 milyon yolcuya hizmet ediyor olacağız inşallah ve 50 bin çalışanımız olacak, hedefimiz bu'' şeklinde konuştu. Şener, 2003'te 3 yıl sonra havalimanını devredeceklerini göz önüne alarak, bu işi geliştirmeleri gerektiğini söylediklerini belirterek şöyle devam etti: "Bir gece önce de Martin Luther King'in filmini seyretmiştim. Oradaki 'I have a dream' (Bir rüyam var) lafını söyleyerek toplantıya girdim. 'Hayallerimizi kısa tutmayalım, 10 yılda 10 havalimanı hedefimizi koyalım ve bu rüyamızı gerçekleştirmek için uğraşalım' dedik. Şu anda Mart 1'de Makedonya'da 2 havalimanına başlıyoruz Ohrid ve Üsküp, bununla birlikte 10 yılda 10 havalimanı hedefimizi başarmış oluyoruz." Şener 10 yılda gelinen noktayı birkaç rakamla şöyle özetledi: "10 yılda 4.5 kat büyüdük. 10 yıl önce ciro 144 milyon euroydu 2009'u 630-640 milyon euroyla kapatacağız. 2000'de 402 kişiyle başladık bugün 12 bin 818 kişiyiz." Şener, EBİTDA'nın (vergi, amortisman sonrası kar) 2008'de 141 milyon eurodan 160-170 milyon euroya çıkmasını beklediklerini dile getirdi.

MEDİNE İÇİN İDDİALI HAZIRLIK

Şener gelecek planlarıyla ilgili şunları söyledi:

HAVAŞ: Havaş'ı piyasa şartlarına göre ama 2-3 yıl içinde mutlaka halka arz edeceğiz.

MEDİNE HAVALİMANI: Suudi Arabistan'da, Al- Rajhi Group ile hem inşaat şirketlerini hem de TAV Havalimanları Holding'i ortak yaptık. Yap-işlet-devret şeklinde ihaleye çıkarılacak Medine Havalimanı ihalesine birlikte gireceğiz.

MUSCAT: 2 milyar dolaralık Muscat'ın yeni terminalinin ihalesi 1-2 ay içinde sonuçlanacak.

MAKEDONYA: İki havalimanının işletmesini 1 Mart'ta devralıyoruz ve Üsküp'te yeni bir terminalin inşaatına başlıyoruz.

'EN YÜKSEK TÜRK İNŞAATINI BİZ YAPIYORUZ'

TAV İnşaat'la ilgili olarak Şener, Dubai'de 101 katlı bina yaptıklarını söyledi. TAV CEO'su 101 katlı kule bittiğinde dünyada en yüksekte dalgalanan Türk inşaatı diyeceklerini söyledi. Suudi Arabistan'ın 1 kilometrelik kulesinin yapımı için davet aldıklarının hatırlatılması üzerine Şener finansal kapasitesini aşan hiçbir işe girmediklerini kaydetti.

RÖTARLARI ANİMASYONLA ANLATTI

Şener, AHL'de geçen yıl ciddi rötarlar olduğunu belirterek bunların nedenlerini animasyonla izah etti. Şener'in anlattıkları özetle; pist kuzey rüzgarı aldığında iniş kalkışlarda sorun olmadığı, güney rüzgarı aldığında ise iniş-kalkış yapan uçak sayısının yüzde 15 azaldığı şeklindeydi. Bir diğer gecikme nedeninin büyük uçakların yarattığı türbülans olduğunu belirten o6- 24 pistinin uzatılması için karar alındığını belirtti. Şener, Ataköy sakinlerinin tepkisinin hatırlatılması üzerine "İniş denizden olduğu için ses fazla sorun yaratmayacak" dedi.

TRANSİT YOLCUSU 3 MİLYONA ULAŞTI

Şener, "1999'da deprem olmuştu, 2000'de depremin büyük etkisi vardı, 2001 krizi, 11 Eylül, Afganistan, Irak savaşları, SARS hastalığı, kuş gribi, domuz gribi, Atatürk Havalimanı'nı tüm krizler transit geçti. Biz dedik ki AHL'yi transit merkezi yapalım. Bugün 3 milyona ulaştı transit yolcusu" dedi.

TAV, 20. yılda 45 bine ulaşmak istiyorlar

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Havas mı sürekli zararda??? Bunları kim uyduruyor çok merak ediyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tav yönetimi havaşı aldığından bu yana sürekli halka arz edecek ama bir türlü edemiyor hep erteliyor, sürekli zararda bir şirket olduğu için spk'ya başvuru yapılamıyor galiba

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000