08 Temmuz 2011, Cuma 08:20:34

'SANDVİÇE 12 LİRA VERİP SÖYLENMEYEN YOK'

İşletmesini TAV Havalimanları kuruluşu BTA'nın üstlendiği İstanbul Atatürk Havalimanı yiyecek-içecek alanları, yöresel mutfaklarından örnekler sunan bölümleri ve ucuzlayan fiyatları ile dikkati çekiyor...
  • 10 gün kadar önce burada yemek yedim, fiyatları gerçekten uygundu. güzel bir izmir köfte+erişte için 13 lira para verdim. (5 sene önce adnan mendereste dandik bir döner 15 liraydı. şu anda isg'de bir bardak nescafe 7 tl. )
  • KEŞKE YAZARKEN BİR BİLENE DANIŞSALAR,
  • fiyatlar mı düşmüş bana fiyatlardan haber verin mekanlardan değil..
  • Sabiha gökçende açılan simit sarayı sağolsun, en pahalı simit burada ama diğer kafelerdeki aperatiflerin yanında simit bedava gibi geliyor...
  • BTA İstanbul'u bilmiyorum ama İzmir ve Ankara'yı iyi biliyorum. Bildiğin kötü.
  • vatandas soyuluyor havaalanlarinda sekersiz cay bile 6 ytl
  • bitsin bu bta ve tav şakşakçılığı artık
  • bu gazeteci beles den yemek yemistir muhakkak
 Havaalanlarında yemek hiçbir zaman çok cazip değildir. Sunulan yemekler farklı ağız tatlarına uygun olsun düşüncesiyle sıradanlığı aşamaz. Zaten kimsenin beklentisi de yüksek değildir. Ama Türkiye özelinde her zaman yemeklerin kalitesinin yanı sıra fiyatlar da sorun olmuştur. Yeşilköy’de özellikle iç hatlarda kötü bir sandviçe 12 lira verip söylenmeyeni hatırlamıyorum. 

THY’nin son yıllarda gerçekleştirdiği kalite atağı yer hizmetlerine de yansımış görünüyor. Son birkaç aydır yurtiçi uçuşlarında yiyecek alanındaki değişiklikleri görmüştüm ama eski alışkanlık önünden duraksamadan geçip gidiyordum. 
 
Hafta başında bir grup yeme-içme yazarı değişimi gerçekleştiren BTA Catering ekibiyle yenilenen ‘food court’ alanında buluştuk. Doğruyu söylemek gerekirse giderken, eski tecrübelerimin ışığında ne yapılan değişikliklerden ne de yemeklerden çok umutlu değildim. 
 
Ama yiyecek alanına hazırlanan mükellef sofrada neredeyse Anadolu’nun dört bir yanından bir biri ardına gelen yemekleri tadınca benim ve tabii ki tüm orada olanların önyargıları yerle bir oldu... 
 
Çeşitler uçak kaçırtır Fasulyeli mısır çorbası, deniz börülcesi, rahip köftesi, cibez, sübura, oruk, yaprak ciğer, domates soslu yerli biber, zahterli nar ekşili maş piyazı, nar ekşili roka salatalı tarhanalı tavuk, pehli pilavı, etli sarma, hurmalı incir, arada sorbe olarak verilen, çeşitli otlar ve sebzelerden yapılan yeşil şifa karlama yediklerimizden aklımda kalanlar. Kısacası iç hatların ortasında tam bir gurme mabedi yaratmışlar. 
 
İşin en güzel tarafı ise bu yemeklerin göz boyamak için sadece bizim için yapılmaması. Yiyecek alanının yöresel yemekler sunulan ‘Tadında Anadolu’ bölümünde mevsimine göre bu yemeklerin birçoğu bulunuyor. Düşünsenize hava alanında bir şeyler atıştırmaya geliyorsunuz ve karşınıza yemyeşil, tam dozunda haşlanmış bir deniz fasulyesi ya da oruk çıkıyor. 
 
Yemeklerin self servis olarak alındığı Tadında Anadolu bölümünde alışveriş imkânı da var. Organik reçeller, zeytinyağları, bal, lokum ve şekerlemeler, erişteler, yöresel peynirler, zeytinler aklınıza geldik gelmedik, uçak kaçırtacak çeşitlilikte ve cazibede her şeyi bulmak mümkün. 
 
İç hatlar ‘food court’ alanında Tadında Anadolu’nun yanı sıra simit, ıslak hamburger, Ayvalık tostu gibi sokak yiyeceklerinin satıldığı Kantin, Brasserie tarzında, alakart servisin yapıldığı Greenport ve sandviç ve pasta çeşitleriyle Cakes& Bakes bölümleri yer alıyor. 
 
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki yiyecek-içecek alanlarındaki bu değişimin arkasında BTA Catering var. Aslında BTA, Bilintur, Tepe ve Akfen ortaklığıyla 1999 yılında Dış Hatlar Terminali içerisindeki alanlar için kurulmuş. Temmuz 2010’da ise İç Hatlar terminalini devralmışlar. 
 
Sunulan yemeklerin, kalite ve lezzetinin yanında fiyatları da çok makul. BTA Catering Genel Müdürü Sadettin Cesur, şikâyetlerin biz de farkındaydık. Bizim hedeflerimiz uzun vadeli, tüm yiyecek içecek fiyatlarını ortalama yüzde 30 oranında, kâr etmemeyi de göze alarak düşürdük” diyor. Zaten TAV Havalimanlarının 2020 hedefi de ‘yılda 100 milyon yolcu’ doğrultusunda yılda 60 milyon kişiye hizmet etmekmiş. 
 
Umarız, birkaç yıl önce yemekleri ve servisiyle büyük bir atak yapan Türk Hava Yolları’nda son dönemde yemeklerde yaşanan sorunlar bir süre sonra burada da baş göstermez. Her geçen gün sayıları artan iç hat yolcuları da mutlu bir şekilde yolculuklarını başlatır.
 
Tadında Anadolu

Atatürk Havalimanı İç hatlardaki “Tadında Anadolu” bölümünün adı ünlü yeme-içme yazarlarımızdan Ahmet Örs tarafından klişe bulundu. Aslında adı ne olursa olsun bu bölümün bir uygulamasının mutlaka dış hatlarda da olması gerekiyor.

Çünkü hem yemekler hem de satılan yöresel malzemeler özellikle turistlere Türk Mutfağı’nın nasıl olduğunu anlatacak kapasitede, kalitede ve lezzette. Yemek fiyatları da çok makul.Hatta İstanbul’da sıradan bir kafede satılandan çok daha ucuz. Sandviçler 6.50 liradan başlıyor. Yemeklere gelince, soğuk tabakları 7 lira, sıcak yemekler ise garnitürleriyle beraber 9-15 lira arasında değişiyor.

Müge AKGÜN / RADİKAL
'SANDVİÇE 12 LİRA VERİP SÖYLENMEYEN YOK'

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 13 yıl önce
10 gün kadar önce burada yemek yedim, fiyatları gerçekten uygundu. güzel bir izmir köfte+erişte için 13 lira para verdim. (5 sene önce adnan mendereste dandik bir döner 15 liraydı. şu anda isg'de bir bardak nescafe 7 tl. )

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
KEŞKE YAZARKEN BİR BİLENE DANIŞSALAR,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
fiyatlar mı düşmüş bana fiyatlardan haber verin mekanlardan değil..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sabiha gökçende açılan simit sarayı sağolsun, en pahalı simit burada ama diğer kafelerdeki aperatiflerin yanında simit bedava gibi geliyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BTA İstanbul'u bilmiyorum ama İzmir ve Ankara'yı iyi biliyorum. Bildiğin kötü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
vatandas soyuluyor havaalanlarinda sekersiz cay bile 6 ytl

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bitsin bu bta ve tav şakşakçılığı artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu gazeteci beles den yemek yemistir muhakkak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000