17 Temmuz 2011, Pazar 09:50:05

"SABİHA GÖKÇEN'E REKOR DAYANMIYOR"

Uluslararası Havalimanları Konseyi ACI (Airport Council International) 2010 yılı havalimanları istatistiklerine göre, dünyada en çok yolcu taşıyan ilk 150 havalimanı arasında 3 havalimanımız var...
  • SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANINDA ESKİDEN BİR AĞIRLIK SAYGI VARDI ŞİMDİKİ YÖNETİM YÜZÜNDEN SAYGI DİYE BİŞE KALMADI GERÇİ BUNU TÜM ŞİRKETLER BİLİYOYA..SSM NEDEN BU ADAMI HALA ORDA TUTAR.
  • HAKIKATEN REKOR DAYANMIYOR,NE KADAR BLACKLIST UCAK VARSA SABIHADA ...
  • Atatürk havalimanı ile Sabiha Gökçen havalimanı yıllık yolcu büyümeleri sırasıyla yaklaşık %8 ve %72'dir. Ancak İstanbul toplamı olarak bakarsanız bu %19'a tekabül etmektedir. Siz %80 şeklinde belirtmişsiniz. Sanırım bir dil sürçmesi.
  • Sabiha gökçen havalimanını yaşamak lazım. Burada ahkam kesmekle olmaz. İşletme açısından ne yazık ki kategoride en son dahi olamaz. Temizlikte felaket. Lokantalarda çalışan personel ilgisiz. Check in yapan personel ilgisiz. Daha ne olsun ? Yolcu ne bekler ?
  • MALUM ARKADAŞ İSG DE ÇALIŞAN BİRİ!! MADEM HOŞUNA GİTMİYORDA NEDEN HALEN İSG NİN EKMEĞİNİ YİYOR VE YANLIŞLIKLAR VARSA İÇİNE SİNDİRİYORSUN? EKMEK YEDİĞİN YERE BIÇAK SOKMA BENCE, TAKDİR ET!!
  • Sayın yazar masa başında yazmak kolay. SAW işletme açısından en kötü meydandır. Gidip görmek yetmez, çalışmak lazım.
Sıklıkla ifade ettiğimiz üzere ekonominin en doğru tahlili, havacılık istatistiklerini doğru anlamak, algılamak ve analiz etmekle mümkün. Söz konusu istatistiki sonuçları bu bakış açısıyla paylaşmak istiyorum. 

Dünyada en fazla yolcuya hizmet veren ilk 10 havalimanının 5'i ABD'de bulunuyor. Bunlar sırasıyla Atlanta, Chicago, Los Angeles, Dallas FW ve Denver havalimanları. Diğer 5'i ise Londra Heathrow, Paris Charles De Gaulle ve Frankfurt havalimanları olmak üzere 3 Avrupalı, Pekin ve Tokyo Haneda havalimanları olmak üzere de 2 Uzakdoğulu havalimanı olarak sıralanıyor. İlk on içinde bulunan havalimanlarından sadece Londra Heathrow'un yolcu sayısında yüzde 0,2'lik bir düşüş yaşanmışken diğerlerinde tek haneli artışlar gözleniyor. Rakamları böyle analiz edersek ekonomik olarak dünyada toparlanmanın başladığı sonucuna varabiliriz. Öte yandan biraz daha detaylı incelersek, ilk 100 arasındaki 12 havalimanında yolcu sayısında önemli düşüşler gözümüze çarpıyor. Yolcu sayısında yüzdesel olarak en fazla düşüş oranı Dublin, Londra (Stansted), Manchester ve Atina'da gözleniyor. Yunanistan'da ciddi bir ekonomik çöküşün yaşandığını, AB'nin ekonomik çökme potansiyelinden en fazla korktuğu ülkeninse İrlanda olduğunu biliyoruz. Bu veriler doğrultusunda havalimanı istatistiklerinin ekonomik durumun bir aynası olduğunu tekrarlamak hiç de abartılı olmaz. 
 
Ülkemiz havalimanlarına gelince... İstanbul Atatürk Havalimanı 32 milyon 166 bin yolcu sayısıyla listede 37., Antalya Havalimanı 21 milyon 850 bin yolcu sayısıyla 61. ve İstanbul'un diğer havalimanı Sabiha Gökçen ise 11 milyon 598 bin yolcu sayısıyla 114. sırada kendilerine yer edinmiş durumdalar. Her üç havalimanımız da bir önceki yıla göre ciddi trafik artışı sağlamış, sıralamada yükselmiş bulunuyor. Türkiye gibi havalimanı yolcu sayılarında ciddi artış kaydeden diğer ülkelerse Brezilya, Çin, Rusya ve Hindistan. Yani, bu ekonomik resesyonda kişi başı GSMH'ları (Gayri Safi Milli Hasıla) gelişmiş ülkelerden daha fazla yükselen ve kısmen bile olsa havacılık sektöründe serbestleşme rüzgarlarının estiği ülkeler.  
 
SABİHA GÖKÇEN'E  REKOR DAYANMIYOR
 
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın potansiyelini yıllar öncesinde, sadece bir elin parmakları kadar kişi öngörebilirken en şiddetli savunucularından olan bendeniz, ACI listesinde 2010 yılı trafiğini bir önceki yıla göre tam yüzde 74,7 gibi bir oranla artırmış tek havalimanı olduğunu görünce hiç şaşırmadım. Listede yolcu trafiğini bir önceki yıla göre en fazla arttırmış ikinci havalimanı yüzde 30 ile Moskova Sheremetyova Havalimanı. Düşünsenize, Sabiha Gökçen sıralamada kendisine en yakın havalimanından bile iki kat fazla büyüyebiliyor. Haklı olarak da tüm dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu ciddi başarının ana etkenleriyse Türkiye'nin ve İstanbul'un büyüyen ekonomisi ve turizminin yanı sıra, sektörün liberalleşmesini sağlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve sırasıyla SSM, HEAŞ, ISG gibi kuruluşlar. Bu büyüme trendinin önümüzdeki yıllarda kısmen azalarak devam edeceğini öngörmek için de kahin olmaya gerek yok.  
 
DÜNYADA EN FAZLA İSTANBUL BÜYÜDÜ
 
İstanbul'un bir numaralı havalimanı Atatürk ise TAV grubu ve diğer otoritelerin çabalarıyla, kendi kategorisinde başarılı bir oranda, bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında büyüme göstermiş. Yaklaşık on yıl kadar önce sektör büyüklerimle ve farklı yazılarımda sizlerle paylaştığım gibi, pist düzenlemesi ve diğer tüm çabalara rağmen Atatürk Havalimanı yıllık olarak en fazla 35-40 milyon yolcuya hizmet verebilir. Sonuçta her iki havalimanımızdaki artışı toplarsak İstanbul'un hava trafiği yılda yüzde 80 büyümüş gözüküyor ki dünyada hiçbir şehrin hava trafiği bu oranda büyüme göstermemiş. 
 
Bu başarı kimseyi sarhoş etmemeli, zira alt ve üst yapısal önlemler alınmazsa durumla başa çıkılamaz ve ileri yılların büyüme potansiyeli heba olur. Cesur ve başarılı girişimlerine alışık olduğumuz Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bu dönemde İstanbul ve Türkiye'nin havacılık altyapılarının gelecek 50 yılını teminat altına alabilecek adımlar atmalıdır. Öncelikle İstanbul'un iki havalimanının hava trafik (yaklaşma-alçalma) koridorları bir an evvel birbirinden bağımsız hale getirilmeli, sonra Sabiha Gökçen Havalimanı'nın aynı anda iniş kalkış imkanı sunan paralel pistinin inşaatı yapılmalı, son olarak da en az 100 milyon yolcu/yıl kapasitesi olacak ve Silivri'de düşünülen üçüncü havalimanı projesi reel olarak başlatılmalıdır. İstanbul'un üçüncü havalimanı için eğer bir model düşünülürse tavsiyem Dallas Fort Worth olacaktır, ilgililere duyurulur. Bu arada gerek TAV gerekse ISG, İstanbul'un yeni havalimanıyla ilgili endişe etmesinler zira ön çalışma, planlama ve projelendirilme doğru yapılacaksa 2022-23 yılından önce açılması mucize olur.

Tolga Turgut / AKŞAM
"SABİHA GÖKÇEN'E REKOR DAYANMIYOR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 12 yıl önce
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANINDA ESKİDEN BİR AĞIRLIK SAYGI VARDI ŞİMDİKİ YÖNETİM YÜZÜNDEN SAYGI DİYE BİŞE KALMADI GERÇİ BUNU TÜM ŞİRKETLER BİLİYOYA..SSM NEDEN BU ADAMI HALA ORDA TUTAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
HAKIKATEN REKOR DAYANMIYOR,NE KADAR BLACKLIST UCAK VARSA SABIHADA ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Atatürk havalimanı ile Sabiha Gökçen havalimanı yıllık yolcu büyümeleri sırasıyla yaklaşık %8 ve %72'dir. Ancak İstanbul toplamı olarak bakarsanız bu %19'a tekabül etmektedir. Siz %80 şeklinde belirtmişsiniz. Sanırım bir dil sürçmesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sabiha gökçen havalimanını yaşamak lazım. Burada ahkam kesmekle olmaz. İşletme açısından ne yazık ki kategoride en son dahi olamaz. Temizlikte felaket. Lokantalarda çalışan personel ilgisiz. Check in yapan personel ilgisiz. Daha ne olsun ? Yolcu ne bekler ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
MALUM ARKADAŞ İSG DE ÇALIŞAN BİRİ!! MADEM HOŞUNA GİTMİYORDA NEDEN HALEN İSG NİN EKMEĞİNİ YİYOR VE YANLIŞLIKLAR VARSA İÇİNE SİNDİRİYORSUN? EKMEK YEDİĞİN YERE BIÇAK SOKMA BENCE, TAKDİR ET!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sayın yazar masa başında yazmak kolay. SAW işletme açısından en kötü meydandır. Gidip görmek yetmez, çalışmak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000