15 Ocak 2012, Pazar 08:11:19

KAVGA BÜYÜYOR; ASIL GERÇEK NE?

İlginç bir Havaş-Havataş kavgası yaşanıyor...
  • bu nasıl iş.Havaşın kaldırılıp kaldırılmıcağı bir gecede mi belli olur. Bunca Havaş çalısanları nolcak?yıllardır hizmet verıyolar.Çocuk oyuncağı diil bu!bir şeyin değeri en iyi yoklukta anlaşılır.Havaşın verdıgı hızmetın degerı en kısa sürede anlasılacak!
  • Konu ancak bu kadar iyi ozetlenebilirdi.
  • Açıkça söyleyin biz bu ülkede bizden başkasına ekmek yedirmeyeceğiz diye!!! Allah hepinize vicdan versin...Allahtan tek dileğim içinizdeki insan kısmı yeniden görmenizi sağlamasıdır...
  • bu nasıl bir devlet ve nasıl bir hükümetin başta olduğunu gösteriyor.. adam kendi gazetesinden kendi menafati için haber yapıyor ve hükümet bu baskıya hemde yandaşı olduğu için boyun eğiyor.. neye mal olursa olsun, biz havaş geri dönene kadar, metro ve iett nin diğer araçlarını kullanacağız. bu çıkar grubu şirketin yani havataş'ın değil.. umarım herkes bu hassasiyeti gösterir.. umarım..
  • Hay aklının tavanını sevsinler adam. biri moderne biri yobaza hizmet ediyormuş. Bu kadar mı aptal olunur! "İnsanımız" demeye dilim varmıyor ama çok kalitesizsiniz be kardeşim!!!
  • havaş modernlere havataş ise yobazlara hitap ediyor gibi geldi bana allah ikisine de bol rızk versin
  • ihale şartnamesini alıp okumadan boş konuşmakla olmuyor şartnamede ihaleyi alan tekel yolcu taşıyacak diye bir ibare yok bu resmen ibb nin yandaşlarına yılbaşı hediyesidir.
  • çalışanlar ve yolcular da bundan sonra havataş otobüslerini tercih edebilirler, adalete karşı herkesin boynunun kıldan ince olması gerekli. ihalede gerekli teklifi sunabilirlerdi.
  • Yukarıda taraflı yazılan bir köşe yazısı mı sizi yönlediriyor...Ne olan mahkemelerden nede olan bitenden haberiniz var. HAVATAŞ haklı
  • Siz ne yapıyorsunuz ya birileri rant sağlıyacak diye çalışanları yolcuları mağdur ettiniz bizleri akbabalar gibi bekleyen taksicilerin eline bıraktınız bu iş böylemi olur herkese biraz akıl mantık insanlık diliyorum yazıklar olsun !
Dün itibarıyla, Havaş’ın Atatürk Havalimanı’ndan Taksim ve Kozyatağı gibi noktalara yaptığı otobüs seferlerinin durdurulması ile birlikte kavga değişik bir boyut kazandı. Peki bu kavganın perde arkasında ne var? Havataş’ı işleten Albayrak Grubu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı bile hedef gösterip karşısına alacak kadar ileriye neden gitti?... İşte size bir Pazar günü analizi...
 
Albayrak Grubu’na bağlı Yeni Şafak gazetesi geçen hafta seri bombardıman şeklinde TAV’a, İDO’ya, Havaş’a ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a yönelik ağır eleştirilerle dolu haberler yayınladı.
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım için TAV Bakanı diye başlık atılırken özetle, “TAV’a 800 milyon dolara satılan İDO, özelleştirmeden 6 ay sonra belediyeden görmediği ilgiyi Ulaştırma Bakanı Yıldırım’a bağlı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü’nden gördü. TAV’ın İDO’su ‘süper genelgeyle’ değerini üçe katlarken şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşıma ayrıcalığına sahip oldu” denildi.
 
Aynı haberde, genelgeyle 40 limanda 40 terminal işletme hakkına da kavuşan TAV’a tanınan imtiyazların İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de en az 1.5 milyar dolar kaybetmesine neden olduğu iddia edildi.
 
Havaş da boy hedefi oldu. HAVAŞ terörü başlığı ile verilen haberlerde Havaş’ın hukuk tanımadığı taşıma ihalesini kaybettiği halde hukuksuz biçimde Havalimanı’ndan şehiriçine yolcu taşıması yapmaya devam ettiği vurgulandı.
 
Ve dün Havaş’ın Atatürk Havalimanı’ndan, Sabiha Gökçen Hava Limanı’ndan şehrin farklı noktalarına yaptığı seferler saat 09.00 itibarıyla Büyükşehir Belediyesi, Valilik kanalıyla durduruldu. Kavga kızışınca tarafsız bir gözle bu kavgayı, arkasında yatan nedenleri mercek altına alma durumu icap etti. Albayrak Grubu, acaba Bakan Binali Yıldırım’ı bile hedef alacak şekilde bu haberlere neden ihtiyaç duydu?
 
Her ay 200 bn lira kira
 
Önce bir durum tespiti yapalım. Albayraklar’ın ortak olduğu Çimentur ve Günaydın Tur konsorsiyumu 2010 yılı Ekim ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ihalede Atatürk Havalimanı’ndan şehirdeki farklı noktalara karşılıklı otobüs seferi yapma işini kazandı. Bu işi 10 yıllığına üstlenmek adına her ay Belediye’ye 200 bin TL kira ödenmesi de kabul edildi. Ekim’de ihale kazanılmasına rağmen 2011 yılı Temmuz ayına kadar sefer yapılamadı.
 
Çünkü ihalede hesap hatası yapılmıştı. Aslında Havalimanı’ndan şehre sefer yapmak sanıldığı kadar da cazip bir iş değildi. Hem 200 bin lira kira bedeli ödeyeceksin, üstüne bir de kar edeceksin... Hele hele Havaş gibi bir rakip varken pek mümkün görünmüyordu. Nitekim dün Havataş yetkilisi Emir Günaydın da 10 milyon liraya yakın bir zararlarının olduğunu ifade etti. Bu yüzden de 28 yıldır havalimanı ile şehiriçi arasında taşımacılık yapan, sadece İstanbul’da değil 18 havalimanında daha hizmet veren Havaş’ı devreden çıkartmanın hesapları yapıldı.
 
Ayıplı mal satıldı
 
Peki Havaş’ı devreden çıkartmak mümkün mü?
 
Havaş, kamu kuruluşuyken özelleştirilen bir şirket. Ana işi uçaklara yer hizmeti vermek. Bunun dışında otopark işletiyordu ve otobüs seferleri düzenliyordu. Yani Havaş özelleştirilirken, satın alan kurum, değer biçerken yani fizibilite yaparken otobüs seferlerini de hesaba katmıştı. Bu işi büyütmesi halinde kazanacağı ekstra kazancı da önerdiği fiyatın içine koymuştu. Çünkü özelleştirilirken Havaş sadece Şişhane-Atatürk Havalimanı arasında sefer düzenliyordu. Ancak Sivil Havacılık’tan aldığı yetki ve A belgesi ile başka noktalara da ulaşım sağlayabilirdi. Nitekim iş büyütüldü. Sadece otobüs taşımacılığı değil. Mesela Havaş özelliğinde 3 alanda yer hizmeti veriyordu, şimdi 22 alanda veriyor. Şimdi o alanları da mı Havaş’ın elinden alacaklar?
 
Sivil Havacılık ve bağlı bulunduğu Ulaştırma Bakanlığı doğal olarak bu kavgada Havaş’ın arkasında yer aldı. Özelleştirilirken kazanılan muktesap bir hakkın gaspı sözkonusu olmamalıydı. TAV Bakanı ünvanını da Binali Yıldırım, Havaş’ın bu hakkını teslim ettiği için aldı.
 
Dün saat 09 itibarıyla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi aracılığıyla Havaş’ın seferleri tamamen durduruldu.
 
Yani devlet şu an bir anlamda ayıplı mal özelleştirmesi yapmış oluyor. Düşünsenize ihaleyle bir büfenin işletmesini alıyorsunuz. O büfede çay-tost satılıyor. Ancak sonra bir gün diyorlar ki ‘sen sadece çay satacaksın, tost satamazsın’
 
Neden?
 
Çünkü yan tarafa başka bir tostçu açıldı. O’nun para kazanması lazım...
 
Havaş-Havataş arasındaki kavganın özü budur. (Ercan İnan / Gazetevatan)
KAVGA BÜYÜYOR; ASIL GERÇEK NE?

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 12 yıl önce
bu nasıl iş.Havaşın kaldırılıp kaldırılmıcağı bir gecede mi belli olur. Bunca Havaş çalısanları nolcak?yıllardır hizmet verıyolar.Çocuk oyuncağı diil bu!bir şeyin değeri en iyi yoklukta anlaşılır.Havaşın verdıgı hızmetın degerı en kısa sürede anlasılacak!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Konu ancak bu kadar iyi ozetlenebilirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Açıkça söyleyin biz bu ülkede bizden başkasına ekmek yedirmeyeceğiz diye!!! Allah hepinize vicdan versin...Allahtan tek dileğim içinizdeki insan kısmı yeniden görmenizi sağlamasıdır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bu nasıl bir devlet ve nasıl bir hükümetin başta olduğunu gösteriyor.. adam kendi gazetesinden kendi menafati için haber yapıyor ve hükümet bu baskıya hemde yandaşı olduğu için boyun eğiyor.. neye mal olursa olsun, biz havaş geri dönene kadar, metro ve iett nin diğer araçlarını kullanacağız. bu çıkar grubu şirketin yani havataş'ın değil.. umarım herkes bu hassasiyeti gösterir.. umarım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hay aklının tavanını sevsinler adam. biri moderne biri yobaza hizmet ediyormuş. Bu kadar mı aptal olunur! "İnsanımız" demeye dilim varmıyor ama çok kalitesizsiniz be kardeşim!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
havaş modernlere havataş ise yobazlara hitap ediyor gibi geldi bana allah ikisine de bol rızk versin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ihale şartnamesini alıp okumadan boş konuşmakla olmuyor şartnamede ihaleyi alan tekel yolcu taşıyacak diye bir ibare yok bu resmen ibb nin yandaşlarına yılbaşı hediyesidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
çalışanlar ve yolcular da bundan sonra havataş otobüslerini tercih edebilirler, adalete karşı herkesin boynunun kıldan ince olması gerekli. ihalede gerekli teklifi sunabilirlerdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yukarıda taraflı yazılan bir köşe yazısı mı sizi yönlediriyor...Ne olan mahkemelerden nede olan bitenden haberiniz var. HAVATAŞ haklı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Siz ne yapıyorsunuz ya birileri rant sağlıyacak diye çalışanları yolcuları mağdur ettiniz bizleri akbabalar gibi bekleyen taksicilerin eline bıraktınız bu iş böylemi olur herkese biraz akıl mantık insanlık diliyorum yazıklar olsun !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000