07 Mayıs 2008, Çarşamba 08:48:39

DHMİ milyonlarca dolar ZARAR EDECEK!

Hürriyet Gazetesi Akdeniz Bölge Temsilcisi Dursun Gündoğdu, DHMİ'nin, geçtiğimiz gün ilk kazmanın vurularak çalışmaların başladığı Gazipaşa Havaalanı'ndan milyonlarca dolar zarar edeceğini ifade ediyor... İşte Gündoğdu'nun o yazısı...


Antalya'ya bu yıl gelecek turist sayısı 8 milyon olarak tahmin ediliyor. Geçen yıl gelenlerden 1.7 milyonu Alanya bölgesindeki otellerde konaklamış. Bu yıl bir milyona yakın artış beklendiğine göre Alanya civarında konaklayacak turist sayısı 2 milyonu aşacak demektir. 

Alanya'nın yatak kapasitesi 150 bin civarında... Ayrıca, 15 bin ev yabancılar tarafından satın alınmış. Bu evleri alanlar da sıklıkla gelip gidiyor. Bir o kadar ev de yabancı pazarında alıcı bekliyor.

Bu rakamları, bu verileri niye yazdım? Siz turist olsanız ve uçakla 2.5 saatte bir ülkeye gitseniz, tatil yapacağınız otele uzun bir maceradan sonra karayoluyla 3 saatte ulaşmayı ister misiniz? Veya satın aldığınız bir eve gitmek için yarısı uçak, yarısı karayoluyla 5-6 saatlik yolculuğu göze alır mısınız?

Uzun mesafeli uçuş planı suya düştü

Cehennem sıcağında yaklaşık 150 kilometrelik karayolu yolculuğu, başka otellerin müşterilerini indirme dahil, saatler sürecek ve size kim bilir ne ıstırap verecektir. Tabii bir de bunun dönüşü var. Uzun yıllardır Alanya'nın havayolu ile ilgili problemi çözülmedi. Gazipaşa Havalimanı yapıldı, uçuşlara açılmadı. Önce, "dağlar engel" denildi, bunun sorun olmadığı yıllar sonra ortaya çıktı. Sonra TAV Havalimanları Holding, 4 güçlü rakibin elinden işletme ihalesini aldı. Devlete net kazancın yüzde 65'ini vermeyi taahhüt etti. Ve bir proje sundu DHMİ'ye... Dedi ki, "Biz 1800 metre olan pist uzunluğunu 2500'e, genişliği de 35 metreden 45'e çıkaralım. Şartname buna uygun. Böylece 80-90 yolcu kapasiteli uçaklar yerine daha büyük uçakları indirelim". Ama bu öneri kabul görmedi. Dolayısıyla uzun mesafeli uçuşların yapılması planı suya düştü. Yani, devlet kazanacağı milyonlarca doları elinin tersiyle itti.

Ankara zirvesinin sonucu sıfır oldu

Alanya, Gazipaşa ve Anamur bu gelişmeler üzerine birbirine kenetlendi. CHP'lisi, AKP'lisi dahil tüm partiler, sivil toplum örgütleri, iş dünyası birleşti Ankara'ya bir çıkarma yaptı. Çalmadıkları kapı, görüşmedikleri kimse kalmadı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil zirvedekilerle de görüştüler.

Sonuç; sıfır...

Çünkü, DHMİ diyor ki; bu pist genişletme işi şartnameye aykırı. Oysa kendisi de bir hukukçu olan Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu tam tersi görüşte; "Hiç öyle değil. A ve B maddesi, bir de 3'üncü maddenin h bendi var. Bunlar açık bir şekilde, yeni ilavelere, tesislere izin veriyor. Ucu açık. Eğer hâlâ kuşkusu olan varsa Danıştay'a, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na sorsun. Onlar da şartnameye aykırı derse boynumuz kıldan incedir." Kapalı kapılar ardında tartışılan ise şu: "Gazipaşa büyük uçaklara açılırsa, Antalya Havalimanı'nı işleten grup bundan maddi zarar görür. Onun için DHMİ bu işe sıcak bakmıyor."
Özetle, Ankara'da büyük lobi savaşları var. Bakalım hükümet, Antalya Havalimanı'nı işleten grubumu mu gözetecek, yoksa Alanya, Gazipaşa ve Anamur'un kaderini değiştirecek bu projeye onay mı verecek? 
 
Dursun Gündoğdu / Hürriyet

DHMİ milyonlarca dolar ZARAR EDECEK!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000