01 Mart 2010, Pazartesi 12:39:47

Değişim, havalimanlarının özelleşmesiyle hız kazanacak

TAV Havalimanları, 2008 yılında büyük bir başarıya imza atarak işletme hakkını kazandığı Üsküp’teki Büyük İskender (Alexander the Great) ve Ohrid’deki St Paul the Apostle Uluslararası Havalimanları’nın işletmesini 20 yıl süreyle devraldı.

Üsküp’teki Alexander the Great Havalimanı’nda, 1 Mart 2010, Pazartesi Günü gerçekleştirilen, Makedonya’nın iki havalimanının devir teslim törenine, TAV Havalimanları Holding İşletmeler Direktörü Murat Örnekol, Makedonya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Janakieski, Makedonya bürokratları ile TAV Havalimanları Holding yöneticileri katıldı.

Devir teslim töreninde konuşan Makedonya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Janakieski; “Avrupa’nın yakın gelecekte en önemli merkezlerinden biri olacak Makedonya’nın iki büyük havalimanı 20 yıl boyunca TAV Havalimanları tarafından işletilecek. TAV Havalimanları, Üsküp Alexander the Great Havalimanı’na yeni bir terminal binası yaparken, Ohrid St Paul the Apostle Havalimanı’nı da yenileyecek. TAV Havalimanları, tüm bu çalışmalar kapsamında yapacağı önemli yatırımlarla da Makedon ekonomisine büyük katkıda bulunacak” diye konuştu.

TAV Havalimanları Holding İşletmeler Direktörü Murat Örnekol ise, Makedonya’nın TAV için önemine dikkat çekerek, “Makedonya TAV Havalimanları’nın Avrupa’ya çıkış kapısı olacaktır. Dünya ekonomisi ve politik açıdan önemli bir stratejik konuma sahip olan ve aynı zamanda 500 yıllık ortak bir tarihi geçmişi paylaştığımız kardeş ülke Makedonya’daki projemiz ile “Merhaba Rumeli” diyerek yola çıktık ve bugün bu projeyi devralıyoruz. TAV Havalimanları bu proje ile uluslararası alanda finansal açıdan güçlenirken, havacılık sektöründeki yerini de perçinleyecek. TAV Havalimanları olarak gittiğimiz ülkelerdeki yerel insan kaynağına her zaman çok önem verdik ve bilgi birikimimizi gittiğimiz ülkelerin havalimanlarına taşıdık. 20 yıl boyunca Üsküp ve Ohrid’de bulunan havalimanlarını işletirken, hem istihdam hem de turizm açısından Makedonya’ya çok şey katacağımıza inanıyoruz” dedi.

Örnekol, “Global krizin halen sürdüğü bir dönemde, TAV Havalimanları hedef bölge olarak gördüğü coğrafyalarda birbiri ardına başarılara imza atmaya devam ediyor. Makedonya havalimanları Orta Avrupa’nın gelişmeye en müsait havalimanları konumunda bulunuyor. TAV Havalimanları olarak, bu gelişime katkıda bulunacak şirketin, bir Türk şirketi olmasından da gurur duyuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Stratejik konumu açısından da büyük önem taşıyan Makedonya’daki Üsküp Alexander the Great Uluslararası Havalimanı’nı, 2009 yılında yaklaşık 600 bin yolcu kullandı. TAV Havalimanları tarafından işletilecek olan Alexander the Great Uluslararası Havalimanı’nda teknik altyapıyı da kapsayacak şekilde modernizasyon çalışmaları planlanıyor. Bu çerçevede hem etnik mozaiğin simgesi Makedonya’nın hem de Başkent Üsküp’ün ekonomik yapısına ve turizm ilişkilerine katkı sağlanması ve yolcu sayısının da  artırılması hedefleniyor. UNESCO tarafından çok önemli kentler arasına alınan Ohrid’in, St Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı’nı ise 2009 yılında 36 bin yolcu kullandı. TAV Havalimanları, St Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı’nı kullanan yolcu ve hava yolu sayısını arttırarak Ohrid’in turizmine ve ekonomisine de katkı sağlamayı hedefliyor. Bu amaçla, Ohrid St Paul the Apostle Uluslararası  Havalimanı’nda teknik altyapıyı da kapsayacak şekilde modernizasyon çalışmaları planlanıyor.
TAV Havalimanları Holding tarafınıdan, 1 Mart 2010 itibariyle işletmesi devralınan Üsküp Alexander the Great Havalimanı’nın yeni terminal binası inşaatına bu ay içinde başlanarak, yeni terminal binasının 20 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması öngörülüyor. Ohrid St. Paul the Apostle Havalimanı’nda yapılacak yenileme çalışmalarının ise 12 ayda bitirilmesi hedefleniyor.


Üsküp, Alexander the Great Uluslararası Havalimanı

Yeni yolcu Terminal Binası – 40.000 m²
Uçak pistinin uzatılması – 500 m
Otopark alanı – 42.500 m²
Yönetim Binası – 5.000 m²
Kargo Terminali– yıllık 40.000 ton kapasiteli
Yangın istasyonu
Mevcut askeri altyapının taşınması
Tüm gerekli altyapının sağlanması
Gerekli ekipman ve donanım sistemlerinin sağlanması

**Alexander the Great Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleşecek çalışmaların 2010’un Mart ayında başlatılarak, 20 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Ohrid,  St. Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı

Uçak park apronunun yenilenmesi – 36.000 m²                           
Kargo Merkezi’ndeki imkânların yenilenmesi ve iyileştirilmesi
Yeni Hangar yapımı – 1.000 m²
Yeni VIP Terminal yapımı – 200/300 m²
Otopark alanının büyütülmesi
Mevcut yönetim binasının yeniden yapımı ve iyileştirilmesi
Gerekli ekipman ve donanım sistemlerinin sağlanması

** St. Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleşecek çalışmaların 2010’da başlatılarak, 12 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Değişim, havalimanlarının özelleşmesiyle hız kazanacak

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000