30 Kasım 2013, Cumartesi 07:50:31

BAGAJLAR UÇAĞA NASIL ALINIYOR?

Atatürk Havalimanı’nda yolcu ve uçak güvenliği açısından yaşamsal öneme sahip olan bagajlar, son teknoloji cihazlarla kontrol edilerek uçağa alınıyor.
  • Ne kullaniyorsun neyin kafasi ne gulduk sana anlatamam demek kirilabilir yerine kirilmaz yazan etiket hii ozaman demezlermi bak kirilmaz bu ooo yeni demek ozaman salla kirilmaz nasilsa birazdaha calis cozecen ama ne yazilmasi gerektigini 3 yil icinde bulucan sabirla bekleyecez ha gayret
  • Kargoyla siparis verme haci git yerinden al zayiflarsin hem.. ayrica şu etiket espiriside kirilir degil kirilmaz yazalim diyen dayicim 1872 de o espri yapildi hatta ihtilalde 83 dekinden bahsediyorum bunla ilgili idamlar bile olmus aman dikkat et sagda solda ip numarandan bile bulurlar mazallah
  • Kırılabilir eşyayerine kırılmaz eşya yazan etiket yapıstırsak acaba etkili olurmu cunku hiç farketmiyor bu zamana kadar nelerim gitti kargoda
  • Uçağa nasıl gittiği değil, uçaktan nasıl geldiği önemli! Tabi ki el değmeden hizmet veriyorlar. Kaldırıp attıkları için el ile temas minimum seviyede oluyor!
  • Icinde kirilabilir zarar gorebilecek esyaniz olmasin yazar biyerlerde ee koyuyorsanda bu celebinin sucu deill senin sorumsuzlugundur kapis
  • Allahtan yuzde ucune elleri degiyor, o bile yetiyor zaten kirip dokmeye.
  • Bagajım için tüm dünyada standart olan özel TSA kilit almıştım.İstanbuldan ayrılırken verdiğim bavulumu aldığımda kilidin olmadığını farkettim.Bavul açıldıktan sonra belli ki tekrar takılmamış.Ayrıca bizde de bagaj açıldığında ABD de olduğu gibi açılıp kontrol edildiğine dair bir belge konamaz mı ?
  • Üzerinde kırılmaz etiketi olan şahsi bagajımın celebi personeli tarafından nasıl atıldığını da gördük. Denetimlerinizde eksik var. Ve bu durumda iken herhangi bir özrünüz de yok.
  • Emin Çolpan ,son derece kıymetli bir insan.İşinde de tektir. Başarıları daim olsun.AHL için büyük şans ,Emin Bey ...

Atatürk Havalimanı’nda yolcu ve uçak güvenliği açısından yaşamsal öneme sahip olan bagajlar, son teknoloji cihazlarla kontrol edilerek uçağa alınıyor. Check-in işlemi sırasında yolcudan alınan bagajları, uzun ve güvenli bir yoldan geçerek uçağa ulaşıyor.

İstanbul’un dünyaya açılan en büyük kapısı konumunda olan Atatürk Havalimanı’nda yolcuların bagajları son sistemlerle donatılan geniş güvenlik önlemlerinden geçtikten sonra uçağa alınıyor. Yolcuların bagajları Atatürk Havalimanı giriş kapılarındaki güvenlik noktalarından geçtikten sonra check-in bölümüne gidiyor. Burada bagajlara kimlik görevi gören barkodlar yapıştırılıyor. Bagajların hazır hale gelmesinden sonra Havalimanın altında bulunan adeta bir fabrika gibi işleyen şut altına gidiyor. Burada bagajlar her türlü güvenlik kontrolünden geçiriliyor.

Bir bagajın uçağa gidene kadarki hikayesi sanılanın aksine çok uzun. Şut altına gelen bir bagajlar, otomatik ayırma sistemi sayesinde el değmeden gideceği uçağa doğru yönlendirilirken ayrıca x-ray cihazlarından da geçerek güvenlik kontrolü sağlanıyor. Hata ve güvensizlik zafiyetini sıfıra indiren son sistem teknolojik makinelerle donatılan şut altında her bagaj tek tek gideceği treylerin üzerine doğru hareket ediyor. Buradan ise 13 kilometre boyunca uzanan bantlara düşüyor. Otomatik barkod okuma sistemi ile hangi uçağa ve hangi çıkış noktasına gideceğini bilen bagajlar birer birer uçağa yüklenmek üzere hazırlanıyor. Bantların ucunda bulunan traktörler buradan şut altında çalışan yer hizmetleri personelince yüklenerek bagajlar ile birlikte uçağa doğru hareket ediyor. Bagajlar, uçak altı olarak isimlendirilen kısma getirilerek makineler yardımıyla yükleniyor. Yükleme esnasında iki kişi uçağın bagaj kısmına çıkıyor ve konulan konteynerler uçağa sabitleniyor. Eğer bagajların bulunduğu konteynerler sabitlenmezse uçuş esnasında savrulma ihtimali olduğu için tehlikeye yol açabiliyor.

Check-in noktalarından sonra şut altında bagajlardaki birinci işlem adımının, bagajların güvenliğinin sağlanması amacıyla altı adımlı güvenlik kontrolünden geçtiğini söyleyen TAV Bagaj Sistemleri Müdürü Emin Çolpan, “Check-inden sonra bagajlar BSC adını verdiğimiz o bagajların uçağa gidene kadar ki prosesleri yapılmaktadır. Bu safhada bu bagajların güvenli bir şekilde hava araçlarına yüklenilmesi ve bu bagajların bir an önce uçağa yetiştirilmesi için gerekli sistemler kurulmuştur” dedi.

Bagajlara el değmeden işlenmesinin güvenliğin sürekliliğini sağladığını ve bagajların otomatik ayrıştırılmasının bagaj hareketlerinin sayılarının kolaylıkla ve zamanında yapılmasına imkan sağladığını belirten Çolpan, “X-Ray makineleriyle bagajların güvenliğini sağlıyoruz, kontrol ediyoruz ve ancak güvenli bagajlar uçuşlarına gidebiliyor. Ve bu trafiğin içerisinde bagajlara el değmeden bütün işlemler yürütülüyor”dedi.

“BAGAJLAR EL DEĞMEDEN İŞLENİYOR”

Atatürk Havalimanı’nda işlenen yüz bagajın yüzde 97'sinin el değmeden işlendiğini ifade eden Çolpan, “Bagajların otomatik okutma sistemindeki barkod kalitesi okuma zayıflıkları nedeniyle bir kısmını manuel olarak okutmak zorundayız. Bu altı adımlık güvenlik kontrolünden geçen bagajlar otomatik bagaj ayırma ünitesinden şutlarına gönderilir. Burada da yer işletme firmaları alarak bagajları uçaklara yüklerler” şeklinde konuştu.

Bagajların güvenliği açısından dalga boyu teknolojisiyle kontrol yapılan İSK makinaların kullanıldığını söyleyen Çolpan, “Bu yalnızca bagajın güvenliği için yapılmakta olan en ileri teknoloji sistemleridir. Öbür taraftan bagajın ana operasyonlarının cereyan ettiği sistemlerimiz el değmeden bagajı Check-in den alıp da uçağa gönderene kadar ki safhalarında el değmeden işlem yapılmaktadır. Bunu da gelişmiş otomatik bagaj ayırma teknoloji biz bunlara ise soorterler deriz. Soorter makinaları tarafından bu işlemler yapılmaktadır.” diye konuştu.

“GÜVENLİK SİSTEMİNDEN GEÇEMEYEN BAGAJLAR HAVALİMANINDA İMHA EDİLİR”

Güvenlik sisteminden geçemeyen ve güvenli tanımını almayan bagajların Atatürk Havalimanı’nda imha edildiğini belirten Emin Çolpan, “Temiz olmayan bagaj havacılık kurallarına göre uçağa yüklenmemesi gereken bagaj demektir. Bunun anlamı ise patlayıcı niteliğinde malzeme ve ekipmanlara sahip herhangi bir bagajı çeşitli adımlarla kontrol ettikten sonra uçağına yüklemiyoruz. Ve bu bagajlar polis ile yolcunun yan yana geldikten sonra güvenliliği kontrol edilirse uçağa yüklenir. Güvenli olmayan, içerisinde şüpheli unsurlar bulunduran her bagaj imha edilir” dedi.

BAGAJLAR UÇAĞA NASIL ALINIYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

harranliya ~ 10 yıl önce
Ne kullaniyorsun neyin kafasi ne gulduk sana anlatamam demek kirilabilir yerine kirilmaz yazan etiket hii ozaman demezlermi bak kirilmaz bu ooo yeni demek ozaman salla kirilmaz nasilsa birazdaha calis cozecen ama ne yazilmasi gerektigini 3 yil icinde bulucan sabirla bekleyecez ha gayret

Yanıtla

Kalan karakter 1000
harranliya tavsiye ~ 10 yıl önce
Kargoyla siparis verme haci git yerinden al zayiflarsin hem.. ayrica şu etiket espiriside kirilir degil kirilmaz yazalim diyen dayicim 1872 de o espri yapildi hatta ihtilalde 83 dekinden bahsediyorum bunla ilgili idamlar bile olmus aman dikkat et sagda solda ip numarandan bile bulurlar mazallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HARRANLI ~ 10 yıl önce
Kırılabilir eşyayerine kırılmaz eşya yazan etiket yapıstırsak acaba etkili olurmu cunku hiç farketmiyor bu zamana kadar nelerim gitti kargoda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haklısınız. ~ 10 yıl önce
Uçağa nasıl gittiği değil, uçaktan nasıl geldiği önemli! Tabi ki el değmeden hizmet veriyorlar. Kaldırıp attıkları için el ile temas minimum seviyede oluyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bilete bak ~ 10 yıl önce
Icinde kirilabilir zarar gorebilecek esyaniz olmasin yazar biyerlerde ee koyuyorsanda bu celebinin sucu deill senin sorumsuzlugundur kapis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Allahtan yuzde ucune elleri degiyor, o bile yetiyor zaten kirip dokmeye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bagajım için tüm dünyada standart olan özel TSA kilit almıştım.İstanbuldan ayrılırken verdiğim bavulumu aldığımda kilidin olmadığını farkettim.Bavul açıldıktan sonra belli ki tekrar takılmamış.Ayrıca bizde de bagaj açıldığında ABD de olduğu gibi açılıp kontrol edildiğine dair bir belge konamaz mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kırılmaz! ~ 10 yıl önce
Üzerinde kırılmaz etiketi olan şahsi bagajımın celebi personeli tarafından nasıl atıldığını da gördük. Denetimlerinizde eksik var. Ve bu durumda iken herhangi bir özrünüz de yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Emin Çolpan ,son derece kıymetli bir insan.İşinde de tektir. Başarıları daim olsun.AHL için büyük şans ,Emin Bey ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000