TAV Havalimanları Holding CEO'suSani Şener, “Üçüncü havalimanında öngörülen gecikme olasılığı karşısında Atatürk Havalimanı’nda genişleme projesi üzerinde çalışıyoruz.” dedi. İstanbul’un yeni havalimanı için, idare mahkemesinin önceki gün aldığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmesini durdurma kararının proje süresini uzatabileceği değerlendirmelerine karşılık hükümet, kararın süreci etkilemeyeceğini ve kısa sürede konunun çözüleceğini belirtiyor.
3. havalimanıyla ilgili verilen ÇED olumlu raporunun kararını onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açılmıştı. 3. havaalanı projesinin tarımsal alanları yok edeceği, doğal hayatı olumsuz etkileyeceği, iklim değişikliğini hızlandıracağı, gürültü ve elektromanyetik kirlilik oluşturacağı, orman alanlarını yok edeceği ve içme suyu havzalarına zarar vereceği yönündeki ÇED raporunun, görüşlere açılması gereken 10 günlük süre dolmadan havalimanı projesinin ihaleye çıktığı gerekçesiyle, ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi. Dava dosyasını görüşen İstanbul 4. İdare Mahkemesi de, 21 Ocak’ta aldığı kararla, ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme bu kararıyla, 3. havaalanı projesinin ihaleye çıkmasına yol açan ÇED olumlu kararının yürütmesini, alanda yapılacak keşif ve bilirkişi raporunun mahkemede incelenmesine kadar durdurmuş oldu. Keşif ve bilirkişi raporu isteyen mahkeme, belgeleri inceledikten sonra ihalenin yürütmesinin durdurulması kararını yeniden değerlendirecek.
Ancak İstanbul Dördüncü İdare Mahkemesi, İstanbul yeni havalimanı projesi için ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdururken, proje takvimin gerisine düşme riskiyle karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor. Hükümet, ihalesi geçen yıl mayısta gerçekleştirilen yeni havalimanına ilişkin dört etaplı projede, birinci etabın 2016, tamamının 2018’de faaliyete geçmesini hedeflerken, TAV’ın Atatürk Havalimanı’nda 2021’e kadar işletme hakkı bulunuyor.
Facebook Yorum