23 Ocak 2013, Çarşamba 11:06:18

3. HAVALİMANI İHALESİ TARİHİ BELLİ OLDU!

“Çıkıldı, çıkılıyor” denilen 3. havalimanı ihalesinde tarih 3 Mayıs olarak belirlendi...
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

2013 yılının mega projesi olarak öne çıkan İstanbul’a inşa edilecek 3. havalimanının ihalesi 3 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. İhaleyi kazanacak yatırımcıya dış hatlar için devlet tarafından 342 milyon yolcu güvencesi verilecek. Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesinde olduğu gibi yap-işletdevret modeliyle yapılacak olan ihalede yatırımcılar en yüksek kira bedeli için yarışacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın bugün basın toplantısıyla açıklayacağı İstanbul’a inşa edilecek 3. havalimanıyla ilgili ihalenin ayrıntılarına Habertürk ulaştı. İşte 3. havalimanındaki ihale süreci: I İhalenin duyurusu, 24 Ocak’ta Resmi Gazete’de yapılacak.

İŞTE 3. HAVALİMANINDAKİ İHALE SÜRECİ!

İhale, 3 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Proje, YİD yöntemiyle yapılacak. 25 yıl sonra devlet, havalimanını devralacak.

İhalede daha önce gündeme geldiği gibi cirodan pay alınmayacak, yatırımcılar 25 yıl üzerinden kira yarıştıracak. Devlete, 25 yıl için en yüksek kira bedelini taahhüt eden yatırımcı ihaleyi alacak.

Gelmeyen her yolcu için devlet, projeyi üstlenen yatırımcıya Euro üzerinden ödeme yapacak. I Kamulaştırma çalışmaları başladı. Bu konuda çalışmalar yürütülüyor.

Havalimanı, 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. Proje, 4 etapta tamamlanacak. Projenin tahmini yatırım tutarı 6.4 milyar doları bulacak.

22 milyar dolarlık havalimanı!

342 MİLYON YOLCU GARANTİ

Yatırımcılara, finansman bulmalarını kolaylaştırmak için yolcu güvencesi verilecek. Dış hatlar için öngörülen yolcu güvencesi 342 milyon kişi. Yolcu güvencesi 25 yıl için değil, belli bir dönem için verilecek. (Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, iç hat için yolcu garantisinin söz konusu olmayacağı bilgisini verdi.

'3-4 YILDA TAMAMLANIR"

Başbakan Tayyip Erdoğan, “çılgın projeler” olarak belirttikleri projelerden bir tanesinin, İstanbul’a yılda 100 milyon kapasiteli 3. havalimanı yapılması olduğunu belirtirken, ihale ilanını yarın yayınlayacaklarını açıkladı. Erdoğan, “Temenni ederim güçlü bir konsorsiyum bunu almak suretiyle, bu havalimanınızı en kısa zamanda gerçekleştirmek. Tabii kademe kademe, bunu 3 ila 4 yıl gibi bir zaman içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Hemen akabinde de Kanal İstanbul projemizi de inşallah başlatacağız.Yassı ada’yı da ‘Özgürlük ve Demokrasi’ adasına çeviriyoruz” dedi.

TAV’IN KAYBI ÖDENECEK

3. havalimanının, Atatürk Havalimanı’nın işleten TAV’ın sözleşme süresi olan 2021’den önce yapılması halinde, şirketin kaybı ödenecek. TAV’dan dün yapılan açıklamada, “3. havalimanının TAV İstanbul’un kira sözleşme süresinin bitiminden önce tamamlanması durumunda çakışma dönemine ilişkin şirketlerimizin uğrayacağı kâr kayıplarının DHMİ tarafından tazmin edileceği ve bu kayıpların hesaplanması için bağımsız kuuluşlardan destek alınabileceği tarafımıza bildirilmiştir” denildi.

DÖRT ETAPTA YAPILACAK

İLK ETAP: Bu etapta, birbirinden bağımsız 2 bin 300 metre ara mesafesi bulunan 2 adet paralel pist, toplam 3.1 milyon metrekare büyüklüğünde apron, teknik blok ve kule, itfaiye, garaj, güvenlik yatırımları, kuvvet santrali, arıtma ve çöp imha tesisi inşa edilecek. Söz konusu yatırımlar 3 yılda tamamlanacak ve 2017 yılında hizmete alınacak. İlk etap kapsamında 1 adet pist ile 1 adet taksi yolu daha inşa edilecek. Bunların 2018 yılında hizmete alınması planlanıyor.
İKİNCİ ETAP: 20 milyon ek yolcu kapasiteli uydu terminal, 1 adet paralel pist, 2 adet taksi yolu, 2 paralel pist arasına 2'li bir adet taksi yolu, toplam 1 milyon metrekarelik ilave apron inşa edilecek. Bu etapta anılan yatırımlar, 2 yılda tamamlanacak.

ÜÇÜNCÜ ETAP: 30 milyon ek yolcu kapasiteli terminal binası, 1 adet paralel pist, pistin çiftli taksi yolu, ikinci etap yatırımlar kapsamında yapılan kuzey-güney pistine ek taksi yolu, 1.3 milyon metrekare apron inşa edilecek. Yatırım, 2 yılda tamamlanacak.

DÖRDÜNCÜ ETAP: 30 milyon ilave yolcu kapasiteli uydu terminali, 1 adet paralel pist, 2'li taksi yolu, 900 bin metrekare büyüklüğünde ilave apron yapılacak. Bu yatırımlar da 2 yılda tamamlanacak. 

3. HAVALİMANI İHALESİ TARİHİ BELLİ OLDU!

Yorumlar

Demiryolu ~ 11 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000