06 Aralık 2008, Cumartesi 09:00:13

"VİCDANLARIYLA HESAPLAŞACAKLAR"

Airport TV’de ekranlara gelen ‘Sorun Cevaplasın’ programı yine gündem oluşturdu...
  • UÇUŞ MÜHENDİSLERİNDEN UÇAKLARIN AZALMASI VEDE ENVANTERDEN ÇIKMASI NEDENİYLE EMEKLİ OLUP EVINE DÖNENLERDEN İSTEKLİ OLANLARDAN SHGM EMRİNDE UÇAK DENETLEME GÖREVİNE ALINMASINI TEKLİF EDİYORUM.UÇUŞ YILI,UÇUŞ SAATİ,LISAN DURUMU,UÇTUGU UÇAK TİPLERİ SHGM DOSYALARINDA MEVCUTTUR.CAMİAMIZA ARZ EDERIM.
  • 1992-1999 YILLARI ARASI ISTANBUL AIRLINESTA UÇUCU OLARAK GÖREV YAPTIM.B-727 LERİ SATTILAR VEDE BENİ ÇIKARDILAR(GN.MD.SAFİ ERGİN)ıhbar ve kıdem tazmınatım ödenmedi.4 yıl MNG KARGO HIÇBIR TAZMINAT ÖDENMEDİ(GN.MD.YAVUZ ÇİZMECİ)2 YIL KUZU CARGO(GN.MD.FATIH YURDAKUL)KIDEM TAZMİNATIM ÖDENMEDİ.SHGM-TALPA-VE SIVIL HAVACILIK OTORITELERİ NERDESINIZ ARTIK.PILOTLAR KANUNU NE ZAMAN ÇIKACAK.14 YILLIK EMEKLERİM HEBA OLDU GITTI.KUL HAKKINI,VATANDAŞI KORUMA KANUNU YOKMU HALA.....EY GENEL MUDURLER AHKAM KESMEYİN.ADALETSİZ UYGULAMALARINIZIN HESABINI VERME ZAMANINIZ GELDİ ARTIK..ARKADAŞLARI ADINA ÜVEY BİR PİLOT..
  • dünyanın dört bir noktasına adını sanını bilmediğiniz noktalara can taşıdım mal taşıdım.Mazlumun tüyü bitmemiş yetimin hakkınıyiyenlere utanmadan duayen diyorsunuz.DUAYEN BENİM.oNLARA LAYIK OLDUĞU SIFATLARI KULLANIN...
  • ŞİRKETİNİZİN UÇAĞI DÜŞTÜĞÜ HALDE SHGM YE SİHİRLİ ÇUBUĞUNUZLA DOKUNUP UÇUŞA DEVAM ETTİNİZ.KAPATILAN TT NİN ERBİL UÇUŞLARINI ERTESİ GÜNÜ KAPTINIZ? ŞİMDİ SIRA SİZDE ALMA MASUMUN AHINI?
  • GEÇEN GÜN YAZMIŞTIM KONTROL PİLOTLARININ BAŞINI YURT DIŞINDA KONTROLE VEYA THY DA SİMULATÖRE VEYA ATPL İMTİHANINA SOKALIM NEDERSİNİZ ?
  • HATIRLARMISIN EKİCİ ATPL YERİNE YANLIŞLIKLA CPL LİSANS VERİLEN SENDEN KIDEMLİ BİR PİLOTUN LİSANSINI DÜZELTTİREMEMİŞTİN O İNSAN HALA O İŞLE UĞRAŞMAKTA UĞRADIĞI ZARARI TAHMİN EDEBİLİYORMUSUN ÇEKİLİN BU SAHNEDEN ÇOK KIYMETLİ GENÇLER VAR BIRAKIN ONLAR HEM DAHA BİLGİLİ HEM DAHA CESUR VE DÜRÜST
  • ornek olun lider olu bizi ankaraya goturun. shgm nin ulastirma bakanliginin onunde bagiralim. hakkimiz kanunumuzu istiyoruz diyelim. toplanti yapmayin artik kimsenin sizi taktigi yok.
  • Hangi vicdan.O çoktan rahmetli oldu.şimdikiler vicdan la cüzdan arasında kaldıklarında her zaman tercihlerini cüzdandan yana kullanıyorlar.Allah rahnet eylesin VİCDAN.
  • YENİ TÜRK İCADI
  • BU BİR İKAZDIR? SHGM LİSANS ŞUBESİNDE DÖNENLERİ KİM NEZAMAN NASIL ORTAYA ÇIKARACAKTIR DAİRE BŞK HANIM EFENDİ YAZİLARA NEDEN KONUYU OKUMADAN İMZA ATMAKTADIR.LİSANS ALMAYI HAK EDEN ARKADAŞLAR SHGM'YE HANGİ MEVZUAT ALTINDA BÜYÜK PARALAR ÖDEMEKTEDİR LİSANSLARDA YAPILAN BÜYÜK HATALAR NİYE GİDERİLEMMEKTEDİR

Genel Yayın Koordinatörü Ali Kıdık’ın hazırlayıp sunduğu ‘Sorun Cevaplasın’ programının bu geceki konukları olan TALPA Eski Başkanı Necmi Ekici ve Ayjet Genel Müdürü Celal Cingöz, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Isparta kazasını değerlendirerek sözlerine başlayan eski kaptan pilot Ekici; “Ben pilotluk dönemimde 22 bin saat uçuş gerçekleştirdim. Bu tecrübeyle uçakların en güvenilir ulaşım araçları olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Uçak kazaları olmuştur ve olacaktır. Önemli olan bu kazaları önlemeye yönelik hamleler yapmaktır. Türkiye’de yaşanan son 6 uçak kazasında raporlar her zaman pilotların hatalı olduğunu gösterdi. Ben ise açıklanan raporların yüzde 10-15 kısmına inanıyorum. Geri kalan kısmı bana inandırıcı gelmiyor. Raporların doğru sonuçlar verebilmesi için iyi eğitilmiş kırım ekipleri gerekiyor. Ama sivil havacılıkta böyle bir tecrübe ekibi yok. Kazaları değerlendirecek alt yapı yok. Örneğin kara kutu 400 dolayında bilgi içeriyor. Bunu çözebilmek bilgi ve birikim gerektiriyor” diyerek kaza raporunun doğruluğuna inanmadığını açıkladı.

Uçakların kalkış yada düşüş anında düşme olasılığının yüksek oluşuna yönelik spekülasyonları da değerlendiren Ekici; “Kalkış anı ağır olur. Bu aşama uçağın süzülme anıdır. Pistin durumu da bu olasılığı etkiler ama pilotlar sonuç olarak bu duruma eğitimlidir. Kalkış yada iniş anı diye sabitlemek yanlış olur” dedi.

Celal Cingöz ise pilotların nasıl yetiştirildiğine ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu; “İnsan unsurlarının olduğu her yerde hata payı vardır. Ama hatalar pilotlara yüklenmemeli. Biz eğitimi pervaneli uçakta veriyoruz. Bu eğitimi veren eleman çok önemlidir. Eğitimin aşamaları vardır. Bunların içinde finansal, ekip ve eğitim ayaklarını sayabiliriz. Bu aşamaları iyi değerlendirmek ve iyi anlamak gerekir. Özellikle ekip birimi çok önemlidir” dedi.

Eğitim veren kişilerin kalifiye insanlardan oluştuğunun altını çizen Cingöz; “Bizde eğitim veren insanlar uzun yıllar kaptanlık yapmış kişilerden oluşuyor. Bu eğitimlerin Daha sağlıklı olabilmesi için pistlerin bize sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

Sorun Cevaplasın

PARA VEREN HERKES MEZUN OLAMAZ

Para veren herkesin mezun olamayacağını belirten Cingöz; “Pilot lisansı alınabilmesi için lise mezunu olmak gerekiyor. Ama biz üniversite mezunu olmayanı okulumuza dahil etmiyoruz. Biz 112 kişiye lisans verdik. Mezun olan adaylar kontrol pilotları tarafından test edilir. Ayrıca mezun olan adayları alan şirketlere bilgi de aktarıyoruz” dedi.

Bu noktada söze girerek açıklamalarda bulunan Necmi Ekici; “Pilotluk kabiliyet işidir. Herkesa pilot olamaz. Ama mutlaka denetim de gerekir. Pilotluğa uygun olup olmadığı, bu işi yapabilir mi yapamaz mı kontrol altında tutulmalıdır. Denetimde alt yapıya özen gösterilmeli. Uçakların bakımları incelenmeli. İnsan hayatının söz konusu olduğu yerde kontrol ve denetim olmazsa olmazdır” diye konuştu.

Isparta kazasında açıklanan yere çarpma arızası tatmin edici mi şeklindeki soruya ise Ekici şöyle yanıt verdi. “Pilot ne yapacağını bilir ve uygular. Ama bazen pilotlar yanıltılıyor. Hava durumu yada pist durumu konusunda yerdeki personel pilotu yanıltabilir. Bu gibi etkenler kazaya davetiye çıkarır.Ama Isparta uçağının durumu farklı. İran’da arıza yapıp daha sonra bakımda görünüyor olmasına rağmen uçurulmuştur. Bu nedenle kazada suçu olanlar vicdanlarıyla hesaplaşacaktır. Havacılık kazalarında yüzlerce neden vardır. Pilot hatası, yönetim hatası, meterolojik hata, kontrolör hatası bunlardan sadece birkaçıdır. Ama en önemlisi idari ve ekip hatasıdır. Örneğin pilota en az 100 saatlik test uçuşu yaptırılması ve daha sonra uçağın teslim edilmesi gerekir” dedi.

Pilotların bazı durumlarda uçuşa zorlandığının altını çizen Ekici; “Pilotlar uçakta arıza görünce uçmuyorum deme lüksüne sahiptir. Ama bunu dediğinde işten atılıyor. Pilotların güvencesi yok. Pilotların uçmama istediğine karşı baskı yapmak büyük hatadır” şeklinde konuştu.

Uçağın Flaplarının ve Slotlarının arızalı olmasına rağmen uçurulmasına tepki gösteren Ekici; “Flapsız ve Slotsuz uçak kalkamaz. Arızası giderilmeyen uçağa uçuş yaptırılamaz. Pilot da işinden olmamak için bu duruma göz yummuştur” dedi.

Denetimlerin yetersiz olduğunu savunan Ekici’ye SHGM’nin havayollarına kestiği ceza oranın fazla olduğu hatırlatılınca Ekici; “Çok ceza kesmek, ayrıdır. Hata yaptırmamak ayrıdır. Ceza kesilebilir ama önemli olan hata yaptırmayacak mekanizmayı sağlamaktır. Örneğin 300 uçağa denetim yapan kişi sayısı ne yazık ki 156. Bu sayısı çok az. O nedenle iyi denetim yapıldığı savunulamaz” şeklinde yanıtladı.

BÖLGESEL HAVACILIK PROJESİ

Bölgesel Havacılık Projesi’ndeki son durumu anlatan Ayjet Genel Müdürü Celal Cingöz ise; “Gidilmeyen meydanlara gitmek istiyoruz. Bu projeyi  mutlaka hayata geçireceğiz. Ama bugünün şartları bizim bu projeyi 1 yıl daha ertelememize neden oldu. Önümüzdeki yıl finansal bir ortak bulduğumuz takdirde mutlaka uygulamaya geçeceğiz” şeklinde açıklık getirdi.

Pilotaj eğitimlerinin ücretlendirilmesindeki indirimi de ele alan Cingöz; “Petrol fiyatları indirimi bize yansıdığında biz de indirim yaparız” dedi.

Ucuz uçuş yapan şirketlerin güvenirliği konusunda detaylı bilgi veren Onursal Başkan Necmi Ekici; “Ucuz uçuran şirketler güvensizdir diye bir şey söz konusu olamaz. Uçaklar bakımlı olduğu ve eğitim doğru şekilde verildiği sürece uçuş emniyetlidir. Ucuz uçuş şirketlerin ekonomik tercihidir. Güvenli uçuşla bir ilgisi yoktur” şeklinde konuştu.

ISPARTA KAZASINDA KİM HATALI?

Isparta kazasında kimin hatalı olduğu konusunu ele alan Ekici; “Bir kişi hatalıdır demek yanlış olur. Bu işin içinde kim varsa herkes hatalıdır. Pilotundan müdürüne ve yerdeki personeline kadar herkes hatalıdır. Bu bir zincirdir. Ama pilota uçacaksın baskısı yapmak en büyük problemdir. Örneğin THY’de pilota asla baskı yapılmaz. Pilotun kararına saygı duyulur. Ama denetim çok önemlidir. Örneğin kaptanı denetleyen aynı tecrübeye sahip oranda pilot olmalıdır. Ben 22 sene uçuş yaptım, kimse beni denetlemedi. Avrupa’da denetimler bu şekilde yapılıyor” dedi.

PİLOTLAR KANUNU

Pilotların işinin adının olmadığını ve güvencesinin bulunmadığını ifade eden Ekici; “Bu kanun uçanın ve uçuranın rahat olması için önemlidir. Pilotun tanımı, hakları, cezaları nedir bunlar ele alınmalı. Bu nedenle kanun artık uygulanmalıdır” diye konuştu.

PİLOTLARIN MAAŞLARI

Sorun Cevaplasın

Pilotların aldığı maaş yaptığı işe orantılı. Büyük risk altındalar. Kendi canıyla birlikte bir çok candan sorumlu oluyor. O nedenle aldığı maaş aldığı risk açısından son derece normaldir. Pilot manevi olarak yıpranıyor. Bunun karşılığını parayla ölçemezsiniz.

Pilotların uçuş öncesi alkol alıp almadığı konusunda da eski meslektaşlarına sahip çıkan Ekici; “Pilot stresten dolayı alkol alabilir. Ama bunu uçuşyan sonra yapar. 43 yıllık havacı olarak uçuş öncesi alkol alan pilota rastlamadım” ifadelerini kullandı.

PİLOT OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN ZAMAN DİLİMİ

Pilot adaylarının uçuş okullarında aldığı eğitimi değerlendiren Ayjet Genel Müdürü Celal Cingöz; “Bizim sektörde eğitim süresi 15 aydır. 200 saat uçuş eğitimi, 1000 saat de teorik eğitim aşamasıdır” dedi.

Gündeme ilişkin açıklamalarını sürdüren Ekici ise; “Pilotlar uçaktaki her ayrıntıyı bilmek durumundadır. İnişte yada kalkışta lövye yada joystick arasında pilot açısından bir fark yoktur. Çünkü uçuş bütün vucutla yapılır” dedi.

Bir izleyicinin türbülans uçak düşürür mü şeklindeki sorusunu yanıtlayan Celal Cingöz; “Türbülans uçak düşürmez. Arızaya yada yolculara küçük çapta zarar verebilir ama uçak düşmesine neden olmaz” dedi.

Son olarak genel havacılığna önnem verilmesi gerektiğinin altını çizen Cingöz; “Genel havacılığa yönelmek gerekir. Uçak alan insanlar maalesef pişman ediliyor ve uçağını satmasına olanak sağlanıyor. Bu anlamda iyiliştirme yapılmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

TALPA Onursal Başkanı Necmi Ekici ise; “Kazaların önlenmesi için otorite sağlanmalı. Gerekli otorite sağlanırsa problem kalacağını sanmıyorum. Uçucu personelin emniyeti için kanun mutlaka çıkarılmalıdır” dedi.

"VİCDANLARIYLA HESAPLAŞACAKLAR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

Misafir ~ 15 yıl önce
UÇUŞ MÜHENDİSLERİNDEN UÇAKLARIN AZALMASI VEDE ENVANTERDEN ÇIKMASI NEDENİYLE EMEKLİ OLUP EVINE DÖNENLERDEN İSTEKLİ OLANLARDAN SHGM EMRİNDE UÇAK DENETLEME GÖREVİNE ALINMASINI TEKLİF EDİYORUM.UÇUŞ YILI,UÇUŞ SAATİ,LISAN DURUMU,UÇTUGU UÇAK TİPLERİ SHGM DOSYALARINDA MEVCUTTUR.CAMİAMIZA ARZ EDERIM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1992-1999 YILLARI ARASI ISTANBUL AIRLINESTA UÇUCU OLARAK GÖREV YAPTIM.B-727 LERİ SATTILAR VEDE BENİ ÇIKARDILAR(GN.MD.SAFİ ERGİN)ıhbar ve kıdem tazmınatım ödenmedi.4 yıl MNG KARGO HIÇBIR TAZMINAT ÖDENMEDİ(GN.MD.YAVUZ ÇİZMECİ)2 YIL KUZU CARGO(GN.MD.FATIH YURDAKUL)KIDEM TAZMİNATIM ÖDENMEDİ.SHGM-TALPA-VE SIVIL HAVACILIK OTORITELERİ NERDESINIZ ARTIK.PILOTLAR KANUNU NE ZAMAN ÇIKACAK.14 YILLIK EMEKLERİM HEBA OLDU GITTI.KUL HAKKINI,VATANDAŞI KORUMA KANUNU YOKMU HALA.....EY GENEL MUDURLER AHKAM KESMEYİN.ADALETSİZ UYGULAMALARINIZIN HESABINI VERME ZAMANINIZ GELDİ ARTIK..ARKADAŞLARI ADINA ÜVEY BİR PİLOT..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
duayen ~ 15 yıl önce
dünyanın dört bir noktasına adını sanını bilmediğiniz noktalara can taşıdım mal taşıdım.Mazlumun tüyü bitmemiş yetimin hakkınıyiyenlere utanmadan duayen diyorsunuz.DUAYEN BENİM.oNLARA LAYIK OLDUĞU SIFATLARI KULLANIN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ZORT ~ 15 yıl önce
ŞİRKETİNİZİN UÇAĞI DÜŞTÜĞÜ HALDE SHGM YE SİHİRLİ ÇUBUĞUNUZLA DOKUNUP UÇUŞA DEVAM ETTİNİZ.KAPATILAN TT NİN ERBİL UÇUŞLARINI ERTESİ GÜNÜ KAPTINIZ? ŞİMDİ SIRA SİZDE ALMA MASUMUN AHINI?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A ~ 15 yıl önce
GEÇEN GÜN YAZMIŞTIM KONTROL PİLOTLARININ BAŞINI YURT DIŞINDA KONTROLE VEYA THY DA SİMULATÖRE VEYA ATPL İMTİHANINA SOKALIM NEDERSİNİZ ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A ~ 15 yıl önce
HATIRLARMISIN EKİCİ ATPL YERİNE YANLIŞLIKLA CPL LİSANS VERİLEN SENDEN KIDEMLİ BİR PİLOTUN LİSANSINI DÜZELTTİREMEMİŞTİN O İNSAN HALA O İŞLE UĞRAŞMAKTA UĞRADIĞI ZARARI TAHMİN EDEBİLİYORMUSUN ÇEKİLİN BU SAHNEDEN ÇOK KIYMETLİ GENÇLER VAR BIRAKIN ONLAR HEM DAHA BİLGİLİ HEM DAHA CESUR VE DÜRÜST

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wolf ~ 15 yıl önce
ornek olun lider olu bizi ankaraya goturun. shgm nin ulastirma bakanliginin onunde bagiralim. hakkimiz kanunumuzu istiyoruz diyelim. toplanti yapmayin artik kimsenin sizi taktigi yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Hangi vicdan.O çoktan rahmetli oldu.şimdikiler vicdan la cüzdan arasında kaldıklarında her zaman tercihlerini cüzdandan yana kullanıyorlar.Allah rahnet eylesin VİCDAN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AE ~ 15 yıl önce
YENİ TÜRK İCADI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LİSANS ~ 15 yıl önce
BU BİR İKAZDIR? SHGM LİSANS ŞUBESİNDE DÖNENLERİ KİM NEZAMAN NASIL ORTAYA ÇIKARACAKTIR DAİRE BŞK HANIM EFENDİ YAZİLARA NEDEN KONUYU OKUMADAN İMZA ATMAKTADIR.LİSANS ALMAYI HAK EDEN ARKADAŞLAR SHGM'YE HANGİ MEVZUAT ALTINDA BÜYÜK PARALAR ÖDEMEKTEDİR LİSANSLARDA YAPILAN BÜYÜK HATALAR NİYE GİDERİLEMMEKTEDİR

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000