10 Temmuz 2014, Perşembe 12:25:22

YERLİ UÇAKLA İLGİLİ BAŞBAKAN'A ÖZEL SUNUM YAPILDI

İlk yerli savaş uçağıyla ilgili proje çalışmasında tasarımlar belirlendi, Başbakan Erdoğan'a konuyla ilgili sunum yapıldı.
  • Ya arkadaşlar olsa çok güzel olur fakat her seçim öncesi veya seçime yakın zamanda böyle haberlerin gündeme gelmesi ve ayrıca f 35 uçaklarına yapılan yatırımlar anlaşmalar bu haberin doğruluğunu sorgulamamızı gerektiriyor ülkemizin gerçekleri ortada
  • Türkiye şunu bunu yapamaz demeyin her şey bu hükümetle yapılıyo o sözleri kıllanan büyük ihtimalle türkiye düşmanları insanlar bu hükümetle yapılmaz yok önümüz açık allahın izniyle çok şeyi başardık daha neleri başaracağız
  • çok güldüm cidden türkiye daha neyini kendisi üretio ki uçağını yapsın...palavra
  • Turkıye dısarıya bagımlı olsun , sureklı dısardan alsın uretmesın . Yorumları okudukça insanların milliyetini çozemıyorum.Bu ne yurtdısı hayranlığı , atak nasıl yapıldıysa , ordudaki diğer techızatlar nasıl mıllı uretım oluyorsa bu da olacak . Uzaya uydu da yolluyoruz . Siz hala onu uretemezsın bunu uretemezsın deyın durun. Surekli uretılıyor siz gecmışle yasamaya devam edin biz gelecekte devam ederiz hadi bakalımm ezikliğinizi atın artık uzerınızden.
  • Allah aşkına düzgün bir kaldırım, birde apartman yapmayı öğrenin, sonra uçakmı, arabamı, uzay gemisimi yaparsınız siz bilirsiniz...
  • Iyi palavra ama. Daha bir drone'u tam beceremedik. Sonunda olacak inşallah ama avcı uçağı palavrasını AKP'li seçmen bile yemez. Zeka düzeyinin çok daha düşük olması gerekir.
  • Insanlara ezik diyorsun saygini belli ediyorsun, yoksa editor vs misin burada, soyless
  • Olmayacak duaya amin denmez..birileri bu işten nemalanmak için yapılıyordur..şahsi menfaatlerimizi topyekün milli menfaatlerimizin gerisine koyamadığımız sürece projeler teoriden ibaret kalır ve gelişmemeye mahkum kalırız..!
  • Yerli tasarım diye kamuoyuna sunulacak uçak çok büyük ihtimalle Saab JAS 39 Gripen olacak. Sadece yazılım ve bazı kompozit parçalar yerli üretilecek.
  • Gelecek Drone larda akilli olun insanli ucaklarda degil!

Özgün bir uçak tasarımı için İsveçli SAAB şirketinden de yardım alan Savunma Sanayi Müsteşarlığı, avcı tipinde, gelişmiş radar özelliklerine sahip, yüksek manevra kabiliyeti olan üç farklı tasarım belirledi. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Görünmezlik zırhına sahip olacak uçakların üretimi 2023 yılına kadar tamamlanacak. Türkiye'de tasarlanıp yapılacak uçağın, Hava Kuvvetleri'nde 1988'den bu yana kullanılan F-16'ların yerini alması planlanıyor.

Başbakan'a özel sunum

Türkiye'nin en prestijli projesi olan "FX/TX" adı verilen ilk yerli savaş uçağının 2011'de başlayan ve iki yıl süren çalışmalar sonucunda ayrıntıları belli oldu. Savunma Sanayi Müsteşarlığı belirlenen üç farklı tasarım örneğini Başbakan Erdoğan'a sundu. Tasarım için İsveçli SAAB şirketinden de yardım alan müsteşarlık, ilk yerli savaş uçağının motor seçimi için çalışmalara başladı. Belirlenen üç farklı tasarımdan birine Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan komite karar verecek.

Motor seçimi için görüşme yapıldı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2020'li yıllarda jet eğitim ve muharip uçak ihtiyacının milli imkanlarla karşılanmasına yönelik proje kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda konsept geliştirme ve tasarım çalışmaları sürdürüldü. TUSAŞ tarafından bu ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen üç konfigürasyon üzerine çalışıldı. Uzmanlar özgün bir uçak tasarımı için İsveçli SAAB firmasıyla çalışmalarına devam ediyor. Yeni nesil savaş uçağı yapabilen ülkeler arasında olan İsveç, Türkiye'ye tasarım konusunda bir yol haritası çiziyor. Belirlenen üç tasarımdan ilki, kuyruk-kanatlı ve çift motorlu olurken, ikincisi ise kuyruk-kanatlı ve tek motora sahip. Üçüncü tasarımda ise önkuyruk-kanat ve tek motor öne çıkıyor. Her üç tasarımın ortak özelliği ise düşük görünürlük, yüksek manevra kabiliyeti ve gelişmiş radar özellikleri olacak. Başbakan Erdoğan'a yapılan özel sunumun ardından uygun motorun seçimi için firmalarla görüşmeler başladı.

Görünmez olacak

Yerli savaş uçağı 'hayalet' özelliğine sahip olacak, radarda görünmezlik zırhı taşıyacak. Anti-radar özelliğine de sahip olması planlanan uçak için uçağın gövdesinde radara yakalanmasını önleyen kompozit malzeme kullanılacak. Amerika ve İsrail'de uzun yıllardır kullanılan ve İsrail'in 25 ülkeye sattığı bu kompozit malzemenin Türkiye'de de üretimine başlandı. Her türlü görsel, radar, kızılötesi ve termal izi azaltan bu ürün İnsansız Hava Araçlarının ardından, savaş uçağında da kullanılacak. Tasarımlar arasında tek pilotlu ve iki pilotlu olmak üzere iki seçenek bulunuyor. Cumhuriyetin 100'üncü yılına yetiştirilmesi planlanan ilk Türk savaş uçağı F-4 ile F-16'ların en eski modelinin yerini alacak. Avcı tipinde tasarlanacak uçak havadan havaya muharebe ve önleme görevlerinde yer alacak.

YERLİ UÇAKLA İLGİLİ BAŞBAKAN'A ÖZEL SUNUM YAPILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

4141 ~ 8 yıl önce
Ya arkadaşlar olsa çok güzel olur fakat her seçim öncesi veya seçime yakın zamanda böyle haberlerin gündeme gelmesi ve ayrıca f 35 uçaklarına yapılan yatırımlar anlaşmalar bu haberin doğruluğunu sorgulamamızı gerektiriyor ülkemizin gerçekleri ortada

Yanıtla

Kalan karakter 1000
türkiye ~ 9 yıl önce
Türkiye şunu bunu yapamaz demeyin her şey bu hükümetle yapılıyo o sözleri kıllanan büyük ihtimalle türkiye düşmanları insanlar bu hükümetle yapılmaz yok önümüz açık allahın izniyle çok şeyi başardık daha neleri başaracağız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hahahaha ~ 10 yıl önce
çok güldüm cidden türkiye daha neyini kendisi üretio ki uçağını yapsın...palavra

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Turkıye dısarıya bagımlı olsun , sureklı dısardan alsın uretmesın . Yorumları okudukça insanların milliyetini çozemıyorum.Bu ne yurtdısı hayranlığı , atak nasıl yapıldıysa , ordudaki diğer techızatlar nasıl mıllı uretım oluyorsa bu da olacak . Uzaya uydu da yolluyoruz . Siz hala onu uretemezsın bunu uretemezsın deyın durun. Surekli uretılıyor siz gecmışle yasamaya devam edin biz gelecekte devam ederiz hadi bakalımm ezikliğinizi atın artık uzerınızden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Allah aşkına düzgün bir kaldırım, birde apartman yapmayı öğrenin, sonra uçakmı, arabamı, uzay gemisimi yaparsınız siz bilirsiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Iyi palavra ama. Daha bir drone'u tam beceremedik. Sonunda olacak inşallah ama avcı uçağı palavrasını AKP'li seçmen bile yemez. Zeka düzeyinin çok daha düşük olması gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
grikanat ~ 10 yıl önce
Insanlara ezik diyorsun saygini belli ediyorsun, yoksa editor vs misin burada, soyless

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Olmayacak duaya amin denmez..birileri bu işten nemalanmak için yapılıyordur..şahsi menfaatlerimizi topyekün milli menfaatlerimizin gerisine koyamadığımız sürece projeler teoriden ibaret kalır ve gelişmemeye mahkum kalırız..!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Jetsan ~ 10 yıl önce
Yerli tasarım diye kamuoyuna sunulacak uçak çok büyük ihtimalle Saab JAS 39 Gripen olacak. Sadece yazılım ve bazı kompozit parçalar yerli üretilecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Drone ~ 10 yıl önce
Gelecek Drone larda akilli olun insanli ucaklarda degil!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000