20 Mart 2013, Çarşamba 08:50:47

YERLİ UÇAK İÇİN DEV ADIM

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TAI), İsveçli Saab’la teknik destek anlaşması imzaladı. Anlaşmanın maddeleri arasında, TAI’nin ilerleyen dönemde Saab’ın uçak tasarlama ekipmanlarını satın alabileceğini de içeren bir madde yer alıyor.
  • ulkemiz kendi teknolojilerini gelistirip ,bunlari ticarilestirme konusunda diger ulkelere nazaran braz gecmis kalmis durumda.son yillarda yapilan calismalar umit verici.yerli sanayinin gelistirilmesinde uzman is gucu ve muhendisligin gelismesini beklemek yerine know how yoluyla sanayide yurt disi teknolojilerinin ulkemize entegrasyonunu gerceklestirmeliyiz.bunun icinde avrupada kriz sonrasi ortaya cikan darbogazi ulkemiz lehine cevirerek ucuz fiyatlardan satisa cikan saab gibi sirketler kesinlikle satin alinmalidir.bu alimlari ozel sektorun yapmasi cok iyi olur, ancak bizim ozel sektorumuz ulkesinin gelismesine katki saglayacak dahi olsa boyle bi riski goze alip tasin altina elini sokmaz,bu yuzden bizzat kamu sirketleri bu yuku yuklenmelidir. Uzattim braz ,k. Bakmayin :)
  • Teknoloji ve Mühendislik olarak Türkiye'nin uçak yapabilecek kapasitede olduğuna inanıyorum. En kötü ihtimalle iyi bir kopya yapacak kadar iyi olduğunu.. Yapmamamız da başka sebepler (siyasi,ekonomik) aramak gerektiğini düşünüyorum.
  • Isvec nekadar Turkiye nekadar, SAAB savas ucaklarini bir kac avrupa ulkesine satmis ancak onlarin hepsi Turkiyeden cok cok kucuk Turkiye SAAB fabrikasinin tamamini alip savas ucaklari disinda SAAB turboprop ucak uretimini isveclilerden dah fazla gelistirip devami jet ucaklarina basladikatan sonra Embraer avrupa pazarina veda edbilir.
  • Saab'dan baska teknolojisini vermek isteyen yok. Kore'de cok ugrasti baskalari ile bu isi yapmak icin fakat bulamadilar.
  • tai 30 yılda ancak montajı öğrenebildi...kafa yapmayın...uçağı bir 30 yıl sonra ancak yapar..tabiki ozamana uçak diye birşey kalırsaa :))
  • batılı üreticilerden hazır alım yapmak yerine, üretmeye yeltenmek tabii ki zorlarına gidecek. ama nerelerine giderse gitsin bu işin üstesinden gelinebilir bence.
  • Saab bir İsveç firması otomobil-TIR ve uçak üretir.bildiğim kadarıyla uçak üretimini geçen yıllarda durdurdu.diğerleri devam ediyor.inşallah kapanan fabrikayı bize kakalamıyorlardır.
  • Yabancılar elbette muhalefet olacak, yerli havacılığın hem askeri, hem de sivil anlamda daha da gelişmesi için bunlar önemli adımlar. Türkiye başarı yakalarsa, batılılar büyük bir pazar kaybedebilirler uzun vadede. Ayrıca hem otomotiv, hem de havacılık açısından Saab ile bir ortaklık kurmak Türkiye açısından faydalı olacaktır.
  • BU " YERLİ " İFADESİ OLSA OLSA AMERİKAN YERLİLERİ İFADESİ İLE ÖRTÜŞÜR,BAŞKA TÜRLÜ UYMAZ HABERDE İFADE EDİLENLERE. SAAB - TAİ - YERLİ MALI. KİMSE DÜNYA GLOBALLEŞİYOR ORTAKLIKLAR NORMALDİR DEMESİN,ZİRA GLOBAL DÜNYADA SAVAŞ ARACINA NE GEREK VAR DEĞİLMİ, ADI ÜSTÜNDE KÜRESEL ADETA KOMÜNİST BİR DÜNYA GİBİ, YANİ YİNE BİZLİK BİRŞEY YOK .TAI TEK BAŞINA YAPAR ÇIKAR İŞTE O ZAMAN BİZLİK ŞEY ÇOOOK.
  • Tai nin yaptığı bu akıldolu seçim başarısını kutlamak gerekiyor gelişebilecek yabancı muhalefetler ragmen.İşallah uçak imalatına kadar geçecek zaman süresince her aşama süratle ve başarılı geçer nihayii hedef milli uçagımızı göklerde görürüz.Bu yolda Hayal, Akıl, Cesaret, Azim, Sabır,Başarı DAMARLARINIZDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR. ALLAH MUAFFAK ETSİN.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TAI), dünyanın en büyük uçak üreticilerinden biri olan İsveçli Saab ile üretime kadar gidebilecek ‘teknik ortaklık anlaşmasına’ imza attı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), yerli savaş ve temel eğitim uçağının konsept tasarımı için 2011 yılı Ağustos ayında TAI ile anlaşma imzalamasının ardından, TAI çalışmalarını hızlandırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk malı otomobil ve savaş uçağı üretme konusundaki ısrarı sonrasında, Saab ve Güney Kore Uzay Endüstrisi ile bir dizi görüşmelerde bulunan TAI, yakın zamanda SSM temsilcilerinin de aralarında bulunduğu Türk yetkililer, İsveç’e giderek Saab’ın üretim merkezini ziyaret etti.


ÜRETİM ERKEN BAŞLAYABİLİR

Teknik destek için Saab yöneticileriyle bir araya gelen TAI, görüşmelerin planlandığı şekilde ilerlemesi halinde üretime giden yolda önemli adımların atılabileceğinin sinyalini verdi. Çünkü anlaşmada, TAI’nin Saab’ın uçak tasarlama ekipmanlarını satın alabileceğini de içeren bir madde yer alıyor. TF-X savunma programı dahilinde, T-129 saldırı helikopterlerini İtalyan-İngiliz ortaklığındaki AgustaWestland ile birlikte üretmeye hazırlanan Türkiye, benzer sistemi savaş uçakları için de uygulamayı hedefliyor. İsmini vermeyen bir Türk yetkili bu modelin başarılı olduğunu ve Saab ile birlikte uçaklar için de uygulanabileceğini belirtti. 

ANALİSTLER KUŞKULU YAKLAŞIYOR

Saab, Türk yetkililerin istediği şekilde tasarlanacak uçak için teknik yetkinliği üstlense de analistler bu konuya şüpheci yaklaşıyor. Savunma sanayi analistlerine göre ilk Türk malı savaş uçağının tasarlanması, gerekli fakat hayati derecede önemli değil. TAI ve Saab arasında imzalanan anlaşmayı değerlendiren İngiliz analistler, “Kritik anlamda önem taşıyan bu projede Türkiye’nin aviyonik, elektronik ve silah sistemlerini ucak platformuna entegre edip edemeyecegi” ifadesini kullanıyor.

Dışa bağımlılık azalacak

Hava Kuvvetleri filosu ağırlıklı olarak ABD’li uçaklarda oluşan Türk Hava Kuvvetleri, yeni nesil F-35 savaş uçaklarından almayı planlıyor. Ancak F-35, ABD önderliğinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok uluslu bir proje olarak geliştirilse de, Türkiye dışa bağımlılığı azaltmak için kendi savaş uçağını üretmek istiyor. Filo’da görev yapan F-16’ların dışında, İsrail tarafından modernize edilen eski F-4 uçaklarının ise 2020 yılından itibaren faaliyetine son verilecek.

Batılı üreticiler anlamlı bulmuyor

Yerli ucak için geliştirilecek konsept tasarımının, projeyi riske sokabileceğini öne süren bazı kaynaklar, “Türkiye 2023 yılında milli savaş uçağını uçurmayı planlıyor. Bu çok gerçekçi bir hedef değil” değerlendirmesini yapıyor.Batılı savunma sanayi şirketleri ise  “Biz Türkiye’nin kendi uçağını tasarlayıp geliştirmesine yardım etmek isteriz. Ancak gerçeklikten çok uzakta olduğumuzu söylememiz gerekiyor”diyor.

YERLİ UÇAK İÇİN DEV ADIM

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

onur yağmurca ~ 11 yıl önce
ulkemiz kendi teknolojilerini gelistirip ,bunlari ticarilestirme konusunda diger ulkelere nazaran braz gecmis kalmis durumda.son yillarda yapilan calismalar umit verici.yerli sanayinin gelistirilmesinde uzman is gucu ve muhendisligin gelismesini beklemek yerine know how yoluyla sanayide yurt disi teknolojilerinin ulkemize entegrasyonunu gerceklestirmeliyiz.bunun icinde avrupada kriz sonrasi ortaya cikan darbogazi ulkemiz lehine cevirerek ucuz fiyatlardan satisa cikan saab gibi sirketler kesinlikle satin alinmalidir.bu alimlari ozel sektorun yapmasi cok iyi olur, ancak bizim ozel sektorumuz ulkesinin gelismesine katki saglayacak dahi olsa boyle bi riski goze alip tasin altina elini sokmaz,bu yuzden bizzat kamu sirketleri bu yuku yuklenmelidir. Uzattim braz ,k. Bakmayin :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F/O ~ 11 yıl önce
Teknoloji ve Mühendislik olarak Türkiye'nin uçak yapabilecek kapasitede olduğuna inanıyorum. En kötü ihtimalle iyi bir kopya yapacak kadar iyi olduğunu.. Yapmamamız da başka sebepler (siyasi,ekonomik) aramak gerektiğini düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkiye ~ 11 yıl önce
Isvec nekadar Turkiye nekadar, SAAB savas ucaklarini bir kac avrupa ulkesine satmis ancak onlarin hepsi Turkiyeden cok cok kucuk Turkiye SAAB fabrikasinin tamamini alip savas ucaklari disinda SAAB turboprop ucak uretimini isveclilerden dah fazla gelistirip devami jet ucaklarina basladikatan sonra Embraer avrupa pazarina veda edbilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saab ~ 11 yıl önce
Saab'dan baska teknolojisini vermek isteyen yok. Kore'de cok ugrasti baskalari ile bu isi yapmak icin fakat bulamadilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lima ~ 11 yıl önce
tai 30 yılda ancak montajı öğrenebildi...kafa yapmayın...uçağı bir 30 yıl sonra ancak yapar..tabiki ozamana uçak diye birşey kalırsaa :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tabi tabi ~ 11 yıl önce
batılı üreticilerden hazır alım yapmak yerine, üretmeye yeltenmek tabii ki zorlarına gidecek. ama nerelerine giderse gitsin bu işin üstesinden gelinebilir bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlayamadım ! ~ 11 yıl önce
Saab bir İsveç firması otomobil-TIR ve uçak üretir.bildiğim kadarıyla uçak üretimini geçen yıllarda durdurdu.diğerleri devam ediyor.inşallah kapanan fabrikayı bize kakalamıyorlardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
otomobil ~ 11 yıl önce
Otomobil kamyon ureten Saab'la ucak ureten Saab'in ilgisi yok.
Yabancı Uzman! ~ 11 yıl önce
Yabancılar elbette muhalefet olacak, yerli havacılığın hem askeri, hem de sivil anlamda daha da gelişmesi için bunlar önemli adımlar. Türkiye başarı yakalarsa, batılılar büyük bir pazar kaybedebilirler uzun vadede. Ayrıca hem otomotiv, hem de havacılık açısından Saab ile bir ortaklık kurmak Türkiye açısından faydalı olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UYMAMIŞ ~ 11 yıl önce
BU " YERLİ " İFADESİ OLSA OLSA AMERİKAN YERLİLERİ İFADESİ İLE ÖRTÜŞÜR,BAŞKA TÜRLÜ UYMAZ HABERDE İFADE EDİLENLERE. SAAB - TAİ - YERLİ MALI. KİMSE DÜNYA GLOBALLEŞİYOR ORTAKLIKLAR NORMALDİR DEMESİN,ZİRA GLOBAL DÜNYADA SAVAŞ ARACINA NE GEREK VAR DEĞİLMİ, ADI ÜSTÜNDE KÜRESEL ADETA KOMÜNİST BİR DÜNYA GİBİ, YANİ YİNE BİZLİK BİRŞEY YOK .TAI TEK BAŞINA YAPAR ÇIKAR İŞTE O ZAMAN BİZLİK ŞEY ÇOOOK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
erol/üsküdarlı ~ 11 yıl önce
Tai nin yaptığı bu akıldolu seçim başarısını kutlamak gerekiyor gelişebilecek yabancı muhalefetler ragmen.İşallah uçak imalatına kadar geçecek zaman süresince her aşama süratle ve başarılı geçer nihayii hedef milli uçagımızı göklerde görürüz.Bu yolda Hayal, Akıl, Cesaret, Azim, Sabır,Başarı DAMARLARINIZDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR. ALLAH MUAFFAK ETSİN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000