01 Eylül 2013, Pazar 08:45:28

TUSAŞ'TAN SIRADIŞI ATAK

TUSAŞ, 2 yıllık çalışmanın sonunda yerli savaş uçağı için 3 ayrı taslak model hazırladı. Hesaplamalara göre motor hariç yerli jetlerin maliyeti 80 milyar doları bulacak. Hedef yerli jetleri 2023’te uçurmak.
  • Az bişeyde mantıklı olun.Boş boş konuşmayın.Egemen güçlerin size izin verdiği kadar teknolojiniz olabilr.Bunu yapabilmen için tam bağımsız olman gerekir.Tam bağımsız olmadığımıza göre şimdiki gibi sadece türkiyede montajını yapıp sizin gibi malları kandırırlar.Ah Aziz Nesin ah.nekadar haklıymışsın malesef... 2005 den beri bu hükümet yerli savaş uçağı yapacağız diyor .Sene 2016 oldu.Bir 10 sene daha sizi kandırırlarsaki kanmaya dünden hazırsınız, zaten hükümette olmazlar.
  • Türkiyenin düşmanı çokkk yapmak zorundayız yapıcaz düşman çok bizim arkadaşlar
  • F-35 son insanlı savaş uçağı deniyordu. Aslında insansız savaş uçağı için çalışılsa daha iyi olur.
  • F16 larin yerine gececek olan F35 alimi icin zaten anlasma yapilmisti.Bu saatden sonra insansiz hava araci üretimi cok daha mantikli olmazmi ?
  • Dünyada %100 yerli mal çok sınırlı. ABD bile o filmlerde izlerken ağzımızın suyunu akıtan, son teknoloji savaş araçlarını yaparken bile yurt dışından temin ettiği malzemeler oluyor. Kritik sistemleri yerli olsun yeter. ABD bile F serisi uçaklarında zaman zaman Avrupa üretimi markalarla çalışıyor. Saab'la ortaklaşa motor üretilebilir. Hemde maliyet azalır. İlk ucuşunu 2020 yılında yapabilir bu uçak. 2025 gibi de envantere girecektir. Zaten 116 F-35A gelecek. F-16'lar ise miadını doldurmak üzere. F-4 desen 2016 yılından itibaren serviş dışı kalacak. F-35 ve yerli savaş uçağı ile Türk Hava Kuvvetleri önemli bir güç haline gelecektir.
  • F-35 55 milyar dolar yedi TF-X ömrü hayatında o kadar para yiyemez hesapta yanlışlık var. 240 uçağın geliştirme ve imalat dahil maksimum 40 milyar dolar tutması lazım, motor (hazır alım) dahil.
  • herşey için geç kaldık.elin oğlu her sektörü seneler önce ele geçirdi.bu satten sonra çaba sarfetmek anlamsız ve boş.piyasa zaten onların elinde.dolar üzerinden hesaplandığına göre zaten parçalar dışarıdan gelecek yani bizim ürettiğimiz birşey yok demektir.eehh zaten motor saab diyor.saab kullanan var mı? mitsubishi honda filan desen anlarım...saab nedir? batmış bir şirket.o verilen paraya iran gibi çin gibi rusyadan beyin göçü yapılır maaşlı bilimadamları...alınır ve gelirler.yabancı futbolculara üniversite hocalarına saçma sapan paralar verileceğine böyle adamlar alınır bizim için üretirler.japonlarda gelir ayrıca...para bu sonuç olarak alt yapın olur bize de öğretirler ayrıca.bizim kafa basmıyor çünkü...almıyor kafa...üretemiyoruz...para her kapıyı açar.sen ver parayı onlara bak nasıl gelip üretiyorlar.rusya daha çok vermiyor onlara emin olabilirsiniz. suv tarzı birşey üretseler neler olur? düşünsenize.ardından uçak gemisi filan gelir merak etmeyin...uranyum biz de çünkü...
  • BU ÜLKE KENDİ SAVAŞ UÇAĞINI YAPMAYI DÜŞÜNDÜYSE HEM EKONOMİK HEMDE SİYASİ OLARAK BAĞIMSIZ HALE GELDİ DEMEKTİR. YENİ TASARIM MALİYETİNİN 80 MİLYAR $ OLMASI AZ BİLE. ŞUAN F35 İN MALİYETİ 500 MİLYAR $ KOŞUYOR. TAMAMEN DIŞA BAĞIMLI VE UCUZ SİSTEMLERE SAHİP OLACAĞIMIZA, BAĞIMSIZ VE PAHALI SİSTEMLER KULLANMAMIZ DAHA YARARLI OLACAKTIR.
  • Arkadaslar bu isin muhendisi kim? Ne uretmis daha onceden?
  • 80 milyar dolar derken? Amerikan doları o değilmi? Hani şu onda biri olan 8 milyar dolar için IMF'ye yalvardığımız paranın 10 katı yani ha?

Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 2020’lerin savaş uçağının yerli imkanlarla yapılabilirliğini araştırmak üzere TUSAŞ’a verdiği 2 yıllık süre doldu. TUSAŞ, ay sonunda toplanması beklenen Savunma Sanayi İcra Komitesi’ne çift ve tek motorlu 3 taslak uçak modeli sunacak. Hesaplamalara göre motor hariç yerli savaş uçağı geliştirme maliyeti 70-80 milyar doları bulacak. Ancak yerli motor geliştirilmesi de istenirse maliyet 2 katına çıkabilecek. Bu nedenle ‘Türkiye liderliğinde ortak üretim’ de önerilecek.

F-16’ların yerini alacak

Savunma Sanayi İcra Komitesi, milli savaş uçağı tasarımı için TUSAŞ ile 23 Ağustos 2011’de sözleşme imzalamıştı. Sözleşme kapsamında bir savaş uçağının yerli imkanlarla üretilip üretilemeyeceği sorgulanacaktı ve bunun için de TUSAŞ’a 2 yıl süre tanınmıştı. Verilen süre bu ay doldu. Kurumdan 45 mühendis ve Hava Kuvvetleri’nden özel bir ekiple çalışan, üniversitelerde konunun uzmanı öğretim üyelerinden de destek alan TUSAŞ, çalışmalarını tamamladı. Ay sonunda toplanması planlanan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında proje masaya gelirse, TUSAŞ, “Yerli jeti yaparız. Bu imkana hazız” diyecek. Başbakan Erdoğan başkanlığındaki komite üyelerinin önüne üç ayrı taslak uçak modeli konulacak. Hava Kuvvetleri’nin 2060’lı yıllara kadar harekât ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanan uçaklarda Hava Kuvvetleri’nin beklediği en önemli özellik radara yakalanmama yeteneği.  2020’li yıllarda ömrünü tamamlayacak F-16’ların yerini alması planlanan uçakların taslak modelleri; hız, vuruş gücü gibi özellikleriyle birbirinden ayrılıyor. Modellerden biri çift, ikisi tek motorlu. Birinde ön gövdeye kanat eklenerek yüksek manevra kabiliyeti kazandırıldı. Çift motorlu uçak seçeneği, daha fazla silah yükü ile uçabilecek.

YERLİ MOTOR, MALİYETİ ARTIRACAK

Kavramsal tasarımın yanı sıra savaş uçağının yerli imkanlarla üretilebilmesi için gerekli fizibilite çalışmaları da yapıldı. Yerli sanayinin imkanları, yurtdışından satın alınacak parçalar belirlendi. Ancak uçak geliştirme maliyet rakamları yerlilik oranı arttıkça üç haneli milyar dolarları buluyor. Hesaplamalara göre, motor hariç yerli savaş uçağı geliştirme maliyeti iki haneli milyar dolarları bulacak. Yerlilik ve uçağı geliştirecek ileri teknoloji kullanımıyla birlikte motor hariç geliştirme maliyeti 70-80 milyar dolara ulaşacak. Ancak aynı anda yerli motor geliştirilmesi de istenirse maliyet iki katına çıkabilecek.

SAAB İLE ORTAK ÜRETİM GÜNDEMDE

Milli jet uçağı üretiminde geliştirme maliyeti hayli yüksek rakamlara ulaşırken, buna karşın dünyada kullanılan çeşitli modeller de masaya yatırılacak. Bunlardan biri, birçok Avrupa ülkesinin de tercih ettiği ortak üretim modeli. Bu kapsamda ‘Türkiye liderliğinde ortak üretim’ ile yerlilik oranı yüksek bir uçak üretilebilecek ve yüzde 100 milli projeler için gerekli alt yapı da arttırılmış olacak. Projenin kavramsal tasarımında destek alınan ve savaş uçağı üreticilerinin karşısına basit ve yeni nesil bir uçakla çıkan İsveçli Saab şirketi, ortaklık için adaylardan. Mühendislik çalışmalarının tamamlanması ve imalatın başlamasının ardından ‘Milli Muharip Uçak’ 2023’te gökyüzüyle buluşacak. (Star)

TUSAŞ'TAN SIRADIŞI ATAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

serhatlı ~ 7 yıl önce
Az bişeyde mantıklı olun.Boş boş konuşmayın.Egemen güçlerin size izin verdiği kadar teknolojiniz olabilr.Bunu yapabilmen için tam bağımsız olman gerekir.Tam bağımsız olmadığımıza göre şimdiki gibi sadece türkiyede montajını yapıp sizin gibi malları kandırırlar.Ah Aziz Nesin ah.nekadar haklıymışsın malesef... 2005 den beri bu hükümet yerli savaş uçağı yapacağız diyor .Sene 2016 oldu.Bir 10 sene daha sizi kandırırlarsaki kanmaya dünden hazırsınız, zaten hükümette olmazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enes ~ 9 yıl önce
Türkiyenin düşmanı çokkk yapmak zorundayız yapıcaz düşman çok bizim arkadaşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
montar ~ 11 yıl önce
F-35 son insanlı savaş uçağı deniyordu. Aslında insansız savaş uçağı için çalışılsa daha iyi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
furkan ~ 10 yıl önce
insanlı savaş uçagı yapmadan ve o tecrubeye sahıp olmadan nasıl ınsansız savas ucagı yapmyı planlıyorsun acaba ??
Okan ~ 11 yıl önce
F16 larin yerine gececek olan F35 alimi icin zaten anlasma yapilmisti.Bu saatden sonra insansiz hava araci üretimi cok daha mantikli olmazmi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 11 yıl önce
IHA' lar zaten var.
???? ~ 11 yıl önce
Dünyada %100 yerli mal çok sınırlı. ABD bile o filmlerde izlerken ağzımızın suyunu akıtan, son teknoloji savaş araçlarını yaparken bile yurt dışından temin ettiği malzemeler oluyor. Kritik sistemleri yerli olsun yeter. ABD bile F serisi uçaklarında zaman zaman Avrupa üretimi markalarla çalışıyor. Saab'la ortaklaşa motor üretilebilir. Hemde maliyet azalır. İlk ucuşunu 2020 yılında yapabilir bu uçak. 2025 gibi de envantere girecektir. Zaten 116 F-35A gelecek. F-16'lar ise miadını doldurmak üzere. F-4 desen 2016 yılından itibaren serviş dışı kalacak. F-35 ve yerli savaş uçağı ile Türk Hava Kuvvetleri önemli bir güç haline gelecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
serhatlı ~ 7 yıl önce
Önce bir yerli araba yapalım, uçağı sonra düşünelim:)))) Az bişey kafanızı çalıştırsanız,az bişey okusanızda bu siyasiler sizi kekleyemese keşke ama nerdeeee
rakam anormal ~ 11 yıl önce
F-35 55 milyar dolar yedi TF-X ömrü hayatında o kadar para yiyemez hesapta yanlışlık var. 240 uçağın geliştirme ve imalat dahil maksimum 40 milyar dolar tutması lazım, motor (hazır alım) dahil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
???? ~ 11 yıl önce
Aynen. 80 Milyar Dolar biraz abartı bir rakam. Rusya'nın geliştirdiği 5.nesil Sukhoi PAK FA'nın maliyeti bile 10 Milyar Dolar. Rakam aşırı fazla belirtilmiş.
tai ~ 11 yıl önce
Türkiye daha önce hiç uçak üretmediği için lisanslandırmalar ve diğer üretim & geliştirmeler çok fazla maliyet getirecek ancak gelecek için çok çok faydalı yatırımlar olacak bunlar
:)) ~ 11 yıl önce
herşey için geç kaldık.elin oğlu her sektörü seneler önce ele geçirdi.bu satten sonra çaba sarfetmek anlamsız ve boş.piyasa zaten onların elinde.dolar üzerinden hesaplandığına göre zaten parçalar dışarıdan gelecek yani bizim ürettiğimiz birşey yok demektir.eehh zaten motor saab diyor.saab kullanan var mı? mitsubishi honda filan desen anlarım...saab nedir? batmış bir şirket.o verilen paraya iran gibi çin gibi rusyadan beyin göçü yapılır maaşlı bilimadamları...alınır ve gelirler.yabancı futbolculara üniversite hocalarına saçma sapan paralar verileceğine böyle adamlar alınır bizim için üretirler.japonlarda gelir ayrıca...para bu sonuç olarak alt yapın olur bize de öğretirler ayrıca.bizim kafa basmıyor çünkü...almıyor kafa...üretemiyoruz...para her kapıyı açar.sen ver parayı onlara bak nasıl gelip üretiyorlar.rusya daha çok vermiyor onlara emin olabilirsiniz. suv tarzı birşey üretseler neler olur? düşünsenize.ardından uçak gemisi filan gelir merak etmeyin...uranyum biz de çünkü...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KK ~ 11 yıl önce
BU ÜLKE KENDİ SAVAŞ UÇAĞINI YAPMAYI DÜŞÜNDÜYSE HEM EKONOMİK HEMDE SİYASİ OLARAK BAĞIMSIZ HALE GELDİ DEMEKTİR. YENİ TASARIM MALİYETİNİN 80 MİLYAR $ OLMASI AZ BİLE. ŞUAN F35 İN MALİYETİ 500 MİLYAR $ KOŞUYOR. TAMAMEN DIŞA BAĞIMLI VE UCUZ SİSTEMLERE SAHİP OLACAĞIMIZA, BAĞIMSIZ VE PAHALI SİSTEMLER KULLANMAMIZ DAHA YARARLI OLACAKTIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
muhendis ~ 11 yıl önce
Arkadaslar bu isin muhendisi kim? Ne uretmis daha onceden?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
80 milyar dolar derken? Amerikan doları o değilmi? Hani şu onda biri olan 8 milyar dolar için IMF'ye yalvardığımız paranın 10 katı yani ha?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000