24 Mayıs 2013, Cuma 08:00:46

T-129'A AĞIRLIK KONULACAK!

Uçarken denge sağlayamayan T-129 taarruz helikopterleri, arka kısmına ağırlık konulduktan sonra TSK'ya teslim edilecek...
  • yeni aselflir modelleri aselflir-300t ye göre 50 kg daha hafif olacağını hesaba katarsak kuyruk kısmına da 50 kg ağırlık koydularmı sorun hallolur..50 kg fazladan yük bu helikoptr için devede kulak kalır bence..
  • Bence işin prosedürüne uydurmak için ağırlık ile helikopteri teslim edecekler. TSK ağırlığı çıkarır. Zaten Helikopterin denge sorunu olamaz.Helikopter ileri geri gidebilen bir araç dengeyi ayarlamak el becerisi işi. Olay bence TSK ihtiyaçlarını belirten sözleşmeye uymamasıdır. Ağırlık konulduğu halde başka kıstaslarda sözleşme dışına çıkılmıyor ve kabul edilebilir oluyor. Ben o ağırlıklarla uçurulacağını düşünmüyorum. Zaten helikopterin ağırlığını azaltmak çalışmalar yapılacak. Magnezyum döküm projesi bununla ilgili olabilir. Aselflir 300 zaten ağırlığından dolayı ANKA'da da sıkıntı çıkarıyor. Aselflir 235 yenileniyor. Anka için aynı özelliklerde daha hafif olanı yapılıyor. Muhtemelen T129'da da kullanılır.
  • T-129'da sıkıntı AselFlir300'ün dünyadaki muadillerinden daha ağır olmasından dolayı çıktı. Orijinal AW-129 üzerinde bulunan Flir daha hafif bir ürün, ama daha eski bir ürün. Çözüm aslında 5-8 microdalga boyutundaki AselFlir 300'de ısrar etmeyip, 3-5 microdalga boyundaki AselFlir 235 ile yola devam etmekte. Veyahut, bu 9 adet Erken Duhul heloları, direkt olarak A-129 B seviyesine çıkartmakta. A-129B, üzerinde bulunacak ilave bir çok elektronik destek sistemleri ile zaten bu ağırlığı dengeleyecek olacak. Zaten erken alıma ihtiyaç falanda kalmadı.
  • ALLAH BU İŞTE PARMAĞI OLAN HERKESİN YAR VE YARDIMCISI OLSUN.EMNİYETLİ UÇUŞ İCRA ETMESİ DİLEĞİYLE...
  • Bravo gozbebegimiz TAI'a. Yere gore sigdiramadigimiz o muhendisler hazir aldiklari helikopterin bile dengesini bozmuslar. Soruna da bizim demirci Taci amca usulu cozum bulmuslar, arkaya agirlik koyacaklarmis. Umaran yol kenarindan topladiklari cakal taslarla dengeleme calismaz bizim ustun zeka yuzde yuz Turk mali muhendislerimiz!
  • 100 kg.lık ilave yakıt tankı "emercensi durumlarda kullanılacak şekilde" ilave edilir. Bu yakıt tankı, CG değiştiğinde, mesela makinalı topa mermi yüklenmediğinde veya makinalı top söküldüğünde, boş tutulmak sureti ile CG'nin arkaya kayacağı durumlarda da balansta yardımcı olur. Örnek F-4E 7 nolu yakıt deposu. Menzil ve fazla yakıt harcanması durumunda da "faydalı yük" olarak işe yarar.
  • Ben genelde one agirlik konuldugunu bilirim ucaklarda. Kuyruk hafifligi esastir o sebeple kuyruk ince yapilir koni gibi ilerledikce incelir. Kuyruga agirlik koyan askeri zihniyeti kutlarim. Bari kalin saglam bir kuyruk yapsaydiniz
  • ne kadar hızlı pratik cözüm bulduklarını iddaa ediyorlar birde agırlık koyunca düzelir diye dalga mı geciyolar prototiplerinde bu problemi cözmeleri lazımdı bu asamaya kadar fark etmemişler denge balans problemini....
  • Bu helikopter yıllardır var , Zaten iyi olsaydı , İtalyadan başkalarıda kullanıyor olmazmıydı , Hem ağırlık merkezi oyuncak değilki nasıl böyle sonradan değişir ?
  • italyan kazığı vergilerimizi bu çöpe gömdüler

Taarruz helikopterlerinde T-129A (Erken Duhul Helikopteri) yaşanan denge sorununa çözüm bulundu. Uçarken burnu aşağı doğru inen helikopterin arka tarafına 70 ile 100 kilo arasında ağırlık konulacak. Sorunun çözülmesinin ardından test uçuşları yapılan helikopterlerin, yaz aylarında TSK'ya teslim edilmesi bekleniyor.

YAZ AYLARINDA TESLİM EDİLECEK

Şartnamedeki yeterlilikleri yerine getiremediği için teslimatı geciken Türk-İtalyan ortak yapımı taarruz helikopteri T-129'da sorunu çözecek formül bulundu. Zaman Gazetesi'nden Emre Soncan'ın haberine göre denge sorunu yaşadığı için uçarken burnu aşağı doğru inen helikoptere ağırlık konulacak. Sorunun halledilmesiyle birlikte, test uçuşları devam eden helikopter, yaz aylarında TSK'ya teslim edilecek. Zaman'a konuşan üst düzey bir savunma bürokratı, "Helikopterin tasarımını yapan Agusta şirketinin ağırlık merkezini değiştirmesinden dolayı bazı güçlükler yaşandı. T-129'a 70 ile 100 kilo arasında bir ağırlık konulacak. Böylece denge sorunu aşılacak." dedi. Balast ismi verilen ve genelde kurşundan yapılan bu denge ağırlığının helikopterin performansını olumsuz yönde etkilemeyeceği dile getiriliyor.

4 HELİKOPTER ARIZALI ÇIKTI

Türk Silahlı Kuvvetleri, ATAK Taarruz Helikopteri Projesi'nde acil ihtiyaç için 9 adetlik ek anlaşma imzalamıştı. T-129'lardan daha az donanıma sahip bu helikoptere 'T129-A Erken Duhul Helikopteri' (EDH) ismi verildi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nde (TUSAŞ) montajları tamamlanan 4 adet EDH'nin test uçuşları devam ediyor. Fakat ağırlık ve denge sorunları nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı bu helikopterleri teslim almaya yanaşmadı. Denge sorununu aşmak için çalışmalarını sürdüren TUSAŞ ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) yetkilileri sonunda çözümü buldu. Helikopterin denge probleminin ortadan kaldırılması için arka tarafına ağırlık konulmasına karar verildi. Savunma bürokratları, bu durumun projede herhangi bir olumsuzluk meydana getirmeyeceğini savunuyor. Daha sonra teslim edilecek helikopterlerde ise aynı problemin yaşanmayacağı ifade ediliyor.

İLK ETAPTA 51 TANE ÜRETİLECEK

Türkiye, ATAK projesini İtalyan AgustaWestland ile birlikte yürütüyor. İlk etapta toplamda 51 helikopter üretilmesi öngörülüyor. Öte yandan AgustaWestland'ın da içinde bulunduğu Finmeccanica'nın başkanı Guiseppe Orsi, İtalya'da yürütülen bir soruşturma kapsamında, Hindistan hükümetine 12 helikopter satışı için 51 milyon Euro rüşvet vermek suçlamasıyla tutuklanmıştı. Orsi, daha sonra serbest bırakıldı. Şirketin iş yaptığı başka ülkelerde rüşvet verip vermediği konusunda ise soruşturmanın devam ettiği kaydediliyor.

T-129'A AĞIRLIK KONULACAK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

yılmaz ~ 10 yıl önce
yeni aselflir modelleri aselflir-300t ye göre 50 kg daha hafif olacağını hesaba katarsak kuyruk kısmına da 50 kg ağırlık koydularmı sorun hallolur..50 kg fazladan yük bu helikoptr için devede kulak kalır bence..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ibrahim ~ 10 yıl önce
Bence işin prosedürüne uydurmak için ağırlık ile helikopteri teslim edecekler. TSK ağırlığı çıkarır. Zaten Helikopterin denge sorunu olamaz.Helikopter ileri geri gidebilen bir araç dengeyi ayarlamak el becerisi işi. Olay bence TSK ihtiyaçlarını belirten sözleşmeye uymamasıdır. Ağırlık konulduğu halde başka kıstaslarda sözleşme dışına çıkılmıyor ve kabul edilebilir oluyor. Ben o ağırlıklarla uçurulacağını düşünmüyorum. Zaten helikopterin ağırlığını azaltmak çalışmalar yapılacak. Magnezyum döküm projesi bununla ilgili olabilir. Aselflir 300 zaten ağırlığından dolayı ANKA'da da sıkıntı çıkarıyor. Aselflir 235 yenileniyor. Anka için aynı özelliklerde daha hafif olanı yapılıyor. Muhtemelen T129'da da kullanılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Topgun ~ 11 yıl önce
T-129'da sıkıntı AselFlir300'ün dünyadaki muadillerinden daha ağır olmasından dolayı çıktı. Orijinal AW-129 üzerinde bulunan Flir daha hafif bir ürün, ama daha eski bir ürün. Çözüm aslında 5-8 microdalga boyutundaki AselFlir 300'de ısrar etmeyip, 3-5 microdalga boyundaki AselFlir 235 ile yola devam etmekte. Veyahut, bu 9 adet Erken Duhul heloları, direkt olarak A-129 B seviyesine çıkartmakta. A-129B, üzerinde bulunacak ilave bir çok elektronik destek sistemleri ile zaten bu ağırlığı dengeleyecek olacak. Zaten erken alıma ihtiyaç falanda kalmadı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THE HAND OF GOD ~ 11 yıl önce
ALLAH BU İŞTE PARMAĞI OLAN HERKESİN YAR VE YARDIMCISI OLSUN.EMNİYETLİ UÇUŞ İCRA ETMESİ DİLEĞİYLE...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abuzittin ~ 11 yıl önce
Bravo gozbebegimiz TAI'a. Yere gore sigdiramadigimiz o muhendisler hazir aldiklari helikopterin bile dengesini bozmuslar. Soruna da bizim demirci Taci amca usulu cozum bulmuslar, arkaya agirlik koyacaklarmis. Umaran yol kenarindan topladiklari cakal taslarla dengeleme calismaz bizim ustun zeka yuzde yuz Turk mali muhendislerimiz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
problem yok ~ 11 yıl önce
dünyanın heryerinde benzer uygulamalar vardır, özellikle gemilerde. burada garip bir durum yok.
Akıllı çözüm ~ 11 yıl önce
100 kg.lık ilave yakıt tankı "emercensi durumlarda kullanılacak şekilde" ilave edilir. Bu yakıt tankı, CG değiştiğinde, mesela makinalı topa mermi yüklenmediğinde veya makinalı top söküldüğünde, boş tutulmak sureti ile CG'nin arkaya kayacağı durumlarda da balansta yardımcı olur. Örnek F-4E 7 nolu yakıt deposu. Menzil ve fazla yakıt harcanması durumunda da "faydalı yük" olarak işe yarar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CG ~ 11 yıl önce
Top olup olmadığını nereden biliyorsun bu hesapta? Top yokken de kuyruk hafif geliyor olabilir.
Kuyruk ~ 11 yıl önce
Ben genelde one agirlik konuldugunu bilirim ucaklarda. Kuyruk hafifligi esastir o sebeple kuyruk ince yapilir koni gibi ilerledikce incelir. Kuyruga agirlik koyan askeri zihniyeti kutlarim. Bari kalin saglam bir kuyruk yapsaydiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
genc kartal ~ 11 yıl önce
ne kadar hızlı pratik cözüm bulduklarını iddaa ediyorlar birde agırlık koyunca düzelir diye dalga mı geciyolar prototiplerinde bu problemi cözmeleri lazımdı bu asamaya kadar fark etmemişler denge balans problemini....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanal Pilot ~ 11 yıl önce
Bu helikopter yıllardır var , Zaten iyi olsaydı , İtalyadan başkalarıda kullanıyor olmazmıydı , Hem ağırlık merkezi oyuncak değilki nasıl böyle sonradan değişir ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
şımarık ~ 11 yıl önce
italyan kazığı vergilerimizi bu çöpe gömdüler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000