28 Mart 2011, Pazartesi 08:26:23

SIKORSKY TÜRK YAZILIMI KULLANACAK

İki yıldır karar bekleyen 109 adet genel maksat helikopteri ihalesinde son tarih olarak Nisan ortası olarak belirlendi.
  • F 16'lara da bi yerli yazılım yapsak süper olacak.
  • eeprom ise havada aldığı bir komutla dataloader gibi ufacık bir devre ile kendi yazılımını atar ve istediği gibi yönlendirir, Alınan bilgisayar devrelerinin çok iyi incelenmesi lazım . Uzaktan yada devre üzerinden sisteme erişip , tekrar yükleme yapmaya kapalı olması gerekmekte ...
Yaklaşık 4 milyar dolar bedelli ihalenin çok yakında sonuçlanacağını belirten Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, “Maliyetlerle ilgili istekler var. Bizim firmalara deklare ettiğimiz bir hedef fiyat var. Türkiye’de üretim, sanayi katılımı kriterlerimiz açısından iyi bir teklif” dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, 2 yıldır karar bekleyen 109 adet genel maksat helikopteri ihalesinde son tarih olarak nisan ortasını gösterdi. Yaklaşık 4 milyar dolar bedelli ihalenin çok yakında sonuçlanacağını belirten Murad Bayar, “Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde bize süre verildi. Somut olarak ne yapacağımızı biliyoruz. Maliyetlerle ilgili istekler var. Bizim firmalara deklare ettiğimiz bir hedef fiyat var. Türkiye’de üretim, sanayi katılımı kriterlerimiz açısından iyi bir teklif” diye konuştu.

Derinlemesine çalışma
Helikopter üretimi konusunda derinlemesine bir çalışma olduğunu söyleyen Bayar şunları söyledi: “İki program da 109 helikopterle bitmiyor. 20 yıllık bir üretim söz konusu. Öyle olunca hattın fizibilitesi çıkıyor. Üretim derinleşti. Helikopterde dinamik sistem denilen transmisyon, aktarma organları gibi kritik alanlara daha önce girmemiştik. Helikopterlerde kullanılacak bütün aviyonik paketini, yazılımı görev bilgisayarını Aselsan yapacak.”

Türk yazılımı kabul ettiler
Her iki helikopter için de bu çözümün geçerli olduğunu ifade eden Bayar, şöyle konuştu: “Sikorksy geldi, Aselsan çözümünü inceledi. ‘Bizim burada teknolojik olarak çok beğendiğimiz bir çözüm var, biz bunu aynen Blackhawk’a koyarız’ dedi. Bu Amerikalıların bizim projelerde en direndiği konuydu. Görev bilgisayarına, yazılımına bizi sokturmazlardı. Blackhawk’da bunu kabul ettiler.”

Türk savaş uçağının kararları alınmadı
Türk savaş uçağına da değinen Murad Bayar, “Onunla ilgili bazı soruların şimdilik cevabı yok. Ana konfigürasyon avcı uçağı üzerine olacak. Belki iki kokpitli yapılır. İki pilotlu yapılır eğitim için kullanılır. Onların fizibilite ile cevabına bakıyoruz” diye konuştu.

Ar-Ge 2004’ün meyvesini topluyoruz
Ar-Ge 2004 projesinde başlanılan görev bilgisayarı yazılımının Atak helikopterinde devam ettiğini anlatan Murad Bayar, şu değerlendirmeyi yaptı: “O bilgisayar bir koldan T-38 eğitim uçağı modernizasyonu ve C-130 Nakliye uçağı modernizasyo-nuna devam etti bir diğer koldan insansız hava aracı Anka’ya girdi. Şimdi genel maksat helikopterine de aynı bilgisayarı koyuyoruz. JSF’de büyük tıkanıklık olmazsa Eurofighter resme girmez. JSF projesinde tıkanırsak ne olur? Daha geç değil. Alternatiflere bakabilirsiniz. Bir sürü ülke de bakıyor. Eurofighter’ı tekrar resme sokmak ister miyiz? Büyük bir tıkanıklık olursa Eurofighter da olabilir.”

TAI bu yıl halka açılabilir
TUSAŞ- Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) ve Aselsan’ın aynı çatı altında toplanması fikri üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Murad Bayar, “Şimdi 2 şirket artık çok büyüdü. Bunları tek çatıya toplamak çok geçerli olmayabilir. Ama yine de bazı konsolidasyonlar gerekebilir. Aselsan artık dünya savunma firmaları sıralamasında ilk yüzde yer alıyor. TAI bu sene ilk yüze girer. Bunlar kendi büyüklüklerini oluşturdular. Artık onları takip eden yan sanayi çıkmaya başladı. TAI’nin hisselerinin halka açılmasını düşünüyoruz. Bu yıl gündeme alabiliriz. TAI artık ciddi bir finansal güç oluşturmaya başladı. Güçlü bir mali yapı oluşturmaya başladı, projeksiyon verebiliyor.”
SIKORSKY TÜRK YAZILIMI KULLANACAK

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
F 16'lara da bi yerli yazılım yapsak süper olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
eeprom ise havada aldığı bir komutla dataloader gibi ufacık bir devre ile kendi yazılımını atar ve istediği gibi yönlendirir, Alınan bilgisayar devrelerinin çok iyi incelenmesi lazım . Uzaktan yada devre üzerinden sisteme erişip , tekrar yükleme yapmaya kapalı olması gerekmekte ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000