05 Mart 2014, Çarşamba 09:08:51

SIKORSKY PARÇALARI TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK

3.5 milyar dolarlık 109 adet Sikorsky helikopter anlaşmasında, Türk sanayisi için çok önemli avantajlar çıktı. Kokpit, kabin, iniş takımları hatta motor bile Türkiye’de üretilecek.
  • Bu tarz gelişmelerin daha sık olması dileği ile....
  • abi vatan sever kalmamış ya ! % 67 ye razı olmak icin mi canakkalede bi sürü genci yaslısı ŞEHİT oldu. bunlar icin mi yazıklar olsun ya % 100 yap yada yapma ne icin yapılıyor bu helikopter ! ? en iyi arkadasların bile bir gün arası bozulabiliyor sen baskasının yaptıgı ciğerini bildiği helikopteri kendi güvenliğin icin ucuracaksın. süpersiniz bravo bu zihniyetteki karma arkadaslara. Benim Sitemim bunlara Razı gelenlere ! alt yapı yok diyen arkadasada bi sözüm var! Arkadaş bu ülke yıllar yıllar önce uçak üretmiş uçurmuş bir ülke sen neyin alt yapısından bahsediyorsun ? uzayda mı yasıosn anlamadım. ÖNCE İNANMAK LAZIM. ve Niyet. Yüzde % 99.99 a razı oluosanız yazıklar olsun.
  • Yukarıda yorum yazan "yandas medya" sen öyle zannetmeye devam et. Kendi ülkenin ve sanayisinin kapasitesinden haberin yok. Sadece Eskişehir'den yıllık havacılık sanayi ürünü ihracatı 300 milyon dolar. Değil %67, istense %99'a yakını sanayi kuruluşlarımızda üretilebilir. İşin içine lisans ve özel anlaşmalar girince, belli bir noktaya kadar üretmenize izin veriliyor. Bu yorumu yapmadan önce Eskişehir ve Ankara'daki sanayi tesislerini gezmenizi ve kabiliyetlerini görmenizi isterdim. İstenince her şey er veya geç yapılıyor.. Siz sadece yapmak isteyin. Kendi insanınızı, mühendisinizi ve sanayicinizi küçümsemeyin.
  • Birazdan düşecek yorumların şablonu : "Şimdi öyle diyorsunuz ama durum şöyle olsaydı daha şey olurdu. 67% sini yapacağız ama şeyi yapamadıktan sonra şey etmenin şeyi yok. Hatta falanca ülkede bu şeyleri daha iyi şey edenler var. Daha biz bu akılla şeyin gerisinde kalmaya devam ederiz. Memleketi kurtaracak akıl bende, bana şey yaparsanız bu şeyde size şey atlattırırım. Zaten şeyi benden daha iyi şey eden yok."
  • Maalesef ülkemizde helikopter üretiminde %67 yerli sanayi katkısı olacak düzeyde altyapı yok. Asparagas haber, seçim öncesi vatandaşın gazını almaya yönelik.
  • Motoru nerde motoruuu. Bir ultrslight icin gerekli rotax 912 motor 25.000 dolar. Ultralightlar zaten 50.000 dolara satiliyor. Demekki is motorda. Iki percin atmayla 3-5 civatayla ucak yada helikopter uretilmiyor anlayin gari sunu

Türkiye’nin 3,5 milyar dolarlık 109 adet genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılayacak ABD’li Sikorsky firması ile gerçekleştirdiği sözleşmede birçok ilke imza atıldığı ortaya çıktı. İlk kez bu proje ile helikopter lisans altında Türkiye’de üretilecek. Yine ilk defa bir Türk firması (ASELSAN) tarafından yabancı bir firmaya (Sikorsky) kokpit tasarımı gerçekleştirilecek ve Türk tasarımı bu kokpitlerin bundan sonra üretilecek olan helikopterlerle ABD hariç tüm dünyada pazarlama ve satışı gerçekleştirilecek. Bugüne kadar tedarik edilen helikopterlerde Türk Sanayi iş payı bulunmamaktaydı. İlk defa bu proje ile yüzde 67 oranında yerli sanayii katılımı gerçekleşecek. Bu kapsamda, kokpit, kabin, paller TUSAŞ tarafından, aviyonik suit ASELSAN tarafından, motor TEI tarafından, iniş takımı ve dişliler ALP Havacılık tarafından üretilecek. Sikorsky ilk defa bu proje ile uluslararası satışlarda Türk sanayisi iş payı çerçevesinde Türkiye’deki yerli sanayii kabiliyetlerini kullanma taahhüdü verdi. Taahhüt miktarı 1,4 milyar dolar olarak belirlendi ve 30 yılda gerçekleştirilmesi sözleşmeye girdi. Proje kapsamında T-700 Black Hawk motoru Türkiye’de üretilecek ve TEI parça numarasıyla yurtdışına da satış imkanı olacak.

İhracat lisansı olacak

Sözleşme, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Sikorsky arasında geçtiğimiz 21 Şubat’ta imzalandı. Sözleşme imzası ile program takviminin başlaması arasında 16 aylık bir süre öngörüldü. Bu 16 aylık süre içerisinde ana alt yüklenici Sikorsky firması, ABD Hükümeti mevzuatları gereği helikopterin Türkiye’de lisans altında üretimi ve sözleşme kapsamındaki diğer kalemlere ilişkin ihracat lisanslarını almak üzere çalışmalar gerçekleştirilecek. ABD Hükümeti’nin ihracat lisanslarının alımının ardından Orman Genel Müdürlüğü Konfigürasyonun’daki ilk T-70 Helikopteri programın takviminin başlaması sonrası 55. ayda, ortak konfigürasyondaki ilk T-70 Helikopteri ise 57. ayda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek.

Her bir üretime karşılık bir ihraç

Genel Maksat Helikopter Projesi, 5 Aralık 2007 tarihinde alınan Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı (K.K.K.lığı), Hava Kuvvetleri Komutanlığı (Hv.K.K.lığı), Jandarma Genel Komutanlığı (Jn.G.K.lığı), Özel Kuvvetler Komutanlığı (Öz.Kuv.K.lığı), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) olmak üzere 6 Kullanıcının toplam 109 adet genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatıldı. Proje kapsamında Sikorsky firmasının S-70i modeli helikopteri, lisans altında üretim modeli ile Türkiye’de üretilecek. Üretim lisansı Türkiye’nin ileriki dönemlerdeki ihtiyacını da karşılayacak şekilde toplam 300 adet helikopterin üretimini kapsayacak. Ayrıca, Türkiye’de üretilecek her bir helikoptere karşılık bir helikopter yurtdışına ihraç edilecek. (Vatan)

SIKORSKY PARÇALARI TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

bugsbunny ~ 7 yıl önce
Bu tarz gelişmelerin daha sık olması dileği ile....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bi düşünün ~ 10 yıl önce
abi vatan sever kalmamış ya ! % 67 ye razı olmak icin mi canakkalede bi sürü genci yaslısı ŞEHİT oldu. bunlar icin mi yazıklar olsun ya % 100 yap yada yapma ne icin yapılıyor bu helikopter ! ? en iyi arkadasların bile bir gün arası bozulabiliyor sen baskasının yaptıgı ciğerini bildiği helikopteri kendi güvenliğin icin ucuracaksın. süpersiniz bravo bu zihniyetteki karma arkadaslara. Benim Sitemim bunlara Razı gelenlere ! alt yapı yok diyen arkadasada bi sözüm var! Arkadaş bu ülke yıllar yıllar önce uçak üretmiş uçurmuş bir ülke sen neyin alt yapısından bahsediyorsun ? uzayda mı yasıosn anlamadım. ÖNCE İNANMAK LAZIM. ve Niyet. Yüzde % 99.99 a razı oluosanız yazıklar olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ultra ~ 10 yıl önce
O kadar kolay mı yapmak?Kolaysa sen yap,%100 hiçbir firma yapamaz zaten,biz uçağı 60 sene önce yaptık, teknoloji aynı kalmadı.Senin dediğin kadar kolay olsa herkes helikopter yapardı.%67 büyük bir rakamdır.Bu konuya bile Çanakkaleyi bulaştırdın ya asıl sana yazıklar olsun
Sutozu ~ 10 yıl önce
Yukarıda yorum yazan "yandas medya" sen öyle zannetmeye devam et. Kendi ülkenin ve sanayisinin kapasitesinden haberin yok. Sadece Eskişehir'den yıllık havacılık sanayi ürünü ihracatı 300 milyon dolar. Değil %67, istense %99'a yakını sanayi kuruluşlarımızda üretilebilir. İşin içine lisans ve özel anlaşmalar girince, belli bir noktaya kadar üretmenize izin veriliyor. Bu yorumu yapmadan önce Eskişehir ve Ankara'daki sanayi tesislerini gezmenizi ve kabiliyetlerini görmenizi isterdim. İstenince her şey er veya geç yapılıyor.. Siz sadece yapmak isteyin. Kendi insanınızı, mühendisinizi ve sanayicinizi küçümsemeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt.Almond Moustache ~ 10 yıl önce
Birazdan düşecek yorumların şablonu : "Şimdi öyle diyorsunuz ama durum şöyle olsaydı daha şey olurdu. 67% sini yapacağız ama şeyi yapamadıktan sonra şey etmenin şeyi yok. Hatta falanca ülkede bu şeyleri daha iyi şey edenler var. Daha biz bu akılla şeyin gerisinde kalmaya devam ederiz. Memleketi kurtaracak akıl bende, bana şey yaparsanız bu şeyde size şey atlattırırım. Zaten şeyi benden daha iyi şey eden yok."

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yandas Medya ~ 10 yıl önce
Maalesef ülkemizde helikopter üretiminde %67 yerli sanayi katkısı olacak düzeyde altyapı yok. Asparagas haber, seçim öncesi vatandaşın gazını almaya yönelik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hep reklam ~ 10 yıl önce
Motoru nerde motoruuu. Bir ultrslight icin gerekli rotax 912 motor 25.000 dolar. Ultralightlar zaten 50.000 dolara satiliyor. Demekki is motorda. Iki percin atmayla 3-5 civatayla ucak yada helikopter uretilmiyor anlayin gari sunu

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000