06 Mart 2011, Pazar 09:23:47

MİLLİ YAZILIMLI C-130

ABD’den aldığı F-16 parçalarının montajı için kurulan TAI, dünyanın en çok kullanılan C-130 nakliye uçaklarının aviyonik modernizasyonu programında önemli bir aşamaya geldi.
  • Hala anlamamışsın ve AYNAYA bakmamışsın... Yorum yapmak için bilgili olmak ve araştırma yapmak gerek... Ama anladım ki AYNAYA abakmayan birisi olarak onlardan sende de yok... Yazık AYNI HAVAYI SOLUYORUZ...!!!
  • tai de hangi f-16 üretilmiş...bu kadar eğitimsiz bir kafa yapısı hiç görmemiştim..hala uçak ürettiğimizi zanneden süperler var bu ülkede allah akıl fikir versin....
  • Hava Indirme Tugayinda 984-1986 yillarinda cok atlayis yaptim bu ucakla. Normal bir er olarak ta o zamanlarda Hv.Kuvvetleri pilotlarimizla cok ama cok gurur duydum.Bu ucakta azimsanamayacak emekleri var.Belki konu ile alakali degil ama o yillarda parasütcü komandolara emegi gecen pilotlarimizdan hakkin rahmetine kavusan varsa mekani CENNET ,yasayanlara ise aile saadeti diler sagliktemennilerimle ellerinden saygi ile öpüyorum.Benim size bir hakkim olamaz ama . Ben hakkimi helal ettim insallah sizde helal edersiniz.Bu haberde ayrica cok sevindirici.Birseye baslamak onu bitirmektir..
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Yazının metnini gazeteden aynen alıp koyan site yazarı, metinde geçen 'sağdaki-soldaki kokpit resimlerini' de aynen alsa yazı daha kaliteli olurdu. Haberin özü ise çok sevindirici bir gelişme; Emeği geçenlerin ellerine, dimağlarına sağlık. Coşkun
  • Aynada kuyruğunu mu gördün gülüyorsun. Yayınlansın ya da yayınlanmasın. İçimden gelen bu.
  • 1. Basit olarak bir malı 1 Tl'ye alır, ekonomik ömrünün (üreticinin belirlediği süreç) sonuna kadar kullanırsın. Yada 1000 Tl bastırırsan O malı nasıl imal edeceğin bilgisini ve üretme yetkisini de satın alırsın. Şu anda 1980 li yıllardan beri özellikle TSK (F16 ÜRETİMİ İLE BAŞLAYAN) modernizasyonlarında yapılmaya çalışılan da budur... 2. Menderes hükümeti döneminde kapanan fabrikalar ve alınan Marsall yardımlarının acısını 1974 Kıbrıs Barış harekatında ödedi bu millet. 3. Tavsiye ederim ''Bir ekonomik tetikçinin itireflerı'' nı OKU ve O dönemlerde Türkiye'nin genel durumunu bir araştır istersen...
  • hadi göreceğiz bakalım...önce kendi uçağını yap ...abd boyunduruğundan kurtul...ne yazıylımlar vardı ne.....bunu nasıl kullanacağız?
  • 50 yıl geçti, şu söz hala geçerli maalesef: Türkiye'de hiç bir başarı cezasız kalmaz...
  • Sen gülmek istiyorsan..Git Cem Yılmaz seyret, yada AYNAYA BAK... Anlamadığın konularda YORUM YAPMA... Milli amaçlar için üretilmiş bir TOPLU İĞNE dahi olsa bunu SEN ANLAMAZSIN... Anca oturduğun yerden SAÇMA SAPAN YORUM YAPARSIN...!!!
TAI, C-130 uçağına milli yazılım yükleyerek, 2 Mart’ta ilk defa uçurdu. Bir uçağın kontrol maksatlı olarak eşlik ettiği uçuş, yaklaşık bir saat sürdü.

ABD’de Boeing tarafından yürütülen modernizasyon programı 2001’de başladı. ABD, 400 C-130 uçağının 12 versiyonunu modernize etmeyi ve hepsine aynı görev bilgisayarı koymayı planladı. Uçakların farklı özellikleri nedeniyle program bütçeyi aştı ve sık sık kesintiye uğradı. Türkiye’de ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Ocak 2007’de TAI’ye, 7 adet C-130E ve 6 adet C-130B olmak üzere toplam 13 uçağın 56 ayda modernize edilmesi görevini verdi. İlk iki uçağın TAI’de, geri kalanların Hava Kuvvetleri Komutanlığı 2’nci Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı tesislerinde yenilenmesi planlandı. Programda 2 yıllık gecikme yaşandı ancak buna rağmen Türkiye, geç başladığı programda ABD’yi yakaladı.

Uçakların son derece gelişmiş uçuş sistemleriyle donatılmasını öngören projeyle bütün uçuş sistemlerinin yenilenmesi ve milli yazılım kullanılması öngörüldü. Uçaklara 17 yeni sistem takıldı ve beş mevcut sistem bir üst modele yükseltildi. Uçakların uluslararası havacılık kurallarına uyumlu hale gelmesi, gece görüş sistemlerle donatılması ve yedek parça sorununun çözülmesi amaçlandı.

Uçağın dış görünüşünde bir anten dışında değişiklik bulunmuyor. Asıl değişiklik uçağın aviyonik adı verilen uçuş sistemlerinde görülüyor. Tamamıyla analog olan eski sistemlerin yerine TAI’de “glass cocpit” (cam kokpit) adı verilen dijital sistemler konuldu. Uçağın daha etkin kullanılmasını sağlayan bu sistem ile kokpitin görüntüsü eskiden soldaki gibiydi şimdi sağdaki gibi oldu.

2 bin 300’e yakın C-13O Herkül uçağı, dünyada 50’den fazla ülkede kullanılıyor.

Kıbrıs’a çıkarma yaptı
Adını, Yunan mitolojisinde gücü temsil eden “Herkül” adlı tanrıdan alan C-130’lar, şimdi Lockheed Martin adını taşıyan firmanın geliştirdiği orta sınıf bir taktik nakliye uçakları. Türk Hava Kuvvetleri’nde bulunan bu uçaklar, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda uçtu, Kıbrıs’a 2 bin 311 paraşütçü ve 1238 ton malzeme taşıdı.

Özgür Ekşi-Hürriyet


MİLLİ YAZILIMLI C-130

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 13 yıl önce
Hala anlamamışsın ve AYNAYA bakmamışsın... Yorum yapmak için bilgili olmak ve araştırma yapmak gerek... Ama anladım ki AYNAYA abakmayan birisi olarak onlardan sende de yok... Yazık AYNI HAVAYI SOLUYORUZ...!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
tai de hangi f-16 üretilmiş...bu kadar eğitimsiz bir kafa yapısı hiç görmemiştim..hala uçak ürettiğimizi zanneden süperler var bu ülkede allah akıl fikir versin....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hava Indirme Tugayinda 984-1986 yillarinda cok atlayis yaptim bu ucakla. Normal bir er olarak ta o zamanlarda Hv.Kuvvetleri pilotlarimizla cok ama cok gurur duydum.Bu ucakta azimsanamayacak emekleri var.Belki konu ile alakali degil ama o yillarda parasütcü komandolara emegi gecen pilotlarimizdan hakkin rahmetine kavusan varsa mekani CENNET ,yasayanlara ise aile saadeti diler sagliktemennilerimle ellerinden saygi ile öpüyorum.Benim size bir hakkim olamaz ama . Ben hakkimi helal ettim insallah sizde helal edersiniz.Bu haberde ayrica cok sevindirici.Birseye baslamak onu bitirmektir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yazının metnini gazeteden aynen alıp koyan site yazarı, metinde geçen 'sağdaki-soldaki kokpit resimlerini' de aynen alsa yazı daha kaliteli olurdu. Haberin özü ise çok sevindirici bir gelişme; Emeği geçenlerin ellerine, dimağlarına sağlık. Coşkun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Aynada kuyruğunu mu gördün gülüyorsun. Yayınlansın ya da yayınlanmasın. İçimden gelen bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
1. Basit olarak bir malı 1 Tl'ye alır, ekonomik ömrünün (üreticinin belirlediği süreç) sonuna kadar kullanırsın. Yada 1000 Tl bastırırsan O malı nasıl imal edeceğin bilgisini ve üretme yetkisini de satın alırsın. Şu anda 1980 li yıllardan beri özellikle TSK (F16 ÜRETİMİ İLE BAŞLAYAN) modernizasyonlarında yapılmaya çalışılan da budur... 2. Menderes hükümeti döneminde kapanan fabrikalar ve alınan Marsall yardımlarının acısını 1974 Kıbrıs Barış harekatında ödedi bu millet. 3. Tavsiye ederim ''Bir ekonomik tetikçinin itireflerı'' nı OKU ve O dönemlerde Türkiye'nin genel durumunu bir araştır istersen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hadi göreceğiz bakalım...önce kendi uçağını yap ...abd boyunduruğundan kurtul...ne yazıylımlar vardı ne.....bunu nasıl kullanacağız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
50 yıl geçti, şu söz hala geçerli maalesef: Türkiye'de hiç bir başarı cezasız kalmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sen gülmek istiyorsan..Git Cem Yılmaz seyret, yada AYNAYA BAK... Anlamadığın konularda YORUM YAPMA... Milli amaçlar için üretilmiş bir TOPLU İĞNE dahi olsa bunu SEN ANLAMAZSIN... Anca oturduğun yerden SAÇMA SAPAN YORUM YAPARSIN...!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000