19 Ağustos 2010, Perşembe 08:03:51

İsrail, 20 adet F-35 için karar aldı...

İsrail, Türkiye’nin 9 ortağından biri olduğu F-35 uçaklarından 20 tane satın almaya karar verdi.
  • Recep bey proje'de ne yapmış bizde bilsek.. Türkiye JSF(Joint Strike Fighter) Projesine 12 Temmuz 2002'de yedinci uluslararası partner olarak katılmıştır.
  • Basta basbakanimiz Sn Recep Tayyin Erdogan olmak uzere bu projede emegi gecen herkese cok tesekkur ediyorum. Birileri laf uretiyor, birileride is! Fark burada, durmak yok yola devam.
  • Daha önce konuyla ilgili defalarca haber, köşe yazısı vs okumama rağmen her yeni haber duyduğumda Türkiye'nin bu projeye katkısı inanılmaz gurur veriyor.

İsrail Savunma Bakanlığı uçakların alımının ilkesel olarak onayladığını bildirdi. İsrail’in bu yeni kararı ile Türkiye, İsrail’e uçak satar duruma geldi. Türkiye, ABD Lockheed Martin şirketinin ürettiği uçaklarda 8 ülkeyle beraber ortak durumunda bulunuyor. Türkiye satışla orantılı olarak iş payına göre satıştan para kazanacak. Ortaklıkta yer alan Türk firmalarının 5 milyar doları aşan iş payı bulunuyor.

Zamanlama sorun olabilir

İsrail basınına göre, F-35 uçaklarının 2015 ila 2017 yıllarında İsrail’e gitmesi bekleniyor. Türkiye de pek çok ortak ülke gibi uçakların bir an önce hava kuvvetleri envanterine katılmasını bekliyor. Uçakların 2016 yılında önce teslimata hazır olması sürpriz olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin bu uçaklardan 100 tane almaya karar vermesi bekleniyor.

İsrail, uçağın geliştirilmesine ve üretiminde yer alan 8 uluslararası ortağın dışında F-35 uçaklarını satın almak için anlaşma imzalayacak ilk yabancı ülke olacak. İsrailli şahinler, İran’ın Rusya’dan S-300 füze sistemlerini teslim almadan bu uçaklara kavuşmak istiyor. İsrail’in bu nedenle uçağı, “Yazılım kodlarıyla birlikte” almak istediği konuşuluyor.

Türkiye, F-35 uçaklarının hem gövdesini hem de bazı müşterilerin talep ettiği motoru üretecek. Bu anlamda adını F-16 uçaklarının montajı ile duyuran TAİ uçakların orta gövdesinin ABD dışında tek kaynak olarak üretimi üstlendi. Motoru da Pratt and Whitney firmasıyla KaleKalıp arasında yapılacak ortaklık Türkiye’de üretecek. Uçakta farklı marka motorlar kullanılabiliyor. (Hürriyet)
 

İsrail, 20 adet F-35 için karar aldı...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Recep bey proje'de ne yapmış bizde bilsek.. Türkiye JSF(Joint Strike Fighter) Projesine 12 Temmuz 2002'de yedinci uluslararası partner olarak katılmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Basta basbakanimiz Sn Recep Tayyin Erdogan olmak uzere bu projede emegi gecen herkese cok tesekkur ediyorum. Birileri laf uretiyor, birileride is! Fark burada, durmak yok yola devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Daha önce konuyla ilgili defalarca haber, köşe yazısı vs okumama rağmen her yeni haber duyduğumda Türkiye'nin bu projeye katkısı inanılmaz gurur veriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000